Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Hz.muhammed sünnet oldumu ? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski07-02-08, 00:02  #1
VolkaN_27

VolkaN_27'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Hz.muhammed sünnet oldumu ?

şimdi bazı arkadaşlarım bunun saçma bir konu olduğu kanısına varabilir.
fakat bununla ilgili ayete veya hadise raslamadığım için bu konu bende merak uyandırdı. tüm müslüman erkeklerin sünnet olması islamın şiarındandır. ise bunu yaptıran uygulatan kimdir. çünkü kuranı kerimde şeytan taşlama gibi bahsedilmeyen sünnet hadisesi nerden çıktı. ve hz. muhammed sünnetlimiydi. madem islamın kurucusu o, islamın şartlarından olan bir farzı yerine getirmişmiydi. getirdiyse bunlar neden hadislere veya ayetlere yanısımadı? sünnet hadisesi ile bulabildiğim bir kaç hadis...

İbrahim aleyhisselam, 80 yaşında [sünnet emri gelince gecikmemek için] balta ile kendisini sünnet etti.) [Buhari]

(Sünnetsiz adam, 80 yaşında da olsa, Müslüman olunca yine sünnet edilir.) [Beyheki]

Resulullah, Müslüman olan erkeğe, 80 yaşında olsa bile, sünnet olmayı emrederdi. (Taberani)
VolkaN_27 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-02-08, 11:56  #2
fin
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Feb 2008
Ülke / Şehir: İstanbul

Sünnet bir dini buyruk değil, gelenektir. Hz. Peygamberin, çeşitli rivayetlerin incelenmesinden sonra anlaşıldığına göre, küçük yaşlarda (7-8 gibi) amcası tarafından sünnet ettirilmiştir.
Sünnet uygulaması, hz. Muhammed'le gelen bir uygulama değil, Hz. Musa ile başlandığı varsayılan bir uygulamadır. İslam'da zararı olmayan bu uygulamayı devam ettirmiştir.
Sağlık açısından gerekli olduğunu da belirtir bilimsel sonuçlar bulunmaktadır.

fin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-02-08 12:14 .
fin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-02-08, 12:12  #3
sefilhippi

sefilhippi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008
Ülke / Şehir: Anarquismo

Alıntı:
Sağlık açısından gerekli olduğunu da belirtir bilimsel sonuçlar bulunmaktadır.
Siz sunneti sac kesme ve hijenli derine sahip olma gibi zannettiniz herhalde. Sunnet olugunuz anda onemli hucreler olur. Sunnetli insanlarin AIDs (acquired immunodefiency) virusu, yani kisilerden cinsel yolla bulasan hastalik ve HIVs bireyin kendisinde olusan hastaliklara karsi korumasi ve kalkani var gibi uyduruk aktarimlar verilmistir.

Hepsi safsatadir. Sunnetin yarari degil zarari vardir. Bilim ve din iki uzak kavram, surekli dininizi bilime yamama politikasini guduyorsunuz, vazgecin, vazgecin artik..
Eski07-02-08, 12:53  #4
Dilara
Ayrıldı

Dilara'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Daha önce defalarca tartışıldı bu konu... Sağlık açısından zararlıysa yaptırmayın siz efendim, kimse kimseyi zorlayamaz bu konuda...
Eski07-02-08, 13:00  #5
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Alıntı:
Sayın Dilara şöyle demiş:

Mesajı Göster
Daha önce defalarca tartışıldı bu konu... Sağlık açısından zararlıysa yaptırmayın siz efendim, kimse kimseyi zorlayamaz bu konuda...
Ama cocuklar daha neyin ne oldugunu bilmeden sünnet adi altinda kirpiliyor... Yani bu simdi zorlama olmuyor mu?
Eski07-02-08, 13:04  #6
Dilara
Ayrıldı

Dilara'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Eğer söylendiği gibi sağlık açısından tehlike içeriyorsa burada görev en başta bilime ve bilimin temsilcilerine düşüyor. Böyle bir şeyi kanıtlar açıklama yaparlarsa kimsenin evladına böyle bir şey yapacağını zannetmiyorum. Radikal kesimin dışındakiler tabii ki..Diğerleri için yapılacak bir şey yok. Zararlı olduğu halde yapılan bir çok yanlış var ortada...
Eski07-02-08, 13:04  #7
Abat

Abat'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: izmir

O dönemlerde sünnet olan kavimler yahudiler dense bile araplarda sünnet olurdu. Arapların müslüman olmadan önce de sünnet oldukları ile ilgili belgeler vardır. Kudüs Emir-i ( valisi ) Rum Heraklius ile Ebu Sufyan arasında geçen diyaloglar, sonrası gelişmelere göre, yazının kalan alıntısı şöyledir..

Alıntı:
Kudüs emiri, Herakliyüs'ün dostu ve teb'ası ve Şam Hıristiyanlarının piskoposu olan İbn en-Nâtûr şunları söylüyor: 'Herakliyüs Kudüs'e geldikten sonra bir gün çok rahatsız olarak sabahladı. Kumandanlarından bazıları ona 'Betiniz-benziniz hoşumuza gitmiyor' dediler. Herakliyüs zeki bir insandı. Yıldız ilmini biliyordu ve onlara bakarak hadiseleri çözerdi. Onlara şöyle dedi: 'Yıldızlara baktığımda sünnet edilenlerin kralının ortaya çıktığını gördüm. Acaba bu milletlerden hangisi sünnet yapıyor?' Çevresindekiler 'Yahudilerden başka sünnet yapan yoktur. Yahudilerin durumu da seni hiç korkutmasın Şehirlerine, valilerine mektup yaz. O şehirlerde bulunan Yahudileri öldürsünler' dediler. Onlar bu durumda iken huzura Gassan kralının gönderdiği bir elçi getirildi. Ve bu elçi onlara Hz. Peygamber'in hadisesini anlattı. Bunu duyduğunda Herakliyüs etrafındakilere dedi ki: 'Gidiniz, bakınız; bu adam sünnet edilmiş midir, edilmemiş midir?' Baktılar ve sünnetli olduğunu söylediler. Herakliyüs ona Arapların da sünnet olup olmadığını sordu. O da 'Araplar da sünnet olurlar' dedi. Herakliyüs 'İşte bu, Arapların kralıdır; ortaya çıktı' dedi. Sonra bu hususu Roma'da bulunan bir arkadaşına yazdı. O arkadaşı da ilim bakımından Herakliyüs gibiydi. Herakliyüs Kudüs'ten Humus'a gitti ve o arkadaşından mektup gelinceye kadar da oradan ayrılmadı. O da Hz. Peygamber'in çıkışı ve peygamberliği hususunda Herakliyüs ile aynı görüşteydi. Böylece Herakliyüs, Rum ileri gelenlerinin Humus'ta bulunan şatoya toplanmalarını emretti. Sonra emir verdi, şatonun tüm kapıları kilitlendi. Daha sonra kalkarak şöyle dedi: 'Ey Rum topluluğu! Kurtuluş ve doğruluğu ve mülkünüzün sizin için daima sabit kalmasını ister misiniz? O halde geliniz, şu peygambere tâbi olunuz!' Onlar vahşi merkeplerin sıçrayışı gibi kapılara doğru sıçradılar. Fakat kapıların kilitli olduğunu gördüler. Herakliyüs onların bu nefretini gördü, iman etmeyeceklerini anladı. Bunun üzerine onların geri getirilmesini emretti ve şöyle dedi: 'Ben bu sözü dininize olan bağlığınızı denemek için söyledim ve bağlılığınızı da gördüm'. Böylece onlar Herakliyüs'e secde ettiler ve ondan razı oldular. İşte bu, Herakliyüs'ün son şânı idi. (2)
[1] Al-i İmran, 3/64 [2] Bidâye IV/266 (Buharî, İbn Abas tarikiyle kitabının birçok yerinde; İbn Mâce hariç diğer bazıları da Zührî, Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe b. Mes'ud, İBn Abbas tarikiyle); yine Bidâye IV/262 (İhn İshak, Zühri'den); Ebu Nuaym, Delâil s. 119; Beyhaki IX/178.
Kısacası, islamiyet öncesi de Araplarda sünnet olma hadisesi vardır. Sünnet aslında sadece yahudilerle de başlamamıştır. Tahmin ediyorum ki, bir çok kavimde bu tip uygulamalar olmuştur. Hatta bazı kavimlerde kadınlar bile sünnet edilirdi. Kaldı ki, doğuştan sünnetli doğanlarda vardır. Hz. Peygamber'in sonradan mı sunnet oldu, yoksa sünnetli mi doğdu bilemiyorum. ama sünnetli doğduğu gibi birşeyler hatırlıyorum.

Sunnetin sağlığa faydası olduğuna dair bir çok yerde yazı okumuştum. Bilmeme, belki müslümanlarında bir geleneği olduğu için yazılmış yazılar olabilir. Veya gerçektende bilimsel olarak faydası ispat edilmiştir. Bilemiyorum. Ama bu başlıkla açılan bir konunun ne gibi fayda sağlayacağını da anlayamadım. Kafalarda soru işareti bırakmak mı ? Ben deist birisi olarak böyle bir konuda olabilecek tartışma ve yorumu faydalı olacağına inanmıyorum.
Eski07-02-08, 13:06  #8
canuğur

Giriş Tarihi: Aug 2005

yine de tartisilmasinda zarar degil, yarar vardir diyorum..Kisa kesip atmamak gerek.
sayin english, gayet makul sekilde aciklamasini yapti..
konu üstelik iddialasacak bir konu da degil..
Eski07-02-08, 13:08  #9
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Alıntı:
Sayın Abat şöyle demiş:

Mesajı Göster
Hz. Peygamber'in sonradan mı sunnet oldu, yoksa sünnetli mi doğdu bilemiyorum. ama sünnetli doğduğu gibi birşeyler hatırlıyorum.

Sunnetin sağlığa faydası olduğuna dair bir çok yerde yazı okumuştum. Bilmeme, belki müslümanlarında bir geleneği olduğu için yazılmış yazılar olabilir. Veya gerçektende bilimsel olarak faydası ispat edilmiştir. Bilemiyorum. Ama bu başlıkla açılan bir konunun ne gibi fayda sağlayacağını da anlayamadım. Kafalarda soru işareti bırakmak mı ? Ben deist birisi olarak böyle bir konuda olabilecek tartışma ve yorumu faydalı olacağına inanmıyorum.
Eminim sünnetli dogmustur! Zaten inancli kesim babasiz bir cocugun dahi dünyaya geldigine inandiktan sonra buna hayli hayli inanir. Öyle ya, normal bir insandan bahsetmiyoruz burada.
Eski07-02-08, 13:11  #10
canuğur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Peygamber'in sonradan mı sunnet oldu, yoksa sünnetli mi doğdu bilemiyorum. ama sünnetli doğduğu gibi birşeyler hatırlıyorum.
Bunu muhammedin cariye ve eslerinden iyi bilen olmayacagi icin, konu muhammedin sünnetli olup olmamasindan, bilimsel acidan sünnetin zararlari temasina dogru kaysin bence daha akillica olur...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı