| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Arılar/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
| Elimde büyük bir kavanoz var, ağzı kapalı. İçerisinde arılar uçuşuyor (hiç birinin yüzeylere konmadığını varsayın). bu şekilde tartıyorum. Çıkan sonuç "X" i bir yere not ediyorum. Bırakıyorum arıları o şekilde ertesi gün geliyorum havasızlıktan hepsi ölmüş kavanozun dibinde yatıyorlar. Şimdi tekrar tartuyorum. Sonuç daha mı büyüktür yoksa "X" midir? (Nedenli ile birlikte yazın) |
|
| #2 | ||
| Alıntı:
| |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| saniyorum, ikinci tarttigimizda kavanozun agirligi; yani arilar ölüp kavanozun dibine düstügündeki agirligi, ´birinci durumdakindén farkli olarak arilarin agirligi kadar artacaktir. Arilar birinci durumda yüzeye inmediklerinden, ucarak yercekimine karsi direndiklerine göre, kavanozun agirligina o anda etkimezler diye düsünüyorum. Ama öldüklerinde, iceride ne kadar ari varsa, kütlelerinin agirligi kadar kavanozun agirligina eklenecektir. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
|
| #4 | ||
| Alıntı:
Tabi bende emin olamıyorum. Ama teorik olarak böyle olması gerekir diye düşünüyorum. | |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
Ama havanin homojen yapisindan ötürü, kanatlarin havaya yaptigi basinc, kavanozun dibine kadar iletilmeyecektir. Kanat o anda hemen en yakin temas ettigi oynak havayi asagi iter ve ari yukarida kalmayi basarir. Elinizi istediginiz kadar hizli yer savurun, havanin basinci yalnzca elinizde hissedilecektir. elinizin basinci, havayi da iterek asagiya etkimeyecektir. Aksi halde, kücük otonuz ile bir otoban da seyredeken karsidan gelen TiR in, önündeki havayi itmesiyle, derhal takla atmaniz isten degildir. Tir ne kadar hizli elirse gelsin, yolun kenarinda durdugunuzda, tirin havayi itmesinden kaynaklanan basinci yüzünüzde hissedemezsiniz. Ama arkada biraktigi hava boslugu rahatlikla algilanacaktir. Bu nedenle arinin tabana etkimedigini savunuyorum. Kanadin havaya etkimesi, saniyorum havanin da gazlardan olusmasindan kaynaklanan nedenle basinc, arinin hemen cevresinde olacak, asagilara kadar inemeyecektir diye düsünüyorum. ilginc ve güzel bir soru gercekten. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-02-06 02:40 . | |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
| Sayın Petriçli doğru cevap nedir peki? |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2005
| Sayın hancı'ya katılıyorum. bence de Arılar'ın ilk ve son durumdaki yere yaptığı basınç değişmeyeceği için,X değeri değişmez.Çünkü 1.durumda arılar havada uçarken,kanatları altındaki havayı yere doğru iterler.bu da yerde bi basınç oluşturur.Etki-Tepki prensibi. :67 2.durumda arılar zaten ölüp yere düştüğü için,ağırlıkları direk yere etkiyecektir. Yalnız bişeye kafam takıldı. 1.durumda,arıların uçması durumunda arılar,vücutlarının tüm ağırlığını yere basınç kuvveti olarak verirler mi? işte burası önemli. çünkü burada havanın sürtünme katsayısı falan hesaba katılmalı. yani bu iş o kadar kolay değil..Fizikte bir formül vardır.Bu formül, hava veya bir akışkan içinde hareket eden bir cisme uygulanan sürtünme kuvvetini gösterir. ve F=k.A.V² 'dir. :61 burada k sabit sayı,A, cismin hava ile temas ettiği kesit alanı,V de hızdır. buna göre düşünmek lazım. yarış arabalarının rüzgar dirençleri falan bu formülle hesaplanır.yeni bir araba alırken rüzgar direnci katsayısına dikket etmeniz sağlığınız ve cebiniz açısından önemli olacaktır. :62 Mesela bir helikopteri ele alın.Helikopter,havada asılı dururken yeryüzüne bir kuvvet,bir basınç uygulamıyor mu? uygulamasaydı zaten havada kalamazdı.bi şekilde Newton'un hareket kanunlarından olan Etki-Tepki prensibine uyan bir şekilde hareket etmek zorundadır.yeryüzünde toprağın üstünde yürürken bile bunun en basit örneğini veriyoruz.ağırlığımız yere etkiyor ama yer de bizi itiyor.yer bizi daha az itseydi,yerin çekim kuvveti daah az olsaydı,havada uçardık. Ay'da çekim kuvveti dünyadakine göre azdır.vs.vs. Biz koltuğumuzda otururken,koltuğa ağırlığımız kadar bir kuvvetle basınç yaparken,koltuk da bize basınç uygular.kalk üstümden der gibi.. veya bir otobüsün fren yapmasıyla,yolcular öne doğru kaykılır.vs.vs. :73 __________________
"Benim naçiz vücudum elbet birgün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’’ M. Kemal Atatürk |
|
| #8 | |||
| Alıntı:
Havanin yapisini bildigimize göre, havaya yapilan serbest etki, yere yansimaz. ancak, havayi SIKISTIRDIGINIZDA kacacak yer bulamaz ve basinci yere iletir. Bu, etki tepkidir. Arinin kanatlarindan havaya giden tepkiye ise hava; ariyi kaldiracak kadar bir tepkime ile yanit verir ki, bu tepki, tabana yansimaz. Alıntı:
Nesne, terazinin kefesine deginceye kadar, iki metrelik düsme sirasinda, havadan biraktiginiz agirligin terazinin sayacini etkileyecegini düsünüyor musunuz? Eger nesne iki metre mesafeden düserken, teraziyi etkiliyorsa, fizik yasalarini degistirmek gerekir kanisindayim:-) saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-02-06 08:37 . | ||
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2005
| Sayın Canuğur, sayın canuğur,üstteki yazınızda "havaya yapilan serbest etki, yere yansimaz." demişsiniz. peki helikopter nasıl havada duruyor sayın canuğur?teknik konuda fazla bilginiz olmadığı ortada.teknik bir işte çalışıyorsanız vay halinize... :-) tekrar soruyorum:helikopter nasıl havada nasıl havada duruyor? :62 __________________
"Benim naçiz vücudum elbet birgün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’’ M. Kemal Atatürk |
|
| #10 | ||
| Arkadaşlar, Sonuç tekrar "X" tir. Nedenini basitçe "kapalı sistemler içeride ne değisme olursa olsun aynı agirliktadır" şeklinde açıklayabiliriz. Ayrıntılı biçimde ise; Arılar havada kalabilmeleri için bir miktar havayı kanatlarını kullanarak aşağıya doğru iterler ki etki-tepki prensibi ile aynı ölçüde hava onu yukarı itsin ve havada tutunabilsin. İşte az önce bahsettiğimiz aşağıya itilen "bir miktar hava" arıların öldüğünde tabana yaptıkları basınca eşit. Bu şekilde bir ağırlık değişimi de yok. Alıntı:
Saygılar, Saygılar, | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|