"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Forum Hakkında

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

"Müslümanlara edilen küfür ve hakaretler"

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz

Konu Araçları
Eski01-02-08, 11:16  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
"Müslümanlara edilen küfür ve hakaretler"

Forum alanında yeni bir eğilim beliriyor. Özellikle inançlar bölümünde ve özellikle
bazı arkadaşlarımız tarafından dillendirilen "Müslümanlara küfür ve hakaret edildiği" şeklinde popülist, bir yanıyla tribünlere oynama amacı taşıyan ve her çeşit eleştiriye hoşgörüsüz yaklaşan bir eğilim. Böylesine sanal bir ortamda bir tartışma sürdürülüyorsa, bir takım "aşırılıkları" çok fazla da kural dışılık oluşturmadığı sürece gözardı etmeliyiz. Tartışmanın doğasında böyle bir durum vardır. Küfür mü edildi, hakaret mi yapılıyor, bunları raporladınız da yönetim sessiz mi kalmıştır? Hayır. Böyle bir durum da yok. O halde ikide bir forumda "Müslümanlara hakaret ve küfür ediliyor" denmesinin ne anlamı var?

Yani bir istatistik mi yapmak gerek; müslümanlar mı ateistlere "hakaret ve küfür" ediyor, yoksa ateistler mi "müslümanlara".

Amaç bağcıyı dövmek olmamalı.
Amaç tribünlere oynamak da olmamalı...

"Tabu" sayılabilecek konuların masaya yatırıldığı bir sanallıkta, hepimizin amacı tartışılabilirliği sürdürmek olmalı ama, bunu da bu kadar dar çerçevelerin içine sıkıştırmamak gerekli. Hiç kimse bir başkasının üslubu ve sözcüklerini kullanmak zorunda değil. Bizi bir araya getiren ve tartışma zemininin asgari koşullarını sağlayan forumun kendi kurallarıdır. Bunun dışında insanlar dilediği üslubu kullanmalılar. İkide bir "müslümanlara hakaret ve küfür ediliyor" yaygarasından sıyrılalım artık.

Herkes inanç konularını tartışamayabilir. Bu konuların tartışılması bile birilerine "küfür" gelebilir. Ama yapacak bir şey yok. Bir dönem inançlar bölümü zıvanadan çıkmıştı. geçici bir süre için de olsa kapatırken kıyametler de koptu. Şimdi açık, ve hiç bir forumun sahip olamayacağı bir düzeyde de konular tartışılabiliyor, eskiye oranla raporlamalar belki de yüzde seksen doksan azaldı, ama hala gereksiz yakınmalar ve ortalığı gergin hale getirmeler...

Ya raporlayacaksınız, sizlerin hakaret ve küfür diye nitelediklerinizi bir de yönetici arkadaşlarımız değerlendirecekler; ya da bu tür şablon söylemi yinelemeyeceksiniz. Başka bir davranış ise...-biraz daha hoşgörü..
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-02-08, 12:18  #2
petricli
Forum Kurucu Üyesi

petricli'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Sayın Melnur,

Forumda hakaret edildiğini söylemedim. Sadece Sayın Anibal bana hakaret etti. Onuda bildirdim.

Diğer eleştirim forum üyelerine değildir. Zaten konuyu okuyanlar böyle olduğunu görecektir. Müslüman oldukları iddia edilen iki kadının makarna yemesi konu edilirken, videonun altındaki yorumlarda ilerici, laik ve kemalist olduklarını yazan insanların ağıza alınamayacak küfürler etmesini eleştirdim.

Müslümanları gericilikle suçlarken, yetiştirdiğiniz ilerici, çağdaş ve kemalist gençliğinizin yaptıklarına bakın dedim.

Neyin tirübününe oynuyormuşum?

Forumu kurduktan sonra zamanı gelince yöneticilik görevimi kendim devretmesini bildiğime göre, kimileri gibi koltuk, makam veya yöneticilik gibi şeylere ihtirasım olduğu iddia edilemez.

Tirübünlere oynayan ben değilim!.. Başkaları oynuyor sanırım.

İki olayı birbirinden ayıracak yeteneğe sahipsiniz.

1 - ) Sayın anibalın bana karşı yaptığı hakaret. Ki yönetime şikayetimi bildirdim.

2 - ) Bir konuda adresi verilen videonun altındaki yorumlarında ilerici, çağdaş, kemalist insanların müslümanlara karşı Allah, peygamber, kitap, din, ana, avrat demeden çok adi bir şekilde küfürler etmelerini eleştirmem.

İkisi aynı şey midir? Neden aynı şeymiş gibi göstermeye çalışıyorsunuz? Neden başka bir platformda yapılan hakaretleri ve edilen küfürleri eleştirmem sizi rahatsız ediyor?

Özellikle tirübünlere oynadığımı söylemenize çok şaşırdığımı belirtmek isterim. Adımın altındaki "Forum kurucu üyesi" yazısını bile siz teklif etmediniz mi? Bu yazı yazılana kadar kaç kişi forumu kuranlardan biri olduğumu biliyordu? Bu mudur tirübünlere oynamak.

Yapmayın Allah aşkına. Eğer başka bir sebepten bunları yazmışsanız. Buradayım. Açıkça söyleyiniz ki herkes bilsin. Bende yaptığım yanlışı anlayıp üyelerimizden forum önünde özür dileyeyim.

Müslümanların kendilerine yapılan küfür ve hakaretleri eleştirme hakkı yok mudur?

Yazılarımın çoğu güncel siyaset ve bilim, felsefe alanındadır. Dini bölümdeki yazılarım diğerlerinden azdır. Bir zamanlar Sayın Spartaküs'te aynı şeyi iddia etmişti de hangi bölümde ne kadar mesajım olduğunu yazdığımda susmak zorunda kalmıştı.

Yoksa dine yapılan eleştirilere cevap vermem mi sizi rahatsız etti!..

Saygılar,
petricli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-02-08, 12:35  #3
petricli
Forum Kurucu Üyesi

petricli'nın Avatarı

Ayrıca belirtmek isterim ki,

Din bölümümde açtığım konu bile yoktur. Başka üyelerin açtığı konuda yapılan eleştirilere cevap vermek yanlış mıdır? Forum kuralı ihlali midir?

Yoksa tirübünlere oynamak mıdır?

Ben size tirübünlere oynamak nasıl olur anlatayım.

Önce bir grup (veya toplum veya din olabilir) hakkında araştırma yaparsınız. Diğer insanların kafasını karıştıracak, çeşitli anlamlara getirip eğilip bükülebilecek konuları tesbit edersiniz.

Ardından o insanları rencide edip, kışkırtıp aşırı söylemler etmeleri için elinizden geldiğince saldırırsınız.

Bu saldırıları cevap verilse bile başka konularda tekrar yaparsınız. Sanki cevap verilmemiş gibi!...

Cevap veren insanlar sizin artık amacınızın anlamak veya tartışmak olmadığını anlarlar. Ve verdikleri cevap görmezden gelindiği için yavaş yavaş sinirlenmeye başlarlar.

Artık iş zıvanadan çıkmaya başlar ve istediğiniz aşırı söylemleri söyletmeye başlarsınız.

Arkasından hiç bir şey olmamış gibi aşırı söylemler nedeniyle o insanları eleştirir ve tirübünlere oynamakla suçlarsınız.

Diğer üyelerde sizi alkışlar. Fikir özgürlüğü ve demokrasiye yaptığınız katkı için sizi kutlarlar.

İşte tirübünlere oynamak böyle yapılır Sayın Melnur.

Saygılar,
Eski01-02-08, 13:40  #4
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Sn.petricli;

Son zamanlardaki üslubunuzun çok kişiselleştiğini söylemek isterim. Konuları değil de, kişileri öne çıkaran bir tartışma üslubu oluştu sanki. Yukarda söylediklerim çok basit aslında ve anlaşılmayacak şeyler de değil. Bir yazarın "müslümanlara küfür ve hakaret ediliyor" diyebilmesi için, o forumda bu tür üslubun egemen olması gerekir. Ben burada böyle bir durum olmadığını, eğer varsa bunların raporlanmasını söylüyorum. Buna rağmen "ediliyor" deniliyorsa bunun da hiç bir gerkçesi olmadığını ve bu tür söylemleri samimi bulmadığımı söylüyorum.

Forumun daha iyi olabilmesi kurallara bağlı kalmakla mümkün. Aksi de yaptırım alıyorsa, daha ne yapılabilir? Olmayan bir şeyi olmuş ve sürekli gerçekleşiyormuş gibi göstermenin bir alemi yok ki?
Eski01-02-08, 13:49  #5
petricli
Forum Kurucu Üyesi

petricli'nın Avatarı

Ben öyle bir şey göstermiyorum. Hangi yazımda yapmışım?

Kural ihlali olabilecek şeyde söylemedim ve yapmadım. Kişisel hiç bir konuyu uzatıp forumun düzenini bozmadım. Kişisel tek hakaret Sayın anibal'den geldi. Onuda yönetime havale ettim. Ne yaptınız diye sormadım bile!..

Başka bir platformda yapılan hakaret ve eleştiriyi kendim buraya taşımadım. O konuyu başkası açtı. Ben ise o platformda yapılanları eleştirdim. Bunu Yazıyaz Forum üyelerini eleştiriyormuşum gibi gösterme çabanızı ise anlayabilmiş değilim.

Kişiselleştirdiğim tek konu gösterir misiniz?

Saygılar,
Eski01-02-08, 14:02  #6
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Geneli ilgilendiren bir konu açtım, hemen üstünüze alınıp melnur'la ilgili çözümlemelerde bulunmak bir örnek değil mi? Bu gerginlikleri üstünüzden atmanız gerekiyor. Ben anibal'dan veya sizden sözetmiyorum. Bu durum forum alanında ve yazar adaylarının yazılarında görülüyor. Artık, şu toptancı anlayışı bir kenara bırakalım. İnsanlar istedikleri konuyu istedikleri üslupla ortaya koyabilir. Burada anlaşalım. Forum kurallarına aykırı ise raporlayalım, değilse ya konu hakkında görüş bildirelim, ya da konuya giriş yapmayalım. Benim söylediği ve dileğim bu. Ama konuya "vay efendim, müslümanlara küfür ediliyor" yaklaşımıyla girilmemesini böyle bir söylemin ortamı daha da "gerdiğini" söylüyorum.

Bireysel "savunma" yapmanızı anlamak mümkün değil.
Eski01-02-08, 14:12  #7
petricli
Forum Kurucu Üyesi

petricli'nın Avatarı

Sayın Melnur,

Daha bir önceki mesajınızda eleştirdiğiniz kişinin ben olduğumu itiraf ettikten sonra, bu mesajınızda bunu yalanlamanızı da ben anlayamıyorum.

Neyse...

Uzatmak istemiyorum. Size hayırlı günler.
Eski01-02-08, 17:37  #8
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Dün ben de raporladım.Ama gerçekten de uslub konusunu değil,hakaret de demedim.Demek istediğim mesajlarda acayip bir gerginlik var.Sanırım ateist insandan bu beklenmelidir.Burası dini eleştirme değil,itham etme alanı olacaktır.Müslümanlar istese de istemese de bu olacak.Yapmaları gereken ya siteyi terketmek veya polemiğe girmek..Çünkü muhatabı araştırmacı değil ithamcıdır.Üzüldüğüm nokta bu açıdandır.Yazılarda mutlak bir ideoloji baskısı var.Bu da devam edecektir.Çünkü öğrenme amaçlı yazılar vermeye üşeniyoruz.Kavgasal yazılar daha çok iç açıcı oluyor bazılarına.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-02-08, 18:19  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Sn.özedönüş, biraz önce yazdığınız özele de benzer yanıtı verdim. Siteyi terkedip gitme her zaman her yazarın bir hakkıdır. Bu ayrı bir konu. Ama öncelikle şu düşünceden arınmak gerek. Burası insanların birbirlerine kendi doğrularını anlattıkları platformlardır. Herkes de kendince araştırmasını yapıyordur. Bu konuların tartışılmaması gerek. Bireylerin neyi nasıl ve neden yaptıkları bizleri niçin ilgilendiriyor anlamıyorum.

"O kişi bunu neden söylüyor?" Ne önemi var bu sorunun? Bu soru neyi değiştirir? Bizleri neden ilgilendiriyor? Forum yazarlarına bu konuda bir anket açmıyoruz ki? İsteyen istediğini, istediği nedenle ve istediği şekilde ileri sürer. İtham etmek ne demek? Eleştirceğine araştırsın. Yani bunlar anlaşılmaz şeyler.
Forum kurallarına uygun mu değil mi? Bu kadar? Amacı küçük düşürmek de olur, öğrenmek isteği de, üslubu ona elveriyor olabilir, düşüncesini o şekilde iletiyor olabilir...

Çarşaflı bir insanın makarna yiyişi, bir takım belki abartılı yorumlara neden olabilir ama, o görüntü hiç mi abartılı değil? Hemen İslam bu değil söylemlerine ne gerek var. Siz de yüksek sesle karşı çıkın. Türbana karşı çıkmalar konusunda utanç duyanların önce bu görüntülerden, bu görüntüleri oluşturan anlayıştan utanması ve bunlara karşı çıkması gerekmiyor mu? Sürekli savunma modunda kalarak neyi nasıl çözümleyebilirsiniz? .

Herkese hoşgörü gerekiyor. Beğenmediğimiz yazılar kural dışı ise raporlama, değilse ve sizin canınızı sıkmaya devam ediyorsa, biraz daha hoşgörü...

Yok eğer İslamın sürekli yüceltildiği bir forum anlayışı içindeyseniz burası öyle bir forum değil. Burada komünizmi de, kapitalizmi de, İslamı da, diğer dinleri de, bilimi de...eleştirmek serbest...Bütün forumları gezdiğinizde bunların hepsinin gerçekleştiğini göreceksiniz.

Kural dışılık olmasın, biraz da hoşgörü... hiç bir sorunumuz kalmaz...
Eski01-02-08, 18:48  #10
..oguz..

..oguz..'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007

hakaret ve küfür etmiyorlar ama saygısız bir üslup seçiyorlar. Üslıpları hiç hoş değil içinde hakaret ve küfür olmasa da insan küçümsendiğini hissesdiyor. Bunu anlamak zor bir şey değil.
..oguz.. is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı