Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Atatürk'ün yanlışları sizce nelerdi ? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski17-12-07, 16:19  #1
Aristo
Moderator

Aristo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Ülke / Şehir: Dünya'da bir yerdeyim...
Atatürk'ün yanlışları sizce nelerdi ?

Sizce Atatürk'ün yanlışları nelerdi?

Atatürk çağdaşları tarafından anlaşılamamış yalnız bir devrimci mi ?

Yoksa halkın değerlerini zorla değiştiren tepeden inme faşist bir diktatör mü?

Yada vatanı emeryalizmden kurtardığı gibi geri kalmışlıktan da kurtaran büyük bir devlet adamı mı?

Seçenekleri kendinizce çoğaltabilirsiniz...

Merakla ELEŞTİRİLERİNİZİ bekliyorum...

Saygılarımla,

Özgürlük ve Eşitlik.

Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-12-07 19:25 .Sebep: hatalı yazım...
Aristo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-12-07, 18:56  #2
/Kemalist/

/Kemalist/'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: Hür Mavi

O kadar dış baskıya dayanabilen bir ülke bırakmış bir insanın yanlışı olmaz yorumum budur konunuza saygım sonsuz iyi akşamlar
Eski17-12-07, 19:23  #3
gomünüst

gomünüst'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2007

Atatürk anti emperyalist mücadelesiyle hayran olduğum ve tüm dünyanın saydığı büyük bir liderdir.Fakat sola tamamen karşı biri olması bence en büyük hatasıdır.SSCB'den yardım için Paris'te komünistlere yaptığı konuşmayı bir dergide okumuştum.Tabii sonra işler yoluna girince Mustafa Suphi'yi öldürtmüştür(iddiadır bu tabi).Dersim'de olanlar ve daha birkaç anektot daha var aslında ; ama özetle , ülkeyi bağımsız yaptıktan sonra yürüttüğü sağcı politika ve tam bir anti sol kişiliğe sahip olması en büyük hatasıdır.

Keşke solcu olsaydı.Malum o günün şartlarında birsürü devrimin üstüne bir de sosyalist devrim bu milleti bugünlerden kurtarırdı belki de...
Eski17-12-07, 19:42  #4
Paylaşım
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Oct 2007

Emperyalizm ne zamandan beri muteffik kurularak cozuluyor?
Paylaşım is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-12-07, 19:43  #5
Alp_aslan

Alp_aslan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Bana göre bu sorunun tek bir cevabı var , o da İsmet İnönü gibi birisiyle çok yakın arkadaşı olması, ona yüksek görevler vermesi....
Eski17-12-07, 19:51  #6
İvanov

İvanov'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007
Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul

karşıdevrim için yeterince sağlam tedbirler almaması

arkasından türkiye'ye rehberlik edecek güçlü bir lider bırakamaması (lenin'in satlin'i engelleyemeyişi gibi)

kimse'nin uymadığı "yurtta sulh cihanda sulh" ilkesini kabul etmesi.

(gücü yetmediği için) devleti tam anlamıyla laikleştirememesi

demokrasi için biraz erken denemelerde bulunması (TpCF, SF) ve bu sayede karşı-devrimcilerin teşkilatlanarak yok olmalarını engellemesi...

Sen benim güldüğüme bakma
Nefret ediyorum senden hala
İvanov is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-12-07, 20:12  #7
Aristo
Moderator

Aristo'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Alp_aslan şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bana göre bu sorunun tek bir cevabı var , o da İsmet İnönü gibi birisiyle çok yakın arkadaşı olması, ona yüksek görevler vermesi....
Bu cevaba katılmamla birlikte şöyle desek daha iyi olmaz mı?

İSMET İNÖNÜ GİBİ BİRİNİ 1937'DE DEĞİL DE 1925'DE GÖREVDEN ALMAMAK...

Saygılarımla...

Özgürlük ve Eşitlik.
Eski17-12-07, 20:16  #8
Aristo
Moderator

Aristo'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın gomünüst şöyle demiş:

Mesajı Göster
Atatürk anti emperyalist mücadelesiyle hayran olduğum ve tüm dünyanın saydığı büyük bir liderdir.Fakat sola tamamen karşı biri olması bence en büyük hatasıdır.SSCB'den yardım için Paris'te komünistlere yaptığı konuşmayı bir dergide okumuştum.Tabii sonra işler yoluna girince Mustafa Suphi'yi öldürtmüştür(iddiadır bu tabi).Dersim'de olanlar ve daha birkaç anektot daha var aslında ; ama özetle , ülkeyi bağımsız yaptıktan sonra yürüttüğü sağcı politika ve tam bir anti sol kişiliğe sahip olması en büyük hatasıdır.

Keşke solcu olsaydı.Malum o günün şartlarında birsürü devrimin üstüne bir de sosyalist devrim bu milleti bugünlerden kurtarırdı belki de...
Sayın gomünüst;

Tek bir soru soracağım:
O günün şartlarında Mustafa Kemal ULUSAL DEMOKRATİK BURJUVA DEVRİMİ'nin ana öğesi BURJUVA'yı bulamazken memlekette, daha ileri bir hamle olan SOSYALİST DEVRİM'in öncüsü İŞÇİ kadrolarını nasıl bulacaktı?

Eğer Mustafa Kemal 1923'de T.C. sosyalist bir devlet olarak kursaydı devriminin kendisinden sonra yozlaşıp BÜROKRATİK FAŞİST DİKTA'ya dönüşmesini önleyebilecek miydi?

Bu günde Sosyalizmin tahribatından kurtulmaya çalışıyor olmayacak mıydık?

Cevaplarınızı merakla bekliyorum, saygılar...

Özgürlük ve Eşitlik.
Eski17-12-07, 20:17  #9
YOL
Genel Moderatör

Giriş Tarihi: Nov 2007

Alıntı:
Sayın Aristo şöyle demiş:

Mesajı Göster
Yada vatanı emeryalizmden kurtardığı gibi geri kalmışlıktan da kurtaran büyük bir devlet adamı mı?
M.Kemal vatanını seven ve milliyetçi bir liderdir. Soygunculara karşı vatanını savunmuş ve sonuna kadar mücadele vermişliği tartışma götürmez bir gerçektir. Ancak Anti-Emperyalist olup olmadığı tartışılır bir konudur. Anti-Emperyalistliği hakkında kendimize şunu sormalıyız, Anti-Kapitalist olunmadan, Anti-Emperyalist olunabilir mi?

Dostlukla
Eski17-12-07, 20:18  #10
Alp_aslan

Alp_aslan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Alıntı:
Sayın Aristo şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu cevaba katılmamla birlikte şöyle desek daha iyi olmaz mı?

İSMET İNÖNÜ GİBİ BİRİNİ 1937'DE DEĞİL DE 1925'DE GÖREVDEN ALMAMAK...

Saygılarımla...
Tarih abartır, İsmet İnönü'yü de tarih abartıyor, sanki İsmet İnönü olmasa Kurtuluş Savaşında mağlup olurmuşuz gibi bir izlenim oluşuyor, benim görüşüm İsmet İnönü olmasa da bu kurtuluş savaşı Atatürk'ün önderliğinde başarıya ulaşırdı. Onun için bana göre İsmet İnönü ve Atatürk hiç yanyana gelmeseydi, daha güzel olurdu.En azından Türkiye demokrasisi daha güçlenirdi. Daha gelişmiş bir ülke olurduk. Buna tüm kalbimle inanıyorum, zira İsmet inönü iktidarında , hoş şeyler olmadığını biliyoruz.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı