"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Mecliste Kürtçe konuşulabilir mi !

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski28-12-07, 00:13  #1
türkali
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Dec 2007
Mecliste Kürtçe konuşulabilir mi !

sizce ! nedenleri ile birlikte yazalım !
türkali is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-12-07, 00:46  #2
anf

Giriş Tarihi: Mar 2007
Ülke / Şehir: Bursa

mecliste kürtçe konuşulursa,en fazla 50 millet vekili konuşulanları anlar bu da hiç sağlıklı olmaz.....
anf is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-12-07, 01:07  #3
hulagu
Kayıtlı Okur

Meclis Türkiye Cumhuriyetine ait bir kurumdur ve resmi dil olan Türkçe'nin konuşulması gerekir,aksi takdir de zaten iyi niyetinde şüphe ettiğimiz Kürt milletvekillerinin ( DTP'li milletvekilleri) ciddiyetsizliğine sahne olur bu kurum.
hulagu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-12-07, 01:21  #4
darkster

Giriş Tarihi: Sep 2007
Ülke / Şehir: İzmir

Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde,Türkçe hariç bir dil konuşulamaz.

Açıklamaya gerek olmadığını düşündüğüm siyasi sebeplerinden dolayı,Kürtçe kesinlikle konuşulamaz.

Saygılarımla.
darkster is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-12-07, 03:46  #5
üMüT
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Konuşalanları herkesin anlaması lazım mantıksal olarak ancak böyle bir yasak olmaması lazım tabi ki de.Kürt milletvekilleri de kendi kimliklerini sonuna kadar taşımalı ve yaşatmalılar.
üMüT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-12-07, 05:56  #6
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Şu anda böyle bir durumun güncelliği yok. Neden bu tartışma? İsterseniz konuya Türkçe-Kürtçe diye bakmayın. Dünyada çeşitli uluslararası toplantılar oluyor. Burada "simultane tercüme" var. Yazık ki her dilde yok. Dünyada en çok konuşulan 5-6 dilde var. Peki bu dillerden birisini bilmeyen bir insan ne yapacak? Tabii ki kendi ana dilinde konuşacak. Kendi simultane tercümanını da kendisi getirecek. Örneğin Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda veya Avrupa Parlamentosunda konuşsa nece konuşacak? Tabii ki Türkçe. Tayyip Bey yabancı dil bilmiyor. Ancak bunun bir adım ötesi daha var. Mesela Ecevit iyi İngilizce biliyordu. Ancak İngilizce'yi kendi ana dili olan Türkçe'yi kullandığı yetkinlikte kullanabiliyor muydu? Tabii ki hayır. Böyle birşeye imkan yoktur. Hiç kimse (eğer bilingual, yani iki ana dilli değilse) yabancı bir dili kendi ana dili gibi konuşamaz. Özellikle oturup önceden yazılı bir metin hazırlayıp, kağıttan okumuyorsa, yani anında bir konuşma yapması gerekiyor ve irticalen (doğaçlama) konuşuyorsa, kendi ana dilinde konuşması en uygun olandır. Böylece anlatmak istediği şeyi çok daha iyi ifade edebilir ve anlam sapmaları olmaz. Soruna bir de bu açıdan bakılmasını tavsiye ederim.
yorum2006 is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-12-07, 06:34  #7
pitxtr

pitxtr'nın Avatarı

Sn türkali ;
Sn yorum2006' nın da dediği gibi nerden çıktı bu tarışma şimdi?
Bu soruları ben çok tehlikeli buluyorum çünkü anadilin olmaması veya parçanlamaya başlanması demek o ülkenin ayağı kayıyor demektir.Artık savaş eline tüfeği alıp çatışmak değil savaşlar bu tarz savaşlara dönüşmüştür, dikkat etmek gerekir."Bir ulusu bitirmek istiyorsanız önce dilini yok etmeniz gerekir." sözünü sizlere hatırlatmak istiyorum.Bu şekilde davranarak medeni olduğumuzu birbirimize saygı gösterdiğimizi düşünüyor olabilirsiniz.Bu ve bunun gibi hareketler bizi ve ülkeyi hiç bir şekilde bir yere götürmez karanlığın dışında şöyle ki çok geriye gitmemize gerek Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk yıllara gidelim.Tebaa da üç farklı dil konuşulmaktaydı hatta yazı dilinide katarsak durum daha karmaşık hale gelir.Peki ben size sorarım o zaman neden yazı ve dil devrimi yapıldı?Neden resmi dilimiz Türkçe kabul edildi?Aynı dili konuştuğumuz halde zaman zaman anlaşamadığımız konular oluyor.Meclise kürtçenin ve diğer dillerinden girdiğini düşünün ortalık ne hale gelir bu halkada yansıyacaktır ortalık işkembeden geçilmeyecektir. Adam Kürt kökenliyse kendi ailesinde veya çevresinde Kürtçe konuşmasında hiç bir sakınca yoktur hatta bu bizim zenginliğimizi gösterir.Ama bu şekilde düşünceleri ben çok tehlikeli buluyorum.
Türkçe' miz çok zengin ve yapısı bakımında elverişli bir dildir.Türkçe' yi küçümsemeyin Türkçe bugün bilim dilide olabilir evrensel bir konumdada olabilir.
Türkçe' mize sahip çıkalım.
Eski28-12-07, 12:49  #8
flager45

flager45'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

isterseniz birde kürtçeyi resmi dil yapalım, bütün vatandaşlar kürtçe öğrenmek zorunda olsun, nasıl daha iyi olur değil mi.
Eski28-12-07, 14:03  #9
keskinbuz

kürtçe konuşulabileceğini varsaydığımızda diğer yörelerden insanlarda lazca ,çerkesçe ,gürcüce ,aphazca ..... gibi kendi yöresinin dilini konuşmak istediğini varsayarsak problemlerin çözümü için toplanan meclis barakın problemleri çözmeyi millet vekilleri birbirlerini bile anlamaz eğer burası TÜRKİYE CUMHURİYETİ olsuğuna ve resmi dili de Türkçe olduğuna göre mecliste türkçe dışında başka bir dil konuşulamaz.
Eski28-12-07, 16:59  #10
türkali
Kayıtlı Okur

Alıntı:
Sayın flager45 şöyle demiş:

Mesajı Göster
isterseniz birde kürtçeyi resmi dil yapalım, bütün vatandaşlar kürtçe öğrenmek zorunda olsun, nasıl daha iyi olur değil mi.

ben şu durumda konuşulamaz diyorum çünkü dil birliği kürtçede yok ! ama konuşulabilir diyen arkadaşların görüşleri öğrenmek için yazdım konuyu !

ingilizce,fransızca öğrenmemizin yanında Kürtçe de öğrenseniz Tam milliyetçi olacaksınız bunu bilin !

Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-12-07 17:44 .
türkali is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı