| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Alevi diye ögrencisini dövdü / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Öğretmen Zeki Yılmaz, ramazanda bir şeyler yiyen öğrencisine sınıfta soruyor: "Neden oruç tutmuyorsun?" Öğrenci "Aleviyim" diyor. Öğretmen sınıfa dönüyor: "Başka Alevi var mı?" B.K’nın "Ben de Aleviyim" sözleri üzerine öğretmen şunları söylüyor: "Senin benden çekeceğin var." Ardından da dediğini yerine getiriyor ve öğrencisini dövüyor. AMASYA’da Alevi 4 öğrenciye arkadaşlarının dini baskısını önemsemeyen tavrı nedeniyle kamuoyundan tepki çeken TBMM İnsan Hakları Komisyonu, dün "Alevilere dini baskı" ile ilgili yeni bir rapor açıkladı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, olayı, incelemeyi birlikte yaptığı Başkanvekili Mehmet Ekici ve CHP’li üye Malik Ejder Özdemir’i yanına alarak Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. İddialara göre İstanbul Esenyurt Ali Kul Çok Programlı Lisesi’nde Ramazan ayı sonunda edebiyat öğretmeni Zeki Yılmaz sınıfta bir şeyler yiyen kız öğrenciye neden Ramazan’da oruç tutmadığını sordu. Kız öğrencinin Alevi olduğunu söylemesi üzerine de sınıfa dönerek "İçinizde başka Alevi var mı?" sorusunu yöneltti. Öğrenci B.K.’nın "Ben Aleviyim" sözleri üzerine "Senin benden çekeceğin var" diyen öğretmen şiddet uyguladı. Komisyonun raporunda, "B.K.’nın öğretmen Ziya Yılmaz’dan en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır" denildi. Babanın bu iddiaları bir dilekçeyle Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de bildirdiği için, okula gittiklerinde müfettişlerin de soruşturma yürüttüğünü öğrendiklerini belirten Üskül, soruşturma sonucu öğretmenin açığa alındığını ifade etti. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/78...d=180&sz=72180 __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
|
| #2 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| TMBB İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Alevi olduğunu söyleyen öğrencinin baskı gördüğünü bir raporla resmileştirdi. Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Başkanvekili, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve üye CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Esenler'deki Ali Kul Çok Programlı Lise'de yaşananlara ilişkin iddia üzerine İstanbul'a gittiklerini söyledi. Üskül, İstanbul'daki incelemeleri sırasında Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de olayı soruşturduğunu öğrendiklerini söyledi. Komisyonun raporunda şu tespitler var: Öğretmen Z.Y'nin sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye, 'Neden oruç tutmadığını' sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz bir yaklaşım olarak kabul edilmiştir. Öğretmen Z.Y'nin Alevi olduğundan dolayı B.K'nin notlarını düşürdüğü iddiası inandırıcı bulunmamıştır. Ramazan ayında sınıfta gerçekleşen Alevilik ile ilgili konuşmalardan sonra B.K'nın, öğretmen Z.Y'den en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır. http://www.radikal.com.tr/haber.php?...rih=08/12/2007 __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| TMBB İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu başörtüsü yüzünden kürsüden zorla indirilen çocuk olayı ile de ses verebilir mi acaba? Veremez. Konu başörtüsü olunca tüm insan hakları savunucuları, komisyonları vs. bir köşeye pısarlar; saklanırlar. Yazıklar olsun hepsine, Yazıklar olsun. |
|
| #4 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| TMBB İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu başörtüsü yüzünden kürsüden zorla indirilen çocuk olayı ile de ses verebilir mi acaba? Bu ülkede yaşanan sakat düşüncelerle mücadele edilmeli derseniz anlarım ama konuyu sidik yarışına dökmenizi anlamıyorum.Her iki olayında savunulacak yada takdir edilecek bir tarafı yoktur,özgürlük kişiye göre değil genele göre olmalıdır ve kanunlarda buna uygun düzenlenmelidir.Kişilerin düşüncelerine set çekmekten vazgeçmelidir artık bu sistem. __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
| #5 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| Sayin redyellow; Aleviler yok sayiliyor, sizin milyon kusur camileriniz var. Alevilerin koyleri basiliyor, cami insaa ediliyor. Hangi insan haklarindan soz ediyorsunuz? |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul
| başlıyor işte. "münferit olaylar" diye tepkisiz kalınsa da bunlar birikecek birikecek ve... rahip santoro, hrant dink, malatya katliamı, mardin'de kaçırılan süryani papaz, küpe takıyor diye dvülenler, parkta el ele tutuşuyor diye uyarılanlar, bira içiyor diye satırlarla saldırılanlar şimdi de dövülen alevi bir öğrenci... özdemir ince'nin "mahalle baskısı=mikrofaşizm" tanımı doğru sanırım. diğer bir konu da , laik olduğunu iddia eden bir ülkede sünni islam'a göre zorunlu din dersi verilmesi... __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #7 | ||
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Alıntı:
Varolan sistem bu tür sorunlari doguruyor, gelistiriyor, koruyor, kolluyor. Bu sistemin degismesi bu nedenle zorunludur. Sistem degismedigi sürece bu olaylarin sonu gelmeyecektir. Son olarak sorgulamaniz gereken seyin "laik"bir ülkede sünni islam'a göre zorunlu din dersi verildigi olmamalidir. Sorgulanmasi gereken sey "zorunlu din dersi" denen seyin laiklik ile ne alakasi oldugudur. Bu ülkede "din" cogunluk bir grup tarafindan dayatilma yoluyla ayakta tutulan, genis cahil kesimlerce kabul gören bir olgudur. Sorulmasi gereken sorulardan biriside "Diyanet denen kurumun laik bir devlette ne gibi bir fonksiyona sahip oldugu" olmalidir. __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig | |
|
| #8 | |
| bir adım daha ileri gidelim ; laik bir devlette diyanet işleri başkanlığının ne işi var? alevi vatandaşlarımız kendi ibadethanelerinin her türlü masrafını kendileri karşılarken neden sünni müslümanlara sayılarından dolayı torpil yapılıyor acaba? dünya iki küredir ; biri özel küredir ve din buraya aittir. diğer küre ise kamusal alandır, yani devletin alanıdır ve burada kimseye herhangi bir ayrıcalık tanınamaz. bir ülkede sünniler isterse ülke nüfusunun %99.9'unu oluştursun ; yinede geri kalan %0,1'den herhangi bir ayrıcalıkları olamaz. mesela okullarda sünnilere özel zorunlu din dersi verilemez camilerin ihtiyaçları parasız sağlanamaz diyanet işleri başkanlığına bütçe'den kaynak aktarılamaz (hatta diyanet işleri başkanlığı bile kurulamaz) gerçek bir laik sistemde ibadethanelerin ihtiyaçları , o dine iman edenler tarafından karşılanır.tıpkı alevi ve hristiyan vatandaşlarımızın yaptığı gibi. gerçek bir laik sistemde din dersi konulamaz, din eğitimi aileler tarafından verilir. gerçek bir laik sistemde "diyanet işleri başkanlığı" ve türevleri bulumaz, çünkü devlet, dini düzenlemekle yükümlü değildir ve bu kuruluşa kaynak tahsis etmek zorunda değildir. devlet nasıl ki vatndaşlarının hangi futbol takımını desteklediğiyle ilgilenmiyorsa hangi inanca sahip olduğuyla da ilgilenemez.çünkü her ikisi de "özel küre" ye aittir. bu fransız tipi laiklik ve ülkemeizde uygulanması oldukça zor. amerikan sistemi laiklik bizim için daha uygun. bu sistemde, yine devlete ait ibadethane yoktur fakat bu masraflar devlet tarafından, cemaat sayısının nüfusa oranına göre karşılanır. devlet, din görevlisi yetiştirmez.bunu cemaatler sağlar. din dersi gösterilmez, bu eğitimi ya cemaat vakıfları verir ya da aileler veirir. din işlerinini düzenleyen bir devlet kurumu asla yoktur. __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #9 | |||||
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Alıntı:
Ayrıca camiilerin büyük çoğunluğu müslümanların yardımıyla yapılıyor, ayakta kalıyor. Alıntı:
Alıntı:
Sizin teriminizle devam edelim. Madem gerçek laik sistemden bahsediyoruz, gerçek laik sistemlerde din eğitimi veren okullarda ne gibi bir kısıtlama var, açıklar mısınız? Gerçek laik sistemlerde din subayları var mıdır? Gerçek laik sistemlerde din tabanlı eğitim veren okullardan çıkanlar mühendis olamıyor mu? Alıntı:
| #10 | ||||
| Alıntı:
bu sistemde kaynaklar , cemaatin sayısına göre dağıtılır. bir tane budist varsa, bir tane budsitin ihtiyacını karşılayacak yatırımı yapacaksıznız demektir. kalkıp da sultanahmet boyutunda bir tapınak dikmeyeceksiniz. Alıntı:
amerikan sistemi nisbeten daha ılımlı.ihtiyaçlar inananların oranına göre devlet tarafından karşılanır ama devlet din adamı yetiştirmez ve devlet ibadethane sahibi olamaz.din damları cemaatler tarafından yetiştirilir.(genelde kiliselerde ilahiyat dersi verilir müstakbel papazlara) amerikan sisteminde din tabanlı eğitim veren kurum sadece kilisedir.eğer bir kişi kisile eğitimini alıp papaz olduktan sonra mühendis olmak istiyorsa, ayrıca bir üniversite okuyarak bunu yapabilir. Alıntı:
amerikada birçok tarikat-cemaat vardır. protestanından, yehova şahitlerine, scientology'den raelyan'ına bir sürü oluşum vardır. bunlardan , yasalara ve insan haklarına aykırı olanlar engellenir. mesela raelyan tarikatı hakkında birçok hukuki süreç başlatılmıştı... türkiyede'de , eğer şeriatçı oluşumlar var ise, bunlar devlet tarafından engellenir. çünkü devlet din meselesinde düzenleyici dğil denetleyicidir ve yaptığı denetimde yasalara ve insan haklarına aykırı bir durum görürse gereğini yapar. nur cemaati, sait nursi mirasını üstlendiğine göre şeriatçı olduğunu kabul ediyor demektir bu yüzden de yasadışıdır. nakşibendilerin ideolojisi hakkında pek bilgi sahibi değilim, daha çok icraatlarını takip ediyorum ama onların da farklı olduğunu sanmıyorum. __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala | |||
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|