Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?
 

 

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.



Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Ataerkil ile Anaerkil Toplumun Özellikleri Nelerdir?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...


Cevapla
 
Konu Araçları
Eski04-02-08, 02:39  #1
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri
 
gizemnur'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 2,147
Ataerkil ile Anaerkil Toplumun Özellikleri Nelerdir?



Anaerkil toplum yapısıyla ataerkil toplum yapısını irdelemek amacıyla bu topiği açtım. Bu toplum yapılarının özellikleri hakkında genel bilgi alışverişinde bulunduktan sonra;hangi sebeplerin ataerkil yapıyı tetiklediğini tartışma düşüncesindeyim. Sadece semavi dinlerin etkisinin bu dönüşümde etkili olduğu fikrinde değilim. Sosyal faktörler ve ekosistemin yapısı da bunda etkili olmuştur fikrindeyim.
Sizce Ataerkilden anaerkile geçişin sebepleri nelerdir? Halen anaerkil yapıya sahip topluluklar var mıdır?
__________________
tik tak seslerinden ürkmeden.....
gizemnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-08, 11:04  #2
sarayka
 
sarayka'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 1,433

Günümüz sanayi toplumunun aile yapısı çekirdek ailedir. Toplumsal yapının göreli dengeli olduğu toplumlarda, iktidar ilişkisi önemli ölçüde paylaşılıyor olsa da, aile reisi gene de erkektir.
Tarımsal üretime dayanan toplumsal ilişkilerde, geniş aile yapısı söz konusudur. Bu geniş aile baba, ve erkek çocuklarının ailelerinden oluşur. Reis yine babadir.
Avcı toplayıcı toplumlarda, kadının rolü farklıdır ve bu toplumlarda genellikle kadın, aile reisidir. Bu ailelerde genelikle geniş aile yapısı gösterir.
Avcı toplayıcı toplumlar, üretim işlikisinden uzak olan, komünal yaşam sürdüren toplumlardı. Üretim araçları toprak mülkiyeti yoktu. İktidar ilişkisi geleneklerle sınırlıydı.
Kadın yaşamın merkezinde olduğu için, ailenin de reisiydi. Bu toplumlarında çoğunluıukla animist dinleri vardı. bu da kadına dayalı bir yapı gösteriyordu.
Toprağa yerleşme ve tarımla birlikte, mülkiyet ortaya çıkınca, bunu koruyacak olan erkek öne çıktı. Alienin hakimiyetini de ele geçirdi.
Prehistorik bulgulara baklınca, ana tanrıça kültü olduğu görülür.
Hİtitler, yaratıcı tanrıça kibeleyi kutsarlar.
Üretim ilişkileri köle çalıştırma biçiminde evrilince, tanrılar da erkek olanların hakimiyetine girdiler.
Erkek hakimiyeti aile de ve iktidarda ele geçirmş oldu.
Geri kalan bütün üretim biçimlerinde de bunu sürdürdü.
Sosyalizm deneyimlerinde, erkeğin ailenin reisi olmadığına dair bir veri elde edimiş değil.
Bir mülkiyet ve iktidar varsa, erkeğin reis olması kaçınılmaz birsonuç oluyor.
Bugün, ana erkil aile yapısının korunduğu toplumlar var. Genellikle komünal yaşam sürdüren toplumlar bunlar.
Anadoluda, çok güçlü bir anatanrıça kültü olmasından kaynaklanan geleneğin tamamen ortadan kalkmadığını, kimi durumlarda, bunun izlerinin sürdüğünü görmek mümkün.
Mülkiyetin ortaya çıkması, anaerkil yapının değişmesine neden olan ilk faktördür.
Din, toplumsal yapının değişmesiyle, değişime uğraması sebebiyle, tamamlayıcı bir etmendir.
sarayka is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-08, 21:26  #3
petricli
Forum Kurucu Üyesi
 
petricli'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,468

Sayın Sarayka,

Size katılmıyorum.

İlk insanların avcı/toplayıcı olduğunu biliyoruz. Tarım sonradan ortaya çıkmıştır. Bilim, teknoloji, siyaset daha sonra...

Avcı toplayıcı toplumlarda anaerkil bir düzen vardı. Ardından tarım gelişmeye başladı. (Sözü uzatmamak için bitkilerin evcilleştirilme sürecini anlatmayacağım.) Ama bu süreç yaklaşık olarak 5 bin yıl kadar sürmüştür. Tarımı geliştirenlerde kadınlar olmuştur. Tarım toplumları da birden bire tarıma geçmemiş, bir yandan avcı toplayıcı düzen yaşarken bir yandan buna destek olacak tarım düzenini getirmiştir. Tarım toplumlarında da kadın önemlidir. Bu toplumlarda anaerkildir.

Toprak ana deyimi buradan gelmektedir. Kadının doğurganlığıyla toprağın verimliliği eş tutulmuştur.

İlk dönemlerdeki ilkel dinlere baktığınızda tanrı kavramını bulamazsınız. Tanrıçalar vardır. En ünlüsü Kibela (Kore) olan bir çok tanrıça vardır. Bulunan tanrıça büstleri ve heykellerinde ya üreme organları abartılmış olarak betimlenmişlerdir, ya da verimliliğin simgesi olan çok memeli olarak betimlenmişlerdir.

Toplum nüfusu arttıkça ve sosyal yönden karmaşıklaştıkça kimi görevleri yapan insanların avcılık toplayıcılık ve tarım işçiliği işleriyle uğraşmaları zor olmaya başlamış, ihtiyaç sebebiyle bu insanlara toplumun diğer fertleri bakmaya başlamışlardır.

Kimdir bunlar. Başlıcalarını sayacak olursak, rahibeler, zanaatkarlar, bilim adamları (bunlar özellikle gökyüzünü inceleyerek ileriye dönük kehanetlerde bulunmak, mevsimlere göre ne zaman sel olacak gibi tarımı çok ilgilendiren şeyleri bulmak gibi görevleri vardı), doktorlar (insanları iyileştirmenin yanında kötü ruhlardan kabilenin korunması görevide onlardaydı).

Zaman içinde sosyal düzende sınıfların ortaya çıkması, şehir devletlerinden ülke devletlerine geçişler sebebiyle savaşların artması gibi bir çok etken kadının geri plana çekilip yerini erkeğe vermesine sebep olmuştur.

Tabi bunlar genellemedir. Arap toplumu İslam öncesinde halen anaerkildi. Arapların taptıkları tüm putlar dişidir. (Anadolu'nun büyük tanrıçası Kibela, araplarda Lat adıyla biliniyordu. Kabe adının oradan geldiği sanılıyor.) Hindistan'da günümüzde bile anaerkil yaşayan topluluklar bulunmaktadır.

Anaerkil toplumdan ataerkil topluma geçiş bir anda olmamıştır mesela. Sümerlerin tarih sahnesinde yaşadığı dönemi 3 kısıma ayırırsak ilk iki dönemde anaerkil, son dönemde ataerkil düzen yaşamışlardır.

Saygılar,
petricli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-08, 21:51  #4
sarayka
 
sarayka'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 1,433

Petricelli, katılmadığınız noktaları açar mısınız, sanki aynı şeyi söylemişiz gibi geldi bana.
Benim yazım karmaşık mı oldu acaba?
sarayka is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-08, 22:11  #5
petricli
Forum Kurucu Üyesi
 
petricli'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,468

Sizinle ayrıldığım noktayı göstereyim.

Sizin fikriniz:
Alıntı:
Toprağa yerleşme ve tarımla birlikte, mülkiyet ortaya çıkınca, bunu koruyacak olan erkek öne çıktı.
benim fikrim:
Alıntı:
Tarım toplumlarında da kadın önemlidir. Bu toplumlarda anaerkildir.
Saygılar,
petricli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-08, 22:43  #6
sarayka
 
sarayka'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Sep 2007
Mesajlar: 1,433

İkinci alınıtıyı da benim diye okudum, epey aradım nerede yazışım diye.
Tekstil, seramik gibi, tarımın da başlangıcının kadınlara ait olduğu biliniyor.
Her kültürde, süreçlerin farklı olması doğaldır. Bu bakımdansüreçler de farklı işleyebilir.
Ben tarımdan sözederken, mülkiyetten de sözetmiştim. Bu iktiadar ilişkisinin ortaya çıkmasına da neden oldu. İlk devletlerin ortaya çıkması da bu mülkiyete dayanıyor.
Erkeller bu yöndeki iktidarı ele geçirince, ailede de iktidarı aldılar. Ya da süreç birlikte işledi.
Kadın muhakkak, geleneksel tarımsal üretim yapılan toplumsal yapılarda önemli. Bazı toplumlarda anaerkil yapının sürmesi de söz konusu olabilir.
Fakat, genel olarak, anaerkil aile yapısı komünal yaşam süren toplumlara özgü görünüyor.
Tarıma dayalı olup böyle komünal, anaerkil yaşam süren toplumlar var.
Fakat, tarımsal üretim, mülkiyetle birlikte değerlendirildiğinde, ataerkil aile yapısına geçildiği görülüyor.

Beliki, sizin tarım toplumu kavramınız üzerinde konuşmalıyız.
sarayka is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-08, 22:46  #7
petricli
Forum Kurucu Üyesi
 
petricli'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,468

Sayın Sarayka,

Alıntı:
Fakat, genel olarak, anaerkil aile yapısı komünal yaşam süren toplumlara özgü görünüyor.
Komünal yaşamın ilkel yaşam olduğunu mu söylüyorsunuz?

Saygılar,
petricli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-02-08, 22:49  #8
petricli
Forum Kurucu Üyesi
 
petricli'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,468

Sayın Sarayka,

Sizi dinliyorum. Tartışmak için çok güzel bir konu aslında.

Bir zamanlarda Sayın Işık'la bilim toplumu üzerine bir tartışmamız olmuştu. Ne yazık ki başka katılımcı bulamamıştık. Sanırım diğer üyelere sıkıcı gelmişti.

İnşallah bu konu aynı akıbete uğramaz.

Tüfek, Mikrop ve Çelik. Yazarı Jared DİAMOND. Tübitak yayınlarından. 662 Sayfa. Okudunuz mu? Okumadıysanız tavsiye ederim. Çok güzel bir kitap.

Saygılar,
petricli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-02-08, 00:05  #9
gizemnur
Bilim - Mitoloji
Dergi Yazı İşleri
 
gizemnur'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 2,147

Alıntı:
Sayın petricli şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın Sarayka,

Sizi dinliyorum. Tartışmak için çok güzel bir konu aslında.

Bir zamanlarda Sayın Işık'la bilim toplumu üzerine bir tartışmamız olmuştu. Ne yazık ki başka katılımcı bulamamıştık. Sanırım diğer üyelere sıkıcı gelmişti.

İnşallah bu konu aynı akıbete uğramaz.

Tüfek, Mikrop ve Çelik. Yazarı Jared DİAMOND. Tübitak yayınlarından. 662 Sayfa. Okudunuz mu? Okumadıysanız tavsiye ederim. Çok güzel bir kitap.

Saygılar,
Sayın Petricli
Söylediğiniz kitabı 5 yıl önce okumuştum. Bir önceki mesajınızda belirttiğiniz kadınların geri çekilme tümcesine karşı çıktığımı söyleyeceğim. Dediğiniz gibi kadın çekilmemiş erkek evriminde kadından geride olduğu için kadına bağımlı olarak yaşamıştır yıllarca...Daha sonraki aşamalarda fiziksel gücünün farkındalığını algılayınca kaybettiği yılların acısını kadından fazlasıyla çıkarmıştır. Nesiller boyu genlerle gelecek nesillere aktardığı bu dürtünün temsilcileri savaşlarına ve meydan okumalarına devam etmektedir.
Anaerkil toplumların yapısına baktığınızda savaşçı topluluklar olmadığını göreceksinizdir. Ancak ataerkil toplumlarda savaşlar ve terör hakimiyeti devam ediyor. Anaerkil toplumlarda paylaşım söz konusuyken ataerkil toplumda menfeatler ortaya çıkıyor. Bu sebeple ben kapitalizmi erkek kominizmi dişi olarak değerlendirmekteyim. Sizler ise şimdi ütopya diyerek karşı çıkacaksınızdır. Ütopya dediğiniz sistem bugünlerin temelini oluşturmuştur.
__________________
tik tak seslerinden ürkmeden.....
gizemnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-02-08, 00:15  #10
petricli
Forum Kurucu Üyesi
 
petricli'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,468

Sayın Gizemnur,

Bir tek şey hariç sözlerinize diyeceğim yok. Ufak farklarla aynı düşünüyoruz. Fakat:

Alıntı:
Anaerkil toplumların yapısına baktığınızda savaşçı topluluklar olmadığını göreceksinizdir.
Amazonları unutuyorsunuz!.. Bildiğiniz gibi Amazonlar kadın savaşçılardır. Orta Karadeniz veya Doğu Karadeniz bölgesinde yaşadıkları sanılmaktadır. Kibela nın rahibeleri olup aynı zamanda çok acımasız savaşçıydılar.

Saygılar,
petricli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla


Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konu Yazarı Forum Cevaplar Son Mesaj
SSCB'nin çöküş nedenleri ve marksizm melnur Siyasi İdeolojiler 55 01-05-08 17:05
İnsan ve hayvan arasıdaki farklar nelerdir? hancı Konu Dışı 70 23-03-08 13:09
Özelleştirmenin sonuçları koçero Türkiye Siyaseti 39 21-01-08 17:27


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 13:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu sitede yazılan her yazıdan yazarları sorumludur. Yazıyaz Forum'da yer alan tüm içeriğin her hakkı Yaziyaz.com'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.
Evrim | Evrim nedir? | Mutasyon nedir? | Küresel ısınma | Yazı yaz