| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Sosyalizm'de Patron var mı? Ya da patronun hakkını işçiler mi sağlayacak ! / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Dec 2007
| bu kafamda dolaşan sorulardan biri ! sosyalizm de İşçi egemen olacak peki işveren ( patron )in hakkını da işçi mi savunacak ! bu soruyu felsefe dersinde sosyalizm,liberalizm karma ekonomi konuları işlenirken hocamıza sordum ( sosyalisttir kendileri ) -Hocam sosyalizmde patronun hakkı nasıl olacak ! hocam da - o da bir yerde işçidir ! ama daha sonra kazandığı emek safettiği parayla sermaye elde etmiştir ve kendi patron durumuna geçmiştir ! İşçi için Patron emeğinin karşılığını verendir ! sosyalizmde bu süreç devam edecek ama işçi hakkını alacak ! ... benim bilidiğim sosyalizmde İşçi egemenliği var ama Patron devlettir ! herşeyi devlet karşılar doğal olarak İşçinin patronu devlet olur ! asıl sorumuzda burada işte sosyalizmde patron özel kişiler mi yoksa işçi egemenliğindeki devlet mi ? Ya da özel kişiler Patronm olabiliyorsa sosyalizmde İşçiler nasıl patronun hakkını koruyacak ? |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007 Ülke / Şehir: Ixion civarı
| Kapitalizmde işçinin üzerinden karı elde eden patrondur.Patronun çok fazla fonksiyonu yoktur o sadece sermayedar ve hisse sahibidir,yani şirketin üzerinden sadece kar elde eder. Sosyalizmdeyse kar direkt olarak işçilere verilir ve üzerinden artı değer sağlanır bu artı değerse toplum yararına kullanılır tıpkı vergi gibi.Ayrıca fabrikaların denetimi işçilerin elindedir.Sovyet emekçi meclisi gibi. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| Güzel bir soru olmuş.Ben de gelecek cevapları sabırsızlıkla bekliyorum. __________________
"Dünyada sınırların kalkmasını isteyen üç ideoloji vardır; faşizm,emperyalizm,komünizm.Komünistleri diğerlerinden farklı kılansa komünistlerin farklı milletlerden de dostları olmasıdır." |
|
| #4 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| İlk olarak şunu söylemeliyizki Sosyalist toplumda herkes aynı ücreti almaz. Herkes emeğinin karşılığını alır. Örneğin 5 ton maden çıkaran işçi, 2 ton maden çıkaran işçiden daha fazla ücret alır. Yöneticiler işçilerden, usta işçi, usta olmayan işçilerden daha fazla ücret alır. Ama bu demek değildirki Sosyalizm eşitlikçi değildir. Aksine şu noktada herkes için eşitlikçidir, çünkü Sosyalist toplumda işçi usta olabilmesi için, yönetici olabilmesi için ücretsiz eğitim sağlanır. Kısacası tüm kapılar ardına kadar açıktır. Bu nedenle birisi diğer bir kişiye göre daha fazla ücret alır. Ama o fazla ücret alan insan, üretim araçlarını satın alamaz. Çünkü üretim araçları halkındır. Aynı şekilde Sosyalist toplumda fazla ücret alan kişi diğerini sömürme hakkına sahip değildir. Yani kimse kapitalist toplumdaki patronlar gibi, işçinin üzerinden kâr sağlayamaz. Verimli bir konu olacağını düşünüyorum. Gelecek cevaplarıda sabırsızlıkla bekliyorum. Ayrıca konuyu açan arkadaşımızada sorusu için teşekkür ederim. Dostlukla |
|
| |
| #5 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: istanbul
| Evet sosyalizmde patron var:''İŞÇİLER''...!? |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
Bu işi kim yapacak ! | |
|
| #7 | ||
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| Alıntı:
Ama tabii ki, bu yöneticilik kimliği Sosyalist toplumun işçiye tercihi, toplumsal ihtiyaç ve becerisine göre tercih edilecek ve sınırsız parasız eğitim kapıları açılacaktır.Burada şöyle bir soruda akla gelmiyor değil; "Peki bu kişiler, işçileri sömürmez mi?" Hayır! Sömürmez. Çünkü Sosyalist toplum, sınıfsız toplumdur, insanın insana kölelik etmediği ve insanın diğerini sömürerek üzerinden kâr sağlamadığı toplumdur. | |
|
| |
| #8 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Öncelikle burada bir gerçekten bahsetmişseniz sayın Frau, hocanız sosyalizm ve feslefe hakkında pek de bilgili değil, onu baştan söyleyeyim. Söylediği cümle sosyalizme tamamen tezat oluşturur konumdadır. İkincisi sizinde sorduğunuz soruya bakılırsa bu konuda eksikleriniz fevkalade gözükmektedir. Şöyle yavaştan başlayalım. Sosyalizm denilen sistemde üretim araçları kamunundur. Kişisel bir girişimden ve özel mülküyetten bahsedilemeyeceği için "Patron"dan da bahsedilemez. İşçiler bütün üretim araçlarına ve politik iktidara sahiptir. Sosyalizmde zorla çaılştırma (Yani bugünkü kapitalist sistemde görülen şirket ya da devlet hiyerarşisi) olmadığı için gönüllü çalışmak esastır. Bu bağlamda Che Guevara şöyle der: "Gönüllü çalışma, temel üretim araçlarının kamu malı olduğu bir toplumda, çalışma konusundaki komünist tutumun en gerçekçi ifadesidir." Otorite kendisini iki biçimde gösterir: politik biçimde (devlet), ve ekonomik biçimde (özel mülkiyet). Sınıfların eritildiği bir toplumda otoriteden söz edilemeyeceği için sınıfsal ayrımı beraberinde getiren özel mülkiyetten de söz edilemez. Her şey ortaktır. Herkes hakettiği ölçüde verdiği emeğin karşılığını alacaktır. İşte tüm bu noktalar toplamında iki önemli sonuç vermek istiyorum size: 1) Özel mülkiyet olmadığı için "Patron" denen kavram da yoktur. Bu nedenle "Sosyalizmde Patron hakkı" demek büyük saçmalıktır. 2)Hocanız sosyalizmden hiçbir şey anlamamaktadır. __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #9 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Dec 2007 Ülke / Şehir: fındıkzade
| sayın elenorin teorik açıdan incelendiğinde sözümona sınıfsız bir toplumsal düzenden ve patron mefhumunun sözkonusu olmayacağını söylemişsiniz ama ister istemez oluşan bürokratik kasttan bahsetmemişsiniz. acaba neden sınıfsız bir toplum düzenininden bahsederken hasıl olan yeni sınıflardan, oligarhlardan bahsetmiyorsunuz? sosyalizmi ve vaat ettiklerini daha net tartışırız böylelikle. __________________
KAHROLSUN PKK VE MARKSİST KUYRUKÇULARI |
|
| #10 | |
| |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|