"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
AKP verdiklerini geri alıyor (Sosyal Güvenlik)/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul
| melih aşık Bir garip reform! Meclis komisyonlarından geçen ve yakında Genel Kurul'a gelecek olan "Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı" bir reform mu, deform mu? CHP Grup Başkanvekili ve eski SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu'na göre ikincisi... Nedenini anlatıyor: - Tasarıyla geri alınan hakların bir bölümünü siz geçenlerde yazdınız. Ben ilave olarak birkaç örnek daha vereyim. Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı öylesine artırılıyor ki, pek çok işçi daha şimdiden işverenleriyle, benim emekli olmam zaten mümkün değil, o nedenle sen beni sigortasız çalıştır, parayı paylaşalım, şeklinde pazarlık yapmaya başladı... - Mevcut durum nedir? - Bugün bir işçinin, emekli olurken alacağı maaş hem milli gelir hem de TÜFE'deki artışlar dikkate alınarak belirleniyor. Yeni tasarıda TÜFE'deki artış tamamen devre dışı bırakılıyor, sadece milli gelirdeki artışın yüzde 25'inden pay verilmesi öngörülüyor. Kadın sigortalıların ise neredeyse bütün hakları ellerinden alınıyor. Örneğin, emeklilik yaşları tam aylıkta 58'den kademeli olarak 65'e yükseltiliyor. Emeklilik aylığını hak etmede prim ödeme gün sayısı tam aylıkta 7 bin günden 9 bin güne... Kısmi aylıkta 4 bin 500 günden 5 bin 400 güne çıkarılıyor. - Sağlık sigortasında da değişiklikler var değil mi? - Evet.. Örneğin yürürlükteki yasaya göre isteğe bağlı sigortalı bir kadın için eşinin sağlık sigortasından yararlanma hakkı var. Tasarı bu hakkı kaldırıyor, ona da genel sağlık sigortası ödeme yükümlülüğünü getiriyor. Halen sigortalının aile bireyleri hiçbir ücret ödemeden yatarak tedavi olabiliyor. Yeni tasarıda, sigortalı kişi ve aile bireylerinden 'otelcilik hizmet bedeli' ve 'öğretim üyesi muayene ücreti' adı altında fark ücreti alınması öngörülüyor. http://www.milliyet.com.tr/2007/12/08/yazar/asik.html sebahattin önkibar OYUN BİTTİ! Seçim bitti, SSK’lı kapı dışarı! A KP’yi 22 Temmuz’da zirveye çıkartan nedenlerden biri de özel hastanelerin SSK’lılara açılmasıydı... İşte bu uygulama fark ücreti sebebiyle galiba rafa kalkıyor. Özel hastane sahipleri fark ücreti oranını bahane edip SSK’lıya karşı aleni bir tavır içinde. Bu kesime göre fark ücreti sınırlandırılır ise bu hastaneler bir bir kapanacakmış. Dün öğrendiğime göre özel hastaneler bu bağlamda bir süreliğine SSK’lı hasta kabul etmeme gibi eylemleri de yapabilirlermiş.. Evet olacağı budur.. İş öyle AKP’nin yaptığı gibi ben yaptım olur demekle olmuyor işte.. Görüldüğü gibi, SSK’lıların hastaneye kabulü bir seçim oyunuydu ve bu oyun seçim bittiğine göre artık bitiyor.. AKP sorumluluğu üzerinden atmak için de özel hastane sahiplerini kullanıyor.. Bu tabloyu, oyunu AKP’den esirgemeyen muhteremlere armağan ediyoruz.. http://www.yenicaggazetesi.com.tr/a_...hp?hityaz=1688 __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #2 | |
| Türk - İş, Ak - İş! Türk İş kongresini Tes - İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun başını çektiği ekibin kazaması... Eski Başkan Salih Kılıç'ın listesinden bir kişinin bile yönetime girememesi nasıl yorumlanmalı? Bu sonuç Türk - İş'te ne gibi gelişmelere yol açabilir? Sendikal yaşamı yakından tanıyan dostumuzun bu sorulara yanıtı: - Mustafa Kumlu, Tayyip Erdoğan'ın yakın arkadaşıdır. Bunun en somut kanıtlarından biri Erdoğan'ın Tes - İş'in 2006 yılında yapılan kongresinde, "AKP'yi biz Tes - İş salonlarında kurduk" şeklindeki sözleridir. Artık rahatlıkla Türk - İş de tıpkı Hak - İş gibi iktidarın güdümüne, AK - İş olma sürecine girmiştir, diyebiliriz. - Siz böyle bir sonucu bekliyor muydunuz? - Bekliyordum ama yine de bazı umutlarım vardı. Önce sosyal demokrat Belediye - İş, ardından MHP eğilimli Türk Metal - İş Kumlu'nun tarafına geçince bu iş bitti, dedim. - Bu iki sendika neden saf değiştirdiler? - Belediye - İş, adından da anlaşılacağı üzere belediyelerde örgütlü. Belediyelerin çoğu da AKP'nin elinde. Bu sendikayı, bizim ekibi desteklemezseniz Orman - İş gibi sizi de bitiririz, diye tehdit ettiler. Bu operasyonda yıllarca Belediye - İş'in danışmanlığını yapmış eski sosyal demokrat, yeni AKP'li Zafer Üskül'ün de büyük rolü olduğu söyleniyor. - Ya Türk Metal? - Bilindiği gibi Türk Metal'in başkanı Mustafa Özbek aynı zamanda iktidara muhalif yayınlarıyla tanınan Avrasya Televizyonu'nun sahibi. Bu kanalın frekans haklarıyla ilgili bazı sorunları var. Özbek sanırım televizyonunu kurtarmak için kendini feda etti! Bu sonuç Türk - İş'te ne gibi gelişmelere yol açabilir? Petrol - İş, Yol - İş, Harb - İş, Deri - İş, Hava - İş ve TGS gibi sosyal demokrat sendikalar herhalde biraraya gelip durum değerlendirmesi yapacaklardır. Artık bu yapıdaki Türk - İş'ten bir şey olmaz sonucuna varırlarsa yeni bir konfederasyon gündeme gelebilir. http://www.milliyet.com.tr/2007/12/11/yazar/asik.html __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| AKP'nin emekçilerin sosyal haklarına karşı saldırıya geçtiği doğrudur. Ancak bu hakları AKP vermemiştir. Bu haklar emekçilerin uzun mücadeleleri sonucunda kazanılmıştır ve daha eski yıllardan kalmadır. AKP emperyalizme ve İMF'ye tam teslimiyetin adıdır. AKP döneminde sosyal haklar bakımından sürekli gerileme vardır. |
|
| |
| #4 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| "AKP verdiklerini...." Bu cümleyle bir sorunum oldu konuyu okurken. AKP ne vermiş? Ha Türk burjuvazisine ve yakın akrabalarına, dostlarına verdiklerinden bahsediyorsanız, zaten onunla tüm ülke insanı doyar. Ama siz bundan değil bizzat emekçiye verdiği haklardan bahsediyorsunuz, ancak AKP hiçbir şey vermedi, hep ve her zaman aldı. O haklar geniş siyasal savaşın, işçinin mücadelesinin sonucudur. P haklar Kenan Evren'in bile budayamadığı ya da daha geniş olarak ülke içi ABD piyonlarının bozamadığı haklardır. "O haklar asla verilememiş, bir bir kazanılmıştır." AKP'nin Menderes hükümetinden hiçbir farkı yoktur. Amaç alt sınıfla üst sınıf arası uçurumun artması, burjuvazinin alt sınıf üzerindeki kesin otoritesinin kurulmasıdır. Ve emekçinin elinden alınan her şey bu yolda atılan adımları oluşturmaktadır. Bunu görmemek "Körlüktür." __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Alıntı:
| |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2007 Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.
| Bütün bunlar özelleştirme taktikleridir. Ssk lıya özel hastanelerden, diğer devlet hastanelerinden yararlanma hakkı, ilaçlarını eczanelerden istifade hakkı, yeşil kartlıya bedava ilaç, aynı anda bütün ilgili doktorun çalışması, sıra çilesinin bitmesi, telefonla randevu sistemi ; ardından küt dibe vuruş. Sağlık giderlerinin bütçe açığı vermesi masalı ile ilgili sağlık kurumlarının iflasın eşiğine geldiği iddiası, devletin bu yükün altından kalkamadığı söylentisi ve ardından özelleştirme hakikaten gerekliymiş genel halk kabulü oluşturulur. Şut ve gol. __________________
Sivil ve askeri bürokrasinin (oligarşi) dikta rejiminden ,onların kurumlarını özelleştirerek kurtulabiliriz. |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
bir an için hatırlayamadım, aslında onların hiçbir hak vermediğini... daha ziyade, "özel hastane" vaatlerine ithafen söyledim bunu. verdiklerini geri alıyorlar. sosyal güvenlik ayrı bir rezalet zaten... __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|