Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İntihar etmeyi hiç düşündünüz mü?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski03-02-08, 19:11  #1
Arzamas

Giriş Tarihi: Feb 2008
İntihar etmeyi hiç düşündünüz mü?

Günümüz koşulları, hayat ,bazen gerçekten çekilmez geliyor.Merak ediyorum intihar etmeyi,hiç düşünmemiş insan varmıdır?Dünyaya bir şekilde geliyoruz,bizlere sorulmadan ,peki sizce kendi ölümümüzün zamanına kendimiz karar vermelimiyiz...insanların böyle bir hakkı olmalı mı?yaşamak istemediği bir hayatı kabul etmeme hakkı olmalı mı?................Saygılarımla...
Arzamas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-08, 21:09  #2
Shiraz

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: AB

En zor donemlerde bile intihar etmememin tek sebebi Allah'a olan inancim. Allaha inanmasaydim intihar edebilirmiydim bilmiyorum ama bu bu olasilik cok artardi.
Shiraz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-08, 22:00  #3
beysim
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: istanbul

intahar etmek için insanların elinde ne kadar sebep var ise yaşamak için de bir o kadar sebep vardır.Kendi hayatına son vermekte her babayiğidin harcı değildir.İşte size kıssadan hisse:
ODUNCUYLA AZRAİL
yoksul bir oduncu varmış ormandan odun keser sırtına yüklenip satarmış bir gün gene odunu yüklenmiş gidiyor yol yokuşmuş yaşlı amcanın dizlerinde derman kalmamış odunları yere bırakır der ki:
nedir benim bu geçtiğim borçlar,çocuklar birde bu yıllardır bi rahat nefes alamadım Ey Azrail gelde şu canımı al der demez Araili karşısında bulur azrail der:
buyur benimi çağırdın oduncu:
şey şu odunları sırtıma koyarmısın ama sakın canımı alma elbet bir alacaksın zaten der:

Dertlerden kurtulmak ölüm çare değil insan her çeşit güçlüğe katlanır yeter ki ölüm olmasın.

Gökyüzüne bakarsanız Güneşi görürsünüz,Yere bakarsanız Çamuru görürsünüz.

beysim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-02-08 22:04 .
beysim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-08, 22:24  #4
Arzamas

Sevgili shiraz;
Sence nasıl bir Tanrı inancı ,bizim mutsuz olmamızı isteyebilir ki, bana göre bir insan yaşamak istemediği bir hayatı sürdürmek zorunda değildir.Tanrı varsa ki var olduğuna inanıyorum,kimilerine verdiği mükemmel hayata karşılık kimileri açlık sefalet içinde ölüyor.ben diyorum ki saygınlığı olmayan bir hayatı yaşamaya gerek yok nasıl yaratılırken bizlere sorulmadıysa bizlerde ölmek istiyorsak bu bizlerin en doğal hakkı olmalı,Tanrı korkusuyla rezil bir yaşamı sürdürmemeliyiz,hayatımızı devam ettirebilme hakkı bizlere ait olmalı bunun sonunda Tanrı tarafından yargılanmamalıyız.nasıl bizlere verdiği dertler için onu yargılayamıyorsak o da bizi yargılamamalı............. ........... Saygılarımla....
Arzamas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-08, 22:33  #5
beysim
Uzaklaştırıldı

Alıntı:
Sayın Arzamas şöyle demiş:

Mesajı Göster
Günümüz koşulları, hayat ,bazen gerçekten çekilmez geliyor.Merak ediyorum intihar etmeyi,hiç düşünmemiş insan varmıdır?Dünyaya bir şekilde geliyoruz,bizlere sorulmadan ,peki sizce kendi ölümümüzün zamanına kendimiz karar vermelimiyiz...insanların böyle bir hakkı olmalı mı?yaşamak istemediği bir hayatı kabul etmeme hakkı olmalı mı?................Saygılarımla...
Sevgili Tuğbacığım aslında çok yerinde bir konu açtığını belirtmeden geçemeyeceğim,intahar sözcüğü öteden beri pek çok yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermekte ve tartışılamayan bir tabu gibi karşımıza dikilmektedir,öncelikle şunu belirtmeliyim ki bir insanın intiharı düşünmesi kadar doğal bir şey yoktur,fakat intiharı düşünen biri bu düşüncemi nasıl uygularım sorusuna cevap aramak yerine bu düşüncemi kafamdan nasıl silip atarım sorusuna cevap aramalıdır,Tabi sorulması gereken ikinci sorunun yanıtlarından biri eğer inançlıysanız Shiraz kardeşimin dediği gibi Allah korkusudur fakat bu korku olmadan da insan,yaşamında yoluna devam etmelidir,İnsan yaşamak için mutlaka bir bahane bulur,yeter ki istesin,Madem ölüm kaçınılmaz bunu mümkün olduğunca erteleyelim olmaz mı,zaten şu üç günlük dünyada ne kadar yaşayacağız...Sevgiler,Saygılar...
Eski03-02-08, 22:40  #6
giz
İnançlar ve Dinler

giz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: şarap şişesi..

