"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Merkez Bankası İstanbul'a Taşınmalı mıdır?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
| Anket Sonuçlarını Göster: Merkez Bankası İstanbul'a Taşınsın mı? | |||
| Evet, taşınması şart | 2 | 12.50% | |
| Hayır, kesinlikle olmaz | 10 | 62.50% | |
| Farketmez | 3 | 18.75% | |
| Fikrim yok | 1 | 6.25% | |
| Oy Verenler: 16. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007
| Son günlerde gündemin tartışılan konularından biriside Merkez Bankasının İstanbul'a taşınıp taiınmayacagı hususu. Ak partiye göre bankanın taşınması şart çünkü Türkiye piyasasının ya da paranın merkezi İstanbul bu yüzden de banka İstanbulda olmalı. Başta CHP olmak üzere ise muhalefet buna karşı çıkıyor. CHP nin en önemli muhalefet nedeni ise AKP nin bankayı taşımaktaki ana nedeninin Ankaradan uzaklaşmak yani kemalizm ilkelerinden uzaklaşarak Ankara nın içini boşaltmak istegi yani eskiden oldugu gibi başkentin İstanbul olması arzusu Sizce hangisi gerçekçi? Chp haklı mı? __________________
KENDİ DÜŞÜNCEMİ DESTEKLEMEM YASAKLANAMAZ. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Kemalizmin ilkelerini merkez bankası koruyorsa, chp partisi haklıdır. |
|
| #3 | |
| Bu konudaki düşüncelerime Taha Akyolun bir yazısından alıntı ile başlamak istiyorum; ''Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşımak "cumhuriyet kompleksi"nin göstergesi ise, yine Atatürk'ün Ankara'da kurduğu İş Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına ne diyeceğiz?! Üstelik İş Bankası'nın Atatürk tarafından yaptırılan Ankara Ulus'taki binasının çok yüksek bir mimari ve simgesel değeri vardı; o binayı bıraktı, İstanbul'da gökdelene gitti! Dahası, bankanın hissedarı olan CHP buna hiç itiraz etmedi! Atatürk'ün kurduğu "Etibank, Sümerbank" şimdi nerede?! Denilebilir ki, Merkez Bankası başka... Hangi açıdan başka? Herhalde "Atatürk tarafından kurulmak" açısından değil; çünkü bu açıdan İş Bankası ile MB'nin farkı yok. MB'nin 'başkalığı' işlevleri bakımındandır. Öyleyse niye bu işlevler için Ankara'nın mı yoksa İstanbul'un mu daha uygun olduğu şeklinde ekonomik ve teknik bir dille tartışmıyoruz da, meseleyi hemen Atatürk ve cumhuriyetle ilgili koca bir rejim kavgasına dönüştürüyoruz?! Bakın, büyük Fransız sosyolog ve siyaset bilimcisi Raymond Aron 1958'de neler yazmış: "Fransızlar oldum olası, ekonomik, sosyal ve teknik tartışmaları ideolojik çekişmelere dönüştürme eğilimindedir. Ne de olsa ekonomi can sıkıcıdır... Buna karşılık laiklik veya devletin yararı gibi soyut bir tartışma son derece coşturucudur. Bu tartışma sonsuza kadar uzatılabilir..." (Demokrasi ve Totalitarizm, sf. 208) '' KAYNAK: http://www.samanyoluhaber.com/yazar-87747.html Atatürk'ün Etibankının ve Sümerbankının yerinde yeller eserken İş bankası ulustaki o harika binasından alınıp İstanbul Leventteki o kulelerden yönetilirken CHP nin bu çıkışındaki samimiyete inanmak açıkçası hiçde gerçekçi görünmüyor. Merkez bankasının Ankara da kalmasının ideolojik anlamda bir simge özelligi oldugu her anlşamda tartışılabilir. Ama bunu bir Cumhuriyet ve laiklik meselesine getirmek en son CHP nin hakkı degilmidir?! __________________
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Aslında chp partisi, 12 eylül anayasasının değişmesine karşı çıkarken düştüğü durumu farketseydi, bankanın taşınmasına değil, başka ciddi konulara yönelmesi gerektiğini de düşünürdü. TTK, TDK, düpedüz Atatürk'ün mirasıdır. 12 eylülde bu miras hukuka da aykırı olarak, harcanmıştır. Bunlara karşı bir şey yapmazken, banka taşınması için politika yapıyor görünmek, haftaya unutacağı bir "gündelik siyasetten" başka bir şey değil. |
|
| #5 | |
| Ortada TDK ve TTK davaları asılı dururken, Sümerbank ve Etibank'ın yerinde yeller eserken, bizzat CHP nin pay sahibi oldugu İş Bankası bugün Ankara Ulus'taki o güzel binasında degil İstanbul Levent'teki fildişi kulelerinden yönetilirken çıkıp Merkez Bankasını İstanbul'a taşımak Cumhuriyet'e ihanettir diyen CHP cidden bu günlük ve sanal siyaset anlayışı ile çok komik görünüyor... __________________
|
| #6 | |
Moderator ![]() Giriş Tarihi: Dec 2007 Ülke / Şehir: Dünya'da bir yerdeyim...
