"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Hani Devletçilik Bitmişti?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| KAPİTALİST MEDYANIN AMİRALİ SAPTADI Financial Times: Devletçilik geliyor İngiliz gazetesi, ''devletçilik çağına geçişi'' şöyle betimliyor: ''18. yüzyıl sonunda, kapitalizm feodalizmin yerini alıyordu. 20. yüzyılda serbest piyasalar galip geldi. Bugün dünya, felsefede ve küresel ticaret kurallarında bir başka büyük dönüşümle flört ediyor.'' The Economist’in Mao kapağından sonra şimdi de Atlantik kapitalizminin üç en önemli yayınından bir başkası ''devletçiliğin önlenemez gidişi''ni yazdı… Bu haftaki Aydılık Dergisinin kapak konusu __________________
Bölücülüğe , Gericiliğe her türlü özgürlük ve demokrasi itinayla bulunur . Ya Ulusalcılığa? Yassak , kardeşim yassak ! Ulusalcılık yassakk !! |
|
| #2 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Ben İngilizce makalenin kaynağını sormuştum Sn. FatmaSeher. Ama dert etmeyin az önce buldum. Boş bir vaktimde okuyacağım. Okumak isteyen arkadaşlar için: http://www.ft.com/cms/s/0/6940a664-c...0779fd2ac.html __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Evet ezberiniz dışına çıkamıyorsunuz. Aaadaki bağlantının işaret edilmesini kaldıramıyorsunuz. Savunduğunuz devletçi politkayla Amerikan Ve Çin devletçi uygulamalarıyla bağlantısının işaret edilmesi devletçiliğinizin ne anlama geldiğini ortaya çıkardı üstelik de bunu kendi kendinize yapmışsınız. seha Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-01-08 00:51 .Sebep: Kişiye yönelik |
|
| |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| sn Turker , Bu haftaki Aydınlık dergisinin kapak konusu bu yazı.. Finacial Times deki yazının tercümesi , AÜ.SBF öğretim üyesi Korkut Boratav 'ın yorumu yanısıra ,konu kapsamlı olarak veriliyor. ... __________________
Bölücülüğe , Gericiliğe her türlü özgürlük ve demokrasi itinayla bulunur . Ya Ulusalcılığa? Yassak , kardeşim yassak ! Ulusalcılık yassakk !! |
|
| #5 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Apr 2008
| Devletçi zihniyetle ülke yönetilemez. 1930 kafasıyla ülke yönetemezsiniz. Yönetmeye kalkarsanız geldiğimiz noktaya gelirsiniz. |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008
| Arkadaşalr ben mi görmüyorum yoksa bahsi geçen konunun her hangi bir linki mevcut değil mi konu başlığı altında. Bu yazıya nerden ulaşailiriz arkadaşlar __________________
Bu bir sevdadır--Demire tırnakla--duvara kanla yazılar-- Ya sosyalizm ya ölüm. R.Y. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Kardeşim Halüsinasyon mu görüyorsun? Gördüğünü, geldiğimiz noktayı nasıl devletçi programa yıkabiliyorsun? 1980 sonrası devletçi bir ekonomik programdan bana bir örnek verir misin? Serbest piyasanın uğradığı krizleri, dünya bankasının, sarosların yaptığı para çekmeceli oyunları devletçi programlara yıkma, aklını alırlar böyle ne olduma dönersin, kimliğini açıklayamaz, Amerikan bayraklarına sarılırsın. Yalancı olmayalım, sahtekarlık yapmayalım, bu şekilde küçük yazılarla millete sloganist devletçi yapılanmaya saldırılar uğradıp, gericiliğin merkeziyetini kabullenirsin, geldiğin noktayıda, geldiğimiz noktayıda daha rahat görürsün. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Burda bahsedilen devletçilik bizim zannettiğimiz gibi herhangi bir ideolojik amaç değildir.Son yıllarda finans yani para ile belirli bir güce erişen küresel sermaye grupları klasik devlet yapılarının egemenliğini çözüp kendi egemenliklerini kurmak istediler.Bu kesim üretim sonucu elde edilen gelirleri kullanarak yani tassarruf olarak bankaya yatan paraları yönlendirerek bir çok operasyon yaptı.Sadece ekonomi ile uğraşıp siyasi egemenlik iddiasında bulunmasalardı belki de yeni bir ekonomik model ihtiyacı kısa vedede belirmezdi.Ancak böyle olmadı ve şimdi bu kesimin kullandığı araçların ekonomideki etkileri azaltılmaktadır.Son günlerde yaşadığımız petrol artışı,malların pahalanması bu kesimin elindeki paraların devletçi kesimlerin eline geçmesine sebep olmuştur.Ayrıca doların düşmesi küresel seraye gruplarının servetlerini eritmiştir. Şimdi bu olanlardan sonra Kemalistler ve sosyalistler hep birden gördünüz mü bizim yaptıklarımız doğruydu diyecekler ama durum hiç öyle değil.Devletçilik ne sosyalizmi ihya etmek ne de 1923'lere dönmek demek değildir.Dünya üzerinde globallerle devletçiler arasında bir savaş yaşanıyor ve anlaşılıyor ki bu savaş devletçi kesimin galibiyetiyle sonuçlanacak.Ve artık küreselleşmenin büyük devletleri zayıflatmak için bölme projesinin yerine devletlerin ittifakına dayalı bir sistem kurulacaktır.Bunun için Türkiye'de bölgesinde büyük bir güç olacak çevresindeki ülkelerin etrafında kenetleneceği bir merkez haline gelecektir.Bu bizim çok kültürlü,dine daha ılımlı ve ekonomide küreselcilik karşıtı bir politika uygulamamızı gerektirecektir.Bu başlığı sevinçle açanlar şunu sorsunlar:Bizim bu kavgada katkımız ne oldu,taraflardan birinin yanında rol mü aldık veya kavgayı anlayabildik mi?Hayır maalesef ve onun için devletçi olmamız bizim zaferimiz olmayacak sadece birileri kavgayı kazandı ve güçlüye uymak zorunda kalacağız.İçinde olmadığımız şeyden pay isteyemeyiz.Hiç kimse bu sürecin kendi ideolojisini ihya edeceğini zannetmesin.Süreç kontrollü ve başkalarının elindedir.Onun için ne şekilde devletçi olacağımızı,sınırlarının ne olduğunu,devletçilik kavramını onlar belirleyecektir.Birden bire uyanıp efendim devletçi oluyoruz artık demek devleti başkalarının elinde görmek demektir.Bizim varedemediğimiz devletçiliği ne yapacağız ki? Dünyada yeni bir ekonomik yapı kurulacaktır ve kapitalizm bu anlamda artık yeni ihtiyaçlara cevap vermemektedir.Ancak koca bir tarihi geçmişi olan ülkemiz bu yeni modele ne fikirsel olarak ne de savaşan taraflardan birini destekleyerek bir katkıda bulunmadı.Yeni bir dünyz düzeninin içinde bulunup güçlü olmaktansa ideolojik kavgalarla olan biteni sadece izledi.Onun için belirleyen değil belirlenen ülke olacağız.Sosyazlistler de sevinmesin boşuna çünkü kapitalizmin alternatifi olarak sosyalizm değil başka bir yeni anlayış ve yeni dünya dengelerine uyumlu olacak akıllı bir model üretilecektir. Bu savaş kapitalist dünyanın iç çelişkilerinden doğdu ve yine kendi yapılarına uygun bir model üreteceklerdir. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|