"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.



 



Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

 
 
Konu Araçları
Eski31-03-06, 15:19  #1
canugur
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 5,340
Islamin Türk plastik sanatlarina katkisi



A- Islam, Türk sanati üzerine ciddi olumsuz etkiler yaratmistir
B- Islam, Türk sanatinin hep yaninda olmus ve ileri götürmüstür

a veya b diyen arkadaslar nedenlerini de aciklayabilirler
__________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-04-06 14:21 .
canugur is offline  
Eski31-03-06, 18:13  #2
yam_yam
Bilim
 
yam_yam'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Mar 2006
Mesajlar: 934

İslam'ın, minyatür ve hat sanatlarına ilham kaynağı olduğu ve bu sanat dallarından islam kültürü ile ilgili sayısız güzellikte eserler yaratıldığı yadsınamaz bir gerçektir. Dahası her biri bir mimari şaheser sayılabilecek onlarca cami sayabiliriz sanırım. "islam olmasaydı bu sanat dalları gelişemeyecek miydi?" diye sorulabilir. Evet belki gelişemeyecekti. Zira İslam resimi ve heykeli yasaklamıştı. Dolayısı ile Türk sanatçılarının önünde fazla bir seçenek kalmıyor, mevcut sanat dalları üzerinde yoğunlaşıyorlardı. Maalesef batı tuval resmi, 18.y.ydan itibaren sürdürülen batılılaşma arayışlarının sonucu olarak 19.yy'ın ikinci yarısından itibaren önemli temsilciler vermeye başlamıştır. Heykel de ise 19.yy'a kadar sadece mimariye bağlı taş süslemeciliği şeklinde gelişme göstermiştir. Bu anlamda da verdiği zarar, sağladığı katkılara oranla çok daha büyüktür.
__________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN
DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN?

YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN
ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN
yam_yam is offline  
Eski04-04-06, 16:01  #3
canugur
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 5,340

Zaten bu nedenle zavalli islam sanatcilari put yapmis olmamak icin arapca yazilarla insan figürleri yaparak, sanat güdülerini tatmin ederek sahaserler yaratmislardir.

Ayni zamanda, özgürce, Botichelli gibi güzel bir venüsün dogusu tablosu yapamadiklari icin ne kadar aci cektiklerini de tahmin ediyorum.

Islam baskilari nedenislye resim-heykel sanati da yine asker sanatcilarla ülkemizde kapiyi aralamistir.

Ressam Seker Ahmet Pasa.(1841-1907)
__________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal
canugur is offline  
Eski10-04-06, 13:26  #4
canugur
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 5,340

1400 yillarina ait yüzlerce avrupalali ressam ve heykaltrastan söz ediyorsak, bir tane de islam dünyasindan isim vermenizi bekliyorum.
Ya da birakin arap toplumunu, 700 yillik Osmanli da kapi tokmagi, Tahta süsler, kaligrafi sanatcilarinin disinda bir tek ressam ya da heykeltras ismi verin.
Resim ve heykel sanatini dahi, ancak son dönemlerde hilafete direnen asker kökenli sanatcilar sokmustur.

* Fatih sultan Mehmet, portresini yaptirmak icin ta Italya´dan ressam Bellini´yi neden getirtti dersiniz?
Gerci Bellini de, daha sonra güc bela kacmistir istanbul dan.

Cünkü Fatih; bir savas tablosu yaptirmak istedigi ressamin gözleri önünde bir kölenin kellesini ucurtup, iste böyle yapacaksin demistir ve Bellini insan oldugu icin kacmaktan baska care bulamamistir.

Yok muydu koca osmanlida bir tane portre ressami?

Arsivleri acarsaniz o dönemler, resim -put- yapiyor diye gözlerine sicak mil sokulmus güzelim sanatcilarin aci yasamlari ile karsilasirsiniz!!!!!!
Tek bir tane.
__________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal
canugur is offline  
 


Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konu Yazarı Forum Cevaplar Son Mesaj
İmparatorluk Dilleri petricli Edebi tartışmalar ve kitap tanıtımları 4 23-05-08 16:32
Türkiye'de Türk var mı sizce ? Kontr Atak Konu Dışı 298 18-02-08 12:03
Göktürk Alfabesi petricli Tarih 35 23-11-07 15:54
16 Türk devleti portia Türkiye Siyaseti 25 12-10-07 14:20
AKP genel merkezi önünde yapılacak "PKK DIŞARI"eylemi cemuzan Türkiye Siyaseti 12 10-10-06 13:16


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 18:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu sitede yazılan her yazıdan yazarları sorumludur. Yazıyaz Forum'da yer alan tüm içeriğin her hakkı Yaziyaz.com'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.
Evrim | Evrim nedir? | Mutasyon nedir? | Küresel ısınma | Yazı yaz