| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Hasan Hüseyin Korkmazgil / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: antalya
| Beğendiği şiirleri paylaşmak isteyenlere... il_bilge Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-11-06 14:31 . |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Toplumcu-gerçekçi şiirin önde gelen temsilcilerinden biri olan Türk şair. 1927'de Sivas'ın Gürün ilçesinde doğan Hasan Hüseyin, Adana Erkek Lisesi'ni 1948'de, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nü 1950'de bitirdi. Öğretmenliği Göksun'da başladı. Siyasi eylemleri gerekçesiyle öğretmenlikten atıldı, tutuklandı, hüküm giydi. 1955-1960 yılları arasında Gürün'de ve Sivas'ta arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği yaptı. 1960'da İstanbul'a, sonra Ankara'ya yerleşti. Akis dergisinde çalıştı, bir süre de Forum dergisinin sanat sayfalarını yönetti (1968-1970). Kızılırmak kitabı nedeniyle hakkında 142. maddeden dava açıldı, yargılandı, aklandı. Lise yıllarında şiir yazmaya başlayan Hasan Hüseyin'in ilk şiiri 1959'da Dost dergisinde çıktı. Bu yıllarda mizahi hikayeleri de yayımlandı. Kavel (1963) adlı kitabı ile 1964 Yeditepe Şiir Armağanı'nı, Kızılkuğu (1971) ile TRT'nin 1970 Sanat Başarı Ödülü'nü, Filizkıran Fırtınası (1981) ile 1981 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü'nü ve Nevzat Üstün Şiir Ödülü'nü aldı. 1984 yılında Ankarada hayatını kaybetti. http://tr.wikipedia.org/wiki/Hasan_H...yin_Korkmazgil |
|
| #3 | |
| Işıklarla Oynamayın başımı döndürüp bakamıyorum nasıl kaldı gerilerde onca yıl karanlık bir gömüklüğü düşte geçmiş gibiyim tatmadığım bir içkiyi bir akşam afrikasal bir törende içmiş gibiyim birdenbire kan yağmurlu bir bulut birdenbire kan kokulu bir duman şaşkınlıktan gemileri yakmış gibiyim ışıklarla oynamayın/dedim ben size yararı yok karanlıkta sürek avının dedim ben size yanlış kalemlere kayar elleri yazıcıların tutanaklar yanlış yazar dedim ben size karanlığı az kullanın/kirliler kokar bir gün bir gün yanar bu ışıklar sırıtır suratlarınız kirlilere sığınmayın/dedim ben size yararı yok oynaşmanın törensel aklıklarda kaçın kaçabilirseniz uzak sulara ışıklarla oynamayın/dedim ben size Hasan Hüseyin Korkmazgil |
|
| #4 | |
| Ve belki de en iyi bilinen, hafızalarda en çok yer tutan, ve benim de Hasan Hüseyin dedim mi ilk aklıma gelen şiiri... Acıyı Bal Eyledik Bak şu bebelerin güzelliğine Kaşı destan Gözü destan Elleri kan içinde Kör olasın demiyorum Kör olma da Gör beni Damda birlikte yatmışız Öküzü hoşça tutmuşuz Koyun değil şu dağlarda San kendimizi gütmüşüz Hor baktık mı karıncaya Kırdık mı kanadını serçenin Vurduk mu karacanın yavrusunu Ya nasıl kıyarız insana Sen olmazsan öldürmek ne Çürümek ne zindanlarda Özlem ne ayrılık ne Yokluk ne yoksulluk ne İşşiz güçsüz dolanmak ne gün gün ile barışmalı kardeş kardeş duruşmalı Koklaşmalı söyleşmeli Korka korka yaşamak ne Kahrolasın demiyorum Kahrolma da Gör beni Kanadık toprak olduk Çekildik bayrak olduk Döküldük yaprak olduk Geldik bugüne Ekmeği bol eyledik Acıyı bal eyledik Sıratı yol eyledik Geldik bugüne Ekilir ekin geliriz Ezilir un geliriz Bir gider bin geliriz Beni vurmak kurtuluş mu Körolasın demiyorum Kör olma da Gör beni... Hasan Hüseyin Korkmazgil |
|
| #5 | |
| Lisedeki edebiyat öğretmenimiz çok severdi Hasan Hüseyin'i... Bazen derslerden arda kalan zamanlarda şiirler okurdu bize. Ne zaman "Acıyı Bal Eyledik" şiirini okusam, onun ses tonunu, hatta onun vurgularını duyuyorum kulaklarımda. Öylesine içimize işlemiş demek ki... Okurken ben de onun gibi okuyorum galiba... ![]() |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Bize de lise edebiyat ögretmenlerimiz; Hasan Hüseyin sair degil, onun yerine Nazim, Neruda ve R.M.Rilke okumanizi öneririm derdi. Öremenin etkisi öyle büyük ki... Ögretmenimiz iyi yapmis mi diye kendi kendime sorarken, üniversite edebiyat bölümü ögr. gör hocamiz (*)Salih Adanir da, Hasan Hüseyin okumayin, gereksiz derdi. Neden diye sordugumuzda; zincir, kan ve güvercinlerle siir olmaz derdi. Polemik konusu olsun diye degil, topik acildi diye eski anilarimdan parcalar getirdim. (*) Salih Adanir, 9 Eyl.Ün. Ed. Bl. Ört Gör./izm (1940-1984) saygiyla |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Belki benim edebiyat öğretmenimin bende uyandırdığı sevgi ve saygı bazı şeylere daha farklı yaklaşmama neden oluyor. (Sağlıyor demiyorum) Onu kimse şair olarak görmese bile benim için öyle, "Körolasın demiyorum, kör olma da gör beni"... mısraları da ayrı bir nokta tabi. Burada şiirlerini okuruz hep beraber. Yine görüşlerimizi belirtiriz tabi ki. Paylaşım için teşekkür ederim, aklımda olan birşeyi yazdınız. Sevgiler... | |
|
| #8 | |
| Bir eğitmen ne olursa olsun hiç bir kitap,hiç bir yazar için ''onu okuma,gereksiz'' dememeli.En cahil yazardan bile öğrenilecek bir duygu bir bilgi bulur insanoğlu.Her kitap okunmalı.Doğruları yanlışları,saçmalalıkları kendimiz okuyarak görmeliyiz başkalarının sözüyle değil.Hasan Hüseyin 'i etkileyen şeyler zincirler ve güvercinler olabilir ama bu ondan şair olmayacağını göstermez.Ülkemiz eğitimcilerinin böyle düşünüyor ve bunu öğrencilerine yansıtıyor olmasına üzüldüm.Hasan Hüseyin batıdan çok doğuya doğunun acılarına hitap eden toplumcu bir şair!!! |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
böylece topik, üzerine yazilan yasam parcalari ile daha bir zenginlesmekte saygiyla | |
|
| #10 | |
| ACILARA TUTUNMAK Acı çekmek özgürlükse Özgürdük ikimiz de O yuvasız çalıkuşu Bense kafeste kanarya O dolaşmış daldan dala Savurmuş yüreğini Ben bölmüşüm yüreğimi Başkaldıran dizelere Kavuşmak özgürlükse Özgürdük ikimizde Elleri çığlık çığlık Yanyana iki dünya İkimiz iki dağdan İki hırçın su gibi Akıp gelmiştik Buluşmuştuk bir kavşakta Unutmuştuk ayrılığı Yok saymıştık özlemeyi Şarkımıza dalmıştık Mutluluk mavi çocuk Oynardı bahçemizde Aramakmış oysa sevmek Özlemekmiş oysa sevmek Bulup bulup yitirmekmiş Düşsel bir oyuncağı Yalanmış hepsi yalan Sevmek diye birşey vardı Sevmek diye birşey yokmuş Acılardan artakalan İşte bu bakışlarmış Kuğu diye gözlerimde Gün batımı bulutlarmış Yalanmış hepsi yalan Savrulup gitmek varmış Ayrı yörüngelerde Acı çektim günlerce Acı çektim susarak Şu kısacık konuklukta Deprem kargaşasında Yaşadım birkaç bin yıl Acılara tutunarak Acı çekmek özgürlükse Özgürdük ikimizde Hasan Hüseyin KORKMAZGİL il_bilge Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-11-06 19:09 . |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|