"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

28 Şubat'taki yayınlar beni utandırdı

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski10-01-08, 14:24  #1
redyellow

Giriş Tarihi: Sep 2006

TMSF tarafından Çalık Grubu'na 1,1 milyar dolara satılan Sabah-ATV grubunun kurucusu Dinç Bilgin, 'değer verdiği Sabah' ile 'utanç duyduğu Sabah'ı anlattı: 95-96'lara kadar Sabah, nereden çarpacağı belli olmayan serseri mayın gibi görülüyordu. Hürriyet bugün, benim yaptığım gazeteyi yapıyor. Bunun nedeni basın dışında işimizin olmamasıydı. Ama 28 Şubat sürecinde utandığım bir dönem yaşandı. Gazete kontrolümden çıktı.

Sizin döneminizde Sabah'ta şöyle bir çizgi gözleniyordu: Hükümetle ya da başka grupların aleyhinde sert haberler yapılıyor ama kısa süre sonra aynı kişi ya da gruplarla ilgili tam tersi yayınlar yapılıyordu. İster istemez bir 'çıkar' gazeteciliği akla geliyordu. Bunu siz mi istiyordunuz? Cengiz Çandar'ın o dönemki deyişiyle Sabah'ta bir 'öç alma servisi' mi vardı?

Bu çok insafsız bir yaklaşım olur. Sabah evet, ne yapacağı önceden tahmin edilemeyen pek fazla siyasi bağlılığı ya da bağnazlığı olmayan bir havadaydı. Ama zaman içinde bu sakatlandı. Türkiye garip döneme girince, garip saflar oluştu. Liberal kesim, laik kesim, İslamcı kesim... Sağın iki partisi ikiye bölündü. Hiç istemediğim bir halde, bu kavgaların tarafı haline geldim. İtiraf etmem lazım yine, bu kavgalarda, Sabah karakterinden çok şey kaybetmeye başladı.

Etibank olayında, sorgu için savcılığa gitmediğiniz, savcının evinize geldiği yazıldı o dönem. Medya patronluğu insana böyle bir güç veriyor mu?

Böyle bir şey olmadı. Bankaya el konmadan önce basın ile ilgili konularda, bankaya el konulduktan sonra da bu konu ile ilgili savcıların karşısına çıktım. Mart 2001 sonu, DGM savcılık sorgusu, Savcı Ercan Cengiz'in DGM'deki odasında oldu.

Tutuklanıp hapse girmeniz, bu gücün de bir sınırı olduğunu mu gösterdi. Yoksa dostlarınız sizi terk mi etti?

Hayır, tam tersine medya gücü yüzünden oldu. Bu bir güç savaşıydı. Zaten bugün de görüleceği gibi medya grubumu ele geçirmek için yapılan bir saldırı idi.

UTANDIĞIM BİR DÖNEMDİ

Büyük bir basın gücüne sahip olduğunuzda, bu güç, başkalarının eline mi geçiyor. Sabah kimliği Dinç Bilgin kimliğinin önüne mi geçiyor?

Tabii. Bir süre sonra değişik etkilenmeler oluyor. Mesela, benim de utandığım bir devre yaşandı. Ben demokratım. Ailem demokrat ve liberal. Amcam Demokrat Parti milletvekiliydi. Aşırı demokrasi yanlısı diyebilirsiniz bana. Bir takım çevrelerden birtakım bantlar geliyordu. Anchormanlar ağzını burnunu buruşturarak anlatıyordu. O devreye ben şiddetle karşı olmama rağmen, karşı koyamadım. Demokrat, liberal, hatta hafif ters bakan Sabah, o dönemde birden katı devlet yanlısı bir havaya girdi. Sonuçta o demokrat kimliğinden aşındırılmış bir Sabah çıktı ortaya. Çok hoşlanmadığım bir çizgiydi bu ama Sabah yine de arada sırada ne yapacağı belli olmayan bir gazete olma özelliğini yerine getiriyordu. Ayrıca Türkiye sapık, karışık bir dönem yaşadı. Her şey sapıtmıştı... Bu karışıklık bugün de sürüyor. Katışıksız basın işiyle uğraşan yok bugün Türkiye'de. Var mı? Bir tek Sabah vardı. O da fazla direnemedi ve aynı yola düştü. Benim bankacılık işine girmem, gazetecilik dışına çıkmam yanlıştı.

../.."

http://www.yenisafak.com.tr/roportaj...8&c=16&i=92514
redyellow is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-01-08, 10:51  #2
redyellow

Giriş Tarihi: Sep 2006

28 şubat ile ilgili sürekli yeni itiraflar geliyor. Ülke tarihine sürülen bu kara leke için bakalım daha ne itiraflar gelecek, bekleyelim görelim.

İtiraflar bugün de devam etmiş:

"MİT'i kullanıp dehşet dengesi kurdular

Sabah-ATV grubunun eski sahibi Dinç Bilgin, sonun başlangıcını, "Cavit'in (Çağlar) aldığı bankaya ortak olmak" diye açıklıyor

TÜM rakiplerimin bankası vardı. Almaya mecburdum. Dönemin yöneticileri, beni bile bile batık bir bankaya önce ortak sonra sahip yaptı. Dolandırıldım.

İNTERBANK 64. maddeden izlenirken ve sahibi (Cavit Çağlar) zor durumdayken ona Etibank teklif edildi ve 'tarif edilen' bir ortak alması istendi. O ortak bendim. "

http://www.yenisafak.com.tr/gundem/?c=1&i=92393

redyellow Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-01-08 11:37 .
redyellow is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-01-08, 13:19  #3
kgurleyen

kgurleyen'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: Ankara

Akılsız...İlkesiz...Ve sırt sıvazlayanlara kananlar, bu hallere düşerler Bay Bilgin...

İhtirasınızın ceremesini çekeceksiniz...

Ama maddi açıdan sizin gibilere birşey olduğunu göremiyoruz...Hacıyatmaz gibi yine aynı zengin yaşamınız devam ediyor...

Bir yoksulun evine haciz gelse o aile dağılır ve mahvolur...Hem utançtan...Hem parasızlıktan....
kgurleyen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-01-08, 15:59  #4
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

biz ve türk medyası aslında başka hesaplara çalışıyoruz demek istemiş...

ne 28 şubatı... asla halkın yanında değildir bu basın
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-01-08, 19:21  #5
MaSuMiYeT
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jan 2008

bızde bu yalan yanlıs post modern medya oldugu surece bu ulkede emperyalizme hizmet çok olacaktır uyan müslüman uyann
28 subat hakkında gercekler

http://www.milligazete.com.tr/index....es&topicid=225
MaSuMiYeT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-01-08, 21:39  #6
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Bugün 28 Şubat'ın hedefi olan siyasi çizgi iktidarda, ondan 28 Şubata karşıymış ayakları atıyor. Kimbilir ne dümeni, ne beklentisi var. İşi gücü kendi çıkarı olan tipler bunlar. "Serbest ekonomici" ve "aşırı demokrat" öyle mi? Bizde "liberalizm" de "demokrasi" de budur zaten. Siyasi torpiline, medya şantajcılığını katıp, en önemli kamu bankalarından birisini bedava kapatacaksın, içini boşaltıp geri vereceksin, sonra seninle aynı siyasi çizgiden "aşırı demokrat" başka biri daha kapatacak, bir de o boşaltacak.
yorum2006 is online now   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı