Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Aziz Nesin:Başörtüsü yasağı aptallık. / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski08-02-08, 13:58  #1
bekirsami

bekirsami'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Aziz Nesin:Başörtüsü yasağı aptallık.

Oğul Ahmet Nesin'in sol kesimde yarattığı hayal kırıklığı ve şokun etkisi henüz geçmemişken, şimdi de Aziz Nesin'in 1995 ylında Aksiyon dergisine ezber bozracak cinsten bir röportaj verdiği ortaya çıktı.

Gerçi röportaj gerici bir dergide yayınlanmış ama röportaj yapılan kişinin bir ateist olması sözleri oldukça ilginç kılıyor.

İşte röportajdan cümleler:

"Ben hiçbir zaman dine karşı tavır almadım. Ne İslamiyet'e ne de bir başka dine."

"Benim inandığım başka şeyler de var. Peygamberlerin büyük bir insan olduğuna inanıyorum. Ama, zamanının büyüğü. "

"Hristiyanlığı seçmek sadece bana değil herkese komik gelir, Müslümanlığı bırakıp Hıristiyan olmak. Eğer bir dine inanacak olsaydım Müslüman olurdum. "

"Türkiye'de aydınların, yazarların mutlaka Kur'an'ı okumaları gerekir. Sadece Kur'an değil diğer dini kitapları da okumaları gereklidir. "

"Dini ve dindarları tehlike görmüyorum. Tehlike gibi görülmesine de karşıyım."

"Başörtüsünü yasaklamaya çalışmak aptallıktır. Başörtülü kızların okullara alın mamasına karşıyım. Başlarını örtmesinler demek demokrasi veya laiklik demek değildir."

"İmam-hatip mezunlarının harbokullarına girmesi mevzuu! Ben girmelerinden yanayım."

Röportajın tamamı için:http://http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=21057

Bu röportajı okuduktan sonra oğul Ahmet Nesin'in niçin özgürlüklere destek verdiği sanırım daha iyi anlaşılacaktır.

Aziz Nesin gibi gerçek ateistlerin çoğalması temennisiyle...
Eski08-02-08, 14:04  #2
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz?Yoksa iktidarda olan İslamcı kesimin savunuculuğunu üstlenen medyanın ısıtıp ısıtıp önümüze koyduklarını mı yiyoruz yoksa?

Buyrun ben de bir video ile katkı yapayım dedim bu başlığa,tam da konuyla ilgili bir video,hala Aziz Nesin hakkında böyle mi düşünmektesiniz?

Yoksa sadece,iyi islamcı imajı mı çizilmeye çalışılıyor?Yani biz İslamcıyız,inanan-inanmayan herkesi severiz imajı..

E hal böyleyse,neden "türban" tartışması yapılırken,"sen dindne ne anlarsın" denilebiliyor?Ya da "dini öğren de gel" denilebiliyor?Ateist bir insan "türban" anayasaya girsin/girmesin tartışmasına katılamaz mı?

Hayır bir karar verilsin de,ona göre hareket etsin insanlar da.Öyle mi,böyle mi?

ReMaT Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-02-08 14:07 .
ReMaT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-02-08, 16:14  #3
bekirsami

bekirsami'nın Avatarı

Yazdıklarınızdan hiç bir şey anlamadım dersem, kızmazsınız değil mi?
Ben Aziz Nesin gibi gerçek bir ateistin gündemdeki tartışmalara ilişkin düşüncelerini sundum.
Bu röportajı ben yapmadım.Cümleler bana ait değil.
Hepsi bizzat Aziz Nesin'in ağzından çıkan orjinal cümleler.
Sizin şöylşe bir itirazınız olsaydı belki sizi anlayabilrdim.

"Hayır, Aziz Nesin gibi biri böyle saçma sapan laflar etmez.Bu röportaj düzmecedir ya da Aziz Nesin'in sözleri çarpıtılmıştır."

Böyle demediğinize göre ne demek istiyorsunuz, gerçekten anlayamadım.
Ayrıca oraya koyduğunuz video ile konunun ne alakası olduğunu da anlayamadım.
Kaldı ki, o videodaki sözlerin de bir çoğu doğrudur.
Eski08-02-08, 16:36  #4
üMüT
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Sol kesimde şaşkınlık yaratmış asıl ilginçlik burada zaten.CHP kast ediliyorsa yanlış bir cümle de.Görüyoruz ki bazı sol dediğimiz partiler de türbanın serbest olmasına karşılar.Neden? Tamam AKP'nin asıl amacının özgürlükleri geri getirmek olduğunu düşünmeyebilirsin.Altında başka amaçlarda yatabilir.Ama sonuçta özgürlüğün geri gelmesi durumu var.Türbanın üniversitelerde serbest olmasını savunmak AKP'yi savunmak manasına gelmiyor.
üMüT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-02-08, 16:47  #5
noperva

noperva'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Alıntı:
Sayın ReMaT şöyle demiş:

Mesajı Göster
Gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz?Yoksa iktidarda olan İslamcı kesimin savunuculuğunu üstlenen medyanın ısıtıp ısıtıp önümüze koyduklarını mı yiyoruz yoksa?

Buyrun ben de bir video ile katkı yapayım dedim bu başlığa,tam da konuyla ilgili bir video,hala Aziz Nesin hakkında böyle mi düşünmektesiniz?

Yoksa sadece,iyi islamcı imajı mı çizilmeye çalışılıyor?Yani biz İslamcıyız,inanan-inanmayan herkesi severiz imajı..

E hal böyleyse,neden "türban" tartışması yapılırken,"sen dindne ne anlarsın" denilebiliyor?Ya da "dini öğren de gel" denilebiliyor?Ateist bir insan "türban" anayasaya girsin/girmesin tartışmasına katılamaz mı?

Hayır bir karar verilsin de,ona göre hareket etsin insanlar da.Öyle mi,böyle mi?

videoyu tekrar tekrra izledim konuyla alakasını kuramadım... bir ateist elbette fikir yürütür zaten konuyu açan da bunu kınamamış bir ateist olmasına rağmen türban yasağına karşı çıktığının altını çizmiş
Eski08-02-08, 16:50  #6
Hasan Rua

Hasan Rua'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007

Baş örtüyü savununca herkes Nesinci olmuş; Madımak'ta nerdeydiniz ? Yıllarca bu adamlar öldürülürken neredeydiniz?
Hasan Rua is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-02-08, 16:56  #7
gezer

"Hayır, Aziz Nesin gibi biri böyle saçma sapan laflar etmez.Bu röportaj düzmecedir ya da Aziz Nesin'in sözleri çarpıtılmıştır."

, ayni babanin cocugu Ahmet´in, kardesi Ali Nesin´e yazdigi mektuba göz atin hele..[
Alıntı:
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ: Düşünce Özgürlüğü ileriye atılan adımlar için geçerlidir...

Geçmişteki yanlışlıkları savunarak özgürlük isteyemezsin. Özgürlük modernlik ve demokrasi üzerine kurulur ama demokrasi sandığın gibi o kadar herkesin her istediğini her an yapabilmesi demek değildir.

Demokrasinin kendine göre kısıtlamaları vardır...

Tayyip Erdoğan'ın şiir sandığı ve hepinizi kandırdığı ve hapis yatmasına neden olan olay özgürlük değil şeriat istemidir... Düşünce Özgürlüğü'nün hedefi demokrasi ve sosyalizmin gelmesi içindir, gericiliğin değil...
BİLİM ÜRETİMİ: Bana bütün imza atan arkadaşlarınla beraber Bilim Üretimi yapan bir İslami ülke yada kişi gösterirseniz çok memnun olurum... Ama ben size eğer bir gün sormak aklınıza gelirse, onların bilimsel olan nelere karşı çıktıklarını gösteren bir çizelge sunabilirim. Fazla merak edeceğinizi sanmıyorum ya...

Senin ders verdiğin üniversitede başına gelecekleri sıralamaya başlayayım istersen:

1- Bir süre sonra türbanlı öğrencilerin erkeklerin yanında oturmaktan şikayet edecekler ve dilekçe verecekler...
2- İşin ucu kaçtığı için bu izin mecburen verilecek ama sonrası gelecek ve türbanlı kızlar, başı açık kızlarla da oturmak istemeyecekler...
3- Ramazan zamanında ders saatlerinizi sen ve öğretim üyesi arkadaşların değil, onlar belirleyecek...
4- Daha sonra sen ne kadar iyi matematikçi olursan ol, yönetimden kadın öğretmen isteyecekler...
5- Bu arada Kur'an'ı iyi okuman gerekiyor, matematiğin Kur'an'daki önemi üzerine nutuklar atacaklar...
6- Çıkacak olası tartışma ve kavgaları saymıyorum, umarım olmaz ama onları yaşayacaksınız.

Bu ülkede oruç tutmadığı için öldürülen gençleri, 12 Mart'ta babam hapse atıldığında sınıfta yüzüme bakarak "Hapse girenleri asmak gerekir," diyen edebiyat hocam Gültekin Tarı'yı ve senin kafanı ayağınla ezen beden eğitimi hocanız Süleyman Ateş'i unutmadım ben...

Kahramanmaraş olaylarını gazetede 48 saat senin dinlemeni isterdim benim yerime, konuşurken sesi kaybolan insanın sessizliğini hissetmeni isterdim...
Aziz Nesin'in en büyük eleştirmeni olarak "Korkudan Korkmak" yada "Ah Biz Ödlek Aydınlar" kitaplarını bir kaç kez daha oku...

Yada bana göre babam haklıymış, O'nun en büyük eleştirmeniymişsin ama yüzüne söyleme cesareti gösterememişsin...
Sana şimdilik söyleyeceklerim bunlardan ibaret...
Yıllardır gösterilen hoşgörünün ülkeyi getirdiği nokta çok açık olarak ortada... Biz babamla hiç din yada ateistlik tartışmadık ama sanırım ÇAĞCIL insan nasıl olur öğrendik...
Sevgiyle kal sevgili kardeşim Ali...
Ahmet Nesin

http://209.85.173.104/search?q=cache:Wq-NfzEErVAJ:www.internethaber.com/author_article_detail.php%3Fid%3D6589+aziz+nesin+v e+t%C3%BCrban&hl=tr&ct=clnk&cd=4&gl=de&lr=lang_de| lang_en|lang_tr

gezer Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-02-08 17:06 .
gezer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-02-08, 16:59  #8
Hasan Rua

Hasan Rua'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007

Eğer düşünce özgürlüğü sadece ileriye yönelik adımlarda geçerliyse ilk yasaklanması gereken milliyetçilik ve Kemalizmdir.

Din; var olan kültürel ortamdan yorum bazında etkilenir. Gelişmiş bir toplumun yaşadığı din ile gelişmemiş bir toplumun yaşadığı din arasında önemli farklılıklar bulunur. Ve ilkinin yaşadığı dinden kimsenin bir zararı olmaz. İkincisiyle alakalı kötü durumlar ortadan kalkar. Bu kötü durumlar nedir? Bilim karşıtlığı, 'öteki'ne düşmanlık ve bağnazlık. Bunlar dinle değil toplumsal paradigmayla alakalı durumlardır.
Hasan Rua is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-02-08, 17:02  #9
üMüT
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Röportaj var veya yok ne önemi var Aziz Nesin türbana karşı çıkmamış ne olacak Aziz Nesin'e de mi tavır alacaklar çok laik olanlar.Ali Nesin karşı çıkmıyor ama bunu AKP yi sevdiği için yapmıyor herhalde.Öyle bir ortam yaratılması çok saçma
üMüT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-02-08, 17:11  #10
gezer

Alıntı:
Sayın üMüT şöyle demiş:

Mesajı Göster
Röportaj var veya yok ne önemi var Aziz Nesin türbana karşı çıkmamış ne olacak Aziz Nesin'e de mi tavır alacaklar çok laik olanlar.Ali Nesin karşı çıkmıyor ama bunu AKP yi sevdiği için yapmıyor herhalde.Öyle bir ortam yaratılması çok saçma
Biraz düsünürsek olayi cözeriz aslinda Ali´nin neden türban serbestisine imza attigini,

Basbakan devlet benim diyor, benden isteyin diyor ve dagitiYor.

Gelelim aziz nesin vakfina; basinda Ali nesin vardir.
Bu vakifi yillardir kapatmaya calisiyorlar.
Ali Köseye SIKISTI.
devlet benim diyen basbakana bir göz kirpmasi vakifi kurtardigi gibi kendini de kurtardi.
ama kardesi de bir uyari yapmayi unutmadi ALi Nesin´e:

Alıntı:

Aziz Nesin "in büyük oğlu ve Aziz Nesin Vakfı "nın başındaki isim Prof. Ali Nesin , AKP ve MHP "nin türbanın üniversitelerde serbest bırakılması girişimine destek veren bildiriye imza atmıştı.
Ahmet Nesin , bu bildiriye imza atmasının ardından ağabeyine hitaben bir mektup yazdı. Mektuba Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık dün köşesinde yer verdi. Mektupta, Ahmet Nesin , görüşlerini şöyle aktarıyor: Babam haklıymış

"Kız öğrencilerin kılık kıyafetlerini yaşadığımız medeniyetin gerisine götürmek ülkenin modernleşmesi değil, daha da geri gitmesine neden olur. Medeni ülkelerde insanların nasıl giyindiği çok açık ortadadır.

…Düşünce özgürlüğü ileriye atılan adımlar için geçerlidir. Geçmişteki yanlışlıkları savunarak özgürlük isteyemezsin. Özgürlük, modernlik ve demokrasi üzerine kurulur ama demokrasi sandığın gibi o kadar herkesin her istediğini, her an yapabilmesi demek değildir. Düşünce özgürlüğünün hedefi demokrasi ve sosyalizmin gelmesi içindir, gericiliğin değil.

...Bana bütün imza atan arkadaşlarınla beraber bilim üretimi yapan bir İslami ülke ya da kişi gösterirseniz çok memnun olurum. Ama ben size eğer bir gün sormak aklınıza gelirse, onların bilimsel olan nelere karşı çıktıklarını gösteren bir çizelge sunabilirim. Fazla merak edeceğinizi sanmıyorum ya...

…Babamız Aziz Nesin "in en büyük eleştirmeni olarak ‘Korkudan Korkmak" ya da "Ah Biz Ödlek Aydınlar" kitaplarını birkaç kez daha oku . Babam haklıymış, onun en büyük eleştirmeniymişsin ama yüzüne söyleme cesareti gösterememişsin."

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı