| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Yazım ve dilbilgisi kuralları.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| İnsanlar kavramlarla düşünürler. Düşünebilmenin bir yolu da iyi ve kurallı konuşabilmek - yazabilmekten geçmektedir. Çoğu zaman çok basit yazım hataları yapıyoruz. Bazen tereddütlerde kaldığımız oluyor. Bazen de aceleyle bir sözcüğü ortasından ikiye ayırdığımız oluyor. Her şey sözcüğünü kullanırken zaman zaman ayrı, zaman zaman bitişik yazdığım oluyor. Bunun gibi yazarken duraksadığım bir yığın sözcük de var. Sanırım aklımıza geldiğinde, belki çok küçük bir araştırmayla, bunu bu topikte belirtme gereği de duyarsak oldukça yararlı da olabilir. Sözcüklerin yazılış şekilleri, bir takım basit dilbilgisi kuralları...-yararlı olacak! |
|
| #2 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Sayın Melnur, Bu güzel konu için teşekkürler, çok faydalı olacağı görüşündeyim. Dilerseniz ben sıkça karşılaştığımız hatalara ve doğrularına birkaç örnekle başlayayım: * * * - 'şey' sözcüğü her zaman ayrı yazılır: Bir şey, Her şey, vb. - Dahi anlamındaki 'de' / 'da' her zaman ayrı yazılır: * Ben de katılıyorum. * Bence de. * Çok da umrumda değil. En fazla hata yapılan iki durum bu olduğundan ilk etapta bunları yazayım dedim. Örnekler ve durumlar çoğaltılabilir. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-04-06 10:17 . |
|
| #3 | ||
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Umarım aklımıza geldikçe bu tür düzeltmelerde bulunartak ve bu düzeltmelere de dikkat ederek, özen göstererek daha iyi ve kurallı bir yazım oluşturabiliriz. | |
|
| #4 | ||
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Alıntı:
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Cok önemli yazim sorunlarina deginmissiniz arkadaslar. Ayrilan ve ayrilmayan -de ve -da´lari bazen tam yerinde kullanamadigimiz oluyor. Kitabim sende mi?-dogru kitabim sen de mi?-yanlis Kitabimi sen de okudun mu?-dogru Kitabimi okulda unuttum. -dogru Kitamimi okul da unuttum. -yanlis Okul da bir ev gibidir. -dogru -de ve -da ekleri özel isimlerde ise her durumda ayrilirlar. Kitabim Kemal´de kaldi. -dogru Kemal de bizimle Istanbul´a geliyor. -dogru Dün gece Aysun da, ben de, Kemal´de kaldik.-dogru Görüldügü gibi de ve da ´lar özel isimlerde sürekli ayrilirlar.. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-04-06 14:01 . |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Alıntı:
Kemal de bizimle İstanbul'a geliyor...olacaktı ![]() __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) | |
|
| #7 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Kemal de olacakti. Cünkü ona ait bir durumdan degil, ondan söz ediliyor. Aysun örnegindeki gibi. tesekürler __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-04-06 14:02 . | |
|
| #8 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Mar 2006 Ülke / Şehir: SAMSUN
| maymunlar da insandırlar mı doğru? insanlarda maymunlar mı doğru? |
|
| #9 | ||
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Alıntı:
Çünkü "dahi" anlamı vardır. Çünkü, aksi durum, yani bitişik yazılan "de" bulunma durumunu bildirir. Parazitler maymunlarda yaşarlar gibi. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) | |
|
| #10 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Ayrıca, ki ekinin kullamı da şu şekildedir.. Benim sevgim, onunkinden daha fazla..(sıfat olan -ki) Öyleki,Böyleki,Mademki... (Birleşik yazılır.) Seni seviyorum ki bu haldeyim.. (bağlaç olan ki, bu görevdeki ki'yi kaldırdığınızda cümlenin anlamı bozulmaz, halbuki sıfat olan -ki yi kaldırmaya kalkarsanız anlatım bozukluğu ortaya çıkar.) __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|