"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İnsan kendini vahşetin neresinde görüyor?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski03-01-08, 19:53  #1
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007
İnsan kendini vahşetin neresinde görüyor?

Günümüz dünyasına baktığımızda her yerden alevler yükseliyor. Herkes birilerinin canını acıtıyor;ardından masumluk portresi çiziyor. Her insan özünde iyidir hipotezim yavaş yavaş ölüyor. Kötülük yapan bireyler hangi amaç uğruna ödürür ya da zarar verir? Hayvanlara göre daha fazla düşünce gücüne sahip olması onu hırçın ve aykırımı mı yapıyor?
Eski03-01-08, 20:42  #2
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

freud abi der ki insan saldırganlık ve seks dürtülerinin etkisindedir.Bunları doyurmak ve dengelemek zorundadır.Tüm davranışları bu bilinçaltı dürtülerle açıklanır.Özünde insan pek iyi bir yaratık değildir.

freudun bu yaklaşımına karşı hümanizmacılar insanı doğuştan iyi görür.İnsan özünde değerlidir.Çevre şartları onu yaramaz yapmaktadır.
Kimi sosyal kuramcılara göre ise insan nötr bir varlıktır.Bilişsel gelişimin yanısıra sosyallik onu iyi yada kötü yapar.
Ben de bu görüşteyim.Hani tanrı demiş ya insanı önce en yüce varlık yaptım sonra çamurun en dibine batırdım.İşte insan bu iki zıt kutupta her haltı yiyebilecek bir yaratık.Çünkü insanın seçim yapma şansı var.Onu lanet bir yaratık yapanda yüce bir varlık yapan da bu seçme hakkı....

Vahşete eğilimini çevre faktöründen kazanıyor.Çünkü vahşi bir ortamda büyüyor.Kapitalist dünya bu vahşet ortamını giderek yayıyor.Çünkü bu dünyanın yüce değerleri açgözlülüğe ve doyumsuzluğa dayalı.İstediği ne olursa olsun elde etme duygusu pompalandıkça insan hırçınlaşıyor.....

bozkır Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-01-08 20:45 .
bozkır is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-01-08, 20:57  #3
sedat sencan

Giriş Tarihi: Jun 2007

İnsanlık tarihinin yüzde doksandokuzluk bölümü ilkellik çağıdır.İlkellik,doğada vahşeti de içerir.Ben bu duygunun henüz kaybolmadığını sanıyorum.Ailede başlayan,sonra okulda devam eden eğitim ile doğuştan gelen vahşet ehlileştirilir.Ama nereye kadar?Toplumdaki ekonomik ve sosyal düzen zaten vahşi ise,birey bu durumdan kendini nasıl koruyabilir?
sedat sencan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-01-08, 21:51  #4
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

ben tamamen tersini düşünüyorum.İnsalığın son yüzde birlik kısmı vahşilik çağıdır.İnsan sözde medenileştikçe vahşileşmiştir.
Vahşilik demek açgözlülük ve intikam gibi hisler beslemektir benim gözümde.Bu yüzden insan insanlaştıkça vahşileşmiştir.
Eski03-01-08, 21:54  #5
Yekgirtú
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Dec 2007

Insan tabiati geregi suurlu ve uzlasabilen, bir topluma ait bir varliktir. Fakat ayni sekilde tabiati geregi diger bir hayvan gibi vahsilesmesi muhtemeldir, gereklidir. Bu onun savunma icgudusu (hayatta kalma/yasam) ve zevk meselesine donusuncede gudu halinde yerini alir; farkli amaclar icin kullanmaya baslar hur iradesini.
Eski03-01-08, 22:25  #6
Sürgün

Sürgün'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.

Doğduğumuzda insan ne iyidir-ne kötü. Bunu ispatlayan fotoğraflar bile var. İnsanın doğuştan şeytani olduğuna dair ilginç fotoğraflar grubunda bir fotoğrafçı yüzlerce fotoğraf çekiyor ;bebeklerin o cin gibi gözlerinde ciddi anlamda vahşeti ve kötülüğü yakalıyor.
Bir başka fotoğraf sanatçısı da süper bir masumiyet ve saflığı yakalayıp resmetmiş. Yani bunun belgeleri bile var.

İnsanın iyiliği, kötülüğü ,vahşeti ;koşulların payıyla bağlantılı. Ekonomik, sosyal, manevi, duygusal yönden doyurulmamış insanlar genellikle dünyaya kötücül, öç alıcı duygularla yaklaşır. Ve ayrıca bu tip insanlar kendilerine yaklaşımlarında da aynen böyledirler.

Hapishanelerin adi suçlular kısmında yapılan araştırma, o insanların sosyo ekonomik düzeylerinin düşük olduğunu, eğitim,sağlık, barınak olanaklarından insanca istifade edemediklerini göstermiş.

Zaten dünya ölçeğinde insan hakları ihlalleri, doğa katliamları, vahşet düzeyinde cinayetler, hukuksuzluk en çok az gelişmiş ülkelerde oluyor. Şimdi bazı arkadaşlar ---yaa avrupa ülkelerinde de şu şu pislikler oluyor diyecekler ama istatistiğinizi konuşturursanız, nüfusla ,işlenen suç oranlarını kıyaslarsanız, görülecek olan şudur; az gelişmiş ülkeler suçla baş edemedikleri gibi aynı zamanda da hapishanelerde boş yer kalmamış durumda.
Eski07-01-08, 10:04  #7
yam_yam
Bilim

yam_yam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
Sayın bozkır şöyle demiş:

Mesajı Göster
ben tamamen tersini düşünüyorum.İnsalığın son yüzde birlik kısmı vahşilik çağıdır.İnsan sözde medenileştikçe vahşileşmiştir.
Vahşilik demek açgözlülük ve intikam gibi hisler beslemektir benim gözümde.Bu yüzden insan insanlaştıkça vahşileşmiştir.
Bu ifadelerinize katılamayacağım sayın bozkır. İnsanlık tarihi boyunca yapılan kitlesel vandalist uygulamaların müsebbibinin, büyük oranda inançlar olduğunu düşünüyorum.

İnsan kurban etme, fiziksel şiddete dayalı hukuk kuralları, cadı avcılığı, kanlı savaşlar...

Savaşların asıl amacının farklı olduğunu söyleyebilirsiniz; ancak savaşanlar her zaman tanrı adına savaştıklarını ya da tanrının yanlarında olduğunu düşünmüşlerdir.

"Çoraplarını çıkarmak suretiyle fırtına yaratan cadılar" suçlamasıyla bir anne ve 9 yaşındaki kızının diri diri yakıldığı çağları da gördü bu dünya.. Üstelik ne yazık ki münferit olaylar da değildi bunlar. O dönem cadılık suçlamasıyla işkence yapıldıktan sonra diri diri yakılan insan sayısını kesin olarak kimse bilmiyor. Ancak yüzbinlerle ifade edilen rakamlar var.

İnsan doğasında vandalist bir yön olduğu açık. Ancak inançların bu yönün ortaya çıkarılmasındaki rolünün büyük olduğunu düşünüyorum.

YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN
ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN
yam_yam is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı