"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sonradan inanç değiştirenler veya inancını yitirenler.

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski09-12-07, 13:52  #1
meyci
İnançlar & Dinler

Giriş Tarihi: May 2007
Sonradan inanç değiştirenler veya inancını yitirenler.

Arkadaşlar belirli bir sorgulama sürecinden sonra inançları veya fikirleri köklü bir değişiklik gösterenler, daha somut söylemek gerekirse, Ateistken müslüman veya müslümanken agnostik, deist vs. olanlar buraya yazabilirler mi?

İlk ben yazayım. 30 yaşındayım, 29 yaşına kadar Müslümandım, 1 yıldır islamiyeti ve dinler tarihini araştırıyorum, 7-8 aydır herhangi bir dinle bağlantım yok. Kendimi özgür ve huzurlu hissediyorum. Ölümden eskiden olduğu kadar korkmuyorum.
meyci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-12-07, 14:07  #2
Leonardo

Giriş Tarihi: Jul 2007
Ülke / Şehir: Hollanda

Ben uzun zaman çeşitli inanç biçimlerini araştırdım. Dinler üzerine kitaplar okudum, kutsal metinleri inceledim. Bu arada bilim, tarih, felsefe ve sosyoloji okudum. Çeşitli teist, deist, agnostik ve ateist yazarların tezlerini irdeledim. En sonunda ateist olmaya karar verdim ve bu konuda da hiçbir şüphem yok. Bu konuları herkesin sorgulaması gerektiğini düşünüyorum.

Araştırmadan bir şeylere inanmak da çok saçma geliyor.

Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-12-07 14:10 .
Leonardo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-12-07, 14:17  #3
Serda
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu

Serda'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: Dünyadan

Bende sanırım ailenin etkisi olsa gerek ilk etapta bir yaratan var diye düşünüyordum,ama adını koymakta zorluk çekiyordum.Şekilsel ibadetler bana mantıklı gelmiyordu.Okumak ve araştırmak ihtiyacı hissettim ve öylede yaptım inanmıyorum artık ateistim.Zaman zaman çelişki yaşadığım konularda Sn anibalin yazılarının çok faydası oldu,kendisine teşekkür ediyorum.Ölümden korkmadığım gibi ölümün getirecekleride çok ilgilendirmiyor beni.
Eski09-12-07, 17:00  #4
frau
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Dec 2007

20 yaşında bir gencim 1 yıl öncesine kadar Alevi bir genç olarak Dine bakış açım şuydu !

KENDİME göre islam
1-Allah vardır
2-Allahın Adaleti vardır
3-Müslümanlık en iyi dindir
4-Cennet ve cehennem vardır ! Allah ım sen beni cennetine koy
5-Alevilik İslam içidir !
6-Hz.Muhammed Kusursuzdur
7-Kuran-ı Kerim günümüze kadar değişmemiştir
8-Allah Çokcukları korur !
9-Cin vb. yaratıklar her zaman aklımdaydı ve Ayet-el Kürsi yi her gece yanıma kordum Cİnlerden korusun diye , Kuran ı kerim başucumdaydı her zaman

( saplantı gibi bir şeydi Cin sözü her an aklımdaydı ve korkuyordum )

ve 1 yıl sonra bugün

cevaplarım kendimce

1-Allah yoktur
2-Allah ın Adaleti olsaydı benimle , suudi kralını aramızdaki fark a rağmen bir yarışa sokmazdı

3-Müslümanlık en iyi din değildir diye düşünüyorum
4-Cennet ve cehennem in olmadığına inanıyorum ve bunları insanların kendini avutmak için kullandığını düşünüyorum !
5-Alevilik İslam içi değil , çünkü Alevilik bir hümanist dindir !
6-Hz.Muhammet in sıradan bir insan olduğunu ve çapının akıllı insanlarından biri olduğunu düşünüyorum ( köleliği kaldırmaması , evlatlık meselesi , Aişeyle evlenmesi... )
7-Kuran -ı kerim Allahın değil Muhammet in kelamıdır ! o yazmıştır ,, kur an ın tesvirinde biz yaptık sözcükleri Allahla sanki beraber yaptığı anlamı veriyor bana
8-Allah Çocukları korumuyor ! çünkü milyonlarca cocuk afrikada açlıktan ölüyor !
9-Cin vb.şeyler insanların çepeçevre sarmış korkularıdır ! mantıklı düşündüğünde hiç bir şeyler , çünkü Allah İnsanı cinden üstün yarattığına göre ben ondan üstünüm islam a göre

ve kormuyorum gece de aklıma gelmiyor ! ve Kuran artık evde öbür oda da !' odam da değil
frau is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-12-07, 18:20  #5
süpheci

süpheci'nın Avatarı

İnancımı 4 yıldır terk ettim. Semavi kitapları elestirel bir bakısla okumaya basladıgım gün, ilahi denilen kitapların Tanrı sözü olmayıp, insana ait oldugunu gördüm.

Daha yazacak cok sey var ama... Bir tanrıya inanıyorum deist fikrini kabul ettim.

süpheci Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-12-07 20:47 .
süpheci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-12-07, 11:25  #6
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Konuyu ve mesajları okuduktan sonra ''Dini araştırdıktan sonra dini bıraktım" ezberlermeleri ile dini konuları araştırma meodu ''isimli yazım aklıma geldi.Ordaki mesajımda dinleri araştırmanın çok yönlü olması gerektiğini, bazı konuları ele alırken dönemin şartlarını iyi okumak konusunun elzem olduğunu ifade etmiştim.Aslında oradaki yazı üzerinde dini araştırma metodlarını ve dini araştımanın ne anlama geldiğini tartışabilirdik.Fakat burada bu başlık altında yazılacak her mesaj bizim için bir ibret olacaktır.

Birincisi: Yazdıkları yorumlarıyla dini gerçek anlamda araştırdıklarından değil, duygusal baskılardan kurtulmak amacıyla bıraktıklarını itiraf edeceklerdir.Nitekim "Dinleri bıraktıktan sonra huzur buldum" diyenler azımsanacak sayıda değilllerdir.Bunlar; dini, insanlık vicdanının alanı değil, insan hayatını yersiz korkularla zehir eden mitoloji olarak görmüşlerdir.

İkincisi: Yazdıklarıyla metoloji sorunu yaşadıklarını ispat edeceklerdir.Din gibi insanlık hayatına 5000 yıldır arakadaşlık yapan ve ahlak ile sorumlulukları hatırlatma bağlamında insanlık hayatına önemli faydalar sağlayan,insanlığın varoluş sistemi gibi ciddi konularda tezleri olan bir öğretiyi birkaç kitap okumakla veya forumda birkaç ay kalmakla bırakmaları bunu göstermektedir.Oysa dinin alanı çok yönlüdür.Bu yönleri dikkate almadan yapılacak yüzeysel araştırma ters teper.Yetersiz araştırma da dinden soğutan başak bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üçüncüsü: 85 yıldır devameden seküler,materyalist ve din dışı eğitim sisteminin etkisi de düşünceleri bulandıran önemli etkendir.Seküler bakış açısı ahlaktan ve vicdandan yoksundur.Bu açıdan hiçbir zaman benim yaşamımı şekillendirmez.Buna bir de dinin özünün 11.yydan sonra insanlık hayatından çıkması da eklenince duygusal da olsa düşünebilen toplumlar için tam bir inkar kapısı haline geldi.Onun için kendini seküler sananlar zümresinin içerisinden bu ülkede yüz ağartacak uluslararası çapta ve insanlığa unutulmaz bir katkı sağlamış bir tek "bilim", "felsefe" ve "sanat" adamı çıkmamıştır. Bu kafayla, çıkması da düşünülemez.

Burada yazılan yorumları cevaplamak için her biri için ayrı bir makale gerekir.Onlara söylemekisterim.Sizler İslamın muhasebesini yaptıktan sonra bıraktınız; peki, hangi İslam'ın? Resmi ideolojinin yıllardır "kuduz köpek" muamelesi edip adını "irtica" koyduğu "şamar oğlanı" olarak kurgulanmış "sanal islamın" mı?

Yoksa "babanızın İslamı"nın mı?

Yoksa Allah'ın tanımladığı ve ilkelerini koyduğu İslam'ın mı?

Siz bu sonuncusunu bilir misiniz? Okulda "pozitivizm ve rasyonalizm dini" öğretildiği için onu öğrenmediniz. Basında o İslam "imaj bozumuna" maruz kaldı. Evlerinize ve sokaklarınıza giremedi. Sahi siz Allah'ın İslam'ını nereden öğrendiniz?

Siz İslam dinini hangi ölçüyle ölçtünüz. Neyle? Peki, İslam'ın neyle ölçüleceğine kim karar verecek?

Siz, akıl kilonuzla İslam'ı ölçüyor da, onun kapısının "dar"(!) olduğu sonucuna ulaşıyorsanız, bunda İslam'ın suçu ne? Neden bir kez de kusuru kendi ölçünüze, noksan tasavvurunuzda bulmazsınız? Olamaz mı? Sizin ölçünüzün mükemmel olduğuna inanmamız için bir neden mi var?
özedönüş is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-12-07, 13:40  #7
frau
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Dec 2007

Din den uzaklaştıkça kendimde huzur hissediyorum ve yersiz korkularımı önemsemiyorum !

gece aynaya bile bakamazdım cin çıkar düşüncesiyle !
gece 12.30 dan önce yatmaya özen gösterirdim 1.00 dan sonra cinler evi basarmış diye korkumdan !

şimdi gece 3 te bile aynaya bakarım !

gece 3-4 e kadar TV de izleyebiliyorum !

Cin kavramının Arap kültürünün bir ögesi olduğuna inandığım için ve Müslümanların kafasında gereksiz yere her an onu düşünmeye yittiği için dinin gereksiz olduğuna inanıyorum !

ha şu da var !
insanlara yardım da ediyorum !
iyi-Kötü kavramını çok iyi biliyorum !

ha birde ! çok adam gördüm her an cin gelecek düşüncesiyle kafayı sıyırtmış !
frau is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-12-07, 17:11  #8
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Tam anlamı ile inanır bir kisi kendisini sürekli suclu hisseder. Sucluluk duygusu.
Tam anlamı ile inanır bir kisi sürekli korkudadır. Gece karanlıgında namaz kıldıgı zaman arkasından bir cin yada herhangi bir yaratıgın gelecegini hissedip endiseye kapılır.Paranoya
Köpek lesi kadar degeri olmayan (hadis) dünya'ya hic önem vermez. kadercilik.
Hakkını aramaz öbür tarafa havele eder.Atalet . Her seyi rabbim bilir deyip arastırmaz. Geri kalmıslık . Fiziki görünümüne giyim tarzına pek itibar etmez. İlkellik .

Olaylara tek yönlü bakar bilgisinin dogrulugunu düsünmez. farkındalık.

Bir yakınımın inanır oldugu dönemle ilgili tespitleri.

Note: Bütün inanırlar böyledir demek degildir. Genellemeler yalnıstır.
Eski10-12-07, 17:47  #9
Sürgün

Sürgün'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.

Bütün dünyanın islam dini doğrultusunda yönetildiğini düşünün. Sürekli ,toplu halde namaz kılan insanlar, dine karşıt olduğu için engellenen bilimsel çalışmalar, oruç tutan insanlar, kadını eve hapsetmek, dörde kadar evlilikler, kadercilik, miskinlik, tesbih çekip duran insanlar, kulluk dercesinde büyüklere saygı, ......
Bir an içim sıkıldı.

20 yaşımda allah var mı yok mu sorusu ile meşgul olmaya başladım. Bu soru yok üzerinde yoğunlaştığında olmayan şeyin yerine koyacak bir şey bulamadım. Bunun üzerine dini daha iyi araştırdım. Araştırmalarım sırasında din tarihi, felsefi görüşlere kendiliğimden kaydım. Gördüğüm şu oldu. Tanrı insanı değil, insan tanrı imajını yaratmıştı. Toplumların gelişmişliğine, ekonomik durumuna özgü bir tanrı imajları vardı.
Depremin neden olduğunu açıklayamayan insan, kafasında oluşturduğu tanrının kızdığını, bir takım adaklar istediğini düşünmüştü. Güneşe, aya, yıldızlara tapınırken, insanların zihinsel yapısı geliştikçe görünen nesnenin insanı yaratamayacağına da kanaat getirmiş. Bu sefer en ideal yutturmaca, onu görünmez kılıp, süpermene dönüştürmekte bulmuş. Öyle bir masal ki aslında küçük çocukların bir birlerini korkutmak için uydurdukları uzaklarda yaşayan akrabayı tasvirlerine benziyor. Benim amcam çelik demiri parmakları ile büker diyen çocuk masalları gibi.

Öyle bir tanrı figürü yartmalıydık ki, diğerlerinin dudağı uçuklamalı, onun gücü karşısında boyun eğmeli idi. İstenildiği gibi bir figür yaratıldı. Ama teknoloji de 1400 sene önce yaratılan figürle adeta yarışıyor. Öyle bir teknoloji yarattık ki; yönetenler bize şah damarımızdan daha yakın oldular. Matrix filminde olduğu gibi. Bir suç işlediğimizde şehrin her yerine kurulmuş kameralar sayesinde suçlu anında enselenir oldu. Tabi bu suçlular ve video görüntüleri türkiye de el altından silinebiliyor ama olsun.

Aciz ,bilgisiz , bilimsel düşünüşü henüz hazmadememiş insanların ateizmle buluşacağı tek nokta biraz düşünmek için çaba harcamasına bağlı. Kolay değil, yüzyıllardır süren masal dünyasını doğru belletmişler. Gerçekler öyle kolayca su yüzüne çıkarılamıyor. Ateist olmak doğru kitapları doğru zamanda okumakla mümkün. Biraz felsefe tarihi, biraz din tarihi, biraz materyalizm ateizmin tuzu biberi.
Eski10-12-07, 17:53  #10
Sürgün

Sürgün'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.

İnsanın kendisinden daha güçlü olduğuna inandığı bir güce kendini teslim etmesi, senden geldim sana döneceğim demesi; kendini nesneye çevirmesidir. Kul alalh ın elinde istediği biçime çevirebileceği bir oyuncağa döner. Hiç bir zaman da kendi olamaz.
Karşılaştığı zorluklarla mücadele değil, boyun eğer tarzda kabul eder. İsyan o yüzden islam ülkelerinde çok uzaklarda bir kavramdır. Mücadeleci, kavgacı, insanlar bizim gibi ülkelerden zor çıkar.

Tabi islam ilk geldiğinde tersine zalime karşı direnmeyi öğreten, yönetenleri alaşağı edip yeni yönetenler çıkaran bir sistem. Mazlumun silahı görevini görmüş. Ama yönetenler daha sonra dini, kendi çıkarlarına, kendi kurdukları sisteme hizmet edecek hale getrimişlerdir. İnsanların bu kadar kısmetine, kaderine fit oluşu, fakirliğin allahtan gelmişliğine inanması, isyankar olmaması hangi ülkenin yönetenlerinin işine gelmez ki?

Bende bir yönetici olsam eli tesbihli, ağzı dualı insanları yanımda çalıştırmak isterim.

meyci Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-12-07 16:47 .Sebep: argo kelime silindi.
Sürgün is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı