| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
TDK Sözlüğünde "Mum Söndü" Skandalı/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Türk Dil Kurumu'nun bastırdığı sözlüklerde "Mum Söndü" kelimesinin karşısında "Alevi geleneğinde varolduğu ileri sürülen bir tür tören" yazıyor. Bu skandal meclise kadar taşındı. Radikal'den aktarıyoruz: DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a mektup yazarak kendisine bağlı Türk Dil Kurumu'nun hazırladığı sözlükte Alevilerle bağdaştırılan "mum söndü" kelimesinin karşılığında yazan "Alevi geleneğinde varolduğu ileri sürülen bir tür tören" sözünün çıkartılarak yerine "bir iftira" yazılmasını önerdi. DSP'li Yağız, "Bu sözcüğün tanımında da Alevi kardeşlerimize büyük bir haksızlık yapılmıştır. Eğer sözlükte bu sözcüğe mutlaka yer verilecekse tanımında yer alan '...bir tür tören' ifadesinin, '...bir iftira' olması gerekir" dedi. Yağız, "...bir tür tören" ifadesinin, zımni bir kabulü içerdiğini belirterek" Sözlüklerimizdeki kirlilikleri temizleyememiş olmamız bir talihsizliktir" dedi. http://www.alevionline.com/index.php...k=view&id=3297 __________________
Yok! |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Benim elimde 1980 öncesinin, eski TDK'nın sözlükleri var. Onlarda böyle birşey yok. 12 Eylül faşizmi TDK ve TTK'yı kaldırıp, onların yerine, başlarına ırkçı ve dincilerin çöreklendiği kurumları getirince, sözlükler de değişti. |
| #3 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Dec 2007
| Ama bu törenleri(!) yapan alevilerin varlığı bilinmektedir tabi ki hepsi yapmaz ama yapan aleviler var... __________________
Hâsılım yoh ser-i kûyunda belâdan gayrı Garazım yoh reh-i aşkında fenâdan gayrı fuzuli |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| |
| #5 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Dec 2007
| ne demek istediğim açıktır efendim bu gibi törenler malesef alevilerin içinde bazı kesimlerin yaptığı şeylerdir. __________________
Hâsılım yoh ser-i kûyunda belâdan gayrı Garazım yoh reh-i aşkında fenâdan gayrı fuzuli |
| #6 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Mumsöndü: Cem ayinlerinde, aydınlatmak için kullanılan mumun tören bitiminde söndürülmesinin yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkmış bir inanış. TDK'nın 2005 basım sözlüğünde böyle bir tanım var.( 10. baskı.) Sözkonusu tanım çok daha yeni olmalı. AKP iktidarından alınan güç nerelere varıyor!? AKP bürokrasisinin daha kamuoyuna yansımamış ne "maharetleri" vardır kim bilir? |
| #7 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| Toplum'un merkezi dengelerini alttan sarsacak olaylar yasaniyor. Turk Dil Kurumu'nun bu terbiyesizligini tebrik ediyorum. Alevi vatandaslar'in nefreti gittikce artmakta bu insanlara karsi. Bence gayet olumlu bir tutum. Ulke'nin bolunmesinden yakinanlar simdi konussun bakalim. "Adim adim Turkiye nasil bolunurmus!" diye bir kitap yazmak lazim aslinda. |
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: Jerusalem
| Bu Türk Dil Kurumu'na hayranım yav ![]() Bir keresinde arkadaşım sordu, otobüsün Türkçe karşılığını bilen varmı diye. Hepimiz ona inek gibi bakmıştık ![]() Sonra öğrendik ki, otobüs Türkçe karşılığı "Oturgaçlı götürgeç" miş ![]() __________________
Biz Kaybetmeyi İstemediğimiz Sürece, Siz Asla Kazanamazsınız ! Diejamiro Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-12-07 21:41 . |
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Alıntı:
Olaylari karga tulumbaya getirmemek gerek. Almanca dilinde bisiket; (Fahrrad), yani anlami, giden tekerlek. diger bir anlami da (Zweirad)= bunun anlami da, iki tekerlek. Komik degil mi? Bence degil. Oturgacli götürgec gibi, tam da türkce... Ama topik konusu daha batak bir yönde gelismek istese de, zamanin bilgisi buna pek müsade etmiyor. saygiyla | |
| #10 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Oct 2007
| Sahsen oturgacli goturgec demeyi tercih ederim. Dilimizi katleden sozcuklere isyan getirmeliyiz. |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|