Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İmanın neden 6 şartı var? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski01-01-08, 02:49  #1
meyci
İnançlar & Dinler

Giriş Tarihi: May 2007
İmanın neden 6 şartı var?

İmanın 6 şartı olmasının esprisi nedir? Bir insan Allaha, meleklere, peygamberlere inanıp kadere inanmayabilir mi? Veya bunların hepine inanıp ahiret gününe inanmayabilir mi? 1500 yıl önce "ben Allaha, meleklere, peygamberlere, kadere, kitaplarına inanıyorum ama ahiret gününe inanmıyorum" diyen bir mahluk çıkmış mıdır?
meyci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-01-08, 03:21  #2
Yekgirtú
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Dec 2007

Insanoglu'nun nefsini terbiye etmek veya bir duzene sokmak icin tek sartin yetmeyecegi icin,

Ya da

Bir sartlanmayla inanir kisi yeterince dinsel oretilerle telkin olamayacagi icin. Ahiret gunu hersey Allah'in emriyle gerceklesmektedir. Sirat koprusunu gecisinizden once Allah'in fikir degistirmesiyle birlikte belki inanmama sansini yakalayabilirsiniz (artik orasi takdiri-illahi).
Eski01-01-08, 03:37  #3
ilkbahar

Giriş Tarihi: Oct 2007

Alıntı:
Sayın meyci şöyle demiş:

Mesajı Göster
İmanın 6 şartı olmasının esprisi nedir? Bir insan Allaha, meleklere, peygamberlere inanıp kadere inanmayabilir mi? Veya bunların hepine inanıp ahiret gününe inanmayabilir mi? 1500 yıl önce "ben Allaha, meleklere, peygamberlere, kadere, kitaplarına inanıyorum ama ahiret gününe inanmıyorum" diyen bir mahluk çıkmış mıdır?
sayın meyci..sayıda bir keramet yok elbette...ama sayılan hususların hepsi birbirine bağlantılı olduğu için olabilir...
allahın varlığı birliği ve ona nasıl kulluk edeceğimizi allah bize peygamberleri vasıtasıyla meleklerini görevlendirerek vahyini bildirmiş ve ahirette hesaba çekileceğimizi haber vermiştir...şimdi ahiret olmasa yaptıklarımızın hesabını vermezdik..peygamberler olmasa hesab gününü ve vahyi bilmezdik...
meleklere inanmasaydık peygamberlere vahyin geldiğine inanmazdık...

kader konusu ise iman esasları içinde sayılıp sayılmayacağı tartışılır...bana göre böyle bir esas olmamalı...çünkü insanlar kader konusunu doğru algılamıyorlar...iradeyi devre dışı bırakan herne olursa olsun sorumluluk alma ya da sorumluları bulma yönünde değil, bundan kaçma adına zorunlu oldukları bir hayatı yaşadıklarını düşünebiliyorlar...kader konusunu sağlıklı anlamayanlar için tepende boza piirenlere ses çıkarmama tepki vermeme tavrı oluşabiliyor ve haksızlığa itiraz etmemeyi iman esası gibi görebiliyorlar...
selamlar...
ilkbahar is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-01-08, 12:46  #4
mgms
Ayrıldı

Bunların şart olmasındaki amaç zaten bunlardan birine inanmayışın inanmayış manasına geldiğini belirtmek aslında soruyu komik gördüğümden girdim bu topice soru çok yanlış olmuş CHPnin neden 6 oku var demek gibi birşey...
mgms is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-01-08, 16:41  #5
meyci
İnançlar & Dinler

Alıntı:
Sayın mgms şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bunların şart olmasındaki amaç zaten bunlardan birine inanmayışın inanmayış manasına geldiğini belirtmek aslında soruyu komik gördüğümden girdim bu topice soru çok yanlış olmuş CHPnin neden 6 oku var demek gibi birşey...
Asıl komik olan senin Allah'a iman ediyor olabilmen için, onun herşeye gücü yettiğini kabul edip, extradan kaderinde onun ilminde olduğuna ayrı bir madde ile iman etmen gerektiğidir. Fakat öyle bir iman kafesine girilmişki içerisinde bulunulan traji komik duruma dışarıdaymışsınız gibi gülünebiliyor.

Düşünsenize iman sahibi olabilmek için meleklere inanmak gerekiyor halbuki Kuran'a iman ettiğiniz zaman imanın gereken diğer bütün esaslarına da zaten inanmış oluyorsunuz.
Eski01-01-08, 17:04  #6
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Sanırım bundan önce de islamın şartları beş mi diye bir başlık açılmıştı.Hem kuranda hem de birçok kelam kitabında kaderin bir iman esası olduğu söylenmez.Çünkü kader zaten Allahın irade,ilim ve kudret diye tanımlanan sıfatlarının anlaşıması ile bilinecek bir durumdur.

Diğer taraftan islamın şartları başlığında da ifade ettiğimiz üzere bu sayılar özdür ve en önemlileridir.Yoksa sadece ne islam esası 5 ne iman esası..

Bu arada sayın meyci agnostik eski haliniz daha güzeldi ve sorularınızdan çok istifade ediyordum
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-01-08, 17:22  #7
meyci
İnançlar & Dinler

Sayın özedönüş,
Ne yazıkki en önemlileri diye birşey yok, çünkü kitaplara iman eden bir şahıs imanın diğer maddelerine de otomatikmen iman etmiş oluyor. Kuranın içerisinde melekler de Allah da, peygamberler de geçiyor.
Sert bir üslup kullanmam hoşunuza gitmediyse, bunun suçu ben de değil, ne sormuş olduğumu dahi anlamadan sorumu komik bulan gülen arkadaşlardadır. Halbu ki bu komik durumun kendi inandıkları dinle alakalı olduğunun dahi farkında değiller.
Eski01-01-08, 17:26  #8
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Onların dini yerine onların inanç biçimi diyebilirsiniz.Çünkü Aynı dini paylaştığımız için din için yaptığınız komik,saçma v.s yakıştırmalardan biz de inciniyoruz.Sizin bu havada olmadığınızı bilidiğimizden bu tavsiyemizi mazur görün.

Ama siz bilirsiniz.Şimdilik iyi akşamlar dilerim.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-01-08, 17:35  #9
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Sizin bu baslıgı görünce, Aklıma kitaplara iman'' sartı geldi. Yani incile, tevrata iman esastır. O zaman İslam ögretisi inanırları bu baglamda yahudi hiristiyan mı oluyor? sacma bir soru gibi gelebilir ama... Neden bu kadar savas yapıldı peki? Yahudimisiniz? evet! Sizin kitaba inanıyorum! Ya öylemi ne kadar güzel bizdensiniz. İyide siz yahudilere neden bu kadar düsmansınız? Ey inanırlar!
Eski01-01-08, 19:34  #10
mgms
Ayrıldı

Allah biliyor çünkü kulunun ne yapacağını hala,Müslüman(?) olupta Allah'a inanıyorum ahirete inanmıyorum,ahirete inanıyorum kadere inanmıyorum diyen insanlar var burada bir çelişki yok...
mgms is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı