| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Aslında PUT dediklerini bir TANRI rakibi olarak görmekteler.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| Dostlar, Bazı Müslüman arkadaşlar hemen her vesiyle PUT derler, Heykellere de bu PUT konusu yüzünden çok kızarlar...Bu konu benim çok dikkatimi çekmiştir ve bir türlü bu arkadaşların böylesi masum imge veya simgelere neden bu denli düşman olduklarını anlayabilmek için epeyce uğraşmak zorunda kaldım. Yaptığım kişisel incelemeler sonunda vardığım sonuç bir sürpriz oldu benim için. Mesela Afganistan'da İslam'dan çok önceleri yaşamış olanlar o devirlerde BUDHA heykelleri yapmışlardı. Çok görkemli olan bu kumtaşından yapılmış heykeller de asırlarca Afganistan'da yapıldıkları mevkide o eski devirlerin sanatçılarının bu şaherserlerini etrafa göstererek eski devirdeki sanatkarların ne denli usta sanatkarlar olduklarını anlatmaktaydı. O zamanlarda oralarda BUDİZM dinine inanılmaktaydı. Gelgelelim , asırlar sonra TALİBAN denilen ve İslam'ı aynen çıktığı zamanki şekliyle yaşadıklarını iddia eden bu kimseler işte bu heykellerden huylanmaya başladılar...Ve bu heykelleri PUT olark gördüklerini ve onları oradan yok etmeye yemin ettiklerini söyleyince, bugünkü DALAI LAMA da bunun yerine heykellerin oradan alınarak batıdaki bir müzeye kaldırılması fikrini ileri sürdü... Ama,Taliban sözünde ve de düşüncesinde o denli kararlıydı ki, bu kocaman görkemli heykelleri yerlerinden sökmek için epeyce uğraştılar. Ve akıllaraına bu heykelleri dinamitlemek geldi... Ve bir hayli dinamit kullanmak suretiyle 10 gün kadar bir zaman içinde heykelleri yerle bir ederek, o yerleri bir güzel süpürdüler ve heykelleri yok ettiler. Şimdi insan düşününce, aklına şu düşünce de gelmeden edemiyor; eğer TALİBAN gerçekten bu heykellerin cansız ve de taştan yapılmış olduğunu ve kimseye de ziyan veremeyecek denli hareketsiz oluşunu görmekte ve bilmekteyse, o zaman, bu denli dinamit kullanmanın manasını da anlamak mümkün olmuyor. üstelik Taliban heykellerin umduklarından daha uzun bir zaman alarak ortadan kaldırılmış oluşuna ALLAH'ın kızacağını düşünmüş olacak ki, yıkımdan sonra 100 kadar sığır keserek bu kesilen hayvanların etlerini fakirlere dağıtmıştır...Bunun nedeni de heykellerin yıkımının gecikmesine karşı kızgın Allah'ın kızgınlığını bir nebze olsun dindirmek olarak ifade edilmişti... Sevgili Dostlar, işte TALİBAN'ın ALLAH anlayışı böyle, yani kızgın bir TANRI, ve taştan yapılmış heykellerin de PUT sayılması demek oluyor ki, onların cansız ve de zararsız değil de, Talibanın ALLAH'ının bir rakibi şeklinde ve de canlı olarak algılanmakta ve de korkulmaktaydı. İşte Taliban ve bu zihniyetteki inanç sahiplerinin ALLAH'ı algılayışları ve heykeller burada açıkça rekabetin ne denli bir TANRI anlayışını ortaya koyduğunun açık örneğini oluşturmakta. Tabii bu arada heykellerin görkemi karşısında bu heykelleri görüp de hayranlık duyan kişiler de var, mesela ben de onlardan biriyim ve benim gibi olanlar dabelki aynı duyguları paylaşmakta... Aslında Taliban olsun ben ve benim gibi düşünenler olsun heykellerin görkemini kabul ederek onu bilen kişileriz. Ve Talibanla duygusal olarak heykellere bakınca aynı nesneyi yani heykelleri görmekteyiz.Hem Taliban ,ve hem de ben ve benim gibi düşünenler heykellerin görkeminden ve sanatsal yapımının hatasızlığının farkındayız. Gelgelelim bu aynı duygular Talibanda korku ve onlardan kurtulma ve de heykellerdeki canlılığın onları yok etme tehditinde bulunduğunu düşünürken, bizlerde de, bu güzel sanat eserlerinin sonsuza dek yaşamaları gerektiği düşüncesini oluşturmaktaydı. Taliban taştan yapılmış heykelleri kendi Tanrılarına karşı bir rakip olarak görmekteydi. Biz ise böyle bir kabulü yapacak denli Tanrı'yı bilmeyenlerden olmadığımızdan böyle bir düşünce taşımadık,ve taşımıyoruz da... İşte PUT denilen simge ve imgelerin altında yatan gerçek durum bu. FARKINDALIKLA, |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| Alıntı:
| #3 | ||
| Alıntı:
Ben Osmanlılar ve ondan önce de, Selçukluların heykel yaptıklarını duymadım. Yoksa benden habersiz yapmış mıydılar? Yapmamalarının sebebi sizce nedir? Saygıyla, | |
|
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Yazık olmuş onca yapıya ve inançlı biri olarak bunu içtenlikle dile getiriyorum ki sayın sesli haklı aslında işin özünde. inançlar simgesel varlıkların etkisi ile ne azalır nede çogalır tabi hakiki iman sahipleri adınadır bu önermem. Bu uygulamada herhalde hz ibrahimin kabe baskını timsalinden esinlenmiş diye düşünmeden edemiyorum fakat burda da yine dini anlamamak hüküm sürüyor. hz ibrahimin o işten maksadı gercekde kendilerine bile faydası olmayn putların binlerce insana hiçbir faydası olmayacagını ıspatlamaktı. Korkuların eşliginde böyle bir girişimde bulunmak ve bunu daha sonrasında din için gecerli kılacak sebeblere sarmak gayet olası fakat anlamsız ve irdelenebilecek kadar da yalnış davranış şekli. Karşı cıkan arkadaşların belkide bir kez daha duşunmesi gerekiyor diye düşünüyorum belkide hakikaten korktukları kendi gercekleri ile yüzleşmekti. O heybetli yapıları hergün görüp inancını değiştirmek isteyen insanların oluşmasını engelleme çabasıydı belkide. Eger bir yön degişikligi mümkün olacaksa bu azametli yapıların varlıgı karşısında işte o zaman tanrı ile aşık atan bir put da artık var demekti. |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
Bu duymamazlık genetik olabilir mi?__________________
Allah ile uğraşmayın zira baş edemessiniz. Bektaşi | |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Ben sayın Kebikec'in sorusunu anladım. Verdiğim yanıtta onun yanıtı da var... Ne var ki siz ve sayın Kebikec, o yanıtı görmek istemediğinizi açıkça belirtmiş oluyorsunuz. Bakınız hiç bir Osmanlı padişahı gerçekten Müslümanlığa inanan bir yapıda değildi. Bu bir gerçek..Eğer Müslümanlığa gerçekten inanmış olsaydılar; 1- Hepsi de yaşamlarında bir defa olsun HAC yaparlardı! Hani nerede Müslümanlığın bu şartı? Padişah gitmeyip de başka kim gidecek? 2- Eğer padişahlar kendileri sünni bir inancın sahibi olsaydı, tutup da devşirilen Yeniçerilere sunni bir eriştirme töreni yapılırdı. Öyle olmamış, Müslümanlığa yeni alınan bu çocuklar BEKTAŞİ olarak İslam'a sokulmuştur. İslam ile Bektaşiliğin ne derecede uyuştuğunu bana bilenler anlatsın... Onun için HEYKEL meselesinde Osmanlılar İKİRCİKLİ oynamış, ne kendileri yapmış, ne de yapılmışlara ses çıkarmıştır. Bu onların ne derecede İKİRCİKLİ olduklarının göstergesi değilse, heykelleri çok sevdiklerinin göstergesi olabilir mi? Bu derecede saf olmayın lütfen! FARKINDALIKLA, | |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
İkincisi: Haccın şartları vardır. Osmanlı padişahları hac için bile olsa, payitahtı terk etmeleri halinde iktidarın el değiştirmesi dolayısıyle fitne ve kan çıkması ihtimali yüzünden bu ibadetten feragat etmişlerdir. Padişahlar sunni olmadıkları için medreselerde eğitim sünni olmuş, şeyhül İslamlarda alevi dedelerinden seçilmiştir değil mi? (Birden aklıma Orhan Veli'nin bir dizesi geldi nedense:" Geç bunları anam babam geç bir kalemde..." __________________
Allah ile uğraşmayın zira baş edemessiniz. Bektaşi | |
|
| #9 | |
| sn sesli osmanlı yada selçuklu heykel yapmak zorunda neden olsun ki heykel tamamen bir kültürdür osmanlı ve selçuklunun heykel olarak ifade edbilecekleri dantel gibi işledikleri taşlarla yaptıkları han,hamamlar, camiler vs dir. her kültürün kendini sanata ifade ediş şekli ayrıdır bir diğer kültürün sanatını başka bir topluma empoze etmek yapmamasına noldu korktun mu yoksa demek saçma sapan bir durumdur mevcut olanı koruması o toplumun yapabileceği en güzel olgunluktur ötesini beklemek art niyet taşır.ve biliyoruz ki osmanlı yapmamıştır fakat türkiye heykel yapabilmektedir fakat heykel bizim türk kültürüne ait bir durum olmadığı için ki avrupalıların bana göre o son derece estetik ve güzel heykellerinin yanına bile yaklaşılamıştır çünkü herşeyi ehli en güzel yapar.ayrıca psikolojik olarak yaptığınız tespitte örneği talibanla vermeniz yanlıştır çünkü talbanın o heykelleri yıkamasının ardında bassettiğiniz olgular yok tamamen siyasidir bakın biziz islamın temsilcileriyiz yakında amerikanın buraya el atma durumları var ve dünyadaki diğer fanatikleri buraya savaşmaya bekliyoruzdur onun altyapı çalışmasıdır.yoksa o heykeller yüzlerce yıldır islam topraklarının sınırları içersinde kalmıştır fakat yıkılmamıştır.ve böylece sn sesli ve bizlerin bu heykellerden islamın hoşgörüsü sayesinde haberi olmuştur.. |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
Size padişahların ne derecede ikircikli davrandıklarını anlatınca --geç bunları diyebiliyorsunuz--- Haccın şartları varssa Müslümanlıüın da şartları vardır. Savaşlarda çok uzaklara kadar kormadan gidenler iş hacca gelince mi korkuyor da koltuklarından kalkamıyor? Güldürmeyin insanı ! Padişahlar sunni idi ama neden yeniçeriler BEKTAŞİ olarak eğitim aldılar? Lütfen soruma uygun yanıt verin. Ya da geçin veremiyorsanız... Padişahların ne denli sunni oldukalrının nişanesi YAVUZ Selimde yatmaktadır. Türk oğlu TÜRK Şah İsmail Yeseviyi Şii diye tepelemedi mi? İkircikli padişahları bilmeyen bir siz mi kaldınız? Saygıyla, | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|