"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Pakistan'da 8 Ocak Seçimleri

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Konu Araçları
Eski12-12-07, 01:08  #1
sargon

Giriş Tarihi: Dec 2007
Pakistan'da 8 Ocak Seçimleri

Pakistan ilgiyle izlediğim bir ülke. Bilindiği gibi ülkenin şimdiki diktatörü olan Pervez Müşerref zorla üzerinden askeri üniformasını çıkarıp sözde sivil cumhurbaşkanı oldu. Geçtiğimiz ay ilan ettiği olağanüstü hal 15 Aralık'ta sona erecek ve 8 Ocak'ta da seçime gidilecek. Seçimin demokratik olmayacağı şimdiden ortada zaten. Bu yüzden daha önceki diktatörlerden Gulam İshak Han'ın darbesi sonunda iktidara getirilen Navaz Şerif seçime girmemeye karar vermişti. Belki Benazir Butto'nun belki de uluslararası baskılarla seçime girmeye karar vermiş görünüyor. Bu seçimin oldukça sorunlu olacağını bilen Benazir Butto ise boykot isteklerine karşı ilerlemenin ancak adım adım olabileceğini belirtiyor.

http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_d...haberID=409331

Forum üyelerinin Pakistan'ı daha iyi tanımalarına yardımcı olabilmek için daha önce Turan Dursun forumunda yazdığım bir yazıyı da buraya ekliyorum.
--------------------------

Müşerref, ABD'nin bu sıkı müttefiki, gerçekten bir taraftan radikal islamcılarla uğraşıyor. Ama bir zamanlar bu akımları ABD'nin de desteğiyle kendisi besleyip güçlendirdi. Sadece Müşerref döneminde değil, Nawaz Şerif döneminde de Pakistan sıkı bir Taliban destekçisiydi. Resmi olarak reddetmelerine karşın her yıl ciddi bir maddi yardım yaptıkları biliniyor. Hatta Afganistan'daki Taliban'ın en güçlü örgütlenme alanı Pakistan'dı. Hala da öyle. Taliban iktidarı zamanında Pakistan'daki Taliban'a bağlı medreseler açıkça kapılarını kapatıp bütün öğrencilerini Taliban'ın ordusuna asker olarak gönderiyorlardı. 10.000'den fazla öğrencinin bu şekilde Taliban ordusuna gönderildiği biliniyor.

Taliban'ın Pakistan'daki bu örgütlenmesi Pakistan ve ABD'nin isteğiyle yapılıyordu ve Afganistan'daki demokratik güçlerin, başta kadın özgürlük hareketi RAWA'nın sindirilmesi için de kullanılıyordu. Pakistan RAWA'ya sığınma olanağı sağlıyor, ama bir taraftan da RAWA elemanlarına karşı Taliban'cıların saldırılarına bilerek göz yumuyordu. Müşerref rejimi laik bir rejim rejim falan değildir. Düpedüz İslamcı bir rejimdir. Devletin adı da zaten İslam Cumhuriyetidir. Asıl özelliği ise ABD'nin çizgisinde bir otoriter İslamcı rejim olmasıdır. Yani Taliban'a karşı olacak, ABD'ye dost olacak, iktidarını sağlamlaştırmak için islamı sonuna kadar kullanacak, otoriter olacak, demokratik muhalefeti engelleyecek vb.

Pakistan'da uygulanmaya çalışılan ABD modelini Türkiye'dekine benzetirim. Türkiye'de rejim daha laik olduğu için bazı farklılıklar vardır ve bazı özellikler gözden kaçar, en azından rejimin İslamı nasıl iktidarları ayakta tutmak için kullandığı pek iyi görülemez. Halbuki otoriter yapı aynıdır, ABD yanlılığı aynıdır, islamı sonuna kadar kullanmak, ama rejimin dışına çıkılmasını da terörle engellemek aynıdır. Neyseki Pakistan'da muhalefetten bir umudum var. Demokratik bir Butto muhalefet hareketi var. Güçlenmesi ve iktidarı almasını isterim. Ne yazık ki Türkiye'de böyle bir demokratik muhalefet yok. Muhalefet iktidar partisinden daha muhafazakar.

Bu arada Butto ile ilgili bir anımı anlatayım. Şimdi sürgünden dönen ve döner dönmez de Taliban tarafından bombalı bir suikastle karşılanan (bu saldırıda 138 kişi yaşamını yitirdi) Benazir Butto'nun babası Zülfikar Ali Butto 1977 yılında diktatör Ziya Ül Hak tarafından devrilmişti. 1980 yılında bizim de bir diktatörümüz olduğunda Evren'le Ziya ül Hak çok iyi bir ikili oluşturuyorlardı. Ben o zaman liseye yeni geçmiştim sanırım. Kısacası politikadan hiçbirşey anlamıyordum. İzmir'de oturuyorduk. Kenan Evren'le Ziya ül Hak gelecekmiş. Bizim ordan da geçerken herkes sevgi gösterisi yapacakmış. Komşularımızdan biri, hangi akla hizmetse, mahallenin bütün kadın ve çocuklarını toplayıp arabaların geçeceği caddeye götürdü. Yol boyunca insanlar dizilmiş, iki diktatöre coşkulu bir sevgi gösterisinde bulunduk. Pakistan'ı da Türkiye'yi de birkaç yıl sonra daha yakından tanıma olanağım olacaktı.

Sevgi gösterisinde bulunduğumuz bu Ziya ül Hak 1977'de Benzir Butto'nun babası Zülfikar Ali Butto'yu darbe ile devirmiş, 1979'da da astırmıştı. 1981-82 yıllarında da Kenan Evren'le iki sıkı dost olarak birbirlerini görmeye gidip geldiler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de bir ara tanıyan tek devletti. 1988 yılında diktatör seçim yapılmasına izin verince babasının yerine geçerek Halk Partisinin lideri olan Benazir Butto seçimleri kazandı, ama hızla yolsuzluk söylentileri yaratılıp iki yıl içinde bir darbeyle devrildi. O zamandan beri de Pakistan önce Nawaz Şerif sonra da Müşerref'in diktatörlüğünde yönetiliyor. Seçim yapılırsa muhtemelen yine Butto kazanacaktır. Görüldüğü gibi diktatörlükler radikal islam için bulunmaz nimet olmuştur hep. (bunu ilerde zamanım olursa başka ülke örnekleri üzerinden de anlatmaya çalışacağım.)

Benazir Butto, Pakistan için demokratik bir başlangıç olabilir. Radikal dincilerin Butto'yu nefretle istememelerinin nedeni de Müşerref rejimi ile ne kadar çatışma da yaşasalar, onun sayesinde epey bir güç devşirmekte olduklarını bilmelerindendir.
sargon is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-12-07, 18:25  #2
FatmaSeher

Giriş Tarihi: May 2007

Bir araba lafın özü, alıntıda;

Alıntı:
Sayın sargon şöyle demiş:

Mesajı Göster
Benazir Butto, Pakistan için demokratik bir başlangıç olabilir.
Benazir Butto, Daha önce Pakistan'ın başındaydı..
Eşinin ve kendisinin yolsuzlukları ve hortumculukları ayyuka çıkınca , ABD bir süre için Buttoyu kızağa çekti. ABD nin sığınma ve güvencesi altındaki Benazir gününü bekledi..
Müşeref i artık kontrol altında tutamayan , Pakistan'ın Çin , Rusya ve Hindistan yani Avrasya birliği içinde yer almasını istemeyen ABD, pek tabi BOP planının bozulmasını istemiyor..( bilindiği gibi Müşerref , Şanghay işbirliğine Pakistanı gözlemci olarak soktu.. ) ABD şimdi turuncuları göreve sürüp, Buttoyu tekrar ..devreye soktu
Butto , ABD nin demokrasisi(!) için biçilmiş kaftandır.
ABD nin bu demokrasisini Irak ve Afganistan da da görüyoruz!

FatmaSeher Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-12-07 18:30 .
FatmaSeher is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-12-07, 21:49  #3
İvanov

İvanov'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007
Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul

bunu söyleyeceğimi hiç düşünmezdim ama,
umarım müşerref sağlam bir darbe yapar!
pakistan halkı için doğru olanı artık anladı ve geçmişte ki hatalarını telafi edeceğe benziyor.

zaten batı ülkelerine sağlam bir tehdit savurdu "olası bir yönetim değişikliğisırasında ki otorite boşluğunda, elimizdeki nükleer silahların taliban'ın eline geçmesinden korkuyoruz"

gücü yeten devirsin bakalım müşerrefi

Sen benim güldüğüme bakma
Nefret ediyorum senden hala
İvanov is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-12-07, 23:11  #4
sargon

Bu ilginç yorumlar için teşekkür ediyorum. Doğrusu beklemediğim derecede açık ve net yorumlar. Yapılan iki yorum da bende şöyle bir izlenim uyandırdı. Ben şimdiye kadar Türkiye'de darbe, baskı rejimi ve zorbalık isteyen bir kesimin olduğunu biliyordum. Ancak bu kesimin gerekçelerinin çeşitli tehditler olduğunu, örneğin Kürt sorunundan dolayı Türkiye'nin bölünmesi gibi yada laik düzenin yıkılıp yerine şeriat kurulması gibi korkulardan dolayı ve bir tür zorunluluk olarak darbelere, baskı rejimlerine yandaş olunduğunu düşünüyordum. Ama Pakistan'la ilgili yorumlardan başka bir ilginç sonuç çıkıyor. Bazı kesimler aslında gerçekten diktatörlerden yanalar. Yoksa Müşerref gibi bir zorbaya niye destek verilsin ki.

Amerika'nın Müşerref piyonu eskidiyse onun yerine bir başka diktatör bulmakta hiç zorluk çekeceğini sanmıyorum. Şu anda kadar Ziya ül-Hal, Gulam Ishak Han, Pervez Müşerref gibi birçok diktatör buldu ve her darbe ABD ile son derece sıkı fıkı şekilde yaşamayı başardı. Bu darbelerden dolayı Pakistan halkı bir gün bile gün yüzü göremedi. ABD'nin istediği piyonsa Müşerref bu açıdan hizmette sınır tanımaz. Boşuna seçim yaptırıp, adamın üniformasını çıkarıp bir sürü zahmete girmeye ne gerek vardı ki.

Müşerref'in nükleer silahları hangi durumda Taliban'ın eline geçecekmiş merak ediyorum. Taliban'a en yakın olan kendisi çünkü. Ayrıca diğer iki muhalefet liderinin biri Navaz Şerif daha önceki darbe döneminin başbakanı, yani o da Müşerref'e çok uzak bir isim değil. Diğeri Benazir Butto ise Taliban'ın can düşmanı. Kadının Pakistan'a girmesini bile istemiyorlardı. Girerse saldırırız diyorlardı ve daha ilk gün bombalı bir saldırı ile 138 kişiyi katlettiler.

İki yorumdan sayın FatmaSeher'in yorumunda şu görülüyor. Demokrasi denen şey ABD'nin çıkarlarına hizmet edilmesi için getirilmeye çalışılıyor. Bu bir oyundur. Yani insanlar boşuna yürüyüşler yapıyorlar, saldırılarda ölüyorlar vb. Bundan sonrasını da sayın Ivanov tamamlamış. İnşallah Müşerref temiz bir darbe daha yapar da, şu ABD'nin istediği demokrasi denen şey gerçekleşmez. Gerçekten bravo diyorum. Diktatörlükler bundan daha iyi savunulamazdı. ABD'yi kalkan yapıp, bunun aracılığıyla demokrasiyi tu kaka yapmak hiç fena bir yöntem değil.

sayın Ivanov'un esprisinden ise başka bir sonuç daha çıkıyor. Yani Müşerref diyormuş ki, eğer üstüme fazla gelirseniz, diktatörlüğü bırak, demokratik bir seçim yap falan diye fazla baskı yaparsanız, elimdeki nükleer silahları Taliban'a veririm. Bunu yapabileceğini sanmıyorum, ama bu lafın anti-emperyalist olmakla zerre kadar bir ilgisi yok. Öyle ise Taliban en alasından anti-emperyalisttir. Bütün ulusalcıların Taliban'ı desteklemeleri gerekirdi. Taliban'ın nasıl bir zorba olduğunu ve Afganistan halkına neler çektirdiğini bilmiyorum anlatmaya gerek var mıdır?

Doğru tutum ABD'ye karşılar diye faşistleri, yobazları desteklemek olamaz. Siz net olun, diktatörlüklere karşı çıkın, halkınıza dayanın, ABD dost da olur düşman da.

sargon Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-12-07 23:20 .
Eski12-12-07, 23:47  #5
FatmaSeher

Sn sargon,
yine bir araba laf etmişsiniz .
Ama Taliban'ın ABD imalatı olduğunu Es geçmişsiniz .
Bu kadar önemli bir konuyu atlamak !!!!
Bu durumda bunca lafın , neyin üzerine perde olduğu da açıkça görülüyor. . .

Kral Çıplak ! sn sargon ,
bunca laf da, çıplaklığını örtmüyor..

FatmaSeher Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-12-07 00:06 .
FatmaSeher is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-12-07, 00:44  #6
sargon

sevgili FatmaSeher, ben zaten buranın bir araba laf etme yeri olduğunu düşünüyorum. Derdimizi sıradan hamasi nutuklarla anlatamayız herhalde. Bir araba laf etmediğimiz için ortalığı basit propagantif laflarla ve hamasetle uğraşanlar doldurdu. Yazdıklarımın bu tür sitelerin asıl amacına, yani değişik konularda fikir geliştirme anlayışına uygun olduğunu düşünüyorum. Yoksa "kahrolsun A, yaşasın B" deyip tatmin duygularımı giderirdim.

Sizden de aklı başında eleştiriler bekliyorum. Bunu yapabilecek kapasiteniz olduğunu da düşünüyorum. Taliban'ın ABD imalatı olduğunu es geçtiğim iddianız da doğru değil. Daha yazının başında Taliban'ın ABD ve Pakistan diktatörlerinden ne kadar destek aldığını anlatmıştım zaten. Konu Afganistan olmadığı için fazla ayrıntısına girmedim. Bir gün de Afganistan'ı yazar, o zaman daha ayrıntılı görürüz.
Eski13-12-07, 09:21  #7
İvanov

İvanov'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007
Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul

sayın sargon,
şimdilik üstünkörü görüşümü belirteyim , yakın zaman sonra daha açıklayıcı bir yazı yazacağım.
şunu bilmenizi isterim ki pakistan halkının geleceği için müşerref'in devlet başkanı olarak kalması gerekmektedir.
çünkü ABD 'nin, genişletilmiş ortadoğu projesi kapsamında, bu bölgedeki planları müşerref'in düşürülmesi yönündedir.
ve müşeref düşerse yerine işbirlikçiler geçecek, düzensizlik devam edecek.
çünkü siz de biliyorsunuz ki ABD bu bölgede istikrar istemiyor.

nükleer silahlar meselesinde de "benim ipimi çekerseniz silahları taliban'a veririm" gibisinden bir tehdit savurmuştu.

neyse daha sonra devam edeceğim....

Sen benim güldüğüme bakma
Nefret ediyorum senden hala
İvanov is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-12-07, 16:08  #8
sargon

Sayın Ivanov'un cevabını beklerken ben diktatör seven arkadaşlara fazla tanınmayan iki diktatörle ilgili daha önce yazmış olduğum yazıları hediye edeyim. Bunlardan biri güya Rus emperyalizmine diğeri de güya ABD emperyalizmine karşılar.

http://sargon.blogcu.com/Turkmenbasi/
http://sargon.blogcu.com/Hazreti_Kim_Il_Sung/

Yukardaki her iki diktatörün ortak özelliğinin emperyalizme karşı olmaları olduğunu düşünenler olabilir. Halbuki bunların emperyalizm karşıtlıkları sahtedir. Egemenliklerini sürdürmek ve toplumları baskı altında tutmak için uydurdukları bir şeydir anti-emperyalizm. Hiçbir diktatör gerçekten anti-emperyalist olamaz. Aynı şey Müşerref için de geçerlidir. Bizde de aynı Müşerref gibi sahte anti-emperyalistler vardır. Gericilik sahte anti-emperyalizm ile örtülemez.
Eski28-12-07, 01:40  #9
sargon

Benazir Butto"nun oldurulmesine cok uzuldum. Ne diyecegimi bilemiyorum. Bir ulkede demokrasinin yesermesinin bu kadar cok dusmani nasil olabiliyor. Diktatorler istemiyor, dinciler istemiyor, hatta bizim ulkemizdeki bircok insan bile istemiyor. Eger Turkiye"de bile Benazir Butto"nun bu kadar dusmani olabiliyorsa, Pakistan"da kimbilir ne kadar cok oldurmek isteyeni vardi.

Sonuctan bakinca Benazir Butto"nun fazla cesur ve iyimser oldugunu dusunuyorum. Pakistan"daki gericiligin (hem siyasi hem dini gericilikten bahsediyorum) hangi boyutlarda oldugunu gorememis gibi geldi bana. Cok yazik, bir ulkenin kendi degerlerini ne kadar kolayca ayaklar altina alabildiginin aci bir gostergesi.

Perwez Muserref simdi rahatlayabilir. Geriye tek Nawaz Serif kaldi, onunla da bir sekilde isini goturebilir artik. Islamcilar da rahatlamislardir. Iktidara Butto"nun gelmesi onlar icin hic iyi olmayacakti. Demokrasinin olmadigi ortamda cok rahata gucleniyorlardi. Diktatorlere ve radikal islamcilara gun dogdu.
Eski28-12-07, 19:41  #10
FatmaSeher

Batı kaynakları , Butto ile Pakistan'a demokrasi gelecek diyordu..
Türkiye'de bilindiği gibi holding medyasının haber kaynağı hep batı haber kaynaklarıdır.,
Batı politikalarının , stratejilerinin kamuoyu oluşturulması ve yönlendirmeleridir.
Aşağıdaki haberde ise, Rus haber kaynaklarının , Butto nun ölümü ve seçimlerle ilgili analizini okuyacaksınız..
Dünyaya tek gözle bakmamak için okumanızı öneririm.

http://ulusalkanal.com.tr/index.php?...=6955&Itemid=6

Pakistan'da seçim süreci zora girdi.
Acaba bu durum kimin işine yaradı? Şimdi güncel soru bu.
Batı basını seçimlerde Butto favoriydi derken Rus basını favorinin oyları bölünmeyen Müşerref olduğunu belirtiyor. Butto'nun ölümünden birgün önce seçim için uzlaşma sağlanmış olması da dikkat çekiyor. Seçim sürecinin zora girmesiyle Müşerref batının dayattığı gibi tırnak içinde demokratik yolla iktidarını sürdürme şansından uzaklaşmış oldu. Bir başka değişle seçimlerin olmamasından en kötü etkilenen kişi Müşerref olacak.
.................
Batılı yayın organları seçimlerde en büyük favorinin Butto'nun liderliğindeki Halk Partisi olduğunu belirtiyordu. Ancak ülkede ki oy dağılımına ve seçime katılan partilerin yapısına bakıldığında durumun tam tersi olduğu belirtiliyor. Bu tespit özellikle Rus gazetelerinde yer alıyor. Rus gazetelerinin neredeyse tamamı Pakistan'da en büyük favorinin Pervez Müşerref olduğunu belirtiyorlardı.
Çünkü Müşerref blok oylara sahipti. Rakipleri ise ayrı ayrı seçimlere giriyordu. Navaz Şerif ve Benazir Butto'nun iki ayrı partiyle seçimlere girmesi oyların bölünmesine neden olacaktı. Bu nedenle seçimlerin favorisi durumunda olan isim Pervez Müyşerref'ti. Saldırının hemen ardından Navaz Şerif'in seçimleri boykot edeceklerini açıklaması ve Butto'nun liderliğindeki Halk Partisi'nin seçimlere girebilecek durumda olmaması seçim sürecinin ve dolayısıyla Müyerref'in favori olduğu demokratik ortamın yokolması anlamına geliyor.

Pakistan'da Müşerref seçimle iktidarını güçlendirirse kendisine yönelik "demokratik değil" suçlamalarından da sıyrılmış olacaktı.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı