"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Fransa' da da laiklik tartışılıyor/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul
| Laik Fransa, Sarkozy ile dini yeniden 'keşfediyor' "Laikliğin, Fransa'yı Hıristiyan köklerinden ayırmaya gücü yoktur. Bunu yapmaya kalkıştı. Yapmaması gerekirdi. Tarihinin dini, manevi ve ahlaki mirasını görmezden gelen bir milletin kendi kültürüne karşı suç işlediğini düşünüyorum. Kökü çekip atmak, milli kimliğin çimentosunu zayıflatmaktır."Sağcı olmasına rağmen Jacques Chirac döneminde Fransa, Avrupa Anayasası'na Avrupa'nın Hıristiyan mirasıyla ilgili ifadelerin konulmasını engellemişti. Sarkozy ise tam tersine, Hıristiyan kökleri hatırlatmakla yetinmeyip, "bir yandan olgunluğuna eren laikliği savunarak, Fransa'nın Hıristiyan köklerini üstlenmesini ve hatta bu kökleri değerli kılmayı" talep etti. "Kırsal bölgelerdeki kiliselerin cemaatsiz kalmasının, papaz kıtlığının, banliyölerdeki manevi çöllüğün Fransızları daha fazla mutlu etmediğini" dile getiren Sarkozy, inançlı bir insanın ümitli birisi olduğunu belirterek "ümitli insanların çok olmasının ise Cumhuriyet'in çıkarına olduğunu" kaydetti. Sarkozy'nin, Le Monde gazetesinin "Roma'da kimse bu kadarını beklemiyordu" şeklinde yorumladığı bu ifadeleri Fransa'da anında tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı'nı "bilgisizlikle" suçlayan anamuhalefetteki Sosyalist Parti'nin lideri François Hollande, bunların "en kilise yanlısı sağın sürekli tekrar ettiği nakarat" olduğunu belirterek, Sarkozy'yi "siyasetle dini karıştırmakla" eleştirdi. Sol-Yeşillerin önde gelen isimlerinden Dominique Voynet ise "bunun büyük bir geriye dönüş olduğunu ve Cumhuriyet'in çimentosunun sorgulandığını" iddia etti. http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=628222 __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #2 | |
| doğrusu laikliği tartışan tek ülke olmadığımızı görüce çok sevindim. teşekkürler sarkozy ![]() __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #3 | |
Moderator ![]() Giriş Tarihi: Dec 2007 Ülke / Şehir: Dünya'da bir yerdeyim...
| Dünyada Laik iki ülke vardır (yada laikliği bu kadar katı uygulamaya kalkan diyelim...) Bir: Fransa İki: Türkiye __________________
"Gerçekleri yazmak, insanlara bir şeyler öğretmeye çalışmak, insanları düşünmeye, kendilerine dayatılanları yutmamaya yönlendirmek en ağır suç sayılıyor artık!" E.Ardıç. |
|
| #4 | |
| ve her ikisinde de halk sağcıları iktidara getiriyor. kaderin cilvesi ![]() __________________
|
| #5 | ||
| Alıntı:
Kaderin değil tarihsel çelişkinin ve evrimin böylesi ![]() __________________
"Gerçekleri yazmak, insanlara bir şeyler öğretmeye çalışmak, insanları düşünmeye, kendilerine dayatılanları yutmamaya yönlendirmek en ağır suç sayılıyor artık!" E.Ardıç. | |
|
| #6 | |
| evet, benim söylediğimin bilimsel versiyonuna öyle deniliyor işte ![]() demek ki neymiş ; laiklik uygulanırken o kadar katı olunmayacakmış. halk önünde-sonunda kendi kafasında olanı başa getirirmiş, bu işler dayatmalarla, yaygaralarla olmazmış. bizim laikçilere sevgilerle... __________________
|
| #7 | ||
| Alıntı:
)Hep aynı fikirdeyiz... ![]() __________________
"Gerçekleri yazmak, insanlara bir şeyler öğretmeye çalışmak, insanları düşünmeye, kendilerine dayatılanları yutmamaya yönlendirmek en ağır suç sayılıyor artık!" E.Ardıç. | |
|
| #8 | |
| ben de şaşırıyorum zaten sayın barlas ![]() ilginç bir durum gerçekten. bir dirhem sarkozy bin ayıp örttü resmen ![]() __________________
|
| #9 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Jan 2008
| |
|
| #10 | |
| Bu yargıya nerden vardım: ABD: Dünyanın en çok geçer parası Amerikan Dolarının üzerinde ne yazar ? IN GOD WE TRUST... Yani '' Tanrıya güveniriz '' demektir... Avrupa Birliği ülkelerinin büyük çoğunluğunda dinin ne boyutta olduğunu biliyoruz, anlatmama gerek yok sanırım... Almanyada Hristiyan Demokratlar adlı bir parti bile var !!! Gel gelelim Rusya ve Çin'e... Açıkcası o ülkeleri o kadar incelemedim, eğer sizin bir fikriniz varsa yazın bilelim... Fakat dünyada 100 yıldır bilinen en laikliği baş tacı yapmış devletler Fransa ve Türkiye'dir... __________________
"Gerçekleri yazmak, insanlara bir şeyler öğretmeye çalışmak, insanları düşünmeye, kendilerine dayatılanları yutmamaya yönlendirmek en ağır suç sayılıyor artık!" E.Ardıç. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|