Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sizce Namus Nedir? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski29-12-07, 23:30  #1
ezkamo

ezkamo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007
Sizce Namus Nedir?

Berivan
"Zina suç sayılmalı" görüşündeymiş, Kadından Sorumlu yeni Devlet Bakanı...
Göreve başlarken, onu Berivan karşıladı.
Henüz 14'ündeydi Berivan...
6 aylık hamileydi.
Karnındaki çocuğun babası, kocası değildi. Onu belki sevmiş, belki bedenini gönülsüzce vermişti. Ama işte orada, derisinin altında, canının içindeydi bebek...
3 ay sonra kucağında olacaktı.
Lakin töreyi biliyordu.
Kulağı kirişte bekliyordu.
* * *
Hasan uykusuzdu kaç gecedir...
Ezberindeydi töre...
Görev, ona düşerdi.
Lakin Berivan kızıydı, canıydı. Hele şimdi iki canlıydı.
Nasıl kıyardı?
Kıvranıp duruyordu; bir yanda törenin kanlı çağrısı, diğer yanda kızının yürek ağrısı...
Ne kızına kıyabilir ne ilçenin yüzüne bakabilirdi.
Bir sabah vakti sessizce evi terk etti.
* * *
Oğluyla konuştu Berivan'ın anası Tayibet...
Oğlan iki yaş küçüktü Berivan'dan...
Abla-kardeş, Cudi'nin gölgesinde, aynı dam altında, aynı yer yatağında büyümüşlerdi.
Anadan aynı yoksulluğu emmiş, aynı cehaleti üleşmişlerdi.
Babası çekip gitmiş, anası gözünü ona dikmişti.
"Kutsal görev" onundu şimdi...
Töre, öyle emrederdi.
* * *
Cumartesi akşamı ablasıyla baş başa kaldı oğlan...
Birlikte büyüdükleri tek göz damın altında, yıllarca üstünde tepindikleri yatağın başucunda...
Akıllarından neler geçti, konuştular mı, yoksa dilleri tevekkülle zamklı mıydı, kim bilir...
Biri 14, diğeri 16 yaşındaki iki çocuğun arasında şimdi adına "Töre" denilen bin yaşında bir kin tohumu vardı;
...bir de soğuk silah...
Oğlan iki kurşun sıktı ablasına...
Biri şakağına, diğeri karnına...
Şakağına sıktığı, genç kızın beynine saplandı;
karnına sıktığı, doğmamış bebeciğin yüreğine...
* * *
Oğlan, ablasının cesedinin başından polisi arayıp "Cinayet işledim, gelin beni teslim alın" dedi.
Onu karakola götürdüler;
...ablasını otopsiye
...anneyi, azmettirmekten adliyeye...
Ve baba Hasan, dönmedi bir daha köye...
İpi kopmuş bir tespihin taneleri gibi dağıldı ailenin fertleri...
"Namus belası" Silopi'nin alıştığı hikâyeydi.
Basın, "Bir töre cinayeti daha" dedi; arkası gelmedi.
* * *
2005 baharının son cumartesi gecesiydi.
Türkiye "Sonbaharda medeni dünyayla bütünleşebilecek miyiz"i tartışıyordu.
Yeni ceza yasası, organize suç sayılan "töre cinayeti"nin cezasını ağırlaştırıyor, "Namus cinayeti"ne ilişmiyordu.
Yeni bakan "Aile kurumunu zedeleyen zina suç sayılsın" diyordu.
Berivan, bu tartışmaları izleyemedi.
Rayları altında kalmıştı, medeniyete kalkan trenin...
Onu, yüreğinden vurulmuş bebeğiyle birlikte toprağa verdiler.
Peşinden de bizim yarın düşlerimizi gömdüler.
Can Dündar

NAMUS KAVRAMI ÜZERİNE

Türk Dil Kurumu’na göre ''namus''un sözlük anlamı, toplum içindeki ahlak kurallarına karşı beslenen bağlılık, dürüstlük ve doğruluktur. Ama genellikle namus denilince kadın akla geliyor. Namus kavramı ''kadın, kadın bedeni, kadın cinselliği ve bunun kontrol edilmes'' olarak algılanmaktadır. Böyle olunca da erkek namusunu kadına göre değerlendiriyor. Namusu öyle bir yere yerleştiriyor ki, değişmez kurban her seferinde önce kadın oluyor. Kadınların iki bacağı arasındaki bu namus, bir kere gitmeye görsün, artık kadının ölmesi kaçınılmaz oluyor.

Oysa namus dürüstlüktür, güvenilir bir dostluk ve ahlaktır. Neden sadece kadın ve kadın cinselliği üzerine bir namus kavramı oturtulmuş beynimize.İşte bunun üzerinde durmak gerekir. Dünyanın hiç bir yerinde namus bizim tanımladığımız gibi tanımlanmıyor. Müslüman ülkeler hariç. Çünkü bu anlayışın kaynağında İslam vardır. İslamda erkek kadından üstündür. Kadın erkek için soyunu devam ettirecek bir cinsel objedir. Erkeğin hizmetçisidir. Laftan anlamıyorsa onu döver ve daha olmasa onu boşar. Canı isterse üç tane daha eş alabilir. Yani kadın adeta ikinci sınıftır. Erkeğinin cinsel objesi olarak değerlendirildiği için artık o kadının bacak arası da onun koruması altındadır. Orası onun için çok değerlidir. Orası artık bir namus olmuştur. İşte bu anlayışın temelinde kadın erkek eşitsizliği yatmaktadır. Erkek kendini kadından üstün gördüğü için kendisine bu hakkı tanımıştır.

Çağdaş ve uygar ülkelerde insana değer verilir. Kadın ve erkek haklar açısından eşittirler. Erkek neyse kadın da odur. Artık kadın özgür bir bireydir. Bu özgürlüğünü başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde doya doya yaşar. Cinsellik de artık bu özgürlüğünün bir parçası olmuştur. Ekonomik bağımsızlığının bilincindedir. Kendisi çalışıp kendisi kazanmaktadır. Erkeğin himayesine ve korumasına gereksinimi yoktur. Onun namus bekçiliği erkeğe kalmamıştır. Cinsel özgürlüğünü dilediği gibi kullanma hakkı vardır. Kendisinin de erkek gibi bir insan olduğunu ve erkekle birlikte bir bütünün iki ayrı bir parçası olduğunun artık bilincindedir. İşte çağdaş uygar ülkelerdeki anlayış budur. Doğrusu da bu değil mi?

Kadın cinselliğini yaşayınca O....u. Erkek cinselliğini yaşayınca normal oluyor. Bu mu namuslu olmak? Erkek olarak eşini aldat. Bunu normal karşıla. Kadın aldatınca onu öldürmeye kalk. Bu mu namuslu olmak? Bir başkasının karısına kızına farklı gözle bakacaksın. Biri de karına kızına baktığı zaman namuslu geçineceksin. Bu mu namuslu olmak? Saman altından su yürüterek her türlü pisliği yap ondan sonra kalk namustan bahset. Allah beni afetsin diye de ibadete sarıl. Bu mu namuslu olmak?

Çünkü beyinlerine namus kavramı yerli yerince oturtulmamış ki. Asıl olarak namusun doğruluk ve dürüstlük olduğundan haberi yok ki. Bu doğrultuda eğitilmemiş ki. Şimdi bunlara cinsel özgürlük dedin mi hemen kadının her önüne gelenle yatmasını anlarlar. Aile kavramının yok olmasını anlarlar. Siz hiç her kadının her önüne gelenle yattığını gördünüz mü? Cinsel özgürlüğün olduğu çağdaş ülkelerde aile kavramının ortadan kalktığını gördünüz mü? Onlarla aramızdaki tek farkın bizde herşeyin gizli yapıldığı onlarda ise açıktan yapıldığıdır. Asıl namusuzluk da gizliden yapılan namussuzluk değil midir?

Namus kavramını kadının bacak arasına indirgemek ilkelliktir. İlkel ve geri kalmış toplumlarda namusa bu anlam yüklenilmiştir. Oysaki çağdaş ve uygar toplumlarda namusa farklı anlam yüklenilmiştir. Önce dürüst bir insan olacaksın. Yalan söylemeyeceksin. Hırsızlık yapmayacaksın. Kimseyi dolandırmayacaksın. Gizli saklı her türlü haltı işlemeyeceksin. İşte namuslu olmak budur. Sen kalkar da namusu kadının bacak arası olarak değerlendirirsen elbette ne dürüstlük ne de doğruluk olacaktır. Ülkemizin gerçeği de bu değil midir?

Eğer bu ülkede Berivanların ölmesini istemiyorsak bu çarpık namus anlayışını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bir kadının bacak arasından önce namusun doğruluk ve dürüstlük olduğunu öğrenmemiz gerekiyor.
Eski30-12-07, 00:18  #2
Kinem
İnançlar ve Dinler

Giriş Tarihi: Dec 2006

Alıntı:
Namus kavramı ''kadın, kadın bedeni, kadın cinselliği ve bunun kontrol edilmes'' olarak algılanmaktadır.
Görüldüğü gibi namussuzluk demektir!
Eski30-12-07, 00:50  #3
mgms
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Şahsım adına namus dendiğime aklıma gelenler

Namus benim için kutsal bir kavramdır gerek çevremden gerek ise dinimden kaynaklanır namusun temeli ama sizin anladığınız dilde bir namus kavramı değil bu benim için namus ilk önce verilen sözdür,verilen sözü yerine getirmektir.

İkinci olarak Vatandır Dindir Kutsallarımdır değerlerimdir ona söz söylettirmemektir benim namus anlayışım...

Üçüncü olarak Erkek ve Kadındır.Bir erkek olarak iffet benim için vaz geçilmezdir. Nasıl ki kadından beklenir benim için erkekten de beklenir bu ben erkeğin de kadının da namussuzuna itibar etmem selam dahi vermem...

Namussuzluk kavramı benim için bir erkeğin kadınına bir kadının erkeğine bir bireyin vatanına bir kulun Allah'a olan ihanetidir. Evlilik dışı çöpte bulunan çocukları oraya koyan genç bedenlerini zevk uğruna sevdiğini sandığı kişiye sunan körpe bedenlerin yaptığı değil bu olgunun yanlış olduğunu öğretemeyen ailedir çevredir benim için namussuz.

Sokakta kadınlara/erkeklere laf atmaktır benim için namuzsuzluk
Hırsızlık yapmaktır,riya yapmaktır,menfaat uğruna insanlara yaklaşmaktır namussuzluk,insanların giyimine kuşamına saçına sakalına görünüşüne göre insanları değerlendirmek onları aşşağılamak onlara hakaret etmektir namussuzluk.Namussuzluğu ifşa etmektir namussuzluk. Kadın/Erkek vücutlarını gazeteler de internette şurada burada kullanan bundan medet umanlardır namussuz.

Zina Yasağı
Zina nice ailelerin dağılmasına sebep olan bir sürü gayri meşru çocuğun çöpte bulunmasına neden olan ahlak yapısını sıfıra indiren insanları yanlışa sürükleyen hastalık kaptıran bir çok kanın akmasına bir çok insanın birbirinden nefret etmesine sebep olan bu zina yasak olmasında ne olsun çok merak ediyorum bunu
mgms is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-12-07, 00:55  #4
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

sm Mgms demiski.

Alıntı:
Zina Yasağı
Zina nice ailelerin dağılmasına sebep olan bir sürü gayri meşru çocuğun çöpte bulunmasına neden olan ahlak yapısını sıfıra indiren insanları yanlışa sürükleyen hastalık kaptıran bir çok kanın akmasına bir çok insanın birbirinden nefret etmesine sebep olan bu zina yasak olmasında ne olsun çok merak ediyorum bunu
Bu cümleyi 100 yıl önce kursaydınız sizi anlardık. Bugün icin gecersizdir.

Cinsellige haddinden fazla önem verenler ilkel insanlardır. Namusu cinsellige indirgeyenler gercek namussuzlardır. Namus dürüst olmaktır. Namus insanları kandırmamaktır. namus kadını insan yerine koymaktır.
Eski30-12-07, 01:01  #5
mgms
Ayrıldı

Alıntı:
Bu cümleyi 100 yıl önce kursaydınız sizi anlardık. Bugün icin gecersizdir.

Cinsellige haddinden fazla önem verenler ilkel insanlardır. Namusu cinsellige indirgeyenler gercek namussuzlardır. Namus dürüst olmaktır. Namus insanları kandırmamaktır. namus kadını insan yerine koymaktır
ben kendime göre açıklamamı yaptım sn Şüpheci bunu da başta belirttim katılmıyor olabilirsiniz ben kadını erkeği de namus kavramı içerisinde değerlendirdiğimi yani kadından beklenen iffetin namusun erkekten de beklenilmesi yazdım. Başkasının namussuzluğunu ifşa etmenin de namussuzluk olduğunu yazdım.

Ama mesele zinaysa burada düşünmek gerek zina yapan bir insanın hiç bir değerden ahlaktan nasibi almamış bir insan olması gerekir bu 100 yıl önce de böyledir şimdi de böyle bu benim düşüncem katılmayabilirsiniz ama düşüncelerimin 100 yıl öncesine ait olduğunu sanmıyorum...Zina affedilmez bir ahlaksızlıktır.
Eski30-12-07, 01:03  #6
Kinem
İnançlar ve Dinler

Giriş Tarihi: Dec 2006

Peki başkalarının yaşamlarına müdehale hakkı ne olmakta?Ona da ahlaksızlık-namussuzluk diyebilir miyiz?
Eski30-12-07, 01:05  #7
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Alıntı:
Sayın mgms şöyle demiş:

Mesajı Göster
ben kendime göre açıklamamı yaptım sn Şüpheci bunu da başta belirttim katılmıyor olabilirsiniz ben kadını erkeği de namus kavramı içerisinde değerlendirdiğimi yani kadından beklenen iffetin namusun erkekten de beklenilmesi yazdım. Başkasının namussuzluğunu ifşa etmenin de namussuzluk olduğunu yazdım.

Ama mesele zinaysa burada düşünmek gerek zina yapan bir insanın hiç bir değerden ahlaktan nasibi almamış bir insan olması gerekir bu 100 yıl önce de böyledir şimdi de böyle bu benim düşüncem katılmayabilirsiniz ama düşüncelerimin 100 yıl öncesine ait olduğunu sanmıyorum...Zina affedilmez bir ahlaksızlıktır.
Peki, ama bu "zina" dediginiz sey nedir tam olarak? Bunu aciklamanizi rica edecegim.
Eski30-12-07, 01:11  #8
mgms
Ayrıldı

Başkalarının ahlaksızlıklarını karşı yapılan eylemi söylüyorsanız İslamdan örnek vereyim iki kişiyi Zina ederken yani birleşme halinde görmediğin sürece veya şahitler olmadıkça birşey yapılmaz çünkü bu anlayıp dinlemeden yapılmış bir uygulama olur ama zina yapan kadına da erkeğe de ceza uygulanması gerekir. Tabi kanıtlanması kaydıyla

Ama diyorsanız ki ortalıkta bir ahlaksızlık yok o halde insanların başkalarının hayatına karışması da bir ahlaksızlık olarak değerlendirilebilir ama bu kişinin eşi (Benim görüşümce ),babası,anası veya büyüğü bu kişiye uyarı yapma hakkına sahiptir.

Allah uzak etsin böyle birşey başıma gelse yani bir namussuzlukla karşılaşırsam herhalde ki cezasının verilmesi için gerekli olan işlemi yaparım bu da hukuksal alanda yapılır gidip şahıstan şikayetçi olurum ama bunu hırsızlık yapan elemana yapabilirsiniz malesef ki zina nın bir cezası olmadığından insanlar bunun cezasını kendi vermeye kalkıyor sonu da hüsran oluyor. Herşey kişiye kalmış.

Bir kadın veya erkek eşini cinsel manada yetersiz veya başka bir sebepten aldatamaz buna hakkı yoktur. Boşanır sonra ne yapıyorsa yapar kendi bileceği iştir.
Eski30-12-07, 01:12  #9
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Alıntı:
Sayın mgms şöyle demiş:

Mesajı Göster

Sn mgms:

Türkiyede bütün erkekler zina yapma hakkına sahiptir. Bu kuralı kim koydu? Sakın öyle degil efendim demeyiniz. Bakın sizi islamın odak noktası bir toplulukla tanıstırayım, bütün erkekler zinakar. Zina sadece kadına yasak.

Zina cinsel iliskidir bunu mesrulastırmanın bir cok yolu var.

Eger esim baskası ile zina yaparsa 7 gün 7 gece kendi halime aglarım. Kadını zina yapan erkegin önce kendinden utanması gerekir. Ama onun sadece yaptıgı gurur. Cinselligi dolayısı ile cinsel eylemleri asırı abartan insanlar güvensiz, kisiliksiz, ilkel kaba saba, anlayıssız, egitimsiz kimselerdir.

Zina kültürü olan toplumlara bir bakın! Tümü fakir, fukara geri kalmıs, Kadından baska hic bir düsüncesi olmayan, mesleksiz, kimselerdir. Zina kültürü en ilkel kabile yasamlardan kalan bir ögreti. Bilmiyorum cinselligin özgürce yasandıgı bir toplumda yasadınız mı? Ne olur biliyormusunuz? Sürekli üreten düsünen bir birey haline gelirsiniz. Tek düsüncesi cinsellik olan toplumlar, Dünyanın en geri kalmıs toplumlarıdır. Cünkü yasaktır. bu kadar dogal eylem olan bir yasaga karsı koymak icin bütün hayatını harcar.

süpheci Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-12-07 01:23 .
süpheci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-12-07, 01:17  #10
mgms
Ayrıldı

Alıntı:
Peki, ama bu "zina" dediginiz sey nedir tam olarak? Bunu aciklamanizi rica edecegim.
Efendim zina denilen olay yasak aşk olarak söylenebilir en terbiyeli hali bu olur kanaatimce dedim ya herkes için değişiktir değerler benim için zina ahlaksızlıktır.
Bir erkek bir kadını bir kadın bir erkeği sırf cinsel ihtiyaç malzemesi olarak görünce kadınlar cinsel istekleri doyuran bir satılık mal muamelesi görüyorlar bu zina gibi bir işlevin yasak olmamasının sonuçlarından biridir veya az önce belirttiğim gibi aldatılan eşin bir zina yasağı olmadığı için kendi cezasını kendisinin vermesidir devletin burada hukuksal alanda eksikliğidir. Yasaklar kötü değildir yasalar ve düzen tertip olmaması aslın da problemlerin altında yatan sebeplerdir.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı