| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Esperanto (Uluslararasi Yapay Dil)/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Esperanto, ("Ümit eden" anlamında) anadilleri farklı olan insanlar arasında anlaşmayı kolaylaştırmayı amaçlayan yapay bir dildir. 1887'de Polonyalı Musevi asıllı göz doktoru Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından icat edilmiştir. Dr. Zamenhof'un bulunduğu bölgedeki insanlar Lehçe, Rusça, Yidiş gibi farklı diller konuşuyorlardı. Zamenhof bu insanların birbirleriyle anlaşmalarını kolaylaştırmak için hiç değişmeyen ve istisnası olmayan 16 ana kurala dayalı ve kelimelerinin köklerini genellikle bu Avrupa dillerinden alan Esperanto dilini icat etti. Esperanto, Hint-Avrupa dilleri (Ari diller) arasında sayılabilir. Ancak, morfolojisi Macarca, Türkçe gibi bitişken dillere benzer. 1,6 milyon kişinin bu dili konuşabildiği iddia edilmektedir. Sözcük dağarcığı daha çok Hint-Avrupa dillerinden gelmektedir. Esperanto nasıl öğrenilebilir? [değiştir]Ulusal Esperanto Dernekleri sürekli kurslar düzenlemektedir. Ayrıca Esperanto kendi başına çalışarak öğretebilecek kitaplar da vardır. Daha çok bilgi için herhangi bir TEJO bürosuyla, yerel Esperanto Gruplarıyla ya da Rotterdam'daki TEJO Dünya Bürosu ile ilişkiye geçilebilir. http://tr.wikipedia.org/wiki/Esperanto Bütün dünya devletlerinin ortak ve zorunlu olarak ögretecegi bir "ortak yapay dil" ile ne gibi sorunlar cözümlenmis olacaktir? Dil bir iletisim araci olarak dünya capinda ortak olarak kullanilabilirse bunun kazanimlari ya da zararlari neler olabilir? __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
|
| |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi
| Böyle bir şey iyi olurdu, Esperanto dışında da yapay diller var ama en çok bilinen esperanto. Uluslararsı iletişim çok, çok kolaylaşırdı. __________________
SAYGILAR ------------ Yarın elbet bizim, elbet bizimdir! Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK) |
|
| #3 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Suni dillerin halklar arafından kullanılma ihtimali sıfıra yakındır. Bunun sebepleri; -çoğu ülkedeki insanların kendi kültürlerini koruma refleksleri sonucu bu dile yüz çevirmesi -bu dili öğreten kursların yeterince yaygınlaştırılma ihtimalinin olmaması -bu yapay dili icat eden adamlara mantıklı gelen dil kurallarının değişik dillerde aynı derecede önemli olmaması, diller arasındaki kural farklılıkları -abd ve ingiltere'nin buna müsaade etmeyecek olması -ingilizce'nin şu anda zaten bilim dili haline gelmiş olması, dolayısıyla suni bir dile fazla ihtiyaç duyulmaması -ingiltere'nin güneş batmayan imparatorluğunun etkilerinin tüm dünyada halen geçerli olması ve geçerliliğini kolay kolay yitirmeyecek olması vs. olabilir. ben bu şekil yapay dillere önem vermeyenler kısmındanım açıkçası. Kütürel farklılıkların korunmasından yanayım. saygılar. __________________
"Gazi'nin yoksul kondularından aktık öfkeyle sokaklara Kurtuluşumuzun bayrakları dalgalandı barikatlarda..." |
|
| #4 | |
Diğer Sanatlar ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Yeniden diller yaratmaya gerek yok,Sn.esitlik'in de dediği gibi ingilizce şu anda bilim dilidir;ingilizce yayınlar,kitaplar vs milyonlarca kaynak vardır.Her bir kaynağı yapay dile çevirmeye gerek yok. Bütün insanlığın konuştuğu ortak bir dil olması taraftarıyım,bununda günümüzde ingilizce olduğunu düşünürsek bu şekilde devam etmesinin bir zararının olmadığını düşünüyorum. Çeşitli götürülerinin olacağını sanmıyorum ama inanılmaz getirilerin olacağını düşünüyorum.Özellikle sanat anlamında,yapılan saçma dublajlar yerine yada alt yazı okuma zahmeti yerine dilin bütün estetikliğini yapısını bilerek izlemenin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bilim anlamında zaten muhteşem birşey ortak dil. Ve ikinci bir dilin ana dil gibi öğrenilmesi kültürel farklılıkların korunmasına engel olmaz sanıyorum. Saygılar.. __________________
Eskiden iğrençlik kural değildi,arasıra rastlanan ürkütücü bir şeydi.... |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| Bence teorik bir durum bu; hayata geçirilmesi pek de mümkün görünmüyor... __________________
tek gerçek ben'im. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|