İntihar bilinçli bir eylem değildir.
giz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-08, 22:43  #7
soğuk ateş

soğuk ateş'nın Avatarı

intihar etmemekteki bahanenin tanrı ile ilişkilendirilmesi korkuya giydirilen kılıftır
bunun dışında intihar en basit çözüm biçimlerindendir ve çözüm kişiseldir sorunlar tek cephede düzelsede yaşanmaya devam eder ...
soğuk ateş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-08, 22:56  #8
beysim
Uzaklaştırıldı

Alıntı:
Sayın giz şöyle demiş:

Mesajı Göster
İntihar bilinçli bir eylem değildir.
Sevgili Giz!sanırım intihar için bir iradenin tecelli etmesi gerekir,bireyi intihara sürükleyen nedenler silsilesi ayrı;bireyin intihar anı ayrı değerlendirilir,intihar bir tercihtir,bir irade koymadır.bireyi intihara sürükleyen nedenler silsilesini birey kendi iç dünyasında değerlendirir ve bir tercih yapar YA TAMAM YA DEVAM...Sevgiler,Saygılar..
Eski03-02-08, 23:01  #9
giz
İnançlar ve Dinler

giz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: şarap şişesi..

Alıntı:
Sayın beysim şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sevgili Giz!sanırım intihar için bir iradenin tecelli etmesi gerekir,bireyi intihara sürükleyen nedenler silsilesi ayrı;bireyin intihar anı ayrı değerlendirilir,intihar bir tercihtir,bir irade koymadır.bireyi intihara sürükleyen nedenler silsilesini birey kendi iç dünyasında değerlendirir ve bir tercih yapar YA TAMAM YA DEVAM...Sevgiler,Saygılar..
Elbette bu tercih için belirli nedenler süreçler vardır, intihar akli dengesi yerinde olanın tercihi değildir.Bilinçsizce verilen bir karardır, bir değerlendirme yapabilecek bilincin olmamasından bahsediyorum.Bu noktada birçok bilimsel veriyle konuşabiliriz isterseniz, psikolojik bir hastalığın yan etkiside denilebilir hatta veya kaçınılmaz sonlarından biri örneğin şizofreni..
giz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-02-08, 23:17  #10
sefilhippi

sefilhippi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008
Ülke / Şehir: Anarquismo

Alıntı:
Sayın beysim şöyle demiş:

Mesajı Göster
Intihar aksine bilimsel (psikolojik) olarak, "kasitli" bicimde kendi canlarina kiyanlarin gerceklestirdigi eyleme verilen addir. Tabi depresyonun, uyusturucu madde bagimliligin, uzuntunun veya ruhsal cokuntunun etkisi insan psikolojisinde inkar edilemeyecek gerceklerdir.

Bitkisel yasam suren hasta insanlarin aileleri tarafindan olumlerine karar verilmesi yasalar cercevesinde kabul edilmistir.

Intihara iten sebeplerden biride insanlarin istirap cekmesi olarak degerlendirebilir. Fiziksel veya duygusal anlamda istirap cekenlere gogus-kanat germek ihtiyac duyulan bir durumdur.

Sizofrenlerin, endise bozuklugu olan bireylerin intihar etme eylemlerine girismeleri, anormal olmayan insanlara oranan daha yuksektir. Bunun sebebi ise halusinasyonlarin artisi veya yogun stres olarak tanimlanabilinir, nitelendirilebilinir.

Peki ya kendini 'canli bomba' seklinde infilak edenlere ne demeli? Buda dinciligin ve milliyetciligin hat safada oldugu ve ruhsal sikintilari olmayan kisilerce gerceklestirilen eylemler olarka gorulebilir.

Bir insanin intihar edip-etmeyecegini anlamak icin devinimlerine, hareketlerine dikkatleri cekmeliyiz. Bu sekilde belki bir cani kurtarmaya tanik olabilir veya bir sekilde mudahil olabiliriz.

Bana sorarsaniz ben intihar etmeyi dusunmedim, en zayif olmam gereken anda dahi gucluydum ve gerektigi donemlerde cok caba sarf ettim.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı