| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Halay sevenlere neden farklı gözle bakılır?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Üç yıldan fazla bir süre okulumdaki halay ekiplerine katıldım. halaylardan başka dört yöre daha olmasına rağmen (bunlar zeybek, horon, bolu, kırklareli vb.) en az katılım üç yıldan beri hep halayların yer aldığı doğu ve güneydoğu anadolu şehirlerine özgü oyunlar oluyor. Arkadaşlarıma siz de katılın diye davet yaptığımda çoğunun burun kıvırdığını gördüm. halay deyince cahil, kibar olmayan insanların oynadıkları oyunlar olarak anlaşılıyor. Ayrıca halay ekiplerindekilerin çoğunun sol görüşlü oldukları gerçeği var. Bunun da bir etkisi var mı halay ekiplerinin öğrenciler arasında fazla ilgi çekmemesinde? Ya da öğrenciler halay çekmeyi reddettiklerinde kibar oldukllarını mı zannederler, ya da avrupalı olduklarına mı inanırlar? ben genel olarak böyle bir kanı olduğunu düşünüyorum. Ve bu durum insanlarımızın değerlendirme eksikliğine bir örnek bence. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Halay çekenler solcularla sınırlandırılabilir mi? halay çekmenin görgüsüzlüğün sembolü olmadığını anlatmak için neler yapmak gerekir? __________________
"Gazi'nin yoksul kondularından aktık öfkeyle sokaklara Kurtuluşumuzun bayrakları dalgalandı barikatlarda..." |
|
| #2 | |
Kültür-Sanat ![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Halk oyunları her zaman bana çok sevimli gelmiştir ancak gruplarına dahil olmayı hiç aklımdan geçirmedim açıkcası. Aslında böyle bir tuhaflık söz konusudur, yerelliğinden rahatsız olunur halk oyunlarının. Halk oyunlarının yanında kimi zaman, türküler, enstrumanlar ve yemeklerde nasibini alır bundan. Üzücü. Ben kendi okulumdaki ekibe karşı böyle bir tutumun sergilendiğine hiç şahit olmadım açıkcası. Hatta biz rica ederiz ve arkadaşlarımız bize, uygunsa ortam, bir kaç figür sergilemekten kaçınmaz. Biz bu durumda çok eğleniyoruz ama bunun altında asla alay etmek küçümsemek gibi bir niyetimiz olmuyor. Halk oyunlarını gayet doğal ve samimi buluyorum ve karadenize ait olanlarına gerçekten bayılıyorum. Horon. Ve en ilgi çekici olanıda yanılmıyorsam akçaabat horonu. Her ne kadar kültürümüzden kopmadan yetiştirilmeye çalışıldıysak da malesef her yönden uzağız aslımıza. Bu yaz üç kuzen yazın Trabzon' da kaldığımızda yarım yamalak bildiğimiz akçaabat horonunu adam gibi öğrenmeyi planlıyoruz. Düğünlerde lazım oluyor bizim oralarda. ![]() |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008 Ülke / Şehir: Unix lacustrine
| Halayin kokeni nereye dayanir? __________________
Uzun bir sureligine yok olabilirim.. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Farklı gözle bakıldıgına hiç şahit olmadım hatta girigimiz ortamlarda keyifle izledik keyifle izlenildik diyebilirim. Ama eger farklı bakan varsada ıkı sebeble oldugunu dusunuyorum şu an. Birincisi ya sevmıyorlardır ikincisi ise özenti bireyleri olmak yolunda yanlış verilerle yola cıkıyorlardır. Batı diyoruz fakat bugun batınında kulturel anlamda bu gibi güzellikleri var; ornegin yunanlılar ve sirtaki yada ispanyollar ve flamenko dansları veya italyanlar, arnavutluk, polonya ve bu sayı daha da arttırılabılır. Çeşitilik cok tabi. Halay cekmenin gorgusuzlugun bır sembolu olmayıp bilakıs kulturel zengınlıklerin en guzel portleri olduguna ınsanları ıkna edebılmek ıcın bence bu tür calışmaların sergilendigi festivaleri tanıtmak lazımdır. Eger yalnış edinilmis özentiler söz konusu ise bu noktada batıda düzenlenen festivallere dikkat cekilebilir malum artık bütün referanslarımızı batı üzerinden vermek zorunda bırakılıyoruz ama insanların fikirlerini degistirip folkloru sevdirecekse bu caba hıc kacınılmamalı diye düsünüyorum. Bir kac festivalden haberlerle dıkkat cekemek gerekiyor sanırım. http://www.tumgazeteler.com/?a=703997 http://www.tumgazeteler.com/?a=1500790 http://www.lightmillennium.org/winte...st_dyasam.html http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=261894 Halaylar cekilmiş ve hic kimsede görgüsüzlük olarak nitelememis. |
|
| #5 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| Halay bizim kültürümüzdür.Yeni nesil sanırım kendi kültüründen uzaklaşmak istiyor olabilir(Bugüne kadar buna şahit olmadım genellikle halayı sevenleri gördüm)ama insan kendi kültürünü inkar edemez.Ben halaya sadece kültür olarakta bakmıyorum insanların kaynaşması,iletişim kurması adınada çok güzel bir vasıta. __________________
Her Mayis´ta vurdular bizi Yinede yaşattık kendimizi.. 18 Mayıs'ı UNUTMADIK!!! |
|
| |
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Alıntı:
Sayın esitlik; Elbette halay kültürümüzdür,demek ki solculara düşe düşe o düşmüş.Ne yazık ki pratiğimize hiç uymuyor. __________________
İnsanla ilgili hiçbir şey bana yabancı değildir.Terentius | |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008
| Valla kürt arkadaşlara horon öğrettim. Onlarda bana şemame/halay öğretti. Beraber horon oynadık, halay çektik. Bize farklı gözle baktılar !! (malum zordur başkasının kültürünü öğrenene iyi düşünceler getirmek halkımız arasında) "Helal olsun çocuklara ne güzel oynuyorlar birbirlerinin oyunlarını" __________________
Hamsi balık değildir. KemenCHE. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Halay horon v e tüm omuz omuza kol kola oyunlar benim en sevdiğim oyunlardır... bir düğünde vs başka şekilde kalkıpta ihç oynamam... Ama halay çekmeyi çok severim..... |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2007 Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.
| Sn eşitlik de belirtmiş, halay doğu ve güneydoğuya özgü bir halk oyunudur. Topluluk halinde yaşarsanız hayatta kalabilirsiniz, kendinizi güvencede hissedebilirsiniz. Doğu ve güneydoğu tek başına değil, çoğul ve dayanışmacı yaşanırsa hayatta kalma şansını yükseltir. Halay da yaşamın kültüre yansımasıdır. Aynı dayanışmacı kültürel yaşamı, horon, alevi semahlarında görmek mümkün. Oysa şehirleşen, çekirdek aile şeklinde yaşam şansına kavuşan toplumlarda dayanışmacı kültürel oyunları göremiyoruz. Herkes karşılıklı kıvırtma yeteneklerini sergiliyor. Ben ankaralıyım. Misketi ünlüdür. Karşılıklı ne kadar iyi kıvırıp, müziğe uygun figürler sergilediğinizi göstereceksiniz. El ele kol kolalık ankara da yok. Hatta iç anadolu, ege, marmara, akdeniz ele ele kol kola dayanışmacı oyunlar oynamaz. Eee işte burda sn eşitliğin belirttiği gibi, insanlar halay bilmediklerini söylerlerse, redddederlerse, ,üstün kültür, şehirleştiğini, hatta kürt ya da laz olmadığını ispatlamış olacak. Denildiği gibi, halaya, halk oyunlarına ilgi daha çok solculara özgü bir özellik. Halk oyunlarına halkçı olmalarından dolayı ilgi gösterirler. Ama halka rağmen halkçı ise, oyun oynamayı bilse de bilmezden gelir. Ama ben misket de dahil hiç oyun oynamam. Seyrederim. Oynamaya kalkarsam yanımdakini de şaşırtırım. __________________
Sivil ve askeri bürokrasinin (oligarşi) dikta rejiminden ,onların kurumlarını özelleştirerek kurtulabiliriz. |
|
| |
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008 Ülke / Şehir: Unix lacustrine
| Alıntı:
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|