"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kıskançlık

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski30-11-06, 16:55  #1
o bilmiyor

o bilmiyor'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Neden kıskanıyoruz?

evet arkadaşlar İnsanlar neden kıskanırlar?
Kendi kendime bu soruyu defalarca sorduğum halde, yanıt bulmakta zorlanıyorum. Kıskançlık bana göre sevmeyi ve paylaşmayı tam öğrenememiş, "ben" duygusu ağır basan insanların kendi egolarını tatmin etmeye çalıştıkları yada bazı duygularını bastırmaya çalışırken yaşadıkları o soğuk ama bir o kadar da yakıcı duygu...
o bilmiyor is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-11-06, 17:17  #2
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: izmir

Bence (eğer ilişkilerdeki kıskançlıktan bahsediyorsak) Paranoya derecesine varmadığında çok da tehlikeli bir şey değildir.Hatta insanlar bazen eşlerinin kendini kıskanmasından hoşnut olurlar.

Bir kıskançlık testinin ortaya çıkardığı ilginç sonuçlar
Western İllinois Üniversitesin'nden Dr. Eugene Mathes, evli olmayan ama duygusal bir ilişki içinde bulunan bir grup kadın ve erkeğe, bir ilişki içinde yaşanan kıskançlık testi uygulamış. Testten 7 yıl sonra bu insanlarla tekrar bağlantı kurmuş ve onlara ilişkilerinin şu anda ne durumda olduğunu sormuş. Teste katılanların yaklaşık olarak %25' i evlenmiş, %75' i ise ayrılmış. Evlenenlerin 7 yıl önceki kıskançlık puanları ortalama olarak 168 bulunmuş, ayrılanların ise 128. Sonuç, kıskançlığın uzun vadeli sevgi ile kaçınılmaz bir biçimde bağlantılı olduğuna işaret etmektedir. (Dr.David Buss, Dangerous Passion,2000.)
http://www.ruhsagligi.org/altmenu.as...dil_id=198&m_o=
Eski30-11-06, 17:48  #3
NİLSU

NİLSU'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: Ankara

Seven insan kıskanır derler ya!Belki çok genel bir tanım olacak ama bence de seven insan kıskanıyor!Tabi bunun derecesi de kişilik meselesiQÖzellikle evlenenlerde aşkın sevgiye dönüştüğü an kıskançlık azalaıyor,sevginin saygıya dönüştüğü an ise hiç kalmıyor!Sonrası eksiye doğru düşüyor.Umursamazlık...gibi.Bence bu da(kişilik yapısı diğer insanlardan çok farklı değilse)İnsanlar kıskandıklarını severler!
NİLSU is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-12-06, 17:23  #4
Hoca

Hoca'nın Avatarı

ACLIKTAN KISKANIR INSAN.

tokken kiskaniyorsa sorunlu olabilir dikkat etmek gerekir???
Eski01-12-06, 21:14  #5
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Ben ne demek istediğinizi anlayamadım sn. aksana. Merakımı gidermek için açıklarsanız sevinirim

teşekkürler...
Eski02-12-06, 09:49  #6
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ursulamel şöyle demiş:

Ben ne demek istediğinizi anlayamadım sn. aksana. Merakımı gidermek için açıklarsanız sevinirim

teşekkürler...
Cinsel aclik icinde yetistirilmis, biribirinden uzak büyütülmüs karsi cinsler, birlikte olduklari insani feci bicimde digerlerinden kiskanirler.
Bir anlamda mahrumiyet ve doyumsuzluk, sorunlu ve kiskanc insani yaratir.
kiskancliga da böyle bakiyorum.
Eski02-12-06, 10:40  #7
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Açıklama yaptığınız için teşekkürler sn. aksana.
Eski02-12-06, 11:29  #8
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ursulamel şöyle demiş:

Açıklama yaptığınız için teşekkürler sn. aksana.
Rica ederim, ek oarak kiskanclik ve bundan kaynaklanan suclarin islenmesinin, toplumun tamamen, ekonomik, kültürel ve egitim yapisiyla da iliskisi oldugunu düsünüyorum.
saygiyla
Eski02-12-06, 11:57  #9
dilayy

dilayy'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

kıskançlık kesinlikle egoistlikle birebir bağlantılı bir konudur... ayrıca bizim tartıştığımız konu birini kıskanmak degil,,birini 'başkasından'kıskanmak..yani en basitinden sevgilimizi başkalarından kıskandığımızı iddia ediyorsa yanılıyoruz.. çünkü biz sevgilimizi degil,sevgilimizin başkalarına gösterdiği ilgiyi kıskanıyoruz.. yani seven insan sevdiğini kıskanmaz... acı ama gerçek...sadece paylaşmayı sevmez..saygılar..
Eski02-12-06, 13:01  #10
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın aksana şöyle demiş:

Rica ederim, ek oarak kiskanclik ve bundan kaynaklanan suclarin islenmesinin, toplumun tamamen, ekonomik, kültürel ve egitim yapisiyla da iliskisi oldugunu düsünüyorum.
saygiyla

Ben de ilk olarak söylediğinizle ilişki kuramadım ama bu söylediğinize katılıyorum.Kıskançlıktan kaynaklanan suçların kültürel yapı ve eğitim yapısıyla ilgili olduğu bir gerçektir.Ancak bazı çiftlerin birbirlerini, ilişkiye ve kendilerine zarar vermeden kıskanmaları iki tarafında hoşuna giden bir durumdur.Bu kıskançlık aslında sakınma ve sahiplanme duygusuyla alakalıdır.

saygılar..

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı