| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Çift Dilli Eğitim/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
| Anket Sonuçlarını Göster: Türkiye'nin belirli bölgelerinde Çift Dilli Eğitim yapılmasına nasıl bakarsınız? | |||
| Kesinlikle olumlu Bakarım | 9 | 47.37% | |
| Tereddütlerim var ama uygulanabilir | 6 | 31.58% | |
| Kesinlikle olumsuz bakarım | 3 | 15.79% | |
| Fikrim yok | 1 | 5.26% | |
| Oy Verenler: 19. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Türkiye'de etnik nüfusun belirli bölgelerde toplandığı yerlerde talep gelmesi durumunda çift dilli eğitimin yapılmasını nasıl karşılardınız? Mesela Hakkari'nin bir köyünde Kürtçe ve türkçenin bir arada yer aldığı bir müfredat programının kullanılmasını nasıl karşılardınız? Burada amaç hem anadili Türkçe olmayan bireylere vatandaşlık hizmetlerinden faydalanmak için ihtiyaç duyacakları "resmi dilin" öğretilmesi hem de pedagojik gelişimleri için ana dille eğitimin gerekliliğinden kaynaklanan bilimsel ihtiyacın karşılanmasıdır? Benim tahminim halkın devletten daha ileri düzeyde düşündüğü yönündedir. Yani çift dilli eğitimin öğretilmesinde bir mazur görülmeyeceği ve bu konuda cesaretli olacağı yönündedir.... __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
| |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008 Ülke / Şehir: konya
| peki öğretmen yetiştirilmesi konusunda ne düşünürsünüz? Kürtçe matematik anlatmayı bilen bu yönde eğitim almış bir öğretmen gerekir ki bu üniversitelerde etnik diller dersi gerektirir...yada öğretmen adaylarını doğum yerlerine göre mi atamalılar? __________________
Sen bir devsin,yükü ağırdır devin! Kalk ayağa,dimdik doğrul ve sevin! |
|
| #3 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Teşekkürler.Bu hususu atlamışım. Halkısınız onun içinde özel bir program uygulanmalı. Bir öneri sadece o bölgeye hizmet verecek bir eğitim ensititüsü kurulmalı.Oradan mezun olan öğretmen adaylarına belki en az 10 yıl o bölgede çalışma ilkesi getirilmeli.Aslında bir tür doğu enstitüsü kurulması ve bölgenim öğretmen,doktor vb açıkları o bölge insanından karşılanmalı.Sonuçta çocukları en iyi onlar anlayacaktır..... __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
| |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| Çok önemli bir konu olmasına karşın pek azımızın gözünden kaçmayan bu konu,başlı başına erdemli olmayı gerektirirdiği gibi,bu kısıtlı duyarlılık yönü de acı ve vahim tarafını oluşturmaktadır. Böyle bir imkan durumunda matematiği kürtçeyle anlatacak yetkinlikteyim.Zana Farkini'nin kürtçe sözlüğünde tüm bunlar mevcut.Üstelik her dersi anlatacak yetkinliğe ulaşmış çok ileri düzeyde akademik kürtçe kullanan ve konuşan arkadaşlarım var. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008 Ülke / Şehir: konya
| peki siz ve sizin gibi bu yeteneğe sahip arkadaşlar nasıl belirlenmeli? yani özel istekte bulunan öğretmenlere mi bu şans verilmeli? ve atamaları neye göre olmalı? __________________
Sen bir devsin,yükü ağırdır devin! Kalk ayağa,dimdik doğrul ve sevin! |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Mantıklı ve çağın gereklerine uygun bulurum. |
|
| #7 | |
Bilim - Mitoloji Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Böyle bir uygulama için öncelikle eğitimde müfredat değişimine geçmeden önce üniversitelerde filoloji bölümleri arttırılmalıdır. Kürtçe, Süryanice, Farsça, Gürcü ve Lazca gibi etnik dillerle ilgili bölümler açılmalı ve bu bölümlerden mezun olanlar bölgelerdeki halk eğitim merkezleri vasıtasıyla dili gelişkin hale getirmeli...Birkaç yıl sonra da pozitif bilimlerde hazırlık sınıfları açılmalıdır. Doğu enstitüsü batı enstitüsü kavramlarına sıcak bakmıyorum.Her bölgede kaynaştırma ve çoğul dil eğitimi olmalıdır. __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| Bu konuda uzman olmasaydık bunları söyleyecek delilikte bulunmazdım,pekçoğumuz eğitim fakültesini bitirmişiz ve işin pedagojik ve mesleki inceliğini kavramışız.Üstelik Gizemnur'un dediği gibi Kürtçe'nin filolojiye ihtiyacı yok,çünkü doğu ve güneydoğu bölgesinde hala ençok kullanılan dildir.Yani dilde herhangi bir sarsıcı bozulma yok. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Ana dille eğitim en doğal haktır. Pratikteki sorunlar aşılabilir. Bir halkı kendi dilini kullanmaktan yoksun bırakmak değil, tersine bu hakkın önündeki engelleri kaldırmak görevdir. |
|
| #10 | |
Bilim - Mitoloji Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Pratikte yaşanacak sorunlar için öncelikle eğitimde görev alacak kaliteli elemanlar yetiştirmek gerekir. Bazı arkadaşlarımız zaten halk konuşuyor diyerek olayı önemsemiyor,yeter ki yapılsın mantığı ile bakıyorlar. Günümüzde kürtçe konuşup yazı dilini bilmeyen binlerce insanımız var. Buna gençlerde dahildir.Bir dil yazılı hale dönüşmedikçe gelişemez. Bunlar için ön araştırma gerekli...Matematik fizik veya kimya dersini o dilde nasıl verebilirsiniz planlanmalıdır. __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|