| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Azerbaycan,müzik ve milliyetçilik / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| Eurovision yarışmasına bu yıl ilk kez katılacak olan Azerbaycan geçtiğimiz günlerde yarışmada Azerbaycan'ı temsil edecek olan şarkıcıyı belirlemek üzere yarışma düzenlemiş. Üç finalist belirlemiş. Finalistler Azerbaycan'ı İngilizce şarkılarla temsil edecekmiş. Buraya kadar bir sorun yok.Sorun yarışma sonrasında Radyo Televizyon Genel Müdürü Ömerov'un yaptığı açıklamalarda. Ömerov, Ermenistan'ın yarışmaya katılacağını açıkladığı şarkıya itiraz edeceklerini açıklamış. İtiraz gerekçesi ise Ermenistan şarkısında Azeri ezgilerinin yer alması. Ömerov'un bu açıklaması ülke içinde de destek bulmuş olmalı ki Azeriler Eurovision'a gönderilmek üzere bir mail kampanyası başlatmışlar. Müziğimi müdafa edelim diyen Azeriler , Ermenistan adına yarışmaya katılacak parçanın ''Azerilere ait olan'' Sarı Gelin, Garagile ve Dilberim şarkılarının miks edilmiş versiyonu olduğunu ve bu şarkının yarışmaya katılamaması gerektiğini iddia ediyorlar. Azerilerin bu garip tepkisi bununla sınırlı değil. Ömerov yaptığı açıklamada ilerleyen günlerde RTÜK başkanı Zahit Akman'a başvuracağını da açıklamış. Başvuru sebebi ise Kanal D haberin Hrant Dink'in ölüm yıl dönümünü konu eden haberin arka planında Sarı Gelin türküsünü Ermenice vermesiymiş. Yararlanılan kaynak |
|
| #2 | |
Ayrıldı
Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Müzik evrensel değil midir? Bana göre öyledir. Ezgiyi kullandı diye o ülkenin müziğini çalmış mı oluyorlar yani... __________________
Zaman hiç bir şeyi silmiyor, kimi anları örtüyor, yalnızca... |
|
| #3 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: istanbuL
| TRT 2 bu elemeyi canlı olarak vermişti. Bir kısmını izledim ve özellikle bir şarkıyı çok beğenmiştim ve eğer finale bu şarkı kalırsa ciddi anlamda eurovision'da üst sıralara oynayabilir. Gelelim diğer meseleye. Bana göre bu tutuma tam olarak milliyetçilik denemez. Daha çok kendi değerlerine sahip çıkmak denebilir. Gerçi bu da içinde gizli bir milliyetçilik barındırsa da çok gelişmemiş toplumlarda bu tür "koruma" 'lara çok da şaşmamak gerekir diye düşünüyorum. Kaldı ki buna benzer bir tutumu yalnız Azerbaycan'ın değil, içinde Türkiye'nin de olabileceği bir çok ülkenin gösterebileceğine eminim. Evet müzik evrenseldir, ancak küresel olarak halledilmesi gereken öyle problemler var ki müzik konusunda Azerbaycan'ın bu tutumu bana çok da önemli gelmiyor. Zaten itirazlarının da kabul edileceğini düşünmüyorum. __________________
Bir önyargıyı parçalamak, bir atomu parçalamaktan daha zordur. A. Einstein |
|
| #4 | |
Ayrıldı
Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Kabul edilmeyeceği konusuna inanıyorum bende. Zaten kabul edilmemeli. Müziği bile faşistleştirmenin hiçbir anlamı yok. __________________
Zaman hiç bir şeyi silmiyor, kimi anları örtüyor, yalnızca... |
|
| #5 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Azeriler bence ermenistan'ın bu davranışı konusunda haklılar. Ermenilerin Azeri parçasını alıp kendi kültürleriymiş gibi seslendirmeye hakları yoktur, üstelik bunu yarışmada başarılı olmak için yapıyorlarsa hiç hakları yoktur. Çünkü yarışmada kazanırsanız bir kazanç elde edeceksiniz ve seslendirdiğiniz parçayı dünya sanki siz yapmışsınız ya da size aitmiş zannedecek. Bu durumda o parçanın orjininin Azerilere değil de Ermenilere ait olduğu kabul edilceke dünya çapında. Yani Ermeniler Azeri kültürüne ait bir eseri çaktırmadan çalmış olacaklar. Müzik evrenseldir ama kültürler evrensel değildir. Kültürlere ait birikimlerin korunması gerekiyorsa müzik de bunun içerisine girmelidir bence. örneğin baklava Rumlara aittir deseler, "yok canım önemli değil, alt atarafı baklava, varsın onlara ait olsun" mu diyeceğiz. bence bu milliyetçilikten ya da bağnazlıktan kaynaklanmıyor. Aksine bu bir kültür korumacılığıdır ve gereklidir. Saygılar. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
|
| #6 | ||
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Burada gözden kaçan bir şey var sanırım. Genel hatlarıyla Azeri ezgisinden bahsedilmiyor. Müzik evrenseldir demeden önce tekrar okumanızda fayda gördüğüm için şu alıntıyı yapıyorum. Alıntı:
Saygılar, | |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| tepkiyi son derece normal uluyorum sevgili petriclinin de dediği gibi belirli ezgilerden alıntı olduğu söylenmekte konunun benzeri kısa bir süre evvel sivasta ketledilen santcılarımızdan muhlis akarsunun hangisi olduğunu hatırlamadığım bir türküsünün müziğini kullandıkları için yabancı bir müzisyen dava edilmemeşmiydi __________________
şimdi sende gittin ya ATEŞLER DONACAK |
|
| #8 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| Sarı Gelin ve Dilberim şarkılarını bilmeyen yoktur. Garagile isimli şarkıyı da Youtube'da bulup dinleyebilirsiniz. Bu üç şarkıyı bilenler Ermenistan'ın çalıntı olduğu iddia edilen parçasını dinlediğimde bu iddianın gerçeklerle örtüşmediğini görecektir. Ermenistan'ın parçasının sadece hemen başındaki ezgi ile Sarı gelin'in başlangıcı benzeşiyor ki o da sadece 2 nota. Bir de çok zorlarsanız Garagile'nin nakaratının son bölümünü parçada bulmanız mümkün. Dolayısıyla Azerilerin haklı olduğunu söylemek için önce şarkıları dinlemek gerekir. Dinleyen herkes çalıntı olduğu yorumunun zorlama bir iddia olduğunu görecektir. Sarı Gelin türküsünün Ermeni yorumunun Türkiye'de yayınlanmasına tepki göstermek için RTÜK başkanına çıkacağını söyleyen bir zihniyetin kültür korumacılığıyla da bir alakası olduğunu söylemek güç. Kaldı ki Sarı Gelin türküsünün kime ait olduğu bile başlı başına bir tartışma konusudur. Ararat sonrası tartışılmış ancak kesin bir sonuca da bağlanamamıştır. Her iki tarafta kendilerini haklı gösteren verilerden yola çıkarak şarkıyı sahiplenmeye çalışmıştır. Ortak bir coğrafyada yaşamış bu iki halkın kültürlerinin birbirlerinden etkilenmelerinden doğal bir şey olmaz. Ancak görülüyor ki Azerbaycan içinde bulunduğu Ermeni düşmanlığı ekseninde şekillenen milliyetçiliği nedeniyle iki kültür arasındaki benzerliğin farkında değil. Ermenistan'ın Eurovision 2008'e katılacak olan şarkısı: |
|
| #9 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Parçalar ve yöresel kültürler hakkında akademik bilgiye sahip olmadığımızdan üzerideki mesajlarda ben de dahil olmak üzere hep varsayımlar üzerine yorum yapılmış anladığım kadarıyla. Yani bizim söylemek istediğimiz; "bu türküler Azerilere aittir, Ermeniler kullanamaz" gibi kesin yargılar değil. Bu yüzden mesajlarımınız kesinlik taşımaz, kısmi bilgilere dayalıdır sadece. Diğer yandan sn seha, türkülerin hangi millete ait olacağının belli olmayabileceği üzerinde durmuş. Doğrudur. Fakat tamamen de belirsiz olabileceğini düşünmüyorum. Normal bir araştırma yapılarak hangi türkünün kimlere ait olduğu anlaşılabilir bence. Bunu göz önüne alırsak bazı türkülerin Azerilere ait olduğunu ortaya çıkartabilir konunun uzmanları. Başka bir yönden bakarsak, Azerilerin Ermeniler üzerindeki bu tepkilerini anlayışla karşılamak gerekiyor bence. Az çekmediler Ermenilerden ne de olsa. Başka bir millet onların olduğunu iddia ettikleri bu türküleri alsaydı Azeriler bu kadar tepki göstermezlerdi kanısındayım. Bu olaya Ermenilerin karışmış olması olayı şiddetlendirmiş. Ben de Azerilerin yerinde olsam aynısını yapabilirdim, onlar kadar tepki gösterebilirdim. Bu yüzden olayı abartıp Azerilere aşırı milliyetçi damgası vurmamak gerekiyor. Saygılar. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Konu dışı ama Azerbaycan' ı Eurovision' da görmek güzel. Türkiye' yi Mor ve Ötesi' nin temsil edeceği belli oldu sanırım, peki hangi şarkıyla temsil edileceğiz? Belli oldu mu? __________________
Yok! |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|