"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Kuran'da 7 Gök Kavramı / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| ısra 44 :Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar, Allah'ı tesbih ederler. O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir varlık yoktur. Fakat siz, onların tesbihlerini iyi anlamazsınız. Şüphesiz O, halimdir çok bağışlayandır. Bakara 29 : O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı . Sonra göğe yöneldi, onları yedi gök olarak düzenledi. O, her şeyi bilir. Muminun 86: Sor onlara, de ki: "Kimdir o yedi kat göklerin Rabbi ve o büyük Arşın sahibi?" Kuran'da bir çok ayette gökten yedi kat olarak bahsedilir. Genellikle de(sayı bildirilmeyen ayetlerde) "gökler" olarak çoğul ifade kullanılır. Nedir bu 7 gök kavramı ? Bu kavramın ne anlama geldiğine dair dolaylı bir açıklama hadislerden gelmektedir : Hadis No : 1677 Ravi: Abbas İbnu Abdilmuttalib Tanım: Batha nam mevkide, aralarında Resulullah (sav)'ın da bulunduğu bir grup insanla oturuyordum. Derken bir bulut geçti. Herkes ona baktı. Resulullah (sav): "Bunun ismi nedir bileniniz var mı ?" diye sordu. "Evet bu buluttur!" dediler. Resulullah (sav): "Buna müzn de denir" dedi. Oradakiler: "Evet müzn de denir" dediler. Bunun üzerine Resulullah (sav): "Anan da denir" buyurdu. Ashab da: "Evet anan da denir" dediler. Sonra Hz. Peygamber (sav): "Biliyor musunuz, sema ile arz arasındaki uzaklık ne kadardır?" diye sordu. "Hayır, vallahi bilmiyoruz!" diye cevapladılar. "Öyleyse bilin, ikisi arasındaki uzaklık ya yetmiş bir, ya yetmiş iki veya yetmiş üç senedir. Onun üstündeki sema(nın uzaklığı da) böyledir." Resulullah (sav) yedi semayı sayarak her biri arasında bu şekilde uzaklık bulunduğunu söyledi. Sonra ilave etti: "Yedinci semanın ötesinde bir deniz var. Bunun üst sathı ile dibi arasında iki ema arasındaki mesafe kadar mesafe var. Bunun da gerisinde sekiz adet yabani keçi (süretinde melek) var. Bunların sınnakları ile dizleri arasında iki sema arasındaki mesafe gibi uzaklık var, sonra bunların sırtlarının gerisinde Arş var, Arş'ın da alt kısmı ile üst kısmı arasında iki sema arasındaki uzaklık kadar mesafe var, Allah, bütün bunların fevkindedir" Kaynak: Tirmizi, Tefsir, Hakka, (3317); Ebu Davud, Sünnet 19, (4723); İbnu Mace, Mukaddime 13, (193) Bir dönem atmosferin 7 kat olduğu iddiası ile bu 7 gök kavramı açıklanmak istenmiş ancak "yakın göğün kandillerle" süslenmesi ve atmosferin 7 kat olmama durumu nedeniyle sanırım bu iddia eskisi kadar dillendirilmiyor. Peki bu 7 gök kavramı nerden gelmiş ve neyi anlatıyor. Buyurun... |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007
| Alıntı:
yolluk yapmışlar, yedinci kattaki denize girerken çekilmiş sürüyle resmi var, herşey de bir fesatlık arıyorsunuz. __________________
kirli bir ırmaktır insan.kirli bir ırmagı icine alması ve bozulmadan kalması icin deniz olmalı insan | |
|
| #3 | ||
Ayrıldı Giriş Tarihi: Feb 2008 Ülke / Şehir: İstanbul
| Alıntı:
Kunuyu amiyane tabirlerle ve tasvirlerle anlatmaya çalışmanızı yadırgadım ayrıca. Daha sağlam bilgiler edinip daha teknik bir cevap verebilirdiz. __________________
Bütün arayışlarımızın sonu, başladığımız yere dönmek olacaktır ve bu yeri, ilk kez tanıyacağız.... fin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-02-08 14:52 . | |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: izmir
| Bir çok inanç sistemninde gök katları çeşitli sayılarla ifade edilmiştir. Şamanizm'de : 7 kattır. ( Ural-Altay Şamanizmde 7 kat diğer bölgelerde değişebilir ) Dogonlar ve Bambaralar’da : 14 Mayalarda : 9 kat Kuzey Amerikalı yerlilerlede : 12 kat Azteklerde : 13 kat Yahudilerde : 7 kat Teozofik terminolojide : 12 kat Tabi bunlar gök katları. Birde yerin katları var.. Ne yapacağız bu kadar katlarla.. __________________
Saygılarımla Abat Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-02-08 15:09 . |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
| #6 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Bazı kaynaklara(!) göre de Armstrong'un ayda ezan sesi duyduğu da rivayet edilir. Bu tür yorumlara da internet sitelerinde rastlamak mümkün ![]() Ben bir şey merak ediyorum: Göklerin yedi kat olduğu ve göklerin genişlediği yorumlarında gök veya gökler terimi aynı arapça sözcükle mi anlatılıyor? |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Mesele tümüyle 7 sayısının o dönem ve o toplum insanlarındaki popülerliği ile ilgili olmalı. Dikkat ederseniz, hadiste semanın "üstündeki" diğer semalar ifadesi geçiyor. Yani yer, arz, dünyamız evrenin merkezi, sema da ondan ayrı ve onun üstünde başka bir alem varmış gibi tasavvur edilen hatalı ve eski evren tasarımına denk düşüyor bu ifadeler. Dünyamızın, evrenin kenarında kıyısında yer alan küçük bir galaksideki toz zerreciğinden öteye geçemediğini saptamış günümüz bilimiyle taban tabana zıt bir tasarım.. |
|
| |
| #9 | ||
Ayrıldı Giriş Tarihi: Feb 2008 Ülke / Şehir: İstanbul
| Alıntı:
Söylediklerimden hangisini anlaşılmaz şekilde yazdığımı şimdi tekrar okuduğum halde anlayamadım. Bu kadar yanlış anlaşıldığına göre önemli bir hata yapmış olmalıyım. Ben sadece bu tarz şeylerin bilimsel bir kıymetinin olmayacağını anlatmaya çalışmıştım. Zihinsel bozukluk olabileceğinden bahsederken de gayet ciddiydim. Biz önce bu iddiların gerçekliğine bir bakalım, sonra renklerini tartışırız keçilerin. İspat olduktan sonra renkler de anlam kazanabilir böylece. Siz herkesin her söylediğine inanıyor musunuz? Hiç delil isteme, kaynak gösterme gibi bir alışkanlığınız, verilen bilginin doğruluğunu ve sonrasında doğru anlayıp anlamadığınızı nihayet doğru yorumlayıp yorumlamadığınızı sorgular mısınız? Kötü bir şey söylemedim ben, niçin bu kadar kzıdınız? __________________
Bütün arayışlarımızın sonu, başladığımız yere dönmek olacaktır ve bu yeri, ilk kez tanıyacağız.... | |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| Yedi göğün önemini belirlemek kolay değildir. Her devirde insanlar gökyüzü ve yeryüzünü çevreleyen ve onun ötelerine uzanan uzayla ilgili değişik teoriler üretmişlerdir. Bu nedenle, gökyüzü ile ilgili bu farklı teorilerden herhangi birini Kur'an'da değinilen "yedi göğe" bağlamak doğru olmaz. Bu yedi feleği (sfer) ayırdığı veya yeryüzünün içinde bulunduğu evren bölgesinin yedi felekten oluştuğu anlamlarına gelebilir.(Tefhimül Kuran, mevdudi Kuran tefsiri bakara 29 tefsiri) Mevdudi "Her devirde insanlar gökyüzü ve yeryüzünü çevreleyen ve onun ötelerine uzanan uzayla ilgili değişik teoriler üretmişlerdir" diyerek belli bir gerçeğin altını çizerken konunun anlaşılmazlığını da belirtir. Bu "bilginin" doğruluğu ile insanın bilgi birikimi ile geldiği yer çelişir görünmektedir. Abat arkadaşımızın 7 gök ile ilgili tarihin derinliklerine yapacağı yolculuk belki bizi aydınlatır, bekleyelim. Selamlar. __________________
Nihil humanum mihi alienum est. İnsani olan her şey kabûlüm. ABCDE Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-02-08 15:30 . |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|