Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Forum Hakkında

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Brusk veya ilkiz konusu...

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski17-01-08, 20:06  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
Brusk veya ilkiz konusu...

Bir kaç gündür bu konu üzerinde yazmayı düşünüyordum. Ama konuyu anlatmaya çalışırken isim vermeme özeni, yazacaklarımın çok da açıklayıcı olmamasına yol açacak, gelen sorulara da sadece bu nedenle doyurucu yanıtlar veremeyecektim. Sn.Derikli'nin isim vererek bu linkte (http://www.yaziyaz.com/forum/thread28340.html)
konuya değinmesi bir ölçüde bu olumsuzluğu önledi. Bu konuda bildiklerimizi ve konu hakkındaki düşüncelerimizi sizinle paylaşmak istiyorum.

Bir kaç gün önce brusk'un eşi olduğunu söyleyen bir kişi brusk'un özel mesajıyla bana özel mesaj göndererek, brusk tutuklandığını ve bu tutuklanmaya yazıyaz'da yazdığı yazıların da yol açabileceğini söyleyip, bu yazıların silinmesini rica etti. Ben de kendisine yazdıklarının tamamının inceleneceğini ve problem olacak yazılar varsa silineceğini söyledim. ( Yazıları hukukçu arkadaşlarımız incelediler ve genelde yasal bir sıkıntı yaratmayacağı konusunda görüş bildirdiler. Yazıları bı nedenle silinmemiştir.) Konu öncelikle budur.

Sonra bu konuyu moderasyonda arkadaşlarımızla görüşürken bir arkadaşımız brusk'un eski üyemiz "ilkiz" olduğunu söyledi. İlkiz bizden uzaklaştırılmış bir üyedir. Eğer brusk'un ilkiz olduğunu bilseydik, kurallarımıza göre onu yeniden yazıyaz'a almazdık. Bu çok kesin bir karar olurdu.

ilkiz'in buradan uzaklaştırılma nedeni sadece bizde yazdığı yazılar değil, bir başka sitede yaptığı yorumlar ve yazıyaz hakkındaki söylemleriydi. Bize orada yazıyaz'ın adı geçtiği bilgisi geldiğinde, siteye girdik ve şimdi kapatılmış olan o sitede "kürt faşizmi"nin nerelere vardığını açıkça biraz da hayretle gözledik. Açıkçası şiddet, öfke, kan, ölüm yüceltiliyor, sözcüğün tam anlamıyla kürt faşizminden örnekler veriliyordu. ( Kürt kökenli arkadaşlarımızın alınacağını hiç düşünmediğim için rahatlıkla yazıyorum. Yazıyaz'da bulunan arkadaşlarımızın çok önemli bir kısmının bu konuda duyarlı olduğunu biliyorum çünkü. Faşizmi lanetlemek hepimizin bir insanlık duruşu olmalıdır. Nedeni ne olursa olsun bir tepkinin ırkçı bir söyleme dönüşmesi ve bu söylemin şiddetle yoğurulması faşizmden başka bir şey değildir. Ne yazık ki 30 yıla yakın süren bir PKK süreci böyle bir "ürün" de ortaya koymuştur.)

Şunu da açıkça söylemeliyim; Sn.ilkiz orada bu tür söylemlerin yanlış olduğunu yineliyordu. Ama ortam öylesine faşizm batağına sürüklenmişti ki, onun orda neyi paylaştığını da anlayamıyorduk. ilkiz'in bu siteden uzaklaştırılma nedeni budur.

Brusk'un eşi olduğunu söyleyen kişiye ( çünkü bana sadece brusk'un adıyla mesaj geliyordu, eşi olduğunu söyleyen şahsın eşi olup olmadığını da bilmiyorum.) brusk'un ilkiz olup olmadığını sorduğumda, bir kaç gün siteye girmiş olmasına rağmen bana yanıt vermedi.

Bizim bildiğimiz konu bu kadar.

Dün ise, kürtçe yazıların çoğunlukta olduğu bir sitede, bir yazı çıktı. Yazıyaz'dan bir iki kişi yönetici arkadaşlarımıza haber vermişler. Başlıkta yazıyaz'da bir arkadaşlarının polise teslim edildiği ve dikkatli olunması gerektiği" yolunda veya bu anlama gelecek bir yazı vardı. Altına yazılan yorumlar da ilginçti tabii. ( Bir yorum da şöyle:"...cok tesekkürler bilgilendirmen icin agir. gercekten de türk dedin mi, hic birine güvenmiyeceksin!!! melek bile olsa, türk oldu mu vur tekmeyi gitsin..."

Bu yazılar hala orda duruyor mu bilmiyorum. Ama haber bütünüyle yalan.

Yazıyaz'ın brusk ve aynı kişi olduğu söylenen ilkiz'le ilişkisi budur. Brusk'un buradaki yazılarından gözaltı-tutuklama yaşadığı da büyük bir olasılıkla doğru değildir. Yazıyaz'dan herhangi bir bilgi, belge kayıt istenmemiştir. Böyle bir başvuru olmamıştır. Buradaki yazılarında yasal bir sıkıntı yoktur.( hukukçularımızın görüşü.) Dolayısıyla brusk-ilkiz arkadaşımızın -tutuklanma da doğruysa- ya başka bir nedenle bu uygulamaya uğramıştır ya da (ille de tutuklanma nedenini yazılara bağlayacaksak) başka bir sitedeki yazıları nedeniyle gerçekleşmiştir.

Durum bütünüyle bundan ibarettir ve yazıyaz'ın olayın bütünüyle ilgisi de bu kadardır.

( Yazıyaz hakkında karalama başlığı açan siteye de hiç bir yanıt verme gereği duymadık. Yukarda alıntıladığım yoruma sayfalarında yer veren bir site yazıyaz'ın muhatabı olamaz.)
melnur is offline  
Eski17-01-08, 20:17  #2
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Bu çok etraflıca düşünülmesi gereken bir konu.

Bu devletin sınırları içinde yaşıyorsanız doğru veya yanlış bu devletin yasaları çerçevesinde hareket etmelisiniz. Düşündüğünüz size göre veya bir çoğuna göre doğru olabilir. Ama bu sizin suç işlemediğinizi göstermez.

Sizin doğrularınız bu ülkenin yasa ve yasaklarıyla çelişiyor olabilir. Eğer cümleleriniz yasaları çiğniyorsa sn Brusk'un düştüğü iddia edilen duruma düşmeniz olasılıklar dahilindedir. Bunu anlamak bu kadar zor olmamalı.

Sn Brusk konusunda sn Melnur'un dediklerine elbette inanıyorum. Eğer durum bunun tersi olsaydı yani sn Brusk'un yazıyaz imasıyla gözaltına alındığını söyleselerdi bile garipsemezdim ben. Çünkü yazıyaz yöneticileri de bu devletin vatandaşları ve yasaları gözetip, haklı şikayetlerde bulunmaları yadırganacak bir davranış değildir. Tekrar etmekte fayda görüyorum, yasanın doğru olup olması şu şartlarda önemli değildir, önemli olan yasaya uygun davranmaktır.

Son sözümü bu konularda yazıyazı anlamamayı tercih edip eleştirmekte olan arkadaşlarıma ayırdım. Bu sitenin kurucuları, üyeleri bu ülkenin sınırları dahilindeyse eğer sizlerin şikayetleri havada kalır. Sizin yazıyazda fikir özgürlüğü olmadığı, tahammülsüz davranıldığı iddialarınız ancak çocukları ikna eder. Çünkü hiç kimse kendine ait olmayan iki söz için sn Brusk'un düştüğü iddia edilen duruma düşmeyi göze almaz.
Dağlı is offline  
Eski17-01-08, 20:27  #3
Serda
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu

Serda'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: Dünyadan

Sn Melnur,Brusk'un başına gelen olay üzücü bir olaydır,aynı zamanda da antidemokratik bir davranıştır.Yazılarından dolayı gözaltına alınması, düşünceye vurulan kelepçenin geri gelmesinin açıkça göstergesidir.Brusk,İlkiz'le aynı kişi olmayabilir bu bir duyumda olabilir.
Eski17-01-08, 20:35  #4
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Şimdi ayrılanları gördüm de, geçidi verilen diğer başlıkta...

Biz halktan daha duyarlı ve entellektüel olduğunu düşündüğümüz şu ortamda bile birlikteliği sağlayamıyor ve ucuz sebeplerle kopuyorsak, nasıl olurda bu halkın davranışlarını yadırgarız? Kendi adıma sokaktaki kaloriferci Mehmet abiden fazlasını bilmediğimin farkındaydım. Ama bugün fark ettim ki siz de Mehmet abiden fazlasını bilmiyorsunuz.
Dağlı is offline  
Eski17-01-08, 20:38  #5
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın Serda şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sn Melnur,Brusk'un başına gelen olay üzücü bir olaydır,aynı zamanda da antidemokratik bir davranıştır.Yazılarından dolayı gözaltına alınması, düşünceye vurulan kelepçenin geri gelmesinin açıkça göstergesidir.Brusk,İlkiz'le aynı kişi olmayabilir bu bir duyumda olabilir.
Sn.brusk veya ilkiz üzerinden bu başlıkta bir tartışma yapılmamalıdır. Öncelikle buna dikkat edilmelidir. Brusk konusunda ise bildiklerimiz sadece budur. Ama kişisel düşüncem brusk'un tutuklu veya gözaltı olayının buradaki yazdıkları olmadığıdır. Başka bir sitede mi gerçekleşmiştir, onu da kestirmek zor.

Brusk'un ilkiz olduğu yolundaki yorumların doğru olduğunu düşünüyorum. Bir kaç kişi bu şekilde "bilgi" vermiştir. Ayrıca Van ilinden de sözedilmesi bunu doğrulamaktadır. Bildiğim kadarıyla ilkiz de aynı yerden yazıyordu.

Tutuklanma ve gözaltı elbette üzücü. Bu ülkede anti-demokratik yasaların olduğu da söylenebilir. Ama olayın ne olup ne olmadığını bilemediğimiz için konuyu sadece "yazdığı yazılara" da ne kadar bağlayabiliriz.

Yine de umarım kötü bir şey yoktur. Ve en kısa zamanda sevdiklerine kavuşur.
melnur is offline  
Eski17-01-08, 20:45  #6
giz
İnançlar ve Dinler

giz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: şarap şişesi..

Bana pek inandırıcı gelmiyor, yani amcalarımın işi gücü yok iki yazıyımı takip ediyor, öyle olsa o kadar çok bilinen yazarlar varki forumlardan bahsetmiyorum, önce onlar alınırdı.
giz is offline  
Eski17-01-08, 20:47  #7
Marksist
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Aug 2007

Bence bu olay derhal aydınlatılmalıdır,eğer belli başlı yerler polis gözetiminde ise oralarda belli ideolojik düşünceleri savunan kişilerin gözaltına alınması mümkündür.Ve böyle yerlerde ajan provakatörlerin olması ve yine belli kişileri bilinçli şekilde tahrik etmeleri de olasıdır ki,....

Bu olay aydınlanana kadar resmi devletin düşman gördüğü düşünceleri seslendiren arkadaşlarımız çok dikkat etsinler ve tahriklere kapılmasınlar.Naçizane tavsiyem budur.

marksist
Marksist is offline  
Eski17-01-08, 20:51  #8
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

"Brusk veya ilkiz konusu" diye bir başlık açıyorsunuz, sonra da bu kişi(ler değil) hakkında tartışma yapılmamalıdır diyorsunuz...

Brusk ve ilkiz'in aynı kişi olduğunu kime sorsanız söylerdi eskilerden. Söylerdi konusunu da bir tarafa bıraksak, yazılarına şöyle uzaktan bakan herhangi biri bile bu ikisinin aynı kişi olduğunu anlardı. Bu öyle şaşılacak ya da büyütülecek bir konu bile değildir.

Ayrıca eğer brusk denen zat, bir nedenden gözaltına alındıysa bu neden en iyi olasılıkla yazılarıdır. Olayı protesto için ayrıldığını anlatan kişinin dudumu da bende şu izlenimi uyandırmıştır; bu zat da bu nedenle değil (üstü kapalı yazalım) benzer fikirleri paylaştığı arkadaşının düştüğü duruma düşmekten çekindiği için ayrılmıştır. Yoksa hiçbir kaçış bir protesto olamaz.

Bakalım diğerleri ne yapacak...
Papyrus is offline  
Eski17-01-08, 20:53  #9
giz
İnançlar ve Dinler

giz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: şarap şişesi..

Alıntı:
Yoksa hiçbir kaçış bir protesto olamaz.
Kesinlikle katılıyorum sevgili papyrus, bugün aynı konuyu gördüğümde aynı şeyleri düşündüm cidden büyük bir saçmalık sözkonusu.Biri ortaya bir haber atıyor ha doğru ha yanlış daha teyid etmeden birileri günah keçisini ilan ediyor.Elbette yazılanlardan ortaya çıkan günah keçiside malumunuz site oluyor.

Komik oluyor arkadaşlar cidden komik!
giz is offline  
Eski17-01-08, 21:12  #10
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın Papyrus şöyle demiş:

Mesajı Göster
"Brusk veya ilkiz konusu" diye bir başlık açıyorsunuz, sonra da bu kişi(ler değil) hakkında tartışma yapılmamalıdır diyorsunuz...
Haklısın belki de
"brusk üzerinden" derken bu bölüm de kürt sorununun tartışıldığı bir yer haline gelmesin demek istemiştim. Ama işte, biraz ifade zorluğum mu var nedir?

Sonuçta Sn.Marksist'in "Konu aydınlatılmalıdır" dileğini yerine getiremiyoruz. Böyle bir olanağa sahip değiliz.

Yazıyazda yazılacak yazıların çerçevesini belirlerken sınırlarımızı bu tür hoş olmayan durumlara göre ayarlamaya çalışıyorduk. İyice anlaşılamıyordu. Biraz daha özenli olmamız bu olayla ortaya çıkmıştır diye düşünüyorum.

Bir an önce sevdiklerine kavuşmasını yinelemekten başka bir şey gelmiyor elden.
melnur is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı