"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Bazıları Demokrasi İstemez ; Türkmenistan/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul
| Altın heykelli liderin diyarı Natalya Antelava Aşkabat, Türkmenistan Türkmenistan, yıllarca eski Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un sıradışı uygulamaları ve özgürlüklere gelen kısıtlamalarla dünya gündemine geldi. ![]() Ama Türkmenistan'ın içi, dışarıdan görüldüğünden çok daha farklı... Aşkabat'ın merkezinde, Türkmenistan Ulusal Havayolları'nın aydınlık bürosundayım. Çalışanlar canayakın ve kibar. Kasada oturan hanım, pasaportuma bakıyor ve özür diler gibi bir tebessümle dönüp; "Çok üzgünüm!" diyor. "Yabancı ülke vatandaşı olduğunuz için, biletiniz daha pahalıya gelecek." Nefesimi tutuyor, en kötüsüne hazırlıyorum kendimi. "Toplam on dört dolar..." diyor kadın. On dört dolar mı? Türkmenbaşı'na, yani başkentten 700 kilometre uzak bir kente gidiş dönüş bileti için hem de? "Peki, ucuz bilet ne kadardı ki?" diye soruyorum. "Ah, Türkmenistan vatandaşları için bir dolar altmış sent..." diyor. Gülüyor. .... Başkentin kenar semtlerinde, yeni apartman dairesinde oturan 36 yaşındaki Tatyana neden ülkeden asla ayrılmak istemediğini anlatıyor bana. "Komşularımıza bak..." diyor, "Afganistan'da kaos var, kan gölüne dönmüş. İran her an bombalanabilir. Özbekistan o kadar yoksul ki, herkes ülkeden kaçıyor. Burada biz ise barış içinde, istikrar içinde yaşıyoruz. Yarın ne olacağını biliyoruz." Bir süpermarketin yöneticisi olan Tatyana, ayda 200 dolar kazanıyor. Kulağa öyle çok bir para gibi gelmiyor bu belki ama, ülkede bir otomobil deposu da sadece bir dolara doluyor. Elektrik, gaz, su ve ulaşım bedava. Konut kredileri çok düşük faizlerle veriliyor. Ve ülkede isteyen herkes istediği yere uçakla iki doların altına gidebiliyor. http://www.bbc.co.uk/turkish/fooc/st...menistan.shtml __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #2 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Dec 2007
| TÜRKMENİSTAN ! babamın 2.ülkesi ! diyebilirm 5 defa çalışmaya gitmiştir ! ileride bir gün bende gezmek maksatıyla kesin gideceğim ! türkmenistan arkadaşın dediği gibi türkiye türkleri için kaçınılmaz bir tatil ya da yatırım yeri ! orada ortalama aylık 100-150 dollar ! bunun üstünde üst sınıf 400-500 dolar yani türkiye de aylık 2000-3000 ytl alanlara eşit ! düşünseniz buradan 2 aylığınızla oraya gidin ve 1 ay tatil yapın ! babamdan bir olay anlatayım ! bir gün taksi tutmak istemişler ve mesafe taksimden kadıköy e kadar bir mesafe ! ve bu mesafe gibi bir yer sonunda inince şöför yabancı olduğu için ondan 1.5 dolar istemiş normal tarife 0,25 dolar mış ! |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|