| Arkadaşlar tek bir soru soruyorum: 1923'de yeni cumhuriyetle birlikte neden Osmanlı kurumları hızla Ankara'ya taşındı ??? Buna ne gerek vardı ??? Bürokrat eliyle Anadolu'nun bozkırlarında bir başkente ne gerek vardı 1000 yıllık köklü İstanbul dururken ??? Fransa, Rusya, Almanya ve diğer Avrupa devletleri de başkentlerini zor durumlarda taşıdılar fakat olağanüstü halden sonra tekrar gerçek başkentlerine döndüler... Örneğin Gülhane Askeri Tıp Akademisi... Gülhane İstanbul'da bir yerken neden bu adlı bir akademi Ankara'da diye zamanında düşünürdüm... Durun siz söylemeden ben söyleyeyim; acaba kaygı toplumun hafızasından Osmanlı'yı silmek olmasın ??? __________________
"Gerçekleri yazmak, insanlara bir şeyler öğretmeye çalışmak, insanları düşünmeye, kendilerine dayatılanları yutmamaya yönlendirmek en ağır suç sayılıyor artık!" E.Ardıç. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Zahmetli bir iş ancak İstanbul'un bir ekonomi başkenti olması için neden olmasın diyorum... Bir istanbul bir hong kong neden olmasın... Tabiki birtek merkez bankası ile bitmez... Ama istanbul ülkemizde en uygun seçim olur... küresel ekonominin vitrinine ihntiyacı vardır ülkenin... |
|
| #8 | |
| Almanyanın başkenti Berlindir ama Merkez Bankası Frankfurttadır... Frankfurt Almanyanın finans ve kültür merkezidir tıpkı İstanbul gibi! __________________
|
| #9 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| Merkez bankasının taşınması Osmanlı özentisiymiş , cumhuriyetin tasfiyesiymiş bu tartışmaların dışında yaklaşıyorum ben olaya. İstanbul'da yaşayan biri olarak yaklaşıyorum ve karşıyım. Böyle bir kararın şehir planlamasının dışında yapılması ben yaptım oldu anlayışından başka bir şey değildir. İstanbul bu yükü kaldıramaz. İstanbul'un mevcut nüfusu bile fazlayken , zeki başbakanımız İstanbul'a vize uygulaması gibi dahihane fikirler üretirken bir de İstanbul'a merkez bankasının taşınmasını anlamak mümkün değil. 21.yy'da para fiziki özelliğini yitirmişken sadece görüntüsünün yer değiştirdiği bir dünyada MB'nin Ankara'dan İstanbul'a taşınmasının mantığını da kavramak güç. Şayet MB taşındığı şehre bir değer kazandırıyorsa Muş'a taşınabilir. İstanbul ile diğer şehirler arasındaki farkı daha da açmanın bir mantığı yok. İstanbul'un başına bir şey gelse ülke çökecek bu gidişle. |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007
| Ortada geçerli hiç bir neden yok iken neden taşınmak isteniyor anlamak mümkün değil.MB.Özerk bir kurum değil mi?Taşınması gerekiyor ise buna kendileri karar versinler. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|