"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Tekel'i de satıyoruz./konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| CNNTÜRK'te canlı yayında Tekel'i satıyoruz. Açık arttırma fiatının başlangıç fiatı da bir milyar altı yüz altmış milyon ABD doları...Halkın alınterleriyle gerçekleştirilmiş önemli tesisleri de "babalar gibi satacağız" anlayışı ile elden çıkarıyoruz. Daha özgür ve daha zengin olma adına herkese kolay gelsin. Ama bu satışlarla kimin daha zangin ve daha özgür olduğunu da hiç akıldan çıkarmamak gerek. |
|
| #2 | |
| British American Tobacco 1milyar 720milyon dolar fiatla ihaleyi kazandı. Bu yoksul halkın binbir emekle ürettiği değerler, bu hükümet sayesinde kapanın elinde kalıyor,ne yazık ki. |
|
| #3 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Çok sevindim. Bir KİT daha devletin elinden çıktı. Umarım hayırlı gelişmelerin vesilesi olur. Devlet işletmeleri haksız rekabete neden olur, bu nedenle devlet işletmeri iş değil, işsizlik yaratır, bunu kimse aklından çıkarmamalı. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Akepe vatanı satıyor. |
|
| #5 | |
| a) İngiltere liberalizmin öncüsü, piyasa ekonomisinin kalesi. Dünyada özelleştirmenin öncülüğünü yapan Adam Smith Enstitüsü [Bkz: C. Dura, Sömürgeleşen Türkiye, İleri Yayınları, 2004, s.471] bu ülkede. Atalarımız, “âleme verir talkını, kendi yutar salkımı” demişler ya, bakın işine gelmeyince ne yapıyor İngiliz tilkisi. Rus Gazprom şirketi İngiltere’nin en büyük gaz sağlayıcısı Cetrica’yı satın almak istiyor. Eee, serbest piyasa ekonomisi... Hükümetin karışmaması lazım, hayır öyle olmuyor, hükümet müdahale ediyor. Gerekçe Cetrica’nın stratejik tesis olması! Sonuçta “ulusal” duygu üstün geliyor ve enerji şirketinin Rus Gazprom’a satışının önlenmesi için yeni yasa hazırlığı başlatılıyor. Görüyor musunuz İngiltere’nin ulusalcılığını? b) Liberalizmin, piyasa ekonomisinin İngiltere ile birlikte sarsılmaz bir kalesi daha var: Amerika Birleşik Devletleri... Bunlar zaten yapışık kardeşler... Belki İngiltere ana, ABD de onun yavrusu demek daha doğru. Liberalizm konusunda ABD’nin de sicili bozuk: Bu defa bir Çin firması orta büyüklükte bir Amerikan enerji tesisini satın almak istiyor. Sen misin buna cesaret eden, Gedge Bush dahil bütün Amerika ayağa kalkıyor. Gerekçe yine aynı: Ulusallık! ABD’nin güvenliği her şeyden önde gelir; şirket stratejiktir, satılamaz. c) Son örneği diğer bir emperyalist ulustan, Fransızlardan veriyorum. ABD, İngiltere “ulusallık” yapar da Fransa hiç onlardan geri kalır mı? Tarihen sabittir, onlara fark bile atar. Sıkışınca, derhal kamuyu sokar araya; işte bir örnek: Sütlü ürünler firması Danone’a (Danon okunur) bu kez bir Amerikan şirketi talip oluyor. Sen misin buna cesaret eden! Tıpkı ABD’de olduğu gibi bütün Fransa hükümetiyle, aydınlarıyla, halkıyla ayağa kalkıyor. Bakınız, o zamanki Cumhurbaşkanı Jacques Chirac (Jak Şirak okunur) hangi sloganla karşı çıkmış: O bizim millî gururumuzdur, satılamaz! [Ayrıca bkz: www.cihandura.com (Emperyalizm Yazıları)] http://www.turksolu.org/161/dura161.htm Bu ülkeler sanıyorum "komonist" değil; ama sıra kendilerine geldiklerinde "satmam, sattırmam" diyebiliyorlar. Google'da kapitalist ülkelerdeki ekonomilerde devletçiliğin oranlarına bakmak istemiştim. Karşıma bu bilgi çıktı. Bu da ilginç. Bildiğim kadarıyla hem Fransa'da ve hem de İngiltere'de ekonomide devletçiliğin oranı %40 civarlarında.( Yanlış hatırlamıyorsam). Ama bizim gibi ülkelerde "liberalizm", emperyalist çıkarlara uygun şekilde yürütüldüğü için, bu ülkenin yüzakı kuruluşlar bile bir kalemde satılabiliyor. Ne diyelim; devran bu. Halkın gerçeği anlaması kolay olmuyor. Düşünür "40 yılda ancak" demiş, ama, bu ülke topraklarındaki insanları tanımadan söylemiş. |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
2) Tekel yukarıda örneklerini verdiğiniz gibi bir özel sektör kuruluşu mudur? Burada devletin elinde olan bir yapıdan bahsediyoruz. 3) Devletin görevi halka içki ve sigara üretmek midir, yoksa asli unsuru olan adalet, güvenlik, eğitim ve sağlık alanlarına mı yatırım yapmaktır? __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) | |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008
| tekel satılmış niye bu kadar üzülüyorsunuzki işçileriçin patronun kim olduğu önemlimi devlet olur şirket olur japon olur ne önemi var sonunda kapitalist . işçi düşük ücret alacak derseniz bu ülkede asgari ücretin altında çalışan çok işçi var o sınıf kardeşleriyle birlikte olurlar eğer emekçilerin birikimi satıldı diyorsanız o birikim özel sektörün fabrikalarındada var bütün sermaye birikimi işçilerin işgücünün ödenmeyen emeğinin karşılığı deyilmi zaten. işçi sınıfı artık dünyadaki bu kötü gidişe müdahil olmlıdır . bugün tekel yarın köprü sonra orman satılacak sahip değiştirecek işçi yine işçi kalacak [cem karacanın dediği gibi] ta ki işçi sınıfı mülksüzler işsizler bu kapitalist sisteme yeter bu dünyadan defol git deyinceye kadar. [ birde diyanet işleri de özelleşse ben çok sevineceğim] saygılarımla......... |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
![]() Sevgili türker; Bugüne değin emperyal aşamaya gelmediysen, bu günden sonra da zor olacaktır. Yani kendi çabalarınla, ağırlıklı olarak ülke içi dinamiklerle insanı rahatlatmanın, yaşamını daha da kolaylaştırmanın yolunu bulacaksın. Devlet sektörü bu anlamda önemli. Sanıldığı gibi devletçilik bir komünist uygulama falan değildir. Komünizm'de devlet yok ki, devletçilik olsun. Devlet sektörü daha çok devletin sosyal politikalarıyla ilgili bir anlayıştır. Öyle her özel sektöre yönelik politikayı "çok sevindim, kalkınıyoruz, halkımız bundan çok yararlanacak" anlayışı ile değerlendirmemek gerek. Devlet salça fabrikası kurmamalıdır anlayışı bu anlamda bir takiyyeden başka bir şey değil. Devlet gerekiyorsa salça da üretir ne var bunda ![]() Ülke bir baştan bir başa yoksulluk batağında, iş ve aş yok. Umut yok. Bütün bunların çözümünü bir avuç kişinin keyfine ve kar arzusuna bırakırsan hiç bir şey olmaz. Hiç bir sorunu çözemezsin. Avrupa'da bile durum böyle değil. Tekel stratejik mi diye soruyorsun ama, Danone'den de daha az önemli olmasa gerek. Karadeniz'e çok sık gidiyorum. İnanılmaz bir yoksulluk ve eğitimsizlik var. Nasıl kalkınacağız, sizin liberal anlayışınıza göre? Birilerinin keyfini bekleyeceğiz ve oralarda fabrikalar yapmasını bekleyeceğiz, öyle mi? Sonra, liberallik neden "satmak" üzerine kurgulanıyor? Bizim ülkemizde liberallik sat ve türban tak anlayışına kilitlenmiş. Biraz da işçi sorunlarını gündeme getirseler ya; sizin liberal diye nitelediğiniz hükümet şu sendikasızlaşma, güvenlikten yoksun işçiler, 1 mayıs özgürlüğü, sözgelimi kitaplardaki %25'e varan vergilerin düşürülmesini neden gündemine almaz? Bu nasıl bir liberallik? | |
|
| #9 | ||||
| Ömer Abi, Öncelikle şunu söyleyeyim, AKP'nin yaptığı her şey iyi, yapmadığı şeyler kötü gibi bir anlayışım yok, hiçbir zaman da olmadı. AKP'nin hali hazırda eleştirdiğim çok fazla samimiyetsizliği, ya da yanlış uygulamaları bulunmakta. Alıntı:
Benim savunduğum şey, devlet sadece "devlet" olma görevini doğru dürüst yerine getirsin. Bunun yanında ayakkabı, sigara, içki, vs. üretmesin. Buraya akıtacağı paralarla daha iyi sağlık, daha iyi eğitim hizmetleri sunsun. Buralara para akıtacağına, yatırımcılara daha fazla teşvik versin. Alıntı:
Alıntı:
Bahsettiğimiz şey serbest bir ekonomide devletin rolü sorunudur. Sosyalizm veya komünizm değil. Ben devletin rolünün sadece eğitim, sağlık, adalet, güvenlik ve çevre gibi alanlarda olmasını savunuyorum. Ama diyorum ki, uğraştığı alan az olduğu için, bu alanlara tüm gücüyle yüklenerek elinden gelenin en iyisini yapmalıdır. Ayrıca devletin eli akçeli işlerden çekilerek yolsuzluklar mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Tek isteğim, tek düşüncem, savunduğum tek şey budur. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) | |||
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008
| bu ülkede libaralizm yok müdahaleci sistem var köylünün kullandığı gübre yüzde 70 zamlandı elektirik yüzde 25 zamlandı emfilasyon yüzde 30 bir öğretmen hükümeti eleştirdi diye para cezasına çarptırıldı ne siyasi ne ekonomik libaralizm var baskı ve müdahale var küresel kapitalizm hükümet işbirlikçileri hep beraber halkı soymaktadı toplumu delenci yapmışlardır .. biz bu ülkede süleyman demirelin ne biçim karikatörlerinin yapıldığını gördük ve s.demirel gülp geçmişti y. erdoğanın mahkemeye vermediği insan kalmadı bu ne bi çim liberalizm . saygılarımla... |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|