Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Ekonomi

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İşsizliğin sebebi kapitalizmdir

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa

Konu Araçları
Eski31-01-08, 22:27  #1
AnTiMaSKe

AnTiMaSKe'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Ülke / Şehir: Ixion civarı
İşsizliğin sebebi kapitalizmdir

Evet arkadaşlar ben böyle düşünüyorum.Patronun işçiye boyun eğdirmesi için elindeki koz işsizliktir...
Eski01-02-08, 17:41  #2
KuaNtuM

KuaNtuM'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008
Ülke / Şehir: konya

ideolojik olarak görmüyorum bu konuyu...bence işsizliğin asıl sebebi tembelliktir..işin ehli olupta işsiz olmak ...bu mümkün değil sanki.
Eski01-02-08, 17:57  #3
hebun

hebun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Bu mümkündür..Bir sürü örneği de gördüm..
İşsizliğin arkasında yatan ekenomik sebebler nelerdir bilmiyorum ama patronların işine geldiği kesindir. Bu durum benim işin içinde bir bit yeniği aramama yetiyor,artıyor bile..
hebun is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-02-08, 20:13  #4
KuaNtuM

KuaNtuM'nın Avatarı

elbette bence de patronların işine gelen bir durum işsizlik...yakın çevremde ne işveren var ne de işsiz...vasıflı olanlar işinde iyi olmaya gayret ediyorlar,vasıfsız elemanlarsa vasıfsızlıklarını iyi kullanıyorlar ve işsiz kalmıyorlar
Eski02-02-08, 00:37  #5
AnTiMaSKe

AnTiMaSKe'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Ixion civarı

Alıntı:
Sayın ftMOR şöyle demiş:

Mesajı Göster
ideolojik olarak görmüyorum bu konuyu...bence işsizliğin asıl sebebi tembelliktir..işin ehli olupta işsiz olmak ...bu mümkün değil sanki.
Bu kadar kolay mı?Asıl tembeller zenginlerdir ki çalışmalarına gerek yoktur.Aslen kimse işsiz olmak istemez çünkü tembellik bedava değil
Eski02-02-08, 16:03  #6
power68

power68'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul.

Alıntı:
Sayın ftMOR şöyle demiş:

Mesajı Göster
elbette bence de patronların işine gelen bir durum işsizlik...yakın çevremde ne işveren var ne de işsiz...vasıflı olanlar işinde iyi olmaya gayret ediyorlar,vasıfsız elemanlarsa vasıfsızlıklarını iyi kullanıyorlar ve işsiz kalmıyorlar

sizce Türkiye'deki her insanın vasıflı olabilmek için şansı oluyor mu? bakın daha geçen gün insanlar kaçak yerde nerdeyse bedavaya çalışırken hayatlarını kaybettiler..Türkiye'deki asıl işsizliğin sebebi iş verenlerdir dolayısıyla arkasında yatan en büyük etken de kapitalizmdir..ayrıca işinin ehli olupta işsiz olan insanlarda bulabilmek bu ülkede mümkün.
ve sonunda sen kazanirsin..''
power68 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-02-08, 17:13  #7
KuaNtuM

KuaNtuM'nın Avatarı

herkes vasıflı demedim zaten syn.power68...evet insanlar bedava çalışırken hayatlarından oldular...çalışma koşulları muhteşem de demiyorum...ölenler işsiz değildiler söylemek istediğim bu...bilemiyorum ben işinin ehli olupta işsiz kalan hiç görmedim...belki hakettiği değeri göremiyordur ama işsiz değildir
Eski02-02-08, 19:50  #8
koçero

koçero'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2007

Alıntı:
Sayın power68 şöyle demiş:

Mesajı Göster
sizce Türkiye'deki her insanın vasıflı olabilmek için şansı oluyor mu? bakın daha geçen gün insanlar kaçak yerde nerdeyse bedavaya çalışırken hayatlarını kaybettiler..Türkiye'deki asıl işsizliğin sebebi iş verenlerdir dolayısıyla arkasında yatan en büyük etken de kapitalizmdir..ayrıca işinin ehli olupta işsiz olan insanlarda bulabilmek bu ülkede mümkün.
Ne demek vasıflı?
Kapitalizm ne kadar evrenselse vasıfsızlaştırma da o kadar evrenseldir.Bugün sizin kriterlerinize göre en vasıflı,en baba mühendis sıradan biridir kapitalizm açısından.

İşsizlik tüm dünyada artıyor,bizim ülkede daha beter.İşsizliğin çalışan iş gücü üzerindeki baskısını çok sever kapitalizm ve bunun içinde işsizliği oldukça iyi kullanır.

Sendikasızlaştırma tüm dünyada artıyor,bizim ülkede doruklarda.Emekçiler arasında olmayan dayanışma eğer sendikalar arasında yoksa,bir sendika kendi emekçisine yönelik saldırılara karşı çıkamıyorsa,emekçi cephesinde kıyamet kopuyor demektir.Kısacası sömürü doruklardadır.
Eski06-02-08, 14:00  #9
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

İşsizliğin sebebinin kapital sistem olması gerekmez. Bir kapital sistem en fazla işçileri niteliklerine göre değerlendirebilir. Şimdi, özel bir oluşumun tüm yetkiyi devlete bıraktığını varsayalım. Ne olacaktır, devlet özeldeyken 1000 kişinin çalıştığı bu sistemde 3000 kişi çalıştırarak işsizliği mi önleyecekti. Diyelim ki gerçekten böyle yaptı, bu durumda da işgören sayısının bu şekilde arttırılmasının haklılığı üzerinde durulması gerekirdi ki bu farklı bir sorun demektir ve bu bile işsiz sayısını tabana çekmeye yetmezdi.

Çok temel bir görü ile denilebilir ki herhangi bir sektörün yıllık işgören açığı ne kadar büyük olursa olsun yetişen nüfus hızından düşük olduğu sürece işsizlik işveren kaynağına bağlı olmaksızın artacak veya düşmeyecektir. Bu durumun ekonomik sistem veya rejim ile bir ilgisi yoktur, Bir rejim en fazla çalışanların niteliklerini belirler ve eğitimli olarak yetişmiş insan gücünü etkileyebilir işsizliği engelleyemez.
sinsiati is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-02-08, 00:14  #10
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

İşsizliğin nedeni kapitalizm'dir. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, iş alanları ne kadar çoğalırsa çoğalsın, kapitalizm işsizliği yok edemez. İşsizlik kapitalizmin daha fazla kar etme amacına yönelik yedekte tuttuğu atıl iş gücüdür. Çünkü kapitalizm'in işsizliği yok etme gibi bir amacı yoktur. Tersine yedekte bekleyen bir işgücü onun çıkarınadır. Yani kapitaklizm hangi düzeyde olursa olsun birileri hep işsiz dolaşacak, işi olanlar ise her daim işsiz kalmak korkusuyla yaşayacaklardır. Skala gelişmişlikten daha az gelişmişliğe, geri kalmışlığa doğru yöneldiğinde işsizlik de artar, işsiz kalma korkusu da...

Sosyalizm'de ise işsizlik yoktur. Çünkü buna yönelik bir amaç ve pratik vardır. Plan ve program buna yöneliktir. Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, toplum işsizliği önleyecek çalışmaları önemser. Bunu pratiğe döker. Gerekirse bir makinanın başında gereğinden fazla kişi de bulunur ama, hiç kimse işsiz ve umutsuz kalmaz. Koşulların hiç uygun olmadığı 70 küsur yıllık Sosyalizm deneyiminde bile gerçekleştirilebilmiştir.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı