Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Allah yada Tanrı kendisinin kaldıramayacağı büyüklükte bir taş yaratabilir mi ? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski28-12-07, 21:32  #1
Aristo
Moderator

Aristo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Ülke / Şehir: Dünya'da bir yerdeyim...
Allah yada Tanrı kendisinin kaldıramayacağı büyüklükte bir taş yaratabilir mi ?

Bu soruya verilecek cevapları gerçekten çok merak ediyorum...

Bir inanan olarak çok kafa bulandırıcı bir soru...

Allah'ı bizler gibi algılamamak gerektiğini biliyorum ama genede bir cevap bekliyorum...

Saygılar...

Özgürlük ve Eşitlik.
Aristo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-12-07, 21:37  #2
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Eger kuran'daki Allah'tan söz ediyorsanız, İgnenin ucunu bile yaratamaz. Ama gercek Tanridan söz ediyorsak neden olmasın...
Eski28-12-07, 21:45  #3
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Bu soruda bir mantik oyunu vardir. Ateizm bu tür sorularla ugrasmaz. Ancak inancli kesim düsünebilir böyle bir soruyu. Mantik yanlisi sorunun sadece iki cevap ile sinirlandirilmasinda yatmaktadir. Yani ya evet, ya hayir demek zorunda kaliyorsunuz. Bu ise problem olusturuyor.

Mesela, hayatinizda hic öpmediginiz bir kiz hayal edin Bu kizda kimseleri öpmemis olsun. Bu kiza söyle bir soru sorarsaniz acaba nasil bir cevap vermesi gerekir. "Hayatinda seni benden baska öpen oldu mu?" Kiz burada evet dese zaten baska kimse ile öpüsmedigi icin cevap yanlis cikacak, hayir dese sizin onu öptügünüz gibi bir anlam cikacak ki, aslinda siz onu hic öpmemissinizdir. Yani her iki durumda dogruya ulasamayacaksiniz. Bu bir cesit paradoks olarak degerlendirilebilir.

Kisaca söylemek gerekirse; sorulan soru yanlistir. Böyle bir tanri yoktur.
Eski28-12-07, 21:56  #4
Alp_aslan

Alp_aslan'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Aristo şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu soruya verilecek cevapları gerçekten çok merak ediyorum...

Bir inanan olarak çok kafa bulandırıcı bir soru...

Allah'ı bizler gibi algılamamak gerektiğini biliyorum ama genede bir cevap bekliyorum...

Saygılar...
Allah taştan mı ki, taşla kıyas ediyorsun, taştan büyük, dağdan büyük vs bu tip sorular Allah'ı bir madde olarak tasavvur etmektir. Hiç , bir sanatçı, eserin cinsinden olmaz. O halde Allah'ı madde olarak düşünmek yanlıştır. Allah , kendi varlığını insanlardan gizlemiştir, sadece yaratılanlara bakarak Allah'ın gücünü tasavvur edilebilir. Şu bilinmeli ki, Allah'ın her şeye gücü yeter, o en büyüktür.Ondan başka büyük yoktur.
Allah'tan başka ilah yoktur. O'nun ortağı yoktur. Mülk O'nundur. Hamd O'nadır.Onun her şeye gücü yeter.
Eski28-12-07, 21:58  #5
Aristo
Moderator

Aristo'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Dünya'da bir yerdeyim...

Alıntı:
Sayın Alp_aslan şöyle demiş:

Mesajı Göster
Allah taştan mı ki, taşla kıyas ediyorsun, taştan büyük, dağdan büyük vs bu tip sorular Allah'ı bir madde olarak tasavvur etmektir. Hiç , bir sanatçı, eserin cinsinden olmaz. O halde Allah'ı madde olarak düşünmek yanlıştır. Allah , kendi varlığını insanlardan gizlemiştir, sadece yaratılanlara bakarak Allah'ın gücünü tasavvur edilebilir. Şu bilinmeli ki, Allah'ın her şeye gücü yeter, o en büyüktür.Ondan başka büyük yoktur.
Allah'tan başka ilah yoktur. O'nun ortağı yoktur. Mülk O'nundur. Hamd O'nadır.Onun her şeye gücü yeter.
Yahu taşla kıyas eden oldu mu ?

Sadece bir soru, cellalenme canım kardeşim ...

Özgürlük ve Eşitlik.
Aristo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-12-07, 22:00  #6
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Hoca hutbede vaaz veriyor. Allah ne sagda, ne solda, ne yukarda, nede asagıdadır diyor.

Cemaattan biri söyle sesleniyor! Hoca, hoca kısaca yok desene suna. Allahın her seye gücü yetermis hangi Allah? Evlendirme memuru Allahmı? yoksa dünyayı 6 günde yaratan mı?
Eski28-12-07, 22:02  #7
Alp_aslan

Alp_aslan'nın Avatarı

Sn Şüpheci ;

Allah'ın her şeye gücü yeter. Senin gibi kendine inanmayan birisine dahi kendisine saygısızlık , küfür edilmesine izin verebilir. Ta ki bu dünyadaki saatini dolduruncaya kadar. O vakte kadar....
Eski28-12-07, 22:05  #8
Yekgirtú
Ayrıldı

Sayın ABCDE tamda değinmek üzere olduğum konuya değinmiş bulunuyor.

Fizikötesi olarak düşündüğümüzde aslında bunun mümkün olabileceğini varsayabiliriz. Fakat sayın ABCDE'nin fikrinden yansıma olarak bu bir kısırdöngüdür.

"Allah herseye kadirdir"

Bu tumceciğin ardından iki ihtimal ile kısırdöngüye ulaşıyoruz;

1- Allah'ın kendisi'nin kuvvetiyle hazmedemeyeceği yükteki taşı yaratması mümkündür (Neticede kaldırmasına engel teşkil edecek şekilde o taşı nitelendirir).

2- Allah oluşturduğu taşı rahatlıkla kaldırabilir çünkü sınırsız güce sahiptir (o herşeye kadirdir).
Eski28-12-07, 22:07  #9
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Alp_aslan şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sn Şüpheci ;

Allah'ın her şeye gücü yeter. Senin gibi kendine inanmayan birisine dahi kendisine saygısızlık , küfür edilmesine izin verebilir. Ta ki bu dünyadaki saatini dolduruncaya kadar. O vakte kadar....
Varsa O Allah katından bir cennet'i bana vercektir. Varsa o Allah, onu kullanıp iftira edenlerden hesap soracaktır.

Varsa o Allah Bir insanı put yapanlardan intikam alacaktır.
Eski28-12-07, 22:07  #10
Serda
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu

Serda'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: Dünyadan

Sanırım bu soruya en güzel cevabı Sn ABCDE vermiştir.Olmayanın neyi yaratacağı muamma olarak kalır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı