| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Emperyalizm/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Emperyalizm nedir? Nasıl mücadele edilir? Emperyalizme sadece bir medeniyetin diğerlerini hakimiyeti altına almak istemesi gibi açıklanabilir mi? Bence hayır. Bu bahsedilen durum eski sömürgeciliktir. Emperyalizm daha başkadır. Emperyalizmin eski sömürge devletler gibi örn: Portekiz gibi bir ülkeye savaş açmasına, orayı işgal etmesine -zorunlu olmadıkça, çıbanlık yapmadıkça- gerek yoktur. Eski sömürgelere karşı, mesela İngiliz sömürgeciliğine karşı Hindistan ulusal mücadelesi bir başarı sağlayabilirdi. Fakat şimdiki emperyalizm silahla topla tüfekle gelmiyor. Bunun için emperyalizmle mücadele ulusal düzeyde kalırsa belki ABD emperyalizmini zorlar. Ama bu sefer de Çin, Rusya, İngiltere emperyalizmleri çıkar. Emperyalizmi alt etmenin yolu kapitalizmi tasfiye etmekten geçer. Bu mücadele de uluslararası olmalıdır. Sadece fanatik bir Anti-ABD'cilik anti-emperyalizm midir? Örneğin İran anti-emperyalist midir? __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Bence evet, ayrıca toplumlar emperyalizmin popüler kültür boyunduruğundan kurtulduğunda doğru yolu bulacaklardır diye düşünüyorum. (tabi İran'da popüler kültürün yerini şeriat kültürü aldığı için orasını şimdilik istisna olarak görüyorum) __________________
Haramilerin saltanatını yıkacağız! |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Emperyalizmin bu günkü hali ile bundan 100 yıl önceki hali arasında cok büyük fark var. Küreleşme cağında Emeperyalizm ronesansını yaşıyor. Emperyalizmin gecmiş sistemlerden farklı olan tarafı, kendisini zamının ihtiyacına göre yeniden yapılaması. Emperyalizm kendisine has bu dinamikliğini kayıp etmese, yakın bir tarihte üretim araclarının kamulaştırlması, bir utobyadan olmaktan daha ileriye gidemez. __________________
“Selam ederim halkıma, baş eğip el bağlamasın ...” Orhan Kotan |
|
| #4 | |
Kayıtlı Okur
Giriş Tarihi: Sep 2006
| Liberalizmin son aşamasıdır. tekelciliğin egemen olması. bu noktada ulus devlet devre dışı kalır, esas olan işletmedir, tabii bu da uluslararası işletmedir. her sektörde tek üretici olmasıdır. günümüzde hızlanmıştır, örneğin geçmişte amerika da 400 otomobil üreticisi varken şu an da 6 tane vardır. emperyalizmin en büyük aracı özelleştirmelerdir ve özellikle şirket birleşmeleridir. birbirine bağımlı piyasalar yaratmak amaçtır bu sayede küresel boyutta istihdam, üretim, satış gibi temel ekonomik değerleri yönlendirme gücü elde edilmektedir. özellikle fason üretim aracılığıyla piyasalar kontrol edilmektedir. fason üretiminse yapısı değişmiştir. çok uluslu işletmeler artık üretim yaptırdıkları işletmelerden ürün almamaktadırlar, aldıkları üretim sürecidir. çekirdek kadroyu merkezlerinde tutmaktadırlar bu kadro gelişime ve geliştirmeye açık, esnek , üst düzeyde kalifiye kadrolardır. fakat üretimler tamamen farklı ülkelerde yapılmaktadır. örneğin bir otomobilin üretimi için 20 ülkede parça üretimi yapılmaktadır, daha sonra bir araya getirilmektedir. ayna başka yerde, buji başka yerde, şasi başka yerde üretilmektedir. bu üretimleri yapan işletmelerse sadece asıl firma için sadece o parçayı üretmektedir. bu durum direkt olarak bağımlılığı getirmektedir. çünkü yerel firmanın ürettiği malın tek alıcısı esas şirkettir. esas şirketi memnun edemezse, esas şirket derhal başka bir alt üretici bulabilmektedir. esas üreticinin tek olduğu düşünülürse ekonomik, siyasal, mali, finansal vs beklentilerini karşılamada ki gücü de daha anlaşılabilir. bu noktada uluslararası işletme gittiği ve/veya üretim yaptırdığı ülkelerin tüm politikalarını kendi istekleri doğrultusunda yönledirebilmektedir. Saygılarımla.... |
|
| #5 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: EU
| Alıntı:
![]() Merkava Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-09-06 02:51 . | |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Kavramları doğru kullanmak gerekir diye düşünüyorum Sn. merkava. Sap ile saman karıştırılıyor. Emperyalizm sözcüğünü kullanabilmek için Kapitalizmin ne olduğunu bilmek gerekir. Emperyalizmin kapitalizmin en yüksek aşaması olduğunu düşünürsek Osmanlı devletini kapitalizmi gerçek anlamda hiç yaşamamış olması nedeniyle bu sıfatla suçlamak ne derecede doğrudur? |
|
| #7 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Sep 2006
| Sayın merkava! Emperyalizme sadece doğal kaynaklar v.b. açılardan bakılmaması grerekir. Şu anda kendi yarı sömürge durumumuza bakarsak sadece doğal kaynaklarımız ve ekonomimiz dışa bağımlı değil. Yurttaşlarımız Türkçe'yi unutuyor, türkü dinleyenler "geri" muamelesi görüyor, gençlerimizin çoğu ateist. yani hem dilimizi, hem dinimizi, hemde kültürümüzü sömürüyorlar. Olaya böyle bakarsak eğer Osmanlı'nın kesinlikle sömürgeci olmadığını görebiliriz. Osmanlı her zaman azınlıklara büyük haklar vermiş, dinlerinin gereklerini yapmalarına izin vermiş, kiliseler yaptırmış ve dil konusundada hiçbir zorlama olmamıştır. Osmanlı eğer kendisi sömürgeci olsaydı yıkılmazdı. |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Ankara
| Osmanlı İmparatorluğu Asya tipi feodal bir monarşiydi. Emperyalizm sadece yayılmacılık değildir. Kelimeleri yanlış kullanmayalım. Aynı şekilde SSCB için 'kızıl emperyalist' tanımını yapanlar var. Sözüm bu kişiler için de geçerli. Alıntı:
| #9 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Sep 2006
| ben ateistleri kötülemedim. herkes kendi inancını yaşar ve ateizm de bir inançtır. Fakat şunu göz ardı etmemek gerekir bir ülkenin dağılmaması için en önemli olgular din, kültür, dil. |
|
| #10 | |||
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: EU
| Alıntı:
Turkiyede genclerin cogunun ateist olduguna inanmiyorum, bunu neye dayandiriyorsunuz? Belki Istanbul, Izmir gibi sehirlerde sayilari artiyordur ama Turkiyenin tamami icin gecerli olamaz, yaniliyormuyum? Alıntı:
Merkava Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-09-06 14:16 . | ||
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|