Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Doğa Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Süper İletkenlik

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji...

Konu Araçları
Eski24-05-05, 13:10  #1
petricli

Süper İletkenlik

Elektronun keşfinin ortaya çıkardığı en önemli sonuçlardan birisi süperiletkenliğin bulunmasıdır. Elektrik akımı, yani elektronların akışı, iletken kablolar yardımıyla sağlanır. Fakat bu metal kabloların elektriksel dirençleri vardır ve akımın telden akması sırasında bu direnç nedeniyle enerjilerinin bir kısmı atık ısıya dönüşür. Süperiletken malzemelerde ise neredeyse hiç elektriksel direnç yoktur. Dolayısıyla elektrik akımı bir süperiletkenden hiç enerji kaybına uğramadan akabilir.
Süperiletkenliğin keşfi yüzyılımızın başlarında oldu. Danimarkalı fizikçi Kamerlingh Onnes 1908 yılında mutlak sıfırın birkaç derece üstündeki sıcaklıklarda civanın elektriksel direncini ölçerken 4,2 °K’de direncin aniden sıfıra gittiğini gözledi. Daha sonraları, bu mükemmel iletkenliğe keskin geçişin başka metal ve alaşımlarda da olduğu bulundu ve bu olguya süperiletkenlik adı verildi.
Bir metal, özelliklerine bağlı olarak değişen ve geçiş sıcaklığı adı verilen belli bir sıcaklıkta süperiletken hale gelir. Örneğin çinko için bu sıcaklık 0,88 °K iken kurşun için 7,2 °K dir.
Süperiletkenlik olgusu elektronların davranışıyla belirlenir: Süperiletken bir metalin kristal örgüsündeki serbest elektronların, cıvarlarındaki pozitif iyonlarla etkileşmeleri örgüde kusurlara neden olur. Bunun sonucunda, normalde birbirlerini itmesi gereken elektronlar arasında dolaylı bir çekim kuvveti, dolayısıyla metal içinde elektron çiftleri oluşur. “Cooper Çftleri” adı verilen bu elektron çiftlerinin saçılma ile birbirlerinden ayrılmaları zordur. Üstelik bu çiftlerin saçılmayı önleyici kuantum özellikleri de vardır. Bu çiftler süperiletkenliğin sorumlusudur. Çünkü metallerde elektriksel iletkenlik temelde saçılmaya bağlıdır; ne kadar az sayıda saçılma olursa metal elektriksel olarak o kadar iyi iletken hale gelir.
Süperiletkenlik olgusunun kuramsal olarak açıklanması yüzyılımızın ortalarında John Bardeen, Leon Cooper ve John Schrieffer isimli üç Amerikalı fizikçi tarafından yapıldı ve bu çalışmaları onlara Nobel ödülü kazandırdı.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-09-06, 14:07  #2
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Uygulanabilirliği çok zor gibi görünüyor süperiletkenliğin. Yani iletkeni hep bu düşük sıcaklıkta tutabilmek sadece bunun teknik olabilirliği bakımından değil aynı zamanda mali olabilirliği bakımından da ayrı bir sorun teşkil eder uygulamada !
Eski12-09-06, 14:22  #3
hancı
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hancı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın sinsiati şöyle demiş:

Uygulanabilirliği çok zor gibi görünüyor süperiletkenliğin. Yani iletkeni hep bu düşük sıcaklıkta tutabilmek sadece bunun teknik olabilirliği bakımından değil aynı zamanda mali olabilirliği bakımından da ayrı bir sorun teşkil eder uygulamada !
MR larda gayet güzel uygulanıyor. Örneğin Siemens'in bir MR ının devreye alınmasında 520 amperlerde bir akım oluşturmuştuk. Aradan o kadar yılgeçmesine rağmen bu akım hala akıyor. Akmaya devam ediyor. Soğutucu olarak de sıvılaştırılmış helyum kullanılıyordu. Yalnız derecesini, ve kullanılan superiletkenin cinsini bilmiyorum.
hancı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-09-06, 14:28  #4
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Bunu bilmiyordum sn hancı ben soğutmanın maliyetli olabileceğini düşünüyordum. Yani fizikteki deneylerde de bu derece düşük sıcaklıklara indirilirken harcanan enerjinin maliyeti artıyor. Yalnız bir de şu bakımdan demek istemiştim; neticede bu sistem elektrik sistemleri için kullanılmak istenirse soğutma alanı da büyük oranda artacak ve kontrol etmesi de zorlaşacak ve ek maliyetler ortaya çıkacaktır.
Eski12-09-06, 14:48  #5
hancı
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hancı'nın Avatarı

Ancak benim süperiletkenlik için başka bir hayalim var. Şu anda eksi 95 derecelere kadar inen süperiletkenler biliniyor. (tabi yeni gelişmelerden haberim yok.)

Bir diğer sorunda bilidğim kadarıyla, süper iletkenlerin bu sıcaklıklarda elde edilmesine rağmen boyut sorunu var. Yani metrelerce teller elde edilemiyor. Fakat eksi ell,i derecelrde uzun mesafeli süper iletkenler yapılırsa, ben adres olarak kutupları gösteririm.
hancı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-09-06, 15:22  #6
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Zaten en büyük problem sanırım boyut sorunu bir de montaj olması kristal kusurlarını daha da arttırıyor bunu engellemek daha zor ama gelecekte bunların hepsinin üstesinden gelinebilir umarım !
Eski09-11-06, 12:32  #7
ahmetrh
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Nov 2006

arkadaşlar süper iletkenlik hakkın da bi araştırma yapıyorum.benle kaynak ve bilgilerinizi paylaşırmısınız
ahmetrh is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-11-06, 23:02  #8
petricli
Forum Kurucu Üyesi

petricli'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Sayın ahmetrh,

Süper iletkenlik hakkında araştırma yaptığınızı yazmışsınız. Araştırmanızı ne için ve hangi düzeyde yaptığınızı yazmamışsınız. Bu sebeple size kaynak konusunda nasıl yardımcı olabiliriz açıkçası emin değilim.

İstediğiniz kaynakların düzeyi ne olacak mesela... Yinede size kültür düzeyinde bilgi verebilecek bazı kaynaklar sunuyorum.

Daha detaylı kaynak istiyorsanız, üniversitelerden ve tübitaktan faydalanabilirsiniz.

Saygılar,

http://www.fizikdosyasi.com/superiletkenlik.htm

http://www.tse.gov.tr/Turkish/abone/...EskiKod=29.050

http://www.elyadal.org/pivolka/04/bor2.htm

fizikevreni.sitemynet.com/katihalfizigi2.pdf

http://www.kku.edu.tr/~fizik/superiletkenlik.html

http://www.gazikitabevi.com.tr/kitap.aspx?KitapNo=143

http://web.deu.edu.tr/tcp/BoseE.html

http://www.zaferdergisi.com/article/?makale=763

http://fizikevreni.sitemynet.com/katihalproblemler2.pdf
Eski12-11-06, 03:41  #9
changeable

changeable'nın Avatarı

Ülke / Şehir: ankara

Alıntı:
Sayın sinsiati şöyle demiş:

yüksek sıcaklık süperiletkenlerini uzay çalışmalarında kullanmaya dair projeler var sanırım. bildiğiniz üzere yukarısı gayet soğuk, soğutma maliyetinin ortadan kaldırılması mümkün görülüyor yani.
changeable is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-12-06, 16:17  #10
ahmetrh
Yazar Adayı

arkadaşlar süper iletkenlik araştırmam bitirme tezim üzerine bana yardımcı olabilrseniz sevinirim ilginiz için şimdiden teşekkürler.
ahmetrh is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı