Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kime Müslüman denir?Müslümanlığın Ölçütleri nelerdir? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski26-12-07, 11:13  #1
beysim
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: istanbul
Kime Müslüman denir?Müslümanlığın Ölçütleri nelerdir?

Değerli arkadaşlar!Kime Müslüman denir?Müslümanlığın sınırları varmıdır,Var ise nereye kadardır?Müslümanlığın ölçütü veya ölçütleri nelerdir?Namaz kılmayan,Oruç tutmayan fakat ALLAH'ın varlığına inanan bir insan ben müslümanım diyebilir mi?(Bu sorularım tamamen öğrenme maksadı gütmektedir)
beysim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-12-07, 15:27  #2
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

İlk peygamberle insanlığa açılan ama Hz. İbrahim ile beraber kural ve öğretileri insanlık içinde yayılan dinin adı Teslim olmak anlamına gelen İslam’dır. Bu açıdan Hz.İbrahimle başlayan ancak İslam dini, Hz. Muhammed’le de yenilenmiştir. Ancak zamanla bu kavram İslam dinini dünyadaki herhangi bir din seviyesine indirgenmiştir. Bugün artık İslam denilince Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi Orta doğuda çıkmış olan semitik bir din akla gelmektedir.

Oysa kelime anlamından ve Kuranın bu kavramı ele alış biçimine göre İslam, esas itibariyle kurumsal bir dinin değil, genel bir yolun adıdır. Sadece Ortadoğu’da ortaya çıkan ve genellikle Arapların, Türklerin, Kürtlerin ve Farsların mensup olduğu’’etiket’’ değildir.

Aslında İslam ilk ortaya çıktığında dinlerden bir din olarak değil, böylesi dinlerin zulmünden insanlığı kurtarmak için doğmuştur. Fakat mensuplarınca, sıradan dinlerden biri ve İmparatorlukların resmi dini haline getirilmiştir.

Oysa kelime anlamından ve Peygamberinin davet metodundan bakarak İslamı,insanlık vicdanının son patlaması,sevgi ve merhametin evrensel sesi olarak anlamalıydık.Nitekim Kuran ne diyor’’Allaha ve ahiret gününe inanan,peygamberler arasında ayrım yapmayan,kendini kötülüklerden arındıran,hakikate teslim olan ve erdemli bir şekilde yaşayan’’ herkes(,ister nüfus cüzdanında Hıristiyanlık,ister Yahudilik,ister Budistlik isterse müselman yazılı olsun bu yolun yolcusudur)İslam yolundadır.(Bakara 62)

Ayrıca şurada ek bilgi de bulabilirsiniz

http://www.yaziyaz.com/forum/thread23249.html

özedönüş Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-12-07 15:30 .
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-01-08, 14:27  #3
42Kürşad59

42Kürşad59'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Alıntı:
Sayın beysim şöyle demiş:

Mesajı Göster
Değerli arkadaşlar!Kime Müslüman denir?Müslümanlığın sınırları varmıdır,Var ise nereye kadardır?Müslümanlığın ölçütü veya ölçütleri nelerdir?Namaz kılmayan,Oruç tutmayan fakat ALLAH'ın varlığına inanan bir insan ben müslümanım diyebilir mi?(Bu sorularım tamamen öğrenme maksadı gütmektedir)

Oruç tutmayan insan eğer bunun dinin emri olduğunu kabul ediyor ama tutmuyorsa günahkar olur. Ama dinin emri değildir o yüzden tutmuyorum derse müslüman değildir.
Eski07-01-08, 14:34  #4
beysim
Uzaklaştırıldı

Alıntı:
Sayın 42Kürşad59 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Oruç tutmayan insan eğer bunun dinin emri olduğunu kabul ediyor ama tutmuyorsa günahkar olur. Ama dinin emri değildir o yüzden tutmuyorum derse müslüman değildir.
Peki Allahın varlığına yüzde yüz iman etmiş bir insan,Kendi ibadet yolunu kendisi belirlemiş ise Müslüman olur mu?
Eski07-01-08, 14:37  #5
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005

Vallaa bana denmez.
Degil müslümanligin ölcülerine, hic bir dinin ölcütlerine inanmiyorum
Ama dini ve dinleri bilirim, müslümani cin daha iyi tanrim.
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-01-08, 18:26  #6
42Kürşad59

42Kürşad59'nın Avatarı

Allah'ın varlığına yüzde yüz iman etmiş kişi müslümandır. Ama ben Allah 'a inandım ama orucu ben Ramazan ayında tutmaya karşıyım ben istediğim zaman tutarım derse müslüman olmaz.Ama insan dağın başında hiçkimsenin olmadığı bir yerde doğdu hiçkimse olmadan büyüdü ve aklını kullanarak Allah ı ve ahiret gününü buldu ama o insan kutsal kitabın olduğunu bulamadı,peygamber kavramını keşfedemedi namazın ne olduğunu bilmiyor vs vs. o insan bildiği kadarından sorumlu olur.

42Kürşad59 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-01-08 18:29 .
42Kürşad59 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-01-08, 18:34  #7
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Alıntı:

Mesajı Göster
Allah'ın varlığına yüzde yüz iman etmiş kişi müslümandır. Ama ben Allah 'a inandım ama orucu ben Ramazan ayında tutmaya karşıyım ben istediğim zaman tutarım derse müslüman olmaz.Ama insan dağın başında hiçkimsenin olmadığı bir yerde doğdu hiçkimse olmadan büyüdü ve aklını kullanarak Allah ı ve ahiret gününü buldu ama o insan kutsal kitabın olduğunu bulamadı,peygamber kavramını keşfedemedi namazın ne olduğunu bilmiyor vs vs. o insan bildiği kadarından sorumlu olur.
Sizin cocukca masallarınızdan bıktık! Bu türden kimselerin oldugu bir ortamda yasadıgım icin, kendimi kınıyorum! En yakın zamanda bende sizi terk edecem!
Eski07-01-08, 18:39  #8
beysim
Uzaklaştırıldı

Alıntı:
Allah'ın varlığına yüzde yüz iman etmiş kişi müslümandır. Ama ben Allah 'a inandım ama orucu ben Ramazan ayında tutmaya karşıyım ben istediğim zaman tutarım derse müslüman olmaz
Bir çelişki var sanırım;önce Allahın varlığına iman etmiş kişi yüzde yüz Müslümandır dediniz;sonrada Ramazan ayındaki Oruç tutma şartını koydunuz.
Eski07-01-08, 18:51  #9
42Kürşad59

42Kürşad59'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın beysim şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bir çelişki var sanırım;önce Allahın varlığına iman etmiş kişi yüzde yüz Müslümandır dediniz;sonrada Ramazan ayındaki Oruç tutma şartını koydunuz.

Allah'ın varlığına yüzde yüz iman etmiş kişi Ramazan ayında oruç tutar .Müslüman olmak için İmanın ve İslamın şartlarını kabul etmek gerekir.
Eski07-01-08, 18:59  #10
beysim
Uzaklaştırıldı

Alıntı:

Mesajı Göster
Allah'ın varlığına yüzde yüz iman etmiş kişi Ramazan ayında oruç tutar .Müslüman olmak için İmanın ve İslamın şartlarını kabul etmek gerekir.
Bence siz yanılıyorsunuz;İmanla İbadet ayrıdır,İman etmek:Oruç tutmak veyahut Namaz kılmak değildir,İman;Akıl ve Gönül ile Allahın varlığını onaylamaktır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı