Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Din üzerine bir kaç soru / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski25-12-07, 04:54  #1
pitxtr

Giriş Tarihi: Dec 2007
Din üzerine bir kaç soru

Mrhb arkadaşlar,
İnsanlara diğer canlılardan farklı olarak düşünsünler diye akıl verilmiştir.Biraz düşününce bir kaç soru çıktı bazılarını sizlerle paylaşmak istedim yanıtlayamadım veya verilen o aklı kullanamadım aramızda yardımcı olacak arkadaşlar varsa şimdiden teşekkürler.Herkese kolay gelsin.

Soru:Allah insanları neden yaratmıştır?Bana ibadet etsinler diye mi?İhtiyacı var mı?
Soru:Allah melekleri neden Yaratmıştır?Bana ibadet etsinler ve yardımcı olsunlar diye mi?İhityacı var mı?
Soru:Dünya; insanların sınava tabi tutulduğu bir yerse neden insanoğlu yaratılmadan önce bazı diğer canlılar yaratılmıştır?Dünya dışındaki gexegenler ve yıldızlar neden yaratılmıştır?
Soru:Dünyanın yaratılması kaynağa göre 6 günde sürmüştür?Allah bizim şu anda bildiğimiz en küçük zaman biriminde yaratabilirdi...
Soru:Allah sonucunu bildiği halde [kader olayı] neden insanları sınava tabi tutar?Hatta kimileri sınavı uygulatmaz [bebek ölümleri vs.]Eğer ki onlar direk cennete gidecekse bu eşitsizlik değil midir?
Soru:Allah varsa nasıl var olmuştur? Eğer yoksa ilk madde veya boşluk nasıl olmuştur?
Soru:Kurana göre uzayda insandan başka canlılar yaşıyor mu?Evetse neden?Hayırsa birgün dünyaya bir uzaylı inerse İslam dini tarihten silinir mi?
Soru:Kuran bilim,mantık,hoşgörü ve barış dini midir?
pitxtr is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-12-07, 18:40  #2
beysim
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın pitxtr şöyle demiş:

Mesajı Göster
Mrhb arkadaşlar,
İnsanlara diğer canlılardan farklı olarak düşünsünler diye akıl verilmiştir.Biraz düşününce bir kaç soru çıktı bazılarını sizlerle paylaşmak istedim yanıtlayamadım veya verilen o aklı kullanamadım aramızda yardımcı olacak arkadaşlar varsa şimdiden teşekkürler.Herkese kolay gelsin.

Soru:Allah insanları neden yaratmıştır?Bana ibadet etsinler diye mi?İhtiyacı var mı?
Soru:Allah melekleri neden Yaratmıştır?Bana ibadet etsinler ve yardımcı olsunlar diye mi?İhityacı var mı?
Soru:Dünya; insanların sınava tabi tutulduğu bir yerse neden insanoğlu yaratılmadan önce bazı diğer canlılar yaratılmıştır?Dünya dışındaki gexegenler ve yıldızlar neden yaratılmıştır?
Soru:Dünyanın yaratılması kaynağa göre 6 günde sürmüştür?Allah bizim şu anda bildiğimiz en küçük zaman biriminde yaratabilirdi...
Soru:Allah sonucunu bildiği halde [kader olayı] neden insanları sınava tabi tutar?Hatta kimileri sınavı uygulatmaz [bebek ölümleri vs.]Eğer ki onlar direk cennete gidecekse bu eşitsizlik değil midir?
Soru:Allah varsa nasıl var olmuştur? Eğer yoksa ilk madde veya boşluk nasıl olmuştur?
Soru:Kurana göre uzayda insandan başka canlılar yaşıyor mu?Evetse neden?Hayırsa birgün dünyaya bir uzaylı inerse İslam dini tarihten silinir mi?
Soru:Kuran bilim,mantık,hoşgörü ve barış dini midir?
Sayın Pitxtr!Böyle sorular sorarak bizi dinden imandan çıkarmak mı istiyorsunuz,Şaka tabiSorduğunuz sorular insanı hakikaten düşünmeye sevkediyor...Bu soruların muhatapları da daha çok İslam Dinine inananlar...Fakat eminim onlarda sorularınıza kendi ideolojileri doğrultusunda bir kılıf bulacaklardır ve siz soruları sorduğunuzla kalacaksınız...
beysim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-12-07, 22:09  #3
ilkbahar

islam dinine inananların cevapları kılıf olarak niteleniyorsa o zaman neden sormak ya da duymak istenir ki...bunun mantığı nedir...

sayın pitxrt bu soruların cevaplarını bulabilmeniz için bize önce neye tanrı dediğinizi söylemeniz gerek....
tanrınızı tanımlarsanız biz de siz de onun nelere mecbur olup olmayacağını bilebiliriz değil mi....
ilkbahar is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-12-07, 01:57  #4
pitxtr

Alıntı:
Sayın beysim şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu soruların muhatapları da daha çok İslam Dinine inananlar...Fakat eminim onlarda sorularınıza kendi ideolojileri doğrultusunda bir kılıf bulacaklardır ve siz soruları sorduğunuzla kalacaksınız...
Sn beysim,
Bu soruları her insan sorabilir.Sorularına cevap bulmak ister ve araştırır veya başkalarına danışma ihitiyacı duyabilir.Bende sizlerden yardım almak istedim.İnanan insanların bu sorulara verdiği cevapları kılıf olarak nitelendirmemeni beklerdim.Herkesin inancına veya inançsızlığına saygılı olmak gerekir diye düşünüyorum.

Alıntı:
Sayın ilkbahar şöyle demiş:

Mesajı Göster
sayın pitxrt bu soruların cevaplarını bulabilmeniz için bize önce neye tanrı dediğinizi söylemeniz gerek....
Sn ilkbahar,
Benim neye tanrı dediğim sadece beni ilgilendirir.Ayrıca benim tanrımı öğrenmeniz soruile sorulara bir cevap bulabilceğinizi sanmıyorum.

Alıntı:

Mesajı Göster

tanrınızı tanımlarsanız biz de siz de onun nelere mecbur olup olmayacağını bilebiliriz değil mi....
Yorumsuz...
pitxtr is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-12-07, 09:52  #5
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Sizin gibi ateist olduğunu iddia edip, hala ateizmi özümseyememiş olan ve içindeki korkuları yenemeyen ve 'ya allah varsa', 'ya ölümden sonra hayat varsa' gibi sorulara henüz tatminkar cevaplar bulamayan kimi insanlar, nedense allah'a inanan ve kendini allahın sonsuz merhametine teslim eden inançlı insanların maneviyatlarına saldırmak suretiyle içlerindeki huzursuzluğu bastırmayı bir marifet saymaktadırlar.

Arkadaşım.

Din gibi hassas bir konuda tartışmak, öteki konuların üzerinde durmaktan daha fazla itina gerektirir.. Değerleri için yaşayıp, onları hayatı ile özdeşleştirmiş olan ve belki de inançları için gözünü kırpmadan canını feda edebilecek bir insanın yaşam tarzına ve onun görüşlerine, herhangi bir dine inanmayan bir insanın müdahale etmesi, o insanın kendi içindeki çelişkilerinden henüz tam anlamıyla kurtulamamış olduğunun açık ispatıdır.

Gerek etik açıdan, gerek terbiye açısından olsun, dine inanmayan bir insanın, dine inanan ve dini hayatının temeline oturtmuş bir insanın değer yargılarına saygı göstermesi, onun en temel insani vazifesi olmalıdır, aksi takdirde dinine saldırı yapılan kişi de durum karşısında cevap verme hakkına sahip olacaktır. Ateistlerin, kendi içlerindeki çelişkilerle hareket edip kırıcı sözler kullanmaları ve sahip oldukları paradoksal huzursuzluklarını saldırgan bir tutum haline getirip inançlı insanların değerleri ile alay etmeleri ise zaten başlıbaşına bir saygısızlıktır.

Elbette yaziyazın dini,din-i islam değildir.İslam araştırılacak ve hatta eleştirilecektir.Ama İslama düşmanlık yapma hakkını kimseye vermez.Ben bu foruma girip yazdıktan sonra ateist olmadığım halde ateizmin islam ve din düşmanlığı olmadığını kavradığım halde atistler hala bunu anlamış değiller.

Neyse, Evrim sonumuzu hayır etsin.

Konuya gelince
Sorularının bir kısmının felsefeye bir kısmının metafiziği iyi bilmeye diğerinin tarih ve astronomiye dayandığı bu soruların hepsi zaten bir başlıkta ele alınmaz ki..Yanısıra her sorusu ile igili bir başlık var.Oradan, o konular takip ediliyor zaten.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-12-07, 14:28  #6
ilkbahar

sayın petrixs sadece tanrı algılamanı sordum..neden özel hayatını ve tercihlerini sormuşum gibi bir tavır takındın anlamadım...
bakın bunu şunun için sordum...eğer siz tanrı deyince zihninizde yunan tanrıları gibi insan tanrılar canlanıorsa elbette bu soruları sormanız normaldir....
ancak islamda allah herşeyden münezzehtir...hiç bir şeye muhtaç değildir...yarattıklarının bir hikmetle yaratır...şimdi bu algılamadan sonra sizin allah meleklere muhtaç mı ibadetimize muhtaç mı sorularınız yokolur gider....ama zihninizdeki tanrı insana benziyorsa bu soruları sormanızdan daha doğal ne olabilir...

ya da allah herşeye gücü yetendir dedikten sonra..sizin acaba kötülükleri yok etmeye gücü yetmiyor mu demenizin altında yine tanrıyı bir insan gibi algılamanız yatıyor..
önce karar verin ..zihninizdeki tanrı tanımlamasını yapın..mesele açığa kavuşsun..burada kendinizi deklare etmenizi istemedim...ama sorularınızın cevabını arıyorsanız bunu bilmeniz gerek...
selamlar...
Eski26-12-07, 20:15  #7
pitxtr

Sn özedönüş,
Ben sizi tanımıyorum siz de beni tanımıyorsunuz.Ben ateist olduğumu veya ateist olmadığımı belirtmedim.Siz benim ateist olduğum kanısına nereden vardınız da ben ateistmişim gibi hareket ederek fikirlerinizi beyan ettiniz.Bu şekilde önyargılı davranmamak gerektiğini düşünüyorum.

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sizin gibi ateist olduğunu iddia edip, hala ateizmi özümseyememiş olan ve içindeki korkuları yenemeyen ve 'ya allah varsa', 'ya ölümden sonra hayat varsa' gibi sorulara henüz tatminkar cevaplar bulamayan kimi insanlar, nedense allah'a inanan ve kendini allahın sonsuz merhametine teslim eden inançlı insanların maneviyatlarına saldırmak suretiyle içlerindeki huzursuzluğu bastırmayı bir marifet saymaktadırlar.
Bu tür sorulara siz tatminkar cevaplar bulup çelişkilerden kurtuldunuz mu?Evet ise nasıl bulduğunuzu belirtin bizlerde bu akılsızlığımızdan kurtalalım sizin gibi değerli insanlardan yardımlar alalım.Ayrıca ben burda kimin duygularıyla oynamışım merak ettim nasıl bir saldırıda bulunmuşum yada inananlara ; "inanmayın körü körüne" gibi ibarelerde bulunmuşum.Siz bunu marifet olarak algılıyorsanız bir şey diyemem o sizin marifetinizdir.

Alıntı:

Mesajı Göster

Arkadaşım.

Din gibi hassas bir konuda tartışmak, öteki konuların üzerinde durmaktan daha fazla itina gerektirir.. Değerleri için yaşayıp, onları hayatı ile özdeşleştirmiş olan ve belki de inançları için gözünü kırpmadan canını feda edebilecek bir insanın yaşam tarzına ve onun görüşlerine, herhangi bir dine inanmayan bir insanın müdahale etmesi, o insanın kendi içindeki çelişkilerinden henüz tam anlamıyla kurtulamamış olduğunun açık ispatıdır.
Sn özdenönüş,
Elbetteki din konusu çok hassas bir konudur ve hayatımızda ve toplumumuzda yeri ve önemi çok büyüktür.Bunu bende farkındayım o yuzden kimseye kırmayacak şekilde kendimce dikkatli bir şekilde yazmaya çalışıyorum fakat bu kadar hassasiyet bile yetmiyor demek ki.Dini için gözünü kırpmadan ölecek insanlar vardır tabi ki hiç kuşkusuz ben onların yaşam tarzına görüşlerine müdahele mi ediyorum.Ben neymişim be?Ben sadece aklımı kullanıyorum...[Sakın demeyin ki inanlara aklını kullanmıyor mu?]

Alıntı:

Mesajı Göster
Neyse, Evrim sonumuzu hayır etsin.
Düşmanlık yapmayın diyorsunuz birde evrimi gündeme getiriyorsunuz.Evrimi kim savunuyor şimdi ne alaka?

Alıntı:

Mesajı Göster

Konuya gelince
Sorularının bir kısmının felsefeye bir kısmının metafiziği iyi bilmeye diğerinin tarih ve astronomiye dayandığı bu soruların hepsi zaten bir başlıkta ele alınmaz ki..Yanısıra her sorusu ile igili bir başlık var.Oradan, o konular takip ediliyor zaten.
Sonunda gelebildik konuya...
Dedikleriniz doğru hiç bir itarızım yok.Din insanlara gönderiliyse insanlara yol göstermek için gönderildiyse felsefe ile, mantık ile, bilim ile çelişmemesi gerekmez mi?Her şeyi kapsaması gerekmez mi?

Alıntı:

Mesajı Göster
sayın petrixs sadece tanrı algılamanı sordum..neden özel hayatını ve tercihlerini sormuşum gibi bir tavır takındın anlamadım...
bakın bunu şunun için sordum...eğer siz tanrı deyince zihninizde yunan tanrıları gibi insan tanrılar canlanıorsa elbette bu soruları sormanız normaldir....
ancak islamda allah herşeyden münezzehtir...hiç bir şeye muhtaç değildir...yarattıklarının bir hikmetle yaratır...şimdi bu algılamadan sonra sizin allah meleklere muhtaç mı ibadetimize muhtaç mı sorularınız yokolur gider....ama zihninizdeki tanrı insana benziyorsa bu soruları sormanızdan daha doğal ne olabilir...

ya da allah herşeye gücü yetendir dedikten sonra..sizin acaba kötülükleri yok etmeye gücü yetmiyor mu demenizin altında yine tanrıyı bir insan gibi algılamanız yatıyor..
önce karar verin ..zihninizdeki tanrı tanımlamasını yapın..mesele açığa kavuşsun..burada kendinizi deklare etmenizi istemedim...ama sorularınızın cevabını arıyorsanız bunu bilmeniz gerek...
selamlar...
Sn ilkbahar,
İnsanlar Allah inancına sahip olunca bu soruları soramıyor mu?Peki neden soramıyor?Soramıyorsa düşün müyor mu?Düşünmüyorsa akılsız mı?Akılsız ise insan olmanın vasıflarını taşıyor mu?Düşünmeyince Allah karşı gelmiş olmuyor mu?Çünkü Allah' ın verdiği aklı kullanmıyor demek değil mi?

Bu gibi atışmalara cevap vermeyeceğim.Çünkü versem saldırgan olmuş oluyorum.Vermeyince ise "verecek cevabı kalmadı işte bunlar hep böyle zaten" gibi algılanıyorum.Cevap versek suç, vermesek suç.Konumuza geri dönmemizi beklerim.Konunun dışına çıkmayalım isterseniz aksi takdirde seviye düşüyor ve benim "Seviye mi?" başlığımıda doğruluyor.Sorularla ilgisi olmayan atışmalara hiç bir şekilde karşılık vermeyeceğim.Konu çevresinde yazan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Eski26-12-07, 20:36  #8
ilkbahar

Alıntı:

Mesajı Göster

selamlar...
amacınız sadece polemik...allaha inanan bu soruları soramaz değil...sormaz...allahı insan gibi ya da yaratılmış başka herhangi bir varlık gibi vehmedenler sorabilir...
selamlar...
Eski26-12-07, 22:58  #9
VolkaN_27

VolkaN_27'nın Avatarı

Sn. özedönüş

Alıntı:

Mesajı Göster

Gerek etik açıdan, gerek terbiye açısından olsun, dine inanmayan bir insanın, dine inanan ve dini hayatının temeline oturtmuş bir insanın değer yargılarına saygı göstermesi, onun en temel insani vazifesi olmalıdır, aksi takdirde dinine saldırı yapılan kişi de durum karşısında cevap verme hakkına sahip olacaktır. Ateistlerin, kendi içlerindeki çelişkilerle hareket edip kırıcı sözler kullanmaları ve sahip oldukları paradoksal huzursuzluklarını saldırgan bir tutum haline getirip inançlı insanların değerleri ile alay etmeleri ise zaten başlıbaşına bir saygısızlıktır.
değerli arkadaşım,

sn.pitxtr belkide kafasında oluşan kuşkuları anlamak amacı ile bu soruları yazmış ve en azından cesur bir davranış örneği sergilemiştir.sn pitxtr arkadaşımız eğer kafasında din ile ilgili kuşkuları varsa sizin yukarıda yazmış olduğunuz yorumuda hak etmiyor. çünkü en azından manevi prangalarını kırmış ve bu soruları sorma cesaretini göstermiştir. size düşen burada onun kafasındaki düşünceleri açığa vurmak değil, onun neden böyle bir yorum yapma gereksiniminde bulunduğudur. ama siz sn.pitxtr arkadaşımızın neden bu gereksinimi hisetiğini yorumlamaktan dahi kaçınırsınız.

ve şu kırmızı ile işaretlenmiş yorumunuz hakkında şunu belirtmek isterim.
fazla değil biraz geriye dönersek. 90 yıllara uzağa değil,saldırgan tutumların kimlerden geldiğini çok açık ve net bir şekilde görebiliriz. ateistler din düşmanı insanlar değildir öncelikle bunu iyi anlamanız gerekli, bizler için insan en önemli varlıktır. bizler, anneye babaya saygıyı,insanlara sevgiyi,saygıyı,yardımı ve çalışmayı bir kitaptan öğreti olarak almadık bizler için bu saydıklarım bir insanda olaması gereken değerlerdir. bu yoksa müslüman olmuşsun hristiyan olmuşsun yahudi olmuşsun hiç bir anlam ifade etmez. ve şuna emin olun sizin bu yukarıdaki yorumu yapmanız için ateistliğe ilk geçiş evrim dönemini geçirmiş olmanız lazım. sevgili şüphecinin dediği gibi "islamı tanıdıkça ondan uzaklaşırsınız dikkat edin !!"

VolkaN_27 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-12-07 23:35 .Sebep: kelime hatası
VolkaN_27 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-12-07, 09:28  #10
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Yukarıdaki yorumlarım sadece pixtr yi kapsamaz.Karşı olduğum vicdani hassasiyetlerin gözönünde bulundurulmasıdır.Herkesin sakin bir kafayla tartışmasının yolu bunda geçer.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı