"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Din ve Siyaset/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| Din; Tanrı inancının yaşam şeklini belirlemesidir. Bu sistematik inanç; tekrardan çok, yenilenen ve içerisinde yaşadıkları toplumun geleneklerini iyileştirmeye yönelik olarak tasarlanan kurallar sinsilesidir. Bir başka deyişle din: Peygamberlerinin; halklarına; kendilerince ve yaşadıkları toplumun koşul ve normlarına göre iyilik, güzellik, doğruluk gibi değerlerini kazandırmaya yönelik devrimsel nitelikteki olgular bütünüdür. Bireysel gibi görünse de Tanrı inancı, buna bağlı olarak da din; aslında sosyolojik bir olgudur. Çünkü din; insanlara onu yapma- bunu yap, bu yanlış- bu doğru, bu kötü- bu iyi derken aslında ahlaki bakımdan ideal bireyi ve böylece ideal toplumu yaratmayı hedefler. Ayrıca din; Tanrı kavramını da sil baştan yapılandırarak yeni yöneliş biçimleri ile şablon toplumları amaçlar. Din için; birlik çok önemlidir, tekil değil, çoğuldur tasarlanan... Tanrı’ya inanın yada inanmayın aynı şekilde dine de, ancak yadsınamaz gerçek şudur ki; din insanların içinde yaşadıkları toplumun yönetimi bakımından çok önemlidir. Dünyayı yöneten devletlerin ve onları yöneten derin güç odaklarının ellerinde din; yayılmacı ve çıkar politikalarına yönelik olarak kullanılan en önemli argümanlardan biridir. İşte tam da bu perspektiften duruma baktığımızda görünen şudur; körüklenen din ve mezhep kavgaları; türban meselesi; misyoner faaliyetler; el kaide; hizbullah…vb. Görünmeyen ise; enerji politikaları, konjonktürel çıkar meseleleri, su kaynakları, para politikaları, coğrafi (stratejik) güç dengeleri… Her şeyden önce, bilinçli bireyler olmak adına; inançsal ve dinsel farklılıklara saygılı olmayı öğrenmeli, bununla birlikte tercihlerimizle; ülkemize, yönetime, rejimimize ve de değerlerimize sahip çıkmayı da amaç edinmeliyiz. Ancak bu şekilde görünen köktenciliğin ve görünmeyen yönetenlerin potansiyel tehlikelerinden korunabiliriz. __________________
tek gerçek ben'im. oguzoglu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-03-08 18:07 . |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007 Ülke / Şehir: Ixion civarı
| Ancak din toplumu iyi yönlendirebildiği gibi suistimal de edilebilyor.. __________________
http://img374.imageshack.us/img374/2365/hungry20child1gs7.gif Bu resme iyi bakın,Bu resmi size kapitalizm ulaştırdı! |
|
| #3 | |
| Sayın ANTIMASKE; Zaten bu yönde( dinin siyasete alet edilerek, bazı ülkeler çıkarına, kötü amaçlı kullanıldığı şeklinde) bir kanıya sahip olduğum için böyle bir yazı yazdım. Saygılarımla... __________________
tek gerçek ben'im. |
|
| #4 | |
| Yazın çok güzel oğuzoğlu... Ancak din başka bir başlıkta belirtildiği gibi "devrimsel" değildir.Yani değişimi de öngörmediğinden toplumun değişen değerlerine uyum sağlayamaz.Bu da dinin öngördüğü yaşam biçimiyle tam bir çatışma yaşatır. Hristyanlar gibi reform yapılabilirse dinler çok daha iyi yerlere gelebilir. __________________
http://img374.imageshack.us/img374/2365/hungry20child1gs7.gif Bu resme iyi bakın,Bu resmi size kapitalizm ulaştırdı! |
|
| #5 | |
| Sayın ANTIMASKE; Bir yanlış anlamayı düzeltmekte fayda görüyorum, bir oluşumun devrim niteliği taşıyabilmesi için birden( adım, adım olmayan)gerçekleşmesi ve içinde yaşanılan ortamada köklü değişiklikler getirmesi gerekir ama iyi, ama kötü de olabilir, bu ve tamamen görecelidir. Ayrıca, bu; günümüz koşulları ile de kıyaslanmamalıdır, tarihsel boyutu ile ve içinde yaşanılan zamana göre değerlendirilmelidir, aksi durumda zaman ve nedensellik kuramlarının dışında bir yorum söz konusu olur ve bu da bizi objektiflikten uzaklaştırır. Yazımı beğenip. takdir ettiğiniz için teşekkür ederim, ben de sizin eleştirilerinizi yanıtlamak vesilesiyle konuya açıklık getirmiş oldum. Saygılarımla... __________________
tek gerçek ben'im. oguzoglu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-03-08 08:58 . |
|
| #6 | |
| Svgili oğuzoğlu... Dinlerin devrimsel olmamasından kasıt daha çok "durağanlık" taşımasıdır.Dinler geldikleri zamanın değerlerini taşırlar daima içlkerinde.Ancak toplm değerleri ekonomik,sosyal ve hatta siyasal olaylar boyunca değişir.Sadece dine bağlı kalmaz.Bu yüzden din değişen değerlere ayak uyduramaz. __________________
|
| #7 | |
| Sayın Arkadaşlarım; Hepimizce daha iyi anlaşılabilmesi adına "devrimsel nitelik" deyimini örneklemekte, fayda görüyorum; ilki: İsa kendi öğretisini yayarken, Musa'nın öğretisine de sahip çıkar gibiydi, ancak sonuçta; onun bir çok inananını kendi tarafına çekmeyi başardı. Birdenbire Tanrı inancını ve yönelişini değiştirdi. Bu dinsel anlamda bir devrimdir. İkincisi; Muhammed putlara tapınan insanlara, kendi öğretisini kabul ettirdi ve eski inançları yıktı. Bu da yine dinsel anlamda bir devrimdir. Çünkü yine Tanrı inancını ve yönelişini değiştirdi... Gelişimler devrim(gelişimler evrimdir çünkü yavaş ve alıştırarak yapılır) değildir, daha önce de sıraladığım gibi devrimin kısasları bellidir tek seferde ve kökten değişiklik... Günümüze gelince, din tarihsel değer taşıyan durağan bir olgudur ve hatta muhafazakarlığın kalesi gibidir, devrimle de hiç bir ilgisi yoktur ama örneklediğim üzere, bu geçmişte olmadığı, anlamına gelmez. Saygılarımla... __________________
tek gerçek ben'im. oguzoglu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-03-08 14:31 . |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
| Din sadece günümüzde değil,geçmişte de insanları yönlendirdi ve bazı yönleriyle uyuttu.Dinin her zaman bir kontrol mekanizması olarak kullanıldığını düşünüyorum.Eğer düşüncelerime katılmayan varsa itirazlarını bekliyorum.Şimdi uzun uzadıya yazmanın bir anlamı yok.Hem böylesi daha faydalı olur. SAYGILAR... __________________
kağıt bir gemidir devrim kim bilir kaç yunus görmüş kaç DENİZ GEZMİŞ... |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007
| Sayın beckho; Ben müslüman birisiyim. ve de bu bahsedilen kişilerle alakam yoktur. gerici de değilim yobaz da gayet de modernim. Dine inanmayanların inananlara dediği lafları ise üzerime alınmıyorum bile çünkü ben o bahsettikleri gericilerden değilim ve de uyutulduğum falan da yok. ama siz din hakkında böyle düşünüyorsunuz saygı duyarım SAYGILAR... |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2008
| Tıpkı ingilizlerin yaptıkları gibi apocalipto filminin sonundada çok güzel vardı Amerika kıtasına ilk papazlar ayak basar ellerinde haç ve kitaplarla.Bütün yerlilere birer kitap tutusturulur.Bak bunu oku doğruyu gör hesabı göz bağlarlar.Kitap der ki dünya malı dünyada kalsın boşver gitsin otur çayını demle herseyden vazgeç Adamlar bir uyanırlar gitmiş hersey ellerinde kelepçe köle olmuslar |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|