| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| sn gomünist'in "öneriniz" adlı başlığı Merhaba arkadaşlar, Ben daha önce birkaç kez de belirttiğim gibi buradaki çoğu kişiye göre oldukça genç sayılacak bir yaştayım.Tabi bu yaşın getirdiği hamlığın sizin yanınızda ve tabi normal hayatta bir eksiklik oluşturduğunu düşünüyorum.Kendim çok fazla okumadan -şimdilik ufak çaplı da olsa- teoriler üretiyorum.Kendim "özcülük" diye bir kavram yaratmıştım kendim için ve sonra bunun komünizme epey bir benzediğini gördüm.Çevrem tarafından da oldukça zeki,üstün zeka deniliyorum. Konuyu bir sıkıntımdan açtım.Siyasi , ideolojik ve felsefi çok büyük bir birikimim yok kendi bildiklerim ve okuduğum birkaç şey dışında.Öğrenmeyi de çok istiyorum.Mesela devrimde ekonomi,SSCB de neler yanlış gitti,komünist sistem tam olarak nasıl olmalı vs. Bunları siyasi şeyler ve bazen dışarda komünist abilerim konuşurken cevap veremediğim oluyor ve çok yetersiz hissediyorum kendimi.Halbuki daha yaşım küçük.Ayrıca çok Marx ve başka düşünür oku(ya)madığım için de ideolojik kavramları bilmediğim oluyor.Kendimi bir bakıma aşmak ve daha da aydınlanmak istiyorum.Belki yaşıma göre çok aceleciyim ama sıkıntım. Sizlere sorum sizce nasıl kendimi geliştirmeliyim?(Şüphesiz okuyarak diyeceksiniz; fakat lise ortamı,okul gibi sebeplerden çok okuyamıyorum ve maalesef de okuma alışkanlığım çok yok.Daha doğrusu üşeniyorum okumaya ; ama o ataleti yenip okumaya başladım mı çok keyif alıyorum.)Okumak dışında ne gibi önerileriniz olabilir?Mesela kendi fikrim bir Dünya Sol Tarihi kursu gibi birşey bulup katılmak isterdim.Solun tarih boyunca siyasetteki yerini,olayları,devrimleri anlatan bir kurs.Maalesef sanırım böyle bir kurs yok.Neyse çok konuştum önerilerinizi çok merak ediyorum gerçekten bu konu benim için çok önemli. Ayrıca okumak diyecek kişilerden başlangıç için ideolojik terimlerin de zor olmadığı kitaplar önermelerini çok rica edeceğim. Öneride bulunacak herkese şimdiden en yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. __________________
"Dünyada sınırların kalkmasını isteyen üç ideoloji vardır; faşizm,emperyalizm,komünizm.Komünistleri diğerlerinden farklı kılansa komünistlerin farklı milletlerden de dostları olmasıdır." |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007 Ülke / Şehir: Hollanda
| Sayın gomünüst, Bence kendi kendinizi eleştirebilmeniz ve bilmediğiniz konularda 'bilmiyorum' deyip başkalarından kaynak istemeniz çok güzel bir davranış, büyük bir erdem. Söze bunla başlamak en doğrusu olur diye düşünüyorum. Yalnız bir sorum var: fazla kitap okuyamadığınızı söylemişsiniz. Peki ideolojileri tam olarak bilmeden nasıl komünist oldunuz? Bu şartlanma olmaz mı? Size Marksizmi iyi anlamanız için bir kitap önereceğim; Elif Çağlı, Marksizmin Işığında. Kafanızda oluşan soru işaretlerini için şuraya tıklayabilirsiniz. __________________
Karanlığın olmadığı bir yerde buluşacağız. |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| Öncelikle olumlu cevabınız için teşekkür ederim.Ben hiç okumayan birisi değilim. www.kurtuluscephesi.org başta olmak üzere çeşitli kısa yazılar da okudum ve tabi kitaplar da.Yine de ben ilk mesajımda da belirttiğim gibi lisenin ilk senesinde felsefe yapmaya başladım baya etraflıca ve "özcülük" diye bir akım buldum kendi içimde.Bu inancıma göre, dünyada ırk,sınır,para gibi birsürü şey gereksizdi ve insanın özünden kopmasıyla ortaya çıkan şeylerdi.(Tabi bu kadar kısa değil,yazılarım var bu konu hakkında ama kabataslak böyle.)İnsanın özüne dönmesi gerektiğine tüm sıfatlar,kavramlar(mesela ırk) gibi eşitliği ve kardeşliği bozacak şeylerden kurtulmasıyla olması gerektiğini düşünüyordum.Bunu birkaç yaş büyük kişilerle felsefe yaparken anlattığımda bu enternasyonalizm dediler-tam olarak aynısı değil aslında,ki bu da beni ortodoks komünist olmaktan ayırıyor- ve ben de komünizmi araştırmaya başladım ve benimsedim.Yani özetle Marx,Engels,Lenin okumadan kendi küçük dünyamda özcülük kavramını geliştirmişim ve bunun dünya tarihindeki karşılığı da komünizm oluyor.Kendimi anlayabileceğiniz gibi şartlamadım asla.Sadece inandığım şeyin karşılığının komünizm olduğunu gördüm ve benimsedim. Önerileriniz için teşekkürler... Saygılar __________________
"Dünyada sınırların kalkmasını isteyen üç ideoloji vardır; faşizm,emperyalizm,komünizm.Komünistleri diğerlerinden farklı kılansa komünistlerin farklı milletlerden de dostları olmasıdır." |
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
|
| #5 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| sn gomünist bence kitap okumayı sıkıcı buluyorsa çevresindeki kişileri gözlemlesin. Yaşadığımız çevrede her telden (sosyalisti de, dindarı da, liberali de vb.) olduğuna göre bu kişilerin amaçlarının ne olduğuna ve bu amaca ulaşmak için tutarlı bir yol izleyip izlmediklerine baksın. İnsanların düşünceleri ile davranışlarının aynı çizgi üzerinde birleşip birleşmediğini gözlemlesin. En gerçekçi öğrenme yolu, insanları gözlemlemektir, kitaplardan bile daha etkilidir ve kitaplardaki gibi tarihi hikayeler halinde anlatmaktan ziyade uygulamalı öğretir. Şahsen ben çok faydalandım bu yoldan, hangi tür insanların da gerçekte neye hizmet ettiklerini gördüm diyebilirim. İçi ve dışı birbirine en çok uyanların sosyalistler olduğunu gördüm. Saygılar. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Kitap okumak sizin için sıkıcıysa bunu eğlenceli hale getirip bir an önce düzenli olarak kitap okumaya başlamalısınız. Lise ortamında kitap okuyanlarla okumayanlar arasındaki farkı fazla göremeyebilirsiniz ama üniversitede fazlasıyla hissedersiniz. Hangi konuda olursa olsun tek düşünceye saplanmadan karşı düşünceleri de okumanızı öneriyorum. Bir kitap alırkan o konuyla ilgili farklı düşünceyi de yansıtan bir kitap okumanız sizin için faydalı olacaktır. __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-12-07 00:25 . |
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| sn gomünist'in "öneriniz" adlı başlığı Sn.Gomünist,sana dini kitaplar tavsiye edeceğim.Yaşar Nuri Öztürkün kitapları seni dini konularda aydınlatacak, tereddüt ettiğin konulara açıklık getirecektir.Önerimi yabana atma tamam mı? __________________
Küçük kapılardan girmeye çalışanlar eğilmeye mecbur olurlar. Cenap ŞAHABETTİN |
| #8 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Sev, her zaman sev.. Her şeyi! . __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
| #9 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| Sayin erhanbay, sayin gomunist kendini gelistirmekten soz etmis. Dini kitaplari bu genc yasta okumasi onun zihnini, dusuncesini ve bakis acisini gelistirmez. Sayin gomunist sizin bir cok alana merakiniz oldugunu goruyorum, ayrica igilendiginiz ve okudugunuz bir kac kitabinda varoldugunu zannediyorum. Bence zihninizde karisikliklara yol acmayacak sekilde, bir konu uzerine yogunlasmaniz ve kendinizi o konuya sartli kilmaniz. Bir konuyla ilgili yeterince delil ve bilgi yukunu toplamadan diger bir konuya atlamamaniz. "Acele ise seytan karisir" aslinda ne guzel bir atasozu. Acele etmeden yavas yavas ilgi alaninizda olan ogeleri okuyunuz. Faydasini goreceksiniz. Bu iste acele etmemek esastir, bu yuzden size acele etmemenizi oneriyorum. Sevgiler. |
| #10 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|