Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Türkiye' nin ilk öğrenci sendikası kuruluyor! / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski16-12-07, 12:30  #1
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007
Türkiye' nin ilk öğrenci sendikası kuruluyor!

Türkiye ilk kez öğrenci sendikasıyla tanışacak. Sendikanın tüm organlarında yüzde 40 kadın kotası uygulanacak.

2006'nın yaz aylarında 'Yolunda gitmeyen bir şeyler var' sloganıyla yola çıkan bir grup öğrencinin uğraşları, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun da desteğiyle, Türkiye'de bir ilke dönüşerek Öğrenci Gençlik Sendikası kurma aşamasına geldi. Genç-Sen, 30 ilden gelecek katılımcılarla, 15 Aralık Cumartesi günü ODTÜ Kemal Kurdaş Konferans Salonu'nda yapılacak kurucu genel kurulda kurulacak.

'Başka bir üniversite, başka bir eğitim mümkün' iddiasındaki öğrenciler sendikal örgütlenmeyle 'Derslerin zorluğundan sıkıcılığına, ders araç gereçlerinin pahalılığından çan eğrisi not sistemine, yurtlardaki su sıkıntısından internetin yavaşlığına, yemek fiyatlarından tuvalet temizliğine, YÖK'ten demokrasi sorununa, cinsiyetçi uygulamalardan disiplin yönetmeliklerine' kadar uzanan geniş bir yelpazedeki sorunlarına çözüm üretmeyi hedefliyor.

Kuruluş çalışmaları kapsamında bir yıldır 'Nasıl bir sendika' ve 'Neden sendika' sorularına yanıt aramak için İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Eskişehir başta, çeşitli illerde toplantılar gerçekleştirildi. Genç-Sen girişimcileri, bir yandan kuruluş çalışmalarını sürdürürken bir yandan da 'Barışa Rock Festivali'ne katıldılar, grevdeki Türk Telekom işçilerine destek verdiler.
Sendikanın kuruluş çalışmaları ODTÜ'deki kurucu genel kurul ile sonlandırılacak. Sendikanın başkanı olmayacak, bunun yerine merkezi bir koordinasyon belirlenecek ve başkanın görevleri koordinasyon tarafından üstlenilecek. Yine sendikanın tek bir sözcüsü olmayacak. Ayrıca sendikanın tüm organlarında yüzde 40 kadın kotası uygulanacak.

http://www.haber10.com/haber/104176/
Eski16-12-07, 12:32  #2
fenerbahçeli

Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası olan Öğrenci Gençlik Sendikası'nın (Genç-Sen) Kurucu Genel Kurulu 15 Aralık 2007 Cumartesi günü ODTÜ Kemal Kurdaş Salonu’nda yapıldı.
ODTÜ, Ankara - 2006 yılının yaz aylarında "Yolunda gitmeyen bir şeyler var" sloganıyla “Üniversitelerin, liselerin giderek daha fazla özelleştirmeci, piyasacı neo-liberal politikaların etkisi altına girdiği bir dönemde” öğrenciler arasındaki birlik-beraberliği güçlendirmek amacıyla yola çıkan bir grup öğrencinin uğraşları; DİSK'in de desteğiyle, Türkiye'de bir ilke dönüşerek Öğrenci Gençlik Sendikası halini aldı. Sendikaya olan ihtiyacının nedenlerini "Derslerin zorluğundan sıkıcılığına, ders araç gereçlerinin pahalılığından çan eğrisi not sistemine,yurtlardaki su sıkıntısından internetin yavaşlığına, yemekhane fiyatlarından tuvalet temizliğine, YÖK'ten demokrasi sorununa, ulaşım fiyatlarından ders müfredatlarına, cinsiyetçi uygulamalardan diplomalı işsizliğe, kapatılan medikolardan disiplin yönetmeliklerine" kadar uzanan geniş bir listeyle açıklayan öğrenciler 15 Aralık günü yapılan kongreyle 1.5 yıllık çalışmanın ardından kuruluş çalışmalarını tamamlamış oldular.
Genç-Sen Kurucu Genel Kurulu, sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara’ya gelen yaklaşık 30 ilden katılımcılarla saat 09.00’da başlayarak ODTÜ Kemal Kurdaş Konferans Salonu'nda yapıldı.Kurucu Genel Kurul'da, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün divan başkanlığına seçildi. Görgün, konuşmasında Genç-Sen'in kuruluş günü olarak adlandırdığı 15 Aralık 2007 için “tarihi bir gün” nitelendirmesi yaparak Genç-Sen Kurucu Genel Kurulu'nun üniversite gençliğinin olgunluğunu gösterdiğini ifade etti.

devamı@ http://www.gazeteodtulu.com/haberler.php?id=1234
Eski16-12-07, 12:47  #3
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

göle maya çalmak gibi....
ancak hocanın dediği gibi ya tutarsa.....
Eski16-12-07, 12:53  #4
İvanov

İvanov'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007
Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul

ODTÜ eski günlerine dönebilir mi acaba...

Sen benim güldüğüme bakma
Nefret ediyorum senden hala
İvanov is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-12-07, 13:43  #5
YOL
Genel Moderatör

YOL'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2007

Gençliğin (öğrenci gençliğin) hangi isteğini karşılayacak GENÇ-SEN? Boş olduğunu düşünüyorum.
YOL is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-12-07, 13:51  #6
fenerbahçeli

Alıntı:
Sayın Okuyan şöyle demiş:

Mesajı Göster
Gençliğin (öğrenci gençliğin) hangi isteğini karşılayacak GENÇ-SEN? Boş olduğunu düşünüyorum.
'' Sendikaya olan ihtiyacının nedenlerini "Derslerin zorluğundan sıkıcılığına, ders araç gereçlerinin pahalılığından çan eğrisi not sistemine,yurtlardaki su sıkıntısından internetin yavaşlığına, yemekhane fiyatlarından tuvalet temizliğine, YÖK'ten demokrasi sorununa, ulaşım fiyatlarından ders müfredatlarına, cinsiyetçi uygulamalardan diplomalı işsizliğe, kapatılan medikolardan disiplin yönetmeliklerine" kadar uzanan geniş bir listeyle açıklayan öğrenciler 15 Aralık günü yapılan kongreyle 1.5 yıllık çalışmanın ardından kuruluş çalışmalarını tamamlamış oldular. ''
Eski16-12-07, 13:56  #7
YOL
Genel Moderatör

YOL'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın drm şöyle demiş:

Mesajı Göster
'' Sendikaya olan ihtiyacının nedenlerini "Derslerin zorluğundan sıkıcılığına, ders araç gereçlerinin pahalılığından çan eğrisi not sistemine,yurtlardaki su sıkıntısından internetin yavaşlığına, yemekhane fiyatlarından tuvalet temizliğine, YÖK'ten demokrasi sorununa, ulaşım fiyatlarından ders müfredatlarına, cinsiyetçi uygulamalardan diplomalı işsizliğe, kapatılan medikolardan disiplin yönetmeliklerine" kadar uzanan geniş bir listeyle açıklayan öğrenciler 15 Aralık günü yapılan kongreyle 1.5 yıllık çalışmanın ardından kuruluş çalışmalarını tamamlamış oldular. ''
Sn. drm, bende bir Üniversite öğrencisiyim bende biliyorum Üniversite ve diğer kademedeki öğrencilerin sıkıntılarını, ancak önemli olan şu Genç-Sen bu ihtiyaçları karşılayabilecek mi? Ben emin bir şekilde söylemeliyim ki, hayır! Türkiye'de her siyasi görüşten öğrenciler ile ilgili ve öğrenci tabanlı dernek ve kurumlar var. Genç-Sen'in yapacaklarını, boş olarak görüyorum.

Gerçi bir arkadaşımızında dediği gibi, ya tutarsa? Umarım tutarda, yüzüm kızarır.

Dostlukla
Eski16-12-07, 14:06  #8
fenerbahçeli

Alıntı:

Mesajı Göster
Sn. drm, bende bir Üniversite öğrencisiyim bende biliyorum Üniversite ve diğer kademedeki öğrencilerin sıkıntılarını, ancak önemli olan şu Genç-Sen bu ihtiyaçları karşılayabilecek mi? Ben emin bir şekilde söylemeliyim ki, hayır! Türkiye'de her siyasi görüşten öğrenciler ile ilgili ve öğrenci tabanlı dernek ve kurumlar var. Genç-Sen'in yapacaklarını, boş olarak görüyorum.

Gerçi bir arkadaşımızında dediği gibi, ya tutarsa? Umarım tutarda, yüzüm kızarır.

Dostlukla
Benim bildiğim ''Öğrenci Kolektifleri'' nden başka öğrenci sorunlarıyla ilgilenen herhangi bir kuruluş yok.

Üniversitelerde politikayla pek fazla ilgili olmayan insanlarında taleplerini savunacak bir sendikaya ihtiyaç vardı, Genç-Sen ne kadar başarılı olur bilmiyorum. Yine de bir konuda emek veren insanları, henüz yeni kurulmuş bir sendikayı eleştirmek ne kadar doğru bilmiyorum.

Umarım çalışmaları başarılı olur, 30 yıldır politikadan korkan öğrencilerin ilgisini çeker.
Eski16-12-07, 14:14  #9
YOL
Genel Moderatör

YOL'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın drm şöyle demiş:

Mesajı Göster
Benim bildiğim ''Öğrenci Kolektifleri'' nden başka öğrenci sorunlarıyla ilgilenen herhangi bir kuruluş yok.

Üniversitelerde politikayla pek fazla ilgili olmayan insanlarında taleplerini savunacak bir sendikaya ihtiyaç vardı, Genç-Sen ne kadar başarılı olur bilmiyorum. Yine de bir konuda emek veren insanları, henüz yeni kurulmuş bir sendikayı eleştirmek ne kadar doğru bilmiyorum.

Umarım çalışmaları başarılı olur, 30 yıldır politikadan korkan öğrencilerin ilgisini çeker.
Sn. drm sözlerinizde çok büyük bir çelişki var.

Bir yandan; "Üniversitelerde politikayla pek fazla ilgili olmayan insanlarında taleplerini savunacak bir sendikaya ihtiyaç vardı"
diyorsunuz, bir yandan ise; "30 yıldır politikadan korkan öğrencilerin ilgisini çeker" diyorsunuz.

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Öğrencilerin sorunlarının ülke gündeminden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini savunan biri olarak söylemeliyim ki, başarısız olacağına inandığım hatta ve hatta üniversitede de birçok sol görüşlü öğrencinin boş yere bölüneceğine inandığım bu sendika umarım yüzümü kızartır.

Dostlukla
Eski16-12-07, 19:58  #10
fenerbahçeli

Alıntı:

Mesajı Göster
Sn. drm sözlerinizde çok büyük bir çelişki var.

Bir yandan; "Üniversitelerde politikayla pek fazla ilgili olmayan insanlarında taleplerini savunacak bir sendikaya ihtiyaç vardı"
diyorsunuz, bir yandan ise; "30 yıldır politikadan korkan öğrencilerin ilgisini çeker" diyorsunuz.

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Öğrencilerin sorunlarının ülke gündeminden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini savunan biri olarak söylemeliyim ki, başarısız olacağına inandığım hatta ve hatta üniversitede de birçok sol görüşlü öğrencinin boş yere bölüneceğine inandığım bu sendika umarım yüzümü kızartır.

Dostlukla
DİSK ve KESK üyelerinin de hepsi solcu değil ancak işçi ve memurların talepleri etrafında birleşebiliyorlar. Güçlü bir ses oluşturabiliyorlar. Üniversitelerde solcuların oranı taş çatlasa %10' dur. Haber-İş' li Telekom İşçileride çok büyük oranda solcu değil hatta büyük çoğunun AKP ve MHP' li olduğu bilinen bir gerçek ancak yaptıkları grevle Türkiye' yi sarsabiliyorlar. Böyle bir ortamda insanların durup dururken politik olacağını düşünmüyorum. Bu sebeple kendi taleplerini ve düşüncelerini paylaşan insanlarla aynı partide, platformda, dernekte ya da sendikada olması önemlidir. Evet bu sendikaya üye olmak için demokrat olmanın yeterli olduğunu düşünüyorum ben.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı