Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Biraz dusunebilirmiyiz? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski13-12-07, 01:49  #1
uncode
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Biraz dusunebilirmiyiz?

Arkadaslar belki yazdıgım bazı seyler klasik gelebilir onceden yazıldıysa simdiden ozur dilerim.

Ben muslumanım cok celiskideyim bu aralar..bilimi inanılmaz cok seviyorum amator sekilde takip ediyorum cocuklugumdan beri. Stephen Hawking , Albert Einstein, Carl Sagan , Charles Darwin , vb bircok bilim adamının eserlerine baktım arastırdım. burda ise sayın anibalı takip ettim cok . sorunum ise şu ;

Bilimin ispatladı. Maddenin yok olmayacagı , evrim teorisi atıldı ortaya , insan vucudunun kimyasal fiziksel sureclerinin cogu cozuldu. ifadelerim eksikse bagıslayın simdiden.yani gunumuzde elimizde inanılmaz heycan verici bulgular var burası kesin..yani bilime lafımızın olmayacagı olamayacagı kesin.

Benim yaklasmak istedigim bilimin cogunu acıkladıgı hersey ortada oyle veya boyle su an biz ortadayız. akıl denen bir surecimiz var ve bunu herkes kabul ediyor. sorguluyoruz.. biyolojik ve fiziksel yapım su an ne olursa olsun ben bunları billime bırakarak dusunen bir canlı oldugum icin ister istemez "ANLAM" a bakıyorum. ellerimin olması ..nasıl evrimlesirse evrimlessin..ayaklarımın olması..hadi bu saçma..neden goruyorum..hadi buda saçma..neden tad alıyorum..bunuda gec ..neden benim icimde hiç durduk yere uretemicegim bir yaratıcı dusuncesi var..hadi bana o annem babamdan diger nesillerden kodlanmıs yada anlatılmıs olsun ogretilmis olsun..bunu ilk ogretilmeyen kodlanmıyan insan neden uydurdu..nasıl uydurabildi..evet aslında soru bu nasıl uydurabildi..

Bir felsefeci adını hatırlamadıgım "insanın aklında tanrı dusuncesi olması tanrının varlıgına delalettir" gibi bisi..diyelimki buda sert bir ifade olsun kanıttır denmesi.. suda var tamam bir ton insan var goremeyen yuruyemeyen bacaksız kolsuz dogan bu evrim genler diyelim..ama sadece ayrılmak istedigim nokta algıladıgım seylerin anlamlı olması..neden anlamlılar bir işe yarıyolar..maddenin bir kararımı varki atomların bizim gibi dusunce yetenegimi varki dur suna ayak uretelim yurusun diye? ben bunu anlamıyorum iste..madde bilincsizse neden işe yarıycak şeyler uretiyor?

Arkadaslar sizleri kızdırmamak icin cok hayalperest gitmemeye calısıyorum.bilime saygımdan dolayı ama bilimin bittigi yerde insan dusuncesi bunları gorup anlamlı oldugunu algılayabiliyor bunu inkar etmek kabul etmekten cok zor.. cunku ortada..butun cesitlilik insanı inanılmaz bir sekilde anlamlı buldugu..

Ve bir de neden kaos yok..bir fizikci big bang hakkında "maddenin patlaması yıkım getirir cesitlilik , hayat getirmesi inanılmaz hayret verici bişey " gibi bir soz soylemisti..bunuda yanlıs sayarsak kafamın basmadıgı duzen konusu..madde neden bilincsizce bir duzen tutturmus.. hayır sandıgın gibi degil aslında kaos var derseniz dunya bu kaosta neden milyarlık yasına ragmen zarar gormedi.. neden trilyonlarca ihtimal varken kaos ve yıkım daha cok goremiyoruz evrende?

tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-12-07 11:44 .Sebep: Küçük-büyük harf düzenlemesi
uncode is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-12-07, 18:36  #2
meyci
İnançlar & Dinler

Giriş Tarihi: May 2007

Şuanda Plüton gezegeninde, Güneşe uzaklığından dolayı soğuk olduğu için var olamamış canlılar bu soruları soramıyorlar. Fakat evrenin başka yerlerinde belki milyarlarca canlı aynı şeyleri sorguluyordur.
Dünya yaklaşık 10 bin yılda bir buzul çağına giriyormuş. Depremler, tsunamiler doğal afetler kaos değilmi? Dinozorların yok olmasına neden olan bir meteor çarpmasıymış deniyor. Dünya yok olmuş olsaydı, o zaman tamam kaos varmış mı diyecektiniz?
meyci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-12-07, 19:03  #3
ilkbahar

Giriş Tarihi: Oct 2007

evet varolmasaydık bu soruların hiç birini soramayacaktık..varız...o halde düşünmeliyiz...varlğı varedeni..
ilkbahar is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-12-07, 19:42  #4
uncode
Yazar Adayı

Alıntı:
Sayın meyci şöyle demiş:

Mesajı Göster
Şuanda Plüton gezegeninde, Güneşe uzaklığından dolayı soğuk olduğu için var olamamış canlılar bu soruları soramıyorlar. Fakat evrenin başka yerlerinde belki milyarlarca canlı aynı şeyleri sorguluyordur.
Dünya yaklaşık 10 bin yılda bir buzul çağına giriyormuş. Depremler, tsunamiler doğal afetler kaos değilmi? Dinozorların yok olmasına neden olan bir meteor çarpmasıymış deniyor. Dünya yok olmuş olsaydı, o zaman tamam kaos varmış mı diyecektiniz?

işte sorun bu ya.! bilincli bir canlılık..benim derdim bu..tabiki bahsettigin sartların bi sekilde etkilememesi dusunulemez. ama neden bilinclilik? bunu anlamıyorum..hersey amorf olabilirdi madde bilincsiz isen biz nası bilincli bi sekilde evrimlestik. dogal olaylardan bahsetmissiniz bu zaten duzende gorulen bir duzensizlik duzeni ..asıl bana yetmeyen sey neden daha buyuk daha sık bir kaos yok yani kaos tan cok bir duzen var diyebiliriz bunu butun insanlar soyleyebilir cunku ortadadır..insanoglu supheci olmasaydı tamam derdim herseyi kabul etmeli..bu supheciligimiz sayesinde merakımız sayesin bilim var..maddeyi sorguluyoruz..ama nedense hep kokende bir suphe var madde neden sozde "canlı" tabir ettigimiz dusunebilen bize evrildi..? her celiskiye ragmen bir tanrıya burda inanmayı bırakamıyorum.. yani ne biliyim hiçbi atom hiçbi hucre konusmaz dusunmez bu bilinen bir gercek bunlar bukadar birlikte bukadar kompleks deli bir sistem olusturuyo hadi ben bunu olusturayımmı diyo bunu anlamıyorum..yani kaostan kastım bu..hiçbişi olmama olasılıgı daha yuksekken neden son secenek oldu?
neden dusunen birşey olduk cıktık...neden evrensel denebilcek seyi bulduk : sayılar.

arada kacırmısım ozur kaostan kastım hem yıkım ama kucuk bir yıkımdan bahsetmiyorum deprem tsunami gibi buzul cagı gibi ..duzenlilikten bahsediyorum uzun suren evrimlesen ama hiç bi sekilde bunların aksine her zaman hep yıkım yok .? madde neden form degistirip donusup bir sekilde yine bir duzen tutarlılıgına giriyo..bilimsel acıdan degil sundan bundan dolayı giriyor diye acıklanmıstır..benim merakım neden buna sanki bilincliymis gibi bize gore anlamlı eylemler yapıyo madde?

uncode Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-12-07 00:49 .
Eski14-12-07, 00:38  #5
uncode
Yazar Adayı

demek istedigim mesela neden su var (bir sekilde kimyasal,biyolojik olarak) ve ben bunu icmek zorundayım? suyla aramdaki biyolojik fiziksel ve mantıksal bir iliski neden var? ben neden bunu dusunuyorum? bunun için hiçbir sebep , bir neden yoksa benim bunu sormamda anlamsız olur dolayısıyla hersey anlamsızdır. eger "anlam" denen sey dunyadaki objelere karsı sadece benim reaksiyonumdan ibaretse akılda saçmadır dusunmekte. ozaman olmeye programlanmıs bir hucre yıgınından ibaret mucizevi denilen bir seyiz..cok sey var cok..
Eski18-02-08, 16:11  #6
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın uncode şöyle demiş:

Mesajı Göster
demek istedigim mesela neden su var (bir sekilde kimyasal,biyolojik olarak) ve ben bunu icmek zorundayım? suyla aramdaki biyolojik fiziksel ve mantıksal bir iliski neden var? ben neden bunu dusunuyorum? bunun için hiçbir sebep , bir neden yoksa benim bunu sormamda anlamsız olur dolayısıyla hersey anlamsızdır. eger "anlam" denen sey dunyadaki objelere karsı sadece benim reaksiyonumdan ibaretse akılda saçmadır dusunmekte. ozaman olmeye programlanmıs bir hucre yıgınından ibaret mucizevi denilen bir seyiz..cok sey var cok..
ortaya attığınız soru gayet mantıklı sn uncode. insanın suyu içme içgüdüsü bile başlı başına incelenmesi gereken bir mesele bence. Ortaya çıkan ilk insanlar (evrim kuramına göre) veya yaratılan ilk insan (ilahi dinlere göre), suyun hayati bir hitiyaç olduğunu nereden biliyorlardı? İlk insanlar suya sıra gelene kadar başka içecekleri de içebilirlerdi, öreğin bir zehir içselerdi daha o zamanlarda insan soyu tükenmiş olacaktı. Onları zehirli bir içecek yerine suyu içmelerinin sebebi neydi? Ya da sağlığa faydalı yiyeceklerin hangi yiyecekler olduğunu nasıl buldular? Bu sorulara ilahi kitapların savını dikkate alacaksak geçerli cevaplar veriliyor. Örneğin adem ve havva'nın neler yemesi-içmesi gerektiği, yaşamaları için neleri yapmaları gerektiği bizzat tanrı tarafından bildirilmiş olduğu yazılı. Evrim sonucu ortaya çıkmış ilk insansı varlıklar açısından ele alırsak, bu insansılar tek sayıda değil de bir kitle halinde ortaya çıkmış olduklarından, içlerinden bazılarının sağlığa zararlı yiyecek ve içecekleri kullanmış olduklarından dolayı ölmüş olduklarını düşünsek bile kitle halinde ortaya çıktıklarından bir kısmının ölenleri görerek o zararlı yiyecek-içecekleri kullanmadıklarını söyleyebiliriz. yani iki durumda da insan soyunun devm etmesi muhtemel görünüyor. yaratılış kuramı fazla hayalperest iken evrim kuramı daha gerçekçi sebepler öne sürebiliyor.
Eski18-02-08, 16:20  #7
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

neden gelişimin geriye doğru değil de ileriye yönelik olduğu konusunda ise ben şöyle düşünüyorum; nasıl ki bir insan, önüne çıkan seçenekler arasından kendine göre en faydalı olanı seçmeye çalışırsa dünyadaki değişimlerde de bu şekilde olmuş olabilir. Yani dünyadaki canlılık, kendi soyunu devam ettirebilmek için doğa şartlarına adapte olmak zorunda kaldıklarından haliyle hep ileriye yönelik bir gelişim ortaya çıkacaktır. Böyle olunca doğal olarak kaoslardan ziyade gelişim ortaya çıkmış oluyor. Zaten evrim kuramının temeli, ileriye dönük bir ilerlemenin sebebini açıklamaya dayalıdır. Bunu da doğa seleksiyon ile açıklamıştır. yaratılışçıların "canlılığın devam edebilmesi için kendi kendilerini geliştirecek bir sonucun ortaya çıkabilmesi milyonda bilmem kaç ihitmal" gibisinden iddiaları destekli iddialar değildir. Eğer onların söyledikleri doğru olsaydı, yine bu milyonda bilmem kaç ihtimalin gerçekleşmesi gerekmez miydi? Bu milyonda x ihtimali gerçekleştirebilecek olanın sadece tanrı olduğuna inanmak yerine kendiliğinden, mevcut şartların en iyisine yönelim yöntemine de gayet doğal olarak inanılabilir. Yani yaratılışçıların, bu küçük ihtimali tanrı'nın gerçkleştirdiği ne kadar mantıklı ise, bu küçük ihtimalin kendiliğinden ortaya çıkmış olması en az onun kadar mantıklıdır. Saygılar.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı