| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Joker öğretmenler/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Ne zaman son bulacak acaba? ücretli öğretmenlik kaldırılacak fısıltılarına kulak kabartanların, gelin-damat heyecanı ile bekleyenlerin kalp çarpıntıları? Yıllarca aynı sınıfta ter döktüğü, aynı sırada dirsek çürüttüğü arkadaşı öğretmen olurken, kendisi ders ücreti karşılığında öğretmenlik yapanların adına öğretmen demiyor minnacık öğrencileri dahi. emanet usulü ile edindiği bu mesleğe(!), ellerinin arasından kayacağını bile bile nasıl sımsıkı sarılabilirler ki? aynı kurumda,aynı işi yaptığı ve ne hikmetse meslektaş olamadığı arkadaşlarından eksiği nedir? Kpss’de işaretleyemediği birkaç doğru cevap mı? yoksa yanlış branşı okumuş olmak mı? Yanlış branş çok göreceli bir kavram tabi Çoğunlukla branş öğretmenleri ile meslek lisesi derslerini kapsayan branşlar anlaşılıyor bu kavramdan Sınıf öğretmenliği ya da din kültürü öğretmenliği okumadılar diye zorlu yıllarını bir kalemde silmek hangi vicdana yakışır bilemem artık * Ücretli öğretmen olarak çalışanların sayısı öylesine çarpık ve üst üste ki bu sayıyı eğitim sitesinden nazikçe de çekseniz site üzerinize yığılacak gibi oluyor Enkazı kaldırabilecek kadar güçlü bir devletsek sorun yok Ama eğer bu konuda şüphelerimiz varsa ancak karın tokluğuna çalışan bu çoğunluğun günün birinde tepelerinin tasının atmaması için daha fazla el üstünde tutmalıyız bence Hayır anlamıyorum böyle bir gerçek bu derede “nü” iken nasıl oluyor da usturuplu,kılık kıyafeti yerinde kelimelerle anlatılıyor kral çıplak işte! Bu sistem nedeniyle acı çeken öylesine çok insan var ki her yerde benim mail kutumda dahi bu insanlardan yüzlercesi ile yüzyüze gelmek mümkünken bu işlerden sorumlu olanlar nasıl duyup görmüyor bu feryatları Hayret! http://www.hurriyet.com.tr/gundem/79...d=180&sz=98235 Bu durum Türkiye Devletinin yüzlerce utancindan birisidir. __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: Muhacerette
| Alıntı:
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Devlet ücretli yani kadrolu öğretmen sistemine son vermez. İstediği zaman gönderebileceği ve en önemlisi emeklilik vermeyeceği bir sistemi bu kapitalist düzende son vermek istemez. __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| doğru söylemişsiniz sayın barış öğretmenleri karın tokluğuna çalıştırıp verimsiz hale getirmek ve vatandaşı okumuş cahil yani bilen ama sorgulamayan bireyler haline getirmek bu devletin politikası |
|
| #5 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Dec 2007
| bunu neye göre söylediniz merak ediyorum sayın soreş hangi utancından bahsediyorsunuz bu sizin kişisel görüşünüz ben bir öğretmen adayıyım ve bunu haklı buluyorum günümüzde o kadar çok eğitim fakültesi var ki yılda binlerce mezun veriyor bu kadar öğretmene gerek yok devlet ne yapsın bakıyor ki doğuda da öğretmen sorunu var sözleşmeli vs yöntemlerle oraya gönderiyor ya da çeşitli sebeplerle (askerlik doğum vs) izin alan öğretmenin yerine yeni öğretmen atandı diyelim daha sonra izinden dönen öğretmen ne yapacak yada devlet ikisine birden mi maaş ödeyecek zaten bu ülkede eğitim için harcanan para ne kadar biliyor musunuz gerçi bunların çoğu da doğu halkına gidiyor helali hoş olsun ama nedense yine de yaranılamıyor bu konuda tek bir şikayetim varsa o da son dönemde din kültürü öğretmenlerinin atama fazlalığı ve pozitif bilimlerin atama eksikliğidir ama yöntemin doğru olduğuna inanıyorum |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
Yine de bana söylermisiniz ayni isi yaptiklari halde kadrolu bir ögretmenin aldigi maasin 1/3'ünü bile alamayan "ücretli ögretmenler" icin nasil bir aciklama yapacaksiniz? Bu sizce "adalet"li bir dagilim midir? __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig | |
|
| #7 | |||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Alıntı:
Burada esas sorunun, insanları istedikleri zaman işten çıkarabilme olanağını ellerinde bulundurmak ve öğretmenleri çok ucuza çalıştırmak olduğu belli değil mi? Zaten kadrolu öğretmen maaşları ne ki? İMF güdümlüler öğretmene neden bunu reva görüyor? Diken üzerinde bir insan rahat çalışabilir mi? Öğrenciler her an gidebilecek birisini dinler mi? | ||
|
| #8 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Dec 2007
| sayın ABCD kesin rakamları bilmiyorum peki ne yapılmalı siz söyler misiniz sözleşmeli öğretmeni kaldıralım herkes kadrolu olsun tayin hakkı da olur böylece doğu görevi biten atlasın gelsin bu mu benim sözleşmeli arkadaşım var gayette güzel para alıyor tamam diken üstünde çünkü kadrosu yok ama o onun sorunu biraz daha çalışmalıydı siz de fikirlerinizi söyleyin de bu genç öğretmene yol açın o zaman şimdiden teşekkürler |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Öncelikle ögretmenler Türkiye'de kac grupta incelenebilir buna bakmak lazim. Milli Egitimde calisan ögretmenler kabaca 3 gruba ayriliyor. 1. Grup, "kadrolu" ögretmenler olup, her gecen yil bu sayi göreceli olarak azalmaktadir. (Ayrica Din Ögretmenleri ile doldurulmaktadir kadrolar. Mesela birkac sene önce 20 Felsefe grubu ögretmeni alimina karsin 1000 Din ögretmeni alinmisti) 2. Grup, "sözlesmeli" ögretmenler olup bu gruptaki ögretmenlerin herhangi bir is güvencesi söz konusu degildir. Sezonluk ögretmen vasfinda calisan bu grup ögretmenler örnegin yaz tatilinde herhangi bir ücret alamamaktadirlar. Bu grup ögretmenler herhangi bir güvenceye sahip degildir. Bir cok olanaktanda yararlanamamaktadirlar. 3. Grup, "Ucretli" ögretmenler olup, yazinin asil konusu olan ögretmenlerdir. Bu grup ögretmenler sadece girdikleri ders saati karsiligi ücret almakta olup, aldiklari ücret (eger full time calisirlarsa) bir kadrolu ögretmenin aldiginin 1/3'ü kadardir. (yaklasik) Herhangi bir is güvencesine sahip olmayan bu grup ögretmenler tamamen "joker" olarak kullanilmaktadir. Simdi buradaki problem nedir diyeceksiniz. Bu her üc grupta bulunan ögretmenler ayni derecede egitim almis olmalarina ve ayni isi yapmalarina ragmen, neden aralarinda bu derece farkliliklar olsun? Bu soruyu kendinize sorun... Kadrolu ögretmenlerin durumu dahi icler acisi iken, sözlesmeli veya ücretli ögretmenleri karin tokluguna calistiran MEB'e minnet mi etmeliyiz sizce? Cözüm cok basit aslinda. Fakat, bu sistemde cözüm güc olacaktir. Bakiniz, bu sistem "dersaneler" gibi gereksiz, sosyolojide "tampon kurum" olarak adlandirdigimiz bir cirkefligi dogurmustur. Egitim, herkese verilmek yerine, parasi olana verilmeye dogru bir seyir halinde. Firsat esitligi ilkesi yerle yeksan olmus. Üniversite mezunlari, sizin gibi genc ögretmen adaylari herhangi bir mesleki güvenceye sahip degil, kapitalist piyasa düzeninde en kötü kosullarda calistirilan isciler durumuna getirilmistir ögretmenlik meslegi... Ileride emeginizin sömürüldügünü (gerek özel sektörde, gerek devlet tarafindan) fark ettiginiz zaman daha iyi anlayacaksiniz bu söylediklerimi... Siz bu sömürü düzeni devam etsin diyorsaniz orasi baska. Belki cikarlariniz bu yöndedir. __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig | |
|
| #10 | |||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Alıntı:
İş güvencesi tüm çalışanların hakkıdır. Ayrıca eşit işe eşit ücret de çağdaş iş anlayışının temel ilkelerinden birisidir. Bu durum bütün uygar toplumlarda böyle. "Tayin hakkı" doğar demişsiniz. Bir kere her insanın tayin hakkına sahip olması da en doğal hakkıdır. Ülkedeki bölgesel eşitsizliklere karşı zorunlu hizmet anlaşılır bir şeydir. Ancak ömür boyu aynı yerde çalış diye birşey de olmaz. Hem siz geri bırakılmış bölgeleri giderek yalnızca "üçüncü sınıf"a giren öğretmenlere terk etmeyi mi düşünüyorsunuz? İş güvencesi olmayan, daha düşük ücret alan ve öğrencilerin bile itibar etmediği öğretmenlere yani? Doğu'ya öğretmen gider, neden gitmesin? Koşulları düzeltirsiniz, en önemlisi Doğu'luların kendilerinin üniversiteye gitmesi, öğretmen olması koşulunu yaratırsınız. Ayrıca madem kapitalizm var, neden daha yüksek ücret, yan ödeme v.b. ile sorunu çözmüyorlar? Diğer meslek grupları için de benzer sorun yok mu? Ne yapılmalı diye sormuşsunuz. Bir kere öğretmenleri sınıflara ayırmaktan vaz geçilmeli. Herkes eşit konuma getirilmelidir. Ondan sonra ise, ülkede mevcut durumda, tüm kamu görevlilerine yapılması gereken şey yapılmalı. Bu da öğretmenlere de grevli toplu sözleşmeli sendikal hak tanınmasıdır. Sendikalar eğitimde söz sahibi olmalıdır. Gerisi arkadan gelir zaten ve sorunların çözümü için yapılacaklar doğal seyrine oturur. Kapitalizme pek meraklı iktidar sahipleri, öykündükleri gelişmiş kapitalist ülkelerde bunun böyle olduğunu bilmiyorlar mı? AB'deki standart uygulamaları getirsinler hiç olmazsa. | ||
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|