Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Ateizm ve İslam uzlaşabilir mi? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski02-01-08, 21:56  #1
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Ateizm ve İslam uzlaşabilir mi?

Aslında sürekli yanından geçip de belki de hiç tartışmadığımız bir konu.

Konuya başlamadan önce İslam'dan kastımın Türkiye müslümanlığı olduğunu belirtmek isterim. Yani hiçbir zaman radikale kaymamış, annelerimizin, arkadaşlarımızın, namaz kılan dostlarımızın yaşadığı İslam.

Bir tarafta da, Dinleri ve Tanrıyı reddeden bir ateizm var. Yerine Deizmi, agnostisizmi ve benzer inançsızlık türlerini de koyabilirsiniz. Ateizm burada Teist olmamayı simgelemekte.

Şimdi tartışmaya açmak istediğim konu, Türkiye'de; bir ateist, müslüman kardeşinin değerlerine ne kadar hoşgörü gösterir, ne kadar saygı duyar ya da duyar mı, duyabilir mi? Aynı şekilde bir müslüman, ateist kardeşinin inançsızlığına ne kadar...

Türkiye'de dindar - laik tartışmasının ardından Ateist - Müslüman ilişkileri de yeni bir boyut kazandı kanısındayım.

Artık bir ateistin AKP'ye oy vermesi, Türban özgürlüğünü desteklemesi, müslümanların inançlarına -kendi inanmıyor olmasına rağmen- saygı gösterip rencide etmemesi ayıplanır, suçlanır konuma geldi.

Sizce bu iki çatışan değer bir uzlaşmaya varabilir mi?

Bir ateist müslümanın, bir müslüman da ateistin haklarını savunabilecek konuma gelir mi?

Kısacası Türkiye'de,

Ateizm ve İslam uzlaşabilir mi?

Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-01-08 22:00 .
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-01-08, 22:08  #2
Aristo
Siyaset

Aristo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Ülke / Şehir: Dünya'da bir yerdeyim

Siz sorduğunuz soruya cevabı zaten alttaki imzanızda vermişsiniz;

Hoşgörüsüzlüğe hoşgörü gösterilemez...

Ben bu din sayfalarından kaç haftadır inanmayan arkadaşlara ne kadar saygı duyduğumu belirttiğim halde bazı ateist arkadaşalar islamiyete hakaret etmeyi sürdürdüler...

Bu onların terbiyesizliği, ben üzerine gitmedim ama bu iki kutup arasında bir diyalog olcaksa eğer, bunun için öncelikle hoşgörü gerekli...

Peygamber efendimize '' ... keyfiyle hareket etti'' diye yazmak hogşröüye sığmaz...
Aristo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-01-08, 22:11  #3
Yezit Kızı

Giriş Tarihi: Jun 2007

Kabullenmişlikle uzlaşabilir misiniz?
43 yaşında sana toprak yer açmış.
Yezit Kızı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-01-08, 22:17  #4
Yezit Kızı

Alıntı:
Sayın Aristo şöyle demiş:

Mesajı Göster
Siz sorduğunuz soruya cevabı zaten alttaki imzanızda vermişsiniz;

Hoşgörüsüzlüğe hoşgörü gösterilemez...

Ben bu din sayfalarından kaç haftadır inanmayan arkadaşlara ne kadar saygı duyduğumu belirttiğim halde bazı ateist arkadaşalar islamiyete hakaret etmeyi sürdürdüler...

Bu onların terbiyesizliği, ben üzerine gitmedim ama bu iki kutup arasında bir diyalog olcaksa eğer, bunun için öncelikle hoşgörü gerekli...

Peygamber efendimize '' ... keyfiyle hareket etti'' diye yazmak hogşröüye sığmaz...
Ben size muhammed hakkında tek bir kelime etmesem benim muhammed hakkındaki fikirlerimi nereden biliyor olacaksınız?

Eğer sizin pek kutsal nur yüzlü peygamberiniz hakkında çelişkilerimi dile getirmesem nasıl ne şekilde sizin ve sizin gibilerin istedikleri yaşam ölçütlerinden kendimi sakınacağım?

Kadın-erkek ilişkilerinde çoğunlukla erkek egemenliğine yaraşır hükümler veren adaletinizden nasıl nasipleneceğim SUSTUĞUM müddetçe? Sizin gibi mi? Yoksa bir ateist gibi mi yaşamaya devam edeceğim?

Siz islamda zorlama yok deyip şeriat rejimini isterken nasıl bir "zorlamasız" yönetim şekliyle hayatımı sürdürebileceğim?

"Ya muhammed gönlüm seni arzular" diye cami köşelerinde ilahiler ve dualar eşliğinde gözyaşı döken kadınlardan olmadığımı söylemediğim müddetçe "ERKEĞİME GERÇEKTEN NE KADAR SADIK OLABİLECEĞİM"?

Bir kadın "gönlüm seni arzular" demekle neyi kasteder hiç düşündünüz mü?

Yezit Kızı Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-01-08 22:20 .
Eski02-01-08, 22:18  #5
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Sn. Aristo,

İmzamdaki söz de zaten İslam'a yönelik hoşgörü - hoşgörüsüzlük bağlamında Hirsi Ali tarafından söylenmiş bir sözdür. Hoşgörüsüzlüğün olduğu yerde hoşgörüden bahsedilemez.

Örneğin bu sözün geçtiği bağlam şöyleydi. Hollanda'da halen eşine baskı yapan , onu toplumdan soyutlamaya, eve hapsetmeye kalkışan radikal müslüman erkekler vardır. Özgürlükler ülkesi Hollanda bu hoşgörüsüzlüğe hoşgörü göstermemeli tezi dillendirilmişti.

Fakat olayın diğer boyutu ise eleştiriye olan hoşgörüsüzlüktür. Örneğin çoğu müslüman da ateistlerin dine yönelik eleştirilerini hoşgörüyle karşılamaz. Oysa ki inanmayan bir insan zaten Muhammed peygamberin o kitabı yazdığını, dolayısıyla keyfiyle hareket ettiğini düşünüyordur. Düşüncesinden ötürü de bir insanı yargılayamazsınız. Tabi, yine burada önemli olan üsluptur.

Diğer yandan ise, ülkemizde ateistlerin genelde radikal eğilimler taşıdıkları da söylenebilir. Bana göre bu oran müslümanların içindeki radikallerin oranından çok daha fazla. Bu da tartışılması gereken bir konu.

Sanırım biraz dağınık oldu, ama söylemek istediklerim bunlar.
Eski02-01-08, 22:24  #6
ABCDE

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Alıntı:
Sayın turker şöyle demiş:

Mesajı Göster
Diğer yandan ise, ülkemizde ateistlerin genelde radikal eğilimler taşıdıkları da söylenebilir. Bana göre bu oran müslümanların içindeki radikallerin oranından çok daha fazla. Bu da tartışılması gereken bir konu.
Bu ülkede kac tane ateist var ki sn. Türker, yapmayin. Kac tane ateist var ki, radikal mi, degil mi diye bakacaksiniz. Ama görünen köy kilavuz istemez. En ilimli islamci dahi tehlikelidir. Bu baglamda islamcilarla uzlasmak gibi bir olasilik degerlendirilebilecek bir secenek degildir.
Eski02-01-08, 22:32  #7
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Sayın ABCDE,

Mesajımda, Türkiye'deki Ateistler içindeki radikallerin oranının Müslümanlar içindeki radikal oranına göre daha fazla olduğu kanısında olduğumdan bahsettim.

Örneğin Ateistlerin %70'i radikalse, Müslümanların %10'u radikal.

Ayrıca müslüman ile islamcı'yı iyi ayırt etmeliyiz. İkisi çok farklı kavramlar. Biz bir arap ülkesi değiliz. Bizdeki müslümanlık kendine has yorumları olan; içinde bir sürü çelişki barındıran, cuma namaza - cumaretesi meyhaneye şeklinde devam edebilen bir müslümanlık. Çevremiz böyle insanlarla dolu.

Ben bu müslümanlıktan bahsediyorum. Yoksa gerçek müslümanlıktan bahseden kim?

O nedenle sorumun başına özellikle vurgulayarak "Türkiye'de" diyorum.
Eski02-01-08, 22:36  #8
Yezit Kızı

Alıntı:
Sayın Aristo şöyle demiş:

Mesajı Göster

Bu sorum size değil? Ama üstünüze alınıp cevap vermek sizin tercihiniz tabi. Lütfen yanlış anlamayın. Öyle inancıma , dinime kutsalıma hakaret falan da hiççç demeyin...Adam akıllı bir soru size?

Peygamber efendinizin zamanında yaşamış olsanız...

Sizden eşinizi:
Ya meçhul adam..Dün gece rüyamda vahiy geldi...Senin eşinle ben tanrı huzurunda nikahlanacağım...Rab eşini bana helal kıldı...!!!!

Kendini müslüman hisseden arkadaşlar açık yüreklilikle

EŞİNİZİN MUHAMMEDLE NİKAHLANMASINA MÜSADE EDER MİYDİNİZ?

Bir soru daha!!
Eşinizi bir başkasıyla nikahlamakla eşinizi bir başka erkeğin yatağına atmak arasında ne fark fark?
Eski02-01-08, 22:42  #9
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Bu konuda söylenecek sözü olanların kendilerini iyi tartmaları gerekir.Kendimden örnek verirsem,ben bu foruma üye olmayana kadar bile Ateizmin sadece din düşmanlığı olduğunu sanıyordum.Ancak zamanlar bunun bir felsefik görüş olduğunu anladım.Dolayısıyla sanal platformlar gibi gerçek hayatımızda da ortak platformlarda tartışabilsek beraber yaşayabileceğimizi düşünüyorum.

Ateistçi ve islamcı hiçbir zaman uzlaşmaz.Ama İslam ve ateizm uzlaşabilir.Bu uzlaşma temel değerleri ve inançları paylaşam değil,gerçekleri bulma noktasında kullandıkları metodun birbirlerine yakın olmasındandır.Her ne kadar birileri bu iki görüşün en karşı görüşler olduğunu söylüyorsa da kanaatime göre dünyadaki yüzlerce görüşten iki tanesidir.

Ateiistlerin içinde radikallaerin çok olmasının sebebi ateist düşünceden çok ideolojik önyargılardandır.Bunun zamanlala telafi edileceğinin ümidini taşımak istiyorum.Bunun yolu her iki akımın da özellikle akademik platformlarda önemli oranda tartışılmasından geçmesidir.Gerçekleri bulmak için yola çıkan bir insan hiçbir görüşten kıl kapmaz ve önyargılı olmaz.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-01-08, 22:44  #10
hector

hector'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007

biz bu ülkede kimliğimizi açıklayamıyoruz, sn turker uzlaşmadan bahsediyor.
hangi uzlaşma, ateistim dediğim anda bir hafta on gün içinde iki parça olarak
gömülme ihtimalim oldukça yüksek. kafam gövdemin üzerinde iyi duruyor, kestirmeye
hiç niyetim yok, o yüzden boşverin uzlaşmayı.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı