"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Amerika'daki etnik gruplar neden devlet kurmak istemiyorlar?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Konu Araçları
Eski08-12-07, 00:12  #1
sesli

sesli'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Amerika'daki etnik gruplar neden devlet kurmak istemiyorlar?

Sevgili Dostlar,

Neden ABD'de bu kadar değişik kökenden gelen insan yaşamaktaysa da, bunlar
devlete karşı gelip de ayrı devletler kurmak gibi bir eğilim sergilemez?

Saygıyla,
sesli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-12-07, 00:40  #2
gomünüst

gomünüst'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2007

Herkesi tek bir kimlik altında toplayabildikleri için.Zencisi de Meksikalı göçmeni de beyazı da ben Amerikalıyım diyebiliyor diye.Ülkemizde ise bu memlekette Türklükten başka kimlik yok denip bir sürü alt kimlik yok sayılıyor ve halklar haklı olarak buna karşılar.Türkiyelilik gibi alt kimlikleri bir kenara bırakıp üst kimlikte tüm yurdu birleştirecek kavramı da nedense ülkücüler bölücülük olara nitelendiriliyor.Acaba Kürt milliyetçiliği karşısında Türk milliyetçiliği yapmak mı bölücülük yoksa Türkü,Kürdü,Çerkezi,Lazı kim olursa olsun Türkiyelilik üst kimliğinde birleştirmeye çalışmak mı?
Eski08-12-07, 00:54  #3
tuqu
Admin

tuqu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

Alıntı:
Sayın gomünüst şöyle demiş:

Mesajı Göster
Herkesi tek bir kimlik altında toplayabildikleri için.Zencisi de Meksikalı göçmeni de beyazı da ben Amerikalıyım diyebiliyor diye.
Sizce siyahlar Amerika'daki yaşamından memnun mu?
Eski08-12-07, 00:59  #4
sesli

sesli'nın Avatarı

Yanıltıcı olmayalım...

Alıntı:

Mesajı Göster
Herkesi tek bir kimlik altında toplayabildikleri için.Zencisi de Meksikalı göçmeni de beyazı da ben Amerikalıyım diyebiliyor diye.Ülkemizde ise bu memlekette Türklükten başka kimlik yok denip bir sürü alt kimlik yok sayılıyor ve halklar haklı olarak buna karşılar.Türkiyelilik gibi alt kimlikleri bir kenara bırakıp üst kimlikte tüm yurdu birleştirecek kavramı da nedense ülkücüler bölücülük olara nitelendiriliyor.Acaba Kürt milliyetçiliği karşısında Türk milliyetçiliği yapmak mı bölücülük yoksa Türkü,Kürdü,Çerkezi,Lazı kim olursa olsun Türkiyelilik üst kimliğinde birleştirmeye çalışmak mı?
Sayın Gomünüst,

I am American = Ben Amerikanım demektir...
I am Turkish = Ben Turküm demek olduğu gibi.
Ben TÜRKÜM demekde olduğu gibi ...Nereden çıkardınız AMERİKALIYIM deyişini? Lütfen yanıltıcı olmayalım...

T.C. Vatandaşı demek TÜRK demektir. Türkiyeli değil...Bunu kimse değiştiremez.

Ancak bundan hoşlanmayanlar T.C. vatandaşlığından çıkmakta özgürdürler. TÜRK olmayı değiştirmekte değil...

ABD'de de kökenini sorarsanız, o kişi de size, Mexican - American, ya da Italian -American, Turkish- American diyebilir. Siz de TÜRK KÜRDÜ diyerek kendinizi isterseniz takdim edebilirsiniz. Çünki, İran Kürdü, Irak Kürdü de var...

Türkçe ve ingilizceyi bildiğimizi sanırsak,yanılgımız da artar...

sesli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-12-07 01:13 .
Eski08-12-07, 01:30  #5
gomünüst

gomünüst'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın tuqu şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sizce siyahlar Amerika'daki yaşamından memnun mu?
Güney kesimde hala faşist örgüt Ku Klax Klan var ; ama onun dışında bence mutlular.Gerçi orada yaşamadığımız için tam gerçekçi bir yorum yapamıyoruz; ama bence güneyde ezilen zenciler dışında bir sorunu olan zenci kitlesi yok.
Eski08-12-07, 01:34  #6
gomünüst

gomünüst'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın sesli şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın Gomünüst,

I am American = Ben Amerikanım demektir...
I am Turkish = Ben Turküm demek olduğu gibi.
Ben TÜRKÜM demekde olduğu gibi ...Nereden çıkardınız AMERİKALIYIM deyişini? Lütfen yanıltıcı olmayalım...

Ancak bundan hoşlanmayanlar T.C. vatandaşlığından çıkmakta özgürdürler. TÜRK olmayı değiştirmekte değil...

ABD'de de kökenini sorarsanız, o kişi de size, Mexican - American, ya da Italian -American, Turkish- American diyebilir. Siz de TÜRK KÜRDÜ diyerek kendinizi isterseniz takdim edebilirsiniz. Çünki, İran Kürdü, Irak Kürdü de var...

Türkçe ve ingilizceyi bildiğimizi sanırsak,yanılgımız da artar...
Amerikan diye bir ırk yoktur ki.Hepsi oradan buradan Yeni Dünya ülkesine göç eden Avrupa ve Afrikalılardır bu da onları Amerikalı üst kimliğinde toplamak için geçerli bir sebep bence

Atatürk ün "T.C'ye vatandaşlık bağı hisseden herkes Türk'tür." sözü ırkçı yerlere çekiliyor ve ülkemizde bir sürü etnik köken yok sayılıyor.Türkiyelilik diye birşeyin olmadığını söyleyemezsiniz, bu bir terimdir ve vardır,kullanılıyordur.

Gördüğünüz gibi yanıltıcı veya kışkırtıcı bir açıklama yapmadım.
Eski08-12-07, 03:33  #7
V.T.Retci

V.T.Retci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

sn. sesli, sanırım YazıYaz'da karşılaştığım en sığ, donanımsız olansınız. Ve, ''İran Kürdü'', ''Irak Kürdü'' oluyor da, ne için ''Türk Kürdü'' de denilmesin?'' diye sorabilecek kadar hesapsız...

tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-12-07 11:48 .Sebep: Eksik
V.T.Retci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-12-07, 10:02  #8
S.Ateş

S.Ateş'nın Avatarı

Türkiye'nin batısı ve doğusu arasındaki kültür farkı maskelenemez, örtülemez. Kültürden öte bir dil farklılığı var. Bu şekilde bir devlette, Kürtçe halk müziklerinin, Kürtçe yayınların, ya da bırakın onu bunu, Kürtçe'nin kendisinin yasaklanmasının akıl alır bir yanı var mı? Sayın gömünüst'e katılıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Sınırları içerisinde yaşayan herkes Türk olarak kabul edilir. Atatürk'ün söylevinde veya anayasa bu ırksal değildir. İngiltere'de yaşayanlara İngiliz, Fransa'da yaşayana Fransız denmesi gibi birşey. Fakat günümüzde, Kürtlüğü bir Türk boyu olarak nitelendirmeye kalkılabiliyorsa, "Acaba bunlar neden devlet istiyor ?" demek saçma olmaz mı?
Amerikalı birisi "Ben Bask kökenliyim" diyebilir, "Ben bir Fransızım " diyebilir. Fakat hepsi Amerikalı dır. Türkiye'de ise malesef herkes "Türk" olarak kabul ettirilmeye çalışılır.

S.Ateş Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-12-07 10:08 .Sebep: Eksik.
S.Ateş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-12-07, 10:56  #9
Paylaşım
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Oct 2007

Alıntı:
Degistiriliyor anayasa olani ile. Umarim olumlu bir yaklasim olur, guzel sonuclar dogurur.

Paylaşım Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-12-07 12:33 .
Paylaşım is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-12-07, 13:24  #10
sesli

sesli'nın Avatarı

IRKÇILIK Vatandaşlık Değildir.

Alıntı:

Mesajı Göster
Amerikan diye bir ırk yoktur ki.Hepsi oradan buradan Yeni Dünya ülkesine göç eden Avrupa ve Afrikalılardır bu da onları Amerikalı üst kimliğinde toplamak için geçerli bir sebep bence

Atatürk ün "T.C'ye vatandaşlık bağı hisseden herkes Türk'tür." sözü ırkçı yerlere çekiliyor ve ülkemizde bir sürü etnik köken yok sayılıyor.Türkiyelilik diye birşeyin olmadığını söyleyemezsiniz, bu bir terimdir ve vardır,kullanılıyordur.

Gördüğünüz gibi yanıltıcı veya kışkırtıcı bir açıklama yapmadım.
Sayın Gomünüst,

Konuyu IRKÇILIK temelinde aldığınız böylece belli oldu. VATANDAŞ olmak için ırka gerek olmadığı açıkken AMERICAN CITIZEN denilince neden ırkçılığı
ön plana almaktasınız anlamak mümkün değil.

Bir Fransız, bir Alman, nerenin vatandaşı olduğunu belirtmektedir. Konuya
böyle bakmak dururken, tutup da konuyu ırkçılık yönüne çekenler, doğaldır ki
samimi olmadıklarını göstermiş oluyorlar.

Türkiyeli diye bir kavram yok. Bu ülkenin vatandaşı olmaktan gocunanlar var.

Konu bunu açıkça göstermektedir.

Eğer siz bir kişiye nereden ,hangi ülkeden gelmektesin diye sorarasanız, o zaman da Fransa'dan, Almanya'dan, Amerika'dan, Türkiye'den yanıtını alırsınız.

Yanıtlar soruların soruluşuna uygun olarak verilmektedir. Irkçı temelde değil.

Burada sizin konuyu evirmenizde açıkça IRKÇI bir yaklaşım var. sizin ifadeniz bunun göstergesi. Sonra da bu ülkenin vatandaşlarına, yani TÜRK'lere ırkçı damgası vurmak için bir hayli çaba harcanmakta.

Farkındalıkla,

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı