"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Gündelik yaşamda ırkçılık

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski15-01-08, 21:22  #1
lalori

lalori'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: istanbul
Gündelik yaşamda ırkçılık

gündelik hayatımızda birçok yaygın kullanım ırkçılık içeriyor. öyle sıradan şekillerde karşımıza çıkıyor ki farkına varmak zorlaşıyor. kimi zaman atasözlerinde kimi zaman yaygın olarak kullanılan sembollerde. micheal bills isimli ingiliz bir sosyolog bu durumu "sıradan milliyetçilik" olarak adlandırıyor. bu kullanımlar kimi zaman kadınları, kimi zaman çeşitli kültürleri hedef alıyor. diğer taraftan bu kullanımlar medya üzerinden aktarıldığında ise yanlışlar kökleşmeye başlıyor ve dolayısıyla ortadan kaldırılması zorlaşıyor. aşağıya www.cingeneyiz.org adlı siteden aldığım iki yazıyı koyuyorum. olaylar tam da bu tür bir ırkçılığın en basit örnekleri.

"Ünlü oyuncu Şafak Sezer, bir televizyon programında eski bir ekip arkadaşı için "Çingeneye paşalık vermişler, önce..." şeklindeki çirkin sözü kullandı. Programı izleyen çeşitli mahallelerden Çingene yurttaşlar sitemize sıkıntılarını belirttiler.
Şafak Sezer'in beğeniyle izledikleri bir oyuncu olduğunu belirten izleyicilerimiz oyuncunun bu ifadeyi milyonlarca insanın önünde kullanmasını yadırgadıklarını belirtiyorlar. Biz de cingeneyiz.org ailesi olarak ünlü oyuncunun sözlerini geri kalmasını, bir dil sürmesi olduğunu tahmin ettiğimiz bu sözünden dolayı toplumumuzdan özür dilemesini bekliyoruz."

"ATV'nin yeni dizisi "Görgüsüzler" ismi nedeniyle Çingeneler arasında büyük infial yaratıyor. Dizinin içeriğinden daha fazla adının kendilerini rencide ettiği belirten Çingeneler, ATV yönetiminin bu konuda duyarlı davranmasını bekliyor.
Daha önce Show Tv'de yayınlanan Cennet Mahallesi dizi ekibinin katılımıyla çekilen "Görgüsüzler" isimli dizi genel olarak Çingeneleri konu alıyor. Daha fragmanları yayınlanmaya başladığında Türkiye'nin dört bir yanındaki çok sayıda izleyicimizden dizinin ismine karşı öfkelerini belirten e-postalar aldık. Neredeyse her Çingene mahallesinde bu konu tartışılıyor. Büyük çoğunluk "Görgüsüzler" ismiyle Çingenelere ve Çingene kültürüne hakaret edildiğini düşünüyor.
Henüz daha ilk bölümü yayınlanan dizide hangi gerekçelerle bu ismin tercih edildiği çok net değil. Kötü niyetli olmadıklarını inandığımız dizi ekibi ve ATV yönetiminden yapılan yanlışlığın en kısa sürede düzeltilmesini ve dizinin isminin Çingeneleri rencide etmeyecek şekilde değiştirilmesini bekliyoruz."
lalori is offline  
Eski16-01-08, 16:36  #2
koçero

koçero'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2007

Alıntı:
Aleviler'in de 'ötekileri' var!
Gazeteci Caner Canerik, kendilerini Alevi olarak kodlayan Çingeneler'in de olduğunu söyledi....

İşte Canerik'in izlenimleri:
Çingeneler için Anadolu'da genellikle 'buçuk millet' denilir. '72,5 milletin' buçuk olanı, çingenelerdir. alevi öğretisinde dinler, diller, etnik kimlikler, kültürler arasında ayrım yoktur. 'Buçuk' değil de, '73 millet' derler. Hepsi eşittir. iki yıl önce, 2005'te Hacı Bektaş'ta Alevi çingenelerle konuştum. Onlar da kendilerini Alevi olarak tanımlıyorlar. Ama ben Çingene Aleviler'in orada bulundukları çadırlardan 'çingene' oldukları için kovulduklarına tanık oldum. İronik, acı bir durum. Eşitlik savunuluyorsa Çingeneler'e neden ayrım yapılıyor?
http://www.hurhaber.com/news_detail.php?id=96839

Sayın lalori;alın yazdıklarınızın üzerine bir ekleme.Ezilenler en ufak bir özgürleşme! çabasına girdiklerinde kendi ezilenlerini yaratıveriyor hemen.Demek ki özgürleşmenin ezilenleri götürebileceği başka bir yol daha var.Bu yoldan sakınmak gerekiyor.Bakın Çingene'nin Alevisi olmuyormuş.
Saygılar.
Eski16-01-08, 17:39  #3
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Bu güne dek karşılaştığım hiç bir Alevi ya da Sünni'den 73 Millet sözünü duymadım.

Hepsi de eğer ki bu deyimi kullanma gereksinimi duydularsa 72,5/Yetmiş iki buçuk Millet demişlerdir.

Alevi Şenlikleri'ndeki söylem siyasi olumlu yaymacadan ibarettir!

Umarım bundan sonra siyasi yaymaca da olsa yetmiş üç millet olarak anarlar.

Doğal ki burada bir de Türkiye'nin yazılı ve görsel iletişim araçlarının yaygınlığının da kullanılarak etnik parçalanma için bilinen yöntemlerin yeni adımlarıdır aynı zamanda..

Benim büyüdüğüm çevrenin yakınlarındaki bir yerleşim yerinde Çingene mahallesi,Alevi(Tahtacı Türkmenleri) mahallesi,Yörük mahallesi neredeyse iç içedir.

Çingene ,Alevi(Tahtacı Türmenleri) ,Yörük mahalleleri tanımları sadece halk dilindedir.Resmi ya da yerel öyle bir mahalle adı yoktur.Bildiğimiz Öz Türkçe yerel adlardır mahalle adları..

Aleviler Tahtacılar derdik ama çocukluğumda onların Alevi olduklarını bilmezdik çoğumuz.

Ailelerimizin neredeyse hiç biri onları Alevi olduklarını söylemediler.Çocukların arasında bir ikilik oluşmasını istemediler belki de..Elbette Tahtacı Aileler de de aynı görüş hakimdi.

Dışarıdan gelen Nurcular'ın yaşama katılmasıyla ancak ilk gençliğimizde öğrendik Alevi kavramını..

Öğretmenlerimiz de ayrımcılığı hiç dillendirmediler..

Tahtacılar orman köylüleri olduklarından ağaç,kereste biçme işleriyle uğraştıklarından meslekleri inançlarının önüne geçmiş.

İlk gençliğimde iki Tahtacı kadının kavgasına tanık olmuştum.Tahtacı kadının birisi diğerine ''Aynı Türk gibi kötüsün!'' deyince şoke olmuş sonra kendimce biraz araştırmaya girmiştim.O zamanlar internet yoktu.Yerel kütüphanelerdeki ansiklopediler ,imdadımıza yetişmişti..

Yine de yerli halk yine yerli ve Sünni olarak bilinen bir köy halkına pek de iyi gözle bakmazdı.
Onlara ''Kızılcalılar'' derlerdi.Belki de Aleviler'den farklı olarak Kızılbaşlar diyorlardı.
Tahtacılar'la akrabalık kurma konusu bilinen tabu anlayışına girmiyordu sanki..
Ama Kızılcalılar ile akrabalık biraz daha sık yaşanmasına rağmen onlarla akrabalığa genelde karşı çıkılırdı.Onların Sünni olmalarına rağmen..

İlginçtir;bu Kızılbaş olarak da adlandırılan köylülerin gençleri daha çok radikal Milliyetçi ,ebeveynleri kısmen liberal ama Tahtacı Türkmenleri'nin yani Alevi kesimin gençleri radikal solcu ,ebeveynleri ise CHP'liydiler.

Sonuçta yöre gençlerinin pek çoğu ,kız ya da erkek ,özellikle eğitim almışlar,erkeklerin askere gidenleri ,küçük ticari meslekleri tercih edenler yöre dışı karşı cinsleri tercih ederek evlendiler.

Bu evliliklerin yöre konuşmalarına dikkat edince Alevi,Çingene,Balkan Göçmeni,Zaza ve Kürtler'le de yapıldığını izledim.Ancak bu yeni evliliklerin kimileriyle de tarikatçı kesim den olanlar da tarikatçılık diye bir kavramın varlığını yöre halkına göstermiş oldular.

Bir de yöremize iş için gelen kız ya da erkek memur,işçi ya da ticaretle uğraşan gençlerin pek çoğu yerli gençlerle evlenerek evlenerek yörenin yerlisi oldular.

60 yaşlarında evli,dört çocuklu,dul ,oldukça güzel,incecik ve sarışın bir ''Çerkez Kızı!'' vardı ki yaşına rağmen hiç kimse ona kız denmesini yadırgamazdı.

Mert,cesur bir kadındı.Ekmeğini taştan çıkarırdı.

Sonra ''Kürt Ali!'' dedikleri sarışın bir adam vardı.Yıllar sonra öğrendikki adam aslında Zaza'ymış.

Hiç kimsenin onu Kürt diye aşağıladığını duymadık.

Toroslar'da ilk gençliğimizde amatörce dağ yürüyüşü yaparken çok esmer bir çobana yön sormuştuk.Çobanın Güneydoğu aksanı olduğunu farkedince nereli olduğunu sorduk.Diyarbakır'lı olduğunu,kan davasından kaçıp yıllar önce buraya gelerek evlendiğini söyledi.

Bşka bir Yörük çoban kadınla evlenmiş.Ne yazıkki Diyarbakır'daki eşi ve çocukları oralarda kalmış.Çoban Adam o zamanlar 45'şinin üstündeydi.

Yerleşke yaklaşık kendi ayarında bir Alman yerleşkesi ile kardeş şehir olarak birbirlerine zaman zaman katkı sağlıyorlar.
Yörede öyle ALMANCI aileler yok ama çok fazla Alman turist geldiğini söyleyebilirim.

Şimdiler de İtalyanlar konut alıp-yerleşmeye başlamışlar yöreye.

İnsan ayrımının çizgileri o kadar da net değil işte..
Kimi yörede doğal ağızla söylenen etnik kimlik farkları çağdaş sosyal yaşamdaki gibi ayrımcılık içermiyor.

Şimdi hangi yaşam daha hoşgörülü diye sormamız gerekiyor!

Irkçılık Batı'dan ithal felsefelerle değerlendirilemez her zaman...!

doğançay
Eski16-01-08, 23:20  #4
lalori

lalori'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: istanbul

Sayın Koçero ve Doğançay,
bence Çingenelik etnik bir kökenden ziyade sosyal bir kategoridir. Dolaysıyla her etnik kökenin, her mezhebin vs. Çingeneleri olabilir. Çingenelerin Hindistan kökenli olduğu gibi bilgiler bence yanlıştır. doğrudur Çingenelerin Hindistan'dan gelenleri vardır ama dünyanın her yerinde farklı renklerde, farklı inanışlarda Çingeneler vardır. belki de bu yüzden Ahmet Haşim, bu renkliliği "Çingene bizzat bahardır" diyerek anlatmıştır. Çingenelerin bir etnik köken olmamaları gerek Dünyadaki gerekse Anadolu'daki biraraya gelişlerinin temelinde zanaatçilik bulunan insanların kolay kaynaşmlarına, birleriyle evlenmelerini vs. olanaklı kılmıştır. Tahtacısı, elekçisi, demircisi, abdalı hepsi Çingenedir.
son olarak aşık mahzuni der ki:
Yarabbi bütün insanları sen yaratmadın mı
Biz de senin kulun değil miyiz
Neden bize buçuk derler
Onlardan neyimiz eksik
Bizi de sen yaratmadın mı Allah'ım
Sen birsin biz de seni bir biliriz
Bize neden buçuk derler Yarabbi

Ulan çingene sen niye hırsızlık yapıyorsun
Ben mi
Hiçbir kimse bana ekmek kapısı tanımıyor ki
Çalmayayım da ne yapayım
Aç mı kalayım
Peki sen niye okula gitmiyorsun
Okul okula mı
Beni kimse buçukum diye okula değil
Yanına bile almıyor

Peki sen kendine göre bir iş bulamadın mı
Buldum buldum
Sadece bana cellatlık vazifesini verdiler

Çingenenin ellerinde kalburu vay vay
Bir elinde kalbur birinde deri vay vay
Bunu seven yokmu insanın biri vay vay
Çingene çingene hayat sana mengene
Alem oturur kalkar serserisin gene

Eşek pastırması sucuk olur mu vay vay
Gelip giden böyle cacık olur mu vay vay
Ey insanlar insan buçuk olur mu vay vay
Çingene çingene dara düştün sen gene

Çingene çingene dara düştün sen gene
Mahzuni çingene adamdır o gene
Adamdır ama neden adı olmuş çingene
Çingene çingene dara düştün çingene
Biçare çingene çingene çingene

lalori Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-01-08 01:23 .
lalori is offline  
Eski17-01-08, 12:41  #5
tuqu
Admin

tuqu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

Alıntı kuralları ihlali nedeni ile başlık kilitlenmiştir.
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı