| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Bağımsız Sinema/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Diğer Sanatlar ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Teknik anlamda bağımsız sinema Mainstream/Ana akımın dışında kalan filimler gibi kısaca özetliyebiliriz..Yada yapıncılığının finanse kaynaklarının bağımsız olan filmler.Günümüzde de Hollywood'un dışında kalan filmler gibi açıklayabiliriz. Tabi bu açılardan bakarsak Mel Gibson'ın The Passion of the Christ (Tutku-Hz.İsa'nın çilesi)bize bağımsız sinema örneği gibi görünebilir.. Peki bağımsız sinema sizce nedir?Hangi konuları ele almalıdır?Çünkü kelime olarak da "bağımsızlık"çok güçlü bir anlam ifade eder.Bu bağlamda bağımsız sinemanın önemi nedir? Saygılar... __________________
Eskiden iğrençlik kural değildi,arasıra rastlanan ürkütücü bir şeydi.... |
|
| #2 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| Bağımsız sinemaya salt ekonomik olarak yaklaşmamak gerekir diye düşünüyorum. Her ne kadar bağımsız sinema Hollywood dışı, kısıtlı bütçeye sahip filmler yani bir ''stüdyo'' filmi olmayan filmler olarak algılansa ya da bu kalıba sokulmak istenilse de bu tanım bağımsız sinemayı tam olarak karşılamıyor. Bana kalırsa bağımsız sinemayı tanımlarken onu , her ne kadar birebir karşılamasa da, müzikteki indie akımına benzetmek daha doğru olur. Filmi bağımsız yapan maddi etkenlerden çok anlatılmak istenilenin ya da anlatım şeklinin özgünlüğüdür. İşin içine özgünlük girdiği zaman bağımsızlık kavramının Bağımsız sinemayı nasıl karşıladığı ya da karşılayabileceği de tartışmalı bir hale geliyor. Örneğin bir sektör olarak bağımsız sinemanın mevcudiyetinden söz edersek , ki bana kalırsa Tarantino'dan bu yana bağımsız sinemanın çok değiştiğini söyleyebiliriz , bir sektörün bağımsızlığından söz edebilmenin mümkünlüğü tartışması ortaya çıkıyor. Bağımsız sinemanın artan talebi karşısında piyasanın yani yapımcı ve stüdyoların bu alana olan artan ilgisi bağımsız sinemanın bağımsızlığını ortadan kaldıracak gibi görünmekte. Dolayısıyla bağımsız sinema yerine ''bağımsız yönetmen'' tanımlamasının daha önemli ve daha doğru olacağı düşüncesindeyim. Nasıl Hollywood filmlerinin sabit bir senaryo mantığı varsa bağımsız filmlerinde sabit bir kurgu mantığı oluşmaya başladı. Aslında bu yönüyle de bağımsız sinemayı sonunu tahmin edebildiğim film bağımsız değildir şeklinde de tanımlayabiliriz ![]() Bu yönüyle de sektörleşen ve tek tipleşen bağımsız sinema yerine bağımsız yönetmenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Esas konudan biraz sapar gibi oldum . Yazıyı son olarak hangi konuları ele almalıdır sorusuna yanıt vererek toparlayayım. Bağımsız sinemanın herhangi bir konu sınırlaması olmaması gerekir. En başta dediğim gibi önemli olan anlatılmak istenilenin ya da anlatım şeklinin özgünlüğüdür. |
|
| #3 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| bağımsız sinemadan ben iki anlam çıkarıyorum; 1. Los Angeles dışında çevrilmiş filmler. Örneğin Sırp sineması, Türk sineması, İran sineması vb. 2. Bir konuyu normalin dışında (kült) bir şekilde işlemiş olan filmler. Burada sn seha'nın demiş olduğu gibi yönetmenler ön plana çıkıyor. Aykırı yönetmenler zaten olayları farklı açılaran yorumlayıp kamrelarına öyle yansıtabiliyorlar. bazıları kamera açılarını daha farklı kullanıyor, bazıları sondan başa doğru anlatıyor olayları, bazıları filmin sonuna kadar bir şeyi anlatmayıp seyircileri sıkıntıdan patlatıyor fakat filmin sonunda da bombasını patlatıyor. yazdıklarımda iddialı değilim. Sinemadan anlamadığımdan yazdıklarım tamamen yanlış olabilir sinema tekniğine. ben sadece düşüncelerimi yazdım. __________________
"Gazi'nin yoksul kondularından aktık öfkeyle sokaklara Kurtuluşumuzun bayrakları dalgalandı barikatlarda..." |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|