| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Cami sayisi ülkemizde sizce yeterli mi?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
| Anket Sonuçlarını Göster: Ülkemizde cami sayisi ihtiyaca yeterli mi | |||
| Evet yeterlidir, daha fazla camiye gerek yoktur. | 39 | 78.00% | |
| Hayir, cami ihtiyactir, her zaman yapilmalidir. | 11 | 22.00% | |
| Oy Verenler: 50. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Sice Türkiye´de cami sayisi yeterli mi, yoksa daha yapilmali mi? Diyanetten sorumlu devlet bakani Said yazicioglu: "Yazıcıoğlu, TBMM’de basın mensuplarıyla sohbet ederken, söylediği sözlerden dolayı eleştiri aldığını belirterek, şunları söyledi: "Ben cami israfı var diyorum, sonra başıma iş açılıyor. ’O kadar kilise var, ses çıkarmıyorsunuz da cami mi gözünüze batıyor’ diyorlar. Şunu demek istiyorum; ihtiyaç neyse hayır ondadır. İlla cami yaptırınca hayır kazanacağım diye bir şey yok. Sağlık ocağına ihtiyaç varsa onunla hayır kazanırsın, okula ihtiyaç varsa onunla hayır kazanırsın. Sanki sadece caminin manevi değeri var diğerleri yok gibi değerlendiriliyor. Öyle değil. ’Din sadece camide yaşanmamalı’ dediğimde de eleştiriyorlar." http://www.hurriyet.com.tr/gundem/80...d=180&sz=25447 gezer Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-01-08 03:21 . |
|
| |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| ülkemiz monaco yada singapur değil ki koca ülke için böylesine genellemeler yapılabilsin! eski mahallelerde osmanlıdan kalma camiler her köşe başında kendini gösteriyor dolayısıyla yeterlidir... ama bazı mahallelerde yetersizdir bunun tespiti çok kolaydır... cuma günü sokaklara caddelere taşan cuma namazı manzaralarının olduğu bir yerde cami sayısı yetersizdir.... şimdi kimse haftanın bir günü demeye kalkmasın! ibadethanelerin işlevi özellikle semavi dinlerde haftanın ibadet günü cemaati barındırmasıdır... zaten hristiyanlıkta mesela hergün yapılan bir ibadet yok ki insanlar hergün kiliseye gitsin... pazar günü ayine yatacak şekilde inşa edilir... camiler için de aynı kriter doğru olur __________________
Allah halkı en çok onu kendisinden bile daha fazla düşünenlerden korusun1 |
|
| #3 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Osmanlı'dan kalması ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Kendimden örnek vereyim,eski evimizde,Zeytinburnu'nda oturuyordum.Sadece bizim evin balkonundan görebildiğim ve yakın olan 3 tane cami vardı,öyle minaresini zar zor seçebildiğim değil,bildiğiniz gayet yakındı. Sabah ezanı okunduğunda da anlaşmış gibi sırayla başlıyorlardı.Sabah ezanının 26 dakika sürdüğünü biliyorum,net bir şekilde uykum kaçtığından zaman tutmuştum ![]() Ayrıca Cuma'ları da dahil camiler öyle dolup taşmıyordu,oraya 1 cami yeterdi ki Türkiye'de çoğu yer de bu durumda. Taşan örneklere bakarsak,mesela İstiklal Caddesine(Beyoğlu) Cuma günü giderseniz,cami sokağının orda yolda namaz kılanları görürsünüz,ben bunların taştığı için orada olduklarını düşünmüyorum. İbadet ibadettir,ama bu yapılan şovdur.Oradaki adamlar 100 metre aşağı sokaktaki camiye gideceklerine,tezgahlarının dibi diye yolda kılıyorlar namazı.Sonra da "ibadete saygı" diyorlar. Kendi ibadetine,kendisi saygı göstermeli önce değil mi? __________________
"Yeneceğiz bu karanlıkları,bu tutsaklıkları yeneceğiz!Çevremizdeki bu kanlı zincirleri söküp atacağız,diz çökmeyeceğiz!Yenilmeyeceğiz" Uğur Mumcu.. |
|
| #4 | ||
| Alıntı:
dediğim gibi her mahallenin ihtiyacı ve mevcut cami kapasitesi ayrıdır __________________
Allah halkı en çok onu kendisinden bile daha fazla düşünenlerden korusun1 | |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul
| türkiye' de hep 70 000 civarında cami olduğu söylenegelir. bir caminin ortalama 300 kişilik olduğunu düşünürsek 21 000 000 kişi eder. diyanetin verilerine göre cuma namazına katılan insan sayısı 15 milyon! 6 milyon kişilik kapasite fazlalığı var yani. __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Bence cami sayisi ulkemizde yeterlidir, hatta haddineden fazla. Diyanetten sorumlu bakanin soylemini goz onune alirsak;bakani, daha gerici kesimin SIKISTIRDIGI goruluyor. Bir zamanlar, Ozal donemi milli, egitim bakani olan Koksal Toptan da benzer sorundan sikayetciydi. O zamanlar ben bir lisede ogretmendim, bir gun hademe Temizlik isleri)odasi bosaltmis, mescite cevirmislerdi. Bir anda ulke okullarina yayilan bu cirkin gorunuse Koksal Topatan, ogretmenlere sert bicimde yanit vermisti: " Karilariniz size evlerinizde namaz kildirmiyor mu?" demis ve tum okullarda mescit olayini bir genelge ile yasakklamisti. Zaten oyle bir yasa yoktu. Okullari kurtarip sokaklarda yakalandik ![]() Bu gun diyanetten sorumlu bakanin dahi cami krizinden yakinmasi hic te bosa atilir degil. Bakalim anadolu koy ve kasabalarina: Bircogunda camiler yerlesim merkezlerinin orta yerindeyken, okullar, saglik ocaklari, halk yararinda acilan kooperatifler hep disarida kalmistir. En uzak olanlari ise okullardir. Calistigim kasaba ilkogretim okullarina ogrencilerle birlikte 20-25 dakika kasaba disina yuruyerek giderdik. Kasaba-koy carsisinda ise koca bir cami, iki yaninda kahveler ve bakkallar... Iste bu zihniyeti yikmadigimiz surece neden geri kaldigimizi asla anlayamayiz. (simdi cami yuzunden mi geri kaldik gibi sorular gelebilir) ![]() Sorun; camiden once bir ulkenin kalkinmasindaki oncelikli faktorlerin tartisilmasidir. gezer Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-01-08 09:47 . |
|
| |
| #7 | |
Moderator ![]() Giriş Tarihi: Dec 2007 Ülke / Şehir: Dünya'da bir yerdeyim...
| Bu soru bence hatalı...yada göreceli diyelim. Çünkü her bölgeye yada mahalleye göre değişir bunun cevabı... Mevcut beş vakit namazlar için cami sayısı yeterli fakat bayram ve cuma namazlarında sokaklara taşıyor kalabalıklar... Neyse, ben Mustafa Kemal'in bir yorumunu yazayım: Camiler birbirimizin yüzlerine bakmak, yatıp kalkmak için değildir... Camiler dünya işlerinin konuşulması gerekilen yerlerdir... Buna benzer şeyler söyleyerek camilerin toplumsal hayattaki işlevinin ibadetin dışında gayrıresmi bir halk eğitim merkezi olması gerektiğini belirtmiş sanki... Sizce ??? Bu arada Dondurmam Gaymak filmini izleyenler bilirler, orada şöyle bir sahne vardı: Yatsı ezanı okunmakta ve bir kaç adam sokakta meze sofrası kurmuş, içmekteler sazlı sözlü... Şarkının tam göbeğende ezanı duyan çalgıcılar susar, sosyalist olanın dışındaki diğerleri hemen rakı bardaklarını masanın altına saklar...Ve gerisini aşağıdaki diyalogdan izliyoruz... Sosyalist: Ne oldu, neden sustuk ? Diğeri: E ezan okunuyor ya... Sosyalist: .. Aman canım, bi kerede onlar saygı duyu versinler, bu adamlar içerler desinler, okumayı versinler ezanı... Ve koparan an ![]() Arkasına kasılarak; - Zaten üç beş ihtiyar gidiyor, onlarıda telefonla çağırsınlar ![]() ....... __________________
"Gerçekleri yazmak, insanlara bir şeyler öğretmeye çalışmak, insanları düşünmeye, kendilerine dayatılanları yutmamaya yönlendirmek en ağır suç sayılıyor artık!" E.Ardıç. |
|
| #8 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Camiler, gerici ideolojinin devamina ön ayak oldugu icin, yeni cami yapimi en kisa sürede yasaklanmali ve hali hazirda mevcut olan camilerde kademeli olarak kaldirilmalidir. Ankette verilen 2 secenek yeterli degil. Mümkünse secenekler arttirilmali. __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
|
| #9 | |
| 1 camide ortalama 300ü nereden buldunuz... epey bir hesap kitap ister bu... fatihteki camiden göztepelinin yararlanması mümkün değilken ülke geneli üzerinden nasıl hesaplama yapabiliyorsunuz __________________
Allah halkı en çok onu kendisinden bile daha fazla düşünenlerden korusun1 |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: Ankara-İstanbul
| Alıntı:
ortalamasını 300 kabul ettiğimizi düşünürsek 6 milyonluk bir kapasite fazlalığı ortaya çıkıyor... __________________
Dünyada 3 şey vardır ; Tanrı, vergi ve bu ikisine duyulan saygı - Woody Allen Sen benim güldüğüme bakma Nefret ediyorum senden hala | